Timo Heinosta pidän aika höpönassuna, ja hän olikin näköjään jättänyt linkkaamatta tuohon mainitsemaansa Ilta-Sanomien juttuun, joten tässä:
Naudanlihan maailmanlaajuisista päästöistä puhuminen on peittänyt alleen sen, että Suomessa tuotanto lukeutuu maailman vähäpäästöisimpiin.
www.is.fi
Ehkä tuosta joku pointti Walrusin listaankin pääsisi.
Ainakaan tämä ei vaikuta ihan täsmälliseltä ilmaisulta:
Oikeastaan hyvä, että otit esille em. artikkelin, sillä se on oiva esimerkki siitä, miten fatkojen kyllästämästä viidakosta voidaan valita juuri ne, jotka sopivat omaan narratiiviin. Toki myös vastapuolen (esim. ympäristöjärjestöt) toimintatavoissa on samoja piirteitä.
Jutussa haastatellaan LUKEn edustajaa varsin kritiikittömästi, minkä lisäksi yleinen ote aiheeseen on tunneperäinen. Artikkelissa käytetään useampi kappale nautatalouden historian pohjustamiseen - miksi? No tietysti sen takia, että katovuodet, kenraalikuvernööri, AI Virtanen, huoltovarmuus, perinteet jne. on juuri sitä osastoa, jolla lukija saadaan virittymään aiheeseen oikealla tavalla. Jos olisin Ilta-Sanomien toimituksessa, hurraisin tälle artikkelille, sillä siinä kerrotaan juuri se, mitä lukijat haluavatkin kuulla.
LUKEn edustajat ovat muutenkin päässeet viime aikoina ahkerasti perustelemaan kantojaan. Myös Yleisradio antaa heille runsaasti tilaa, ja useimmiten titteliksi on määritelty "asiantuntija", jolloin lukija tietysti olettaa, että kaikki tuleva informaatio on objektiivista ja arvoneutraalia.
LUKE on kuitenkin vain yksi toimija, jolla on omat intrenssinsä. Lainaus Wikipediasta:
["Luonnonvarakeskuksesta annetun lain mukaan sen toimialaa on uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvan kilpailukykyisen elinkeinotoiminnan sekä hyvinvoinnin ja maaseudun elinvoimaisuuden edistäminen.
- - Luken tutkimus on ryhmitelty neljäksi teemaksi: Pohjoinen vihreä biotalous, Innovatiivinen elintarvikeketju, Sininen biotalous ja Kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa " (lihavoinnit minun)
Alkoholiketjussa minulle on usein korostettu, että sosiaali- ja terveysministeriön alainen THL ei ole neutraali toimija, vaan sillä on agenda. Miten on puolestaan LUKEn laita? Itse haistan kepulaisen lannan tuoksun tänne Turkuun asti.
Mitä tulee sitten itse aiheeseen, niin yksi asia on selvää: mikäli vastakkain ovat suomalainen ja brasilialainen nauta, voittaja on aina se suomalainen. Tämän myöntävät niin ympäristöjärjestöt, vihreät kuin muutkin "vastapuolen" toimijat.
Mutta eihän tämä ole tulevaisuuden kannalta se olennaisin kysymys. Vähän sama, kun toteaisi, että koska suomalainen teknologia on parempaa kuin serbialainen, on jokaine suomalainen tehtaanpiippu ilmastoteko.
Relevanttia olisi verrata kasvisproteiinin koko tuotantoprosessia lihantuotannon koko tuotantoprosessiin. Silloin on otettava huomioon myös esim. veden-, energian- ja maankäyttö. Suomalainen nurmiviljely parantaa nautatalouden asetelmaa, mutta ei kuitenkaan niin, että naudasta tulisi jokin "ilmastoteko".
Sitä mukaa kun näitä ilmastotoimien kohteita aletaan vertailemaan kansainväliseen toimintaympäristöön, päästään aika vikkelästi tilanteeseen, jossa mitään merkittäviä toimia ei oikeastaan pidä tehdä. Tämä ei varmaankaan ole toivottu tilannekuva, mikäli samanaikaisesti halutaan esiintyä ilmastojohtajana, joka on tiukasti sitoutunut 1,5 asteen tavoitteeseen (joka siis on erittäin kunnianhimoinen itsessään).
Tämäkin keskustelu käydään vieläpä erillään eettisistä näkökulmista, joiden merkitystä ei ole kovin laajasti edes ruodittu.
Hyvä kuitenkin, että otit asian esille. Annan arvoa artikkelissa esitetyille näkökohdille, mutta pidän sitä aika kapeana osakokonaisuutena keskustelussa.