Olet oikeassa sikäli kun viitataan nykytilanteen radikaaliin muuttamiseen lyhyellä varoajalla.Ei minusta ihan näinkään. Näillä leveysasteilla lämmöntuotanto ei ole mikään sellainen hyödyke jolle vaihtoehtona on että "ei osteta". Siinä missä vaikkapa Reino-tohveleita ei ole pakko ostaa ollenkaan, jokainen tupa Suomessa pitää lämmittää, oli hinta mikä tahansa. Kuten toteat, muuallakin pärjätään hienosti ilman turvetta ja se on Suomessakin mahdollista. Se ei kuitenkaan hävitä sitä tosiasiaa että meillä nyt tällä hetkellä on tietynlainen infrastruktuuri ja rakenne joka ei muutu taikaiskusta samanlaiseksi kuin valtiolla X. Muutoksen toteuttaminen välittömästi väkipakolla kuluista viis voi hyvinkin olla eksponentiaalisesti kalliimpaa kuin vaiheittainen hallittu toteutus. Eikä vähiten siksi että parempaa ja tehokkaampaa teknologiaa tulee käyttöön ajan saatossa.
Itse ymmärsin kuitenkin, että tässä turveväittelyssä on kyse tulevaisuudensuunnitelmista. Kepu ja turvetuottajat toivovat, että mitään aikarajoja ei aseteta, vaan "alasajo" tapahtuu alan sisäisesti. Sitten taas vihreät (ja vaihtelevasti myös Rinne) kannattavat selkeiden vuosilukujen määrittämistä. Tässä on mielestäni se etu, että yrityskenttä osaisi ennakoida ja varautua muutoksiin, jotka on kuitenkin pakko tehdä.
Uudet investoinnit turvesoihin eivät kieli ainakaan siitä, että mitään nopeaa muutosta olisi luvassa. Tämä varmaan kismittää etenkin vihreitä. 2030 on kuitenkin aika kaukana, jos ajatellaan, että Suomi on julistanut tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuonna 2035. Ehkä tämä on se keskeisin kiistan kohde turpeen osalta.
Aiheesta käytiin hiljattain keskustelu Ylellä. Siinä vihreiden edustaja jäi pahasti alakynteen, kun kepun Hoskonen paalutti huoltovarmuuksia ja muita klassikkoargumentteja. Näiltä osin uskon, että keskusta tulee "voittamaan" tässä turveasiassa.