Olen lukenut monta juttua, joissa maalaillaan uhkakuvia soista. Nyt on kuitenkin tehty tutkimus, jonka mukaan suot ainakin lyhyellä aikavälillä näyttäisivät hidastavan ilmastonmuutosta sen sijaan että kiihdyttäisivät sitä. Samaan sarjaan kuuluu maapallon vihertyminen. Kun hiilidioksidin määrä kasvaa, niin siitä seuraa myös muutosta hidastavia tapahtuvia.
Nämä nyt vain esimerkiksi siitä, että vaikka ilmastonmuutoksesta mediassa luodaan hyvin yksiulotteinen ja yksinkertaistettu kuva, niin on aivan varmaa, että kaikkia muuttujia ei tunnisteta tai niiden vaikutuksia ja keskinäisvaikutuksia ei ymmärretä.
Varsin kuvaavaa uhkakuvanarratiiville on, että kummassakin linkatussa jutussa muistetaan mainita, että vaikka kehityksessä on myös myönteistä, niin pitemmällä aikavälillä kaikki kääntyy huonoksi. Niin voi tietenkin käydä, mutta koska aikaisemminkin on laadittu uhkakuvia, jotka eivät ole toteutuneet, niin ihan surutta en pelotteluun usko.
Se on tietenkin selvää, että ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon. Lämpenemisen seurauksena jotkut ympäristöt ja lajit menestyvät paremmin, toiset kärsivät. Eri asia on, osoittautuuko ilmastonmuutos sitten lopultakaan globaalisti sellaiseksi haitaksi kuin on annettu ymmärtää.
Pohjoisen suot varastoivat ilmaston lämmetessä enemmän hiiltä
Yllättävä tutkimustulos: Maapallo vihertyy kovaa vauhtia – kasvihuonekaasun ansiosta