En hirveästi löisi vetoa (toki toivon), ettei viimeistä koksinpalaa tai öljytippaa jätettäisi käyttämättä. Sota, kriisi tai yksinkertaisesti vain ihmisen tai valtion ahneus, siinä jo 3 syytä.
Varsinkaan hiiltä tuskin käytännössä koskaan päästään loppuun louhimaan. Sitä on arvioitu olevan vähintään 10 000 gigatonnia jäljellä ja nykytekniikalla louhittavissa, mutta voi olla jopa yli 20 000 Gt. Sitä on toisin sanoen vielä sadoiksi vuosiksi.
Koko historiansa aikana ihmiskunta on polttanut fossiilisia 2500 gigatonnia tähän mennessä. Budjettia olisi jäljellä arviolta 500 Gt (jos halutaan säilyttää 50/50 mahdollisuus, että pysytään alle 1,5 asteen lämpenemisessä).
Jos budjetti ylitetään 10 000 gigatonilla esim. seuraavan 200 vuoden aikana, niin lämpötilat nousevat moninkertaisesti tuohon 1,5 asteen tavoitteeseen nähden, Etelämantereen & Grönlannin mannerjäätiköt sulavat vuosisatojen kuluessa kokonaan ja suurin osa ihmiskunnan nykyisistä asuinpaikoista jää meren alle. Lienee sen verran vaikea prosessi, ettei ihmiskunta pysy louhintakykyisenä loppuun asti. Viimeiset gigatonnit hiiltä jäävät siis louhimatta, vaikka halua vielä olisikin, kun ei ole enää kykyä.
Positiivisempi skenaario on että seuraavan ~100 vuoden aikana nämä ongelmamaatkin tulevat sen verran järkiinsä että vähitellen luopuvat kivihiilen käytöstä (tai uudet teknologiat kuten aurinkopaneelit tekevät kivihiilestä tarpeettoman). Näin ollen suurin osa kivihiilestä jää maan poveen louhimatta. 1,5 asteen tavoitteeseen ei toki tässäkään päästäisi, mutta täyskatastrofilta voitaisiin välttyä.
Luonnollisesti en tiedä, kummin käy, kun nämä sodat ja muut konfliktit vielä mutkistaa tilannetta arvaamattomasti. Mutta en haluaisi lietsoa tappiomielialaa. Maailmanloppu ei ole vielä saletissa.