Mielenkiintoinen väite muuten, että "siirtyminen vihreään sähköön on suomalaiselle kuluttajalle seitsemän kertaa niin tehokasta päästöjen vähennystä kuin kotimaisen naudanlihansyönnin lopettaminen". Mihinkähän tuo perustuu? Mitä kaikkea tuo sisältää: pitääkö ajaa sähköautoilla ja lämmittää pelkästään vihreällä sähköllä (tai muilla päästöttömillä energiamuodoilla), ja kaiken teollisuuden myös käyttää vihreää sähköä?
Tuosta lainauksesta kun saa kuvan, että vaihtamalla oma sähkösopimus "vihreään vaihtoehtoon"; saisi merkittävämmän päästövähennyksen kuin ruokailutottumuksiaan muuttamalla. Tämä taas ei ole lähimainkaan totuutta: keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki sähköstä on 560 kg CO2e / vuosi, kun jo pelkästään maitotuotteista tulee 620 kg CO2e / vuosi ja punaisesta lihasta 560kg CO2e / vuosi. Lähde
Sitra
Muutenkin tuo juttu on perinteistä lobbausmateriaalia. Pelotellaan koko lihakarjateollisuuden alasajolla, vedotaan luonnon monimuotoisuuteen ynnä muuta liibalaabaa. Ei kai kukaan tervejärkinen ole kaikkia nautoja huomenna teurastamassa. Lähinnä on otettu esille se, miten suomalaiset (kuten muutkin länsimaalaiset) syövät aivan suhteettomia määriä punaista lihaa, joka kuormittaa ympäristöä globaalisti täysin kestämättömällä tavalla. Tähän keskusteluun tuo artikkeli ei tuo mitään uutta.