Tämä on oikein mainio kirjoitus ja kovastihan sitä toivoisi että entistä useamman kansalaisen tietoudessa olisi tekstissä mainittu asia. Ei minua viestissä mikään vaivaa mutta kuitenkin omana käsityksenäni haluaisin lisätä että kyseinen ponnistus on kuitenkin valtavan suuri. Sitä @Tuamas itsekään tuskin kiistää. Viestin pituus jää kohtuulliseksi kun ei käsittele kaikkia mahdollisia nyansseja. Oma asiantuntemukseni (tai siis tieto, mikäli sellaista edes on) ei riitä arvioimaan olisiko em viestissä kuvaillun kaltainen maailma realismia 2035, 2050 vai milloin. Toivottavasti mahdollisimman pian.Vety ja isot akustot ovat ne tulevaisuuden keinot energiantuotannossa perus- ja säätövoiman tasaamiseen sekä lisääntyvä äly sähkönkäyttöön (laitteet jotka optimoivat sähkönkäyttönsä energian kysynnän mukaan).
Tämän lisäksi sitten erityisesti Suomessa tarvitaan keinoja vähentää asioiden polttaminen minimiin, eli käytännössä sekä erilaisia lämpöpumppuja että hiukan pidemmällä tähtäimellä sarjatuotettuja pienydinvoimaloita.
Kaikkeen toki löytyy ratkaisu, jos löytyy poliittinen tahto (joka on suurin yksittäinen este ilmastonmuutoksen torjunnan tiellä). Päästökaupan laajentaminen mahdollisimman nopeasti sekä hiilitullit ohjaamaan myös muuta maailmaa kohti fossiilisten polttamisen vähentämistä, niin ratkaisu on mahdollinen.
Pienemmässä mittakaavassa toki markkinatalous toimii myös kuluttajien valintojen kautta, jos ja kun kuluttajat haluavat ekologisesti kestävämpiä tuotteita, niitä tuodaan markkinoille ja kuten jo moneen kertaan nähtyä, yritykset toimivat näissä yleensä nopeammin kuin poliittinen tahto ja päätöksenteko edellyttävät.
Nyt vain poliitikot kautta maailman ovat joko liian tiukassa fossiililobbyn lieassa tai pelkäävät liikaa uudelleenvalintansa puolesta, että löytyisi aitoa tahtoa ryhtyä riittävän tehokkaisiin toimiin.
Ja toki juuri tämän poliittisen tahdon puutteen vuoksi mikään komentotalous mitä vassarit hinkuvat ratkaisuksi ei ole realistinen, vaan ratkaisu on enemmän markkinataloutta ja asioiden (tässä tapauksessa ulkoisvaikutusten) hinnoittelua.
Tärkeänä asiana pitäisin myös maailman riippumattomuutta kaikista öljytuotteista. Öljystähän jalostetaan monenlaisia juttuja ja sanotaan vaikka niin että tieliikenteessä käytetty jalostustuote on helpompi korvata sähköllä kuin lentoliikenteessä käytetty. Ei kuitenkaan voida ajatella niin että no ok, otetaan öljystä vain se lentopetroli, ei muuta kun jakotislauksessa vain tietty prosentti öljystä jalostuu lentopetroliksi ja samalla saadaan myös muut jalostustuotteet. Hankalaa asiassa on sekin, että öljyn jakeista lyhyin hiiliketju on bensiinillä josta krakkaamalla ei voida tehdä mitään muuta. Eli jos lentopetrolia jakotislataan sama määrä kuin aiemminkin, samalla saadaan bensaa ja kaikkea muutakin. Eikä se varmaankaan jää käyttämättä.
Edelleen maallikkona mietin sellaista kuviota jossa öljystä otettaisiin käyttöön vain jotakin kuten lentopetroli ja asfaltille tärkeä bitumi, lopusta tehtäisiin muovia. En tiedä onnistuuko se ja vaikka muovi onkin omanlaisensa ongelma, sitäkin tuntuu olevan vaikea korvata ja eihän se nyt sinänsä ole ongelma ilmastolle, olisiko ainakin pienempi paha kuin bensa tai diesel. Mutta tämä oli varmaan aika kelvoton ajatelma, kunhan tuuletin pääkoppaa.