En tiedä ehkä tämä oikea ketju tälle.
Linjaus koskee esimerkiksi kaupungin kokouksia, seminaareja, työpajoja ja yleisötilaisuuksia.
www.hs.fi
Sinällään tässä ei ole mitään värää olla huolestunut ja kantaa vastuuta tällä tavoin. Yleisesti kuitenkin lihan ilmasto vaikutuksia liioitellaan ja laskemissa käytetään vääriä lukuja, kun lasketaan jonkun ruoka-aineen hiilidioksidi kuormitusta.
Ensimmäinen ja ehkä suurin virhe on, että kuormitus lasketaan tuotettua kiloa kohden. Tämähän totaalisen väärin, koska ihminen ei saa energiaansa kiloista vaan kaloreista. Monet kasvikset ovat itseasiassa kaloreihin verrattaessa pahempia päästelijöitä, kun vaikkapa kanan tai sianliha. Tilannetta voisi konkreettisesti havainnollistaa, jos nälänhädästä kärsivälle alueelle saisi viedä yhden kilon jotain ruokaa, niin välttämättä kilo tomaattia ei ole paras vaihtoehto tuomaan apua, mutta kilosta pekonia on jo enemmän hyötyä.
Enrgiaan ja kaloreihin nähden ylivoimaisesti paras ilmastoystävällinen ruoka on viljatuotteet, tästä syystä liha tuotetaan suurelta osin viljan energialla, eikä vaikka perunalla tai tomaateilla. Lihantuotannon hyötysuhde ei suinkaan ole 100, näin osa viljan energiasta menee hukkaan. Käytännössä esimerkiksi kun sialle syötetään noin 3kg viljaa(noin 300kcal 100g) jotta saadaan kilo lihaa(270kcal 100g). Vija on kuitenkin niin ylivoimanen energiasisälöltään päästettyä hiilidioksidi tonnia nähden, että vielläkään sianliha ei energiasisältöä kohden mikään roisto verrattuna kasviksiin.
Jos ihminen haluaisi elää mahdollisiman vähä päästöisesti, niin esimerkisi juuri sian rehua syömällä se onnistuisi parhaiten. Sian rehu kun on optimoitu sisältämään kaikki sian tarvitsemat ravintoaineet mahdollisimman edullisesti, ja edullisesti tarkoittaa myös aina yleensä vähän hiilidioiksidi päästöjä. Lautaselle Helsingissä 200g Atrian rehutetaan tuotetta, niin pysyy nälkä pois koko illan ja mieli virkeänä tärkeitä päätöksiä tehdessä.