Tuollainen "ei koske Suomea" -meininki. Kun maailmantalous sakkaa, näkyy se Suomessakin.
Tunnetuin lienee sternin raportti, jonka mukaan bkt:n lasku olisi viisi prosenttia vuosittain.
Maailman talousfoorumin raportti, joka perustuu 750 asiantuntijan riskiarvioihin, näkee
ilmastonmuutoksen aiheuttaman katastrofin suurimpana mahdollisena uhkana maailmantaloudelle.
Tämä on hyvä lähtökohta. Voidaan edelleen kysyä, onko maailmassa tapahtunut ilmaston osalta 50 vuodessa eli vuoteen 2070 mennessä niin suuri muutos, että se vaikuttaa maailmantalouteen negatiivisesti. IPCC arvioi vaihteluvälin eri aikoina ja eri selvitysten pohjalta 1.5 - 4.5 asteen välille vuoteen 2100 mennessä. Tiivistäen IPCC:n näkemystä voisi sanoa, että 3.5 asteen lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä olisi IPCC:n mukaan katastrofi, siviilisaatiomme uhka.
Mutta entäs, jos lämpeneminen jää 1.5-2.0 asteeseen? Se vaatisi IPCC:n mukaan isoja toimia heti. Pariisin ilmastosopimus lähtee tästä haarukasta. Mikäli tähän päästäisiin, IPCC:n arvoilla lämpeneminen olisi Euroopassa keskimäärin noin 1.0-1.5 asteen välillä noin vuoteen 2080. Pohjoisessa eli Suomessa se olisi enemmän. En tiedä kuinka hyvin tätä on tutkittu, mutta ainakin useampi vuosikymmen vuodesta 2019 menisi Suomen osalta edelleen plussalla johtuen energiatarpeen vähentymisestä, kasvukaudesta, jäättömästä merestä yms.
Iso kysymys on, kyetäänkö Pariisin sopimuksen mukaiseen tasoon ja riittääkö se jatkossa. Ja jos IPCC:n luvut pitävät paikkansa + niistä koituvat arviot seurauksista myös, ihmiskunta suurissa ongelmissa ilman konkreettisia suuria toimia, kun 2.0 astetta ylittyy joskusa 2100 tai vähän ennen. Mitä enemmän ylittyy, sitä suuremmat ongelmat.