En ainakaan itse tiedettä tekevänä ihmisenä (liian harvoin ja vähän nykyään pääsen tiedettä tekemään, mutta joskus) koe tiedettä samanlaisena pragmaattisena työkaluna kuin muutama nimimerkki tässä on sen ilmaissut. Tieteen kehityksen kannalta sen kahlitseminen ei ole järkevää. Sitä varten ihmiskunta on kehittänyt tuotantotekniikkaa. Kun tieteen kautta saadaan uusia sovellusmahdollisuuksia voidaan valjastaa uusia tai hioa vanhoja prosesseja. Tiede on alasta riippumatta aina verrannollinen ihmisiin jotka sitä tiedettä tekevät. Kehityksen edellytys on se, että ihmiset kokevat mielekkääksi tutkimuksen. Tässä mielessä on todella hankala, ellei jopa tieteen vastainen näkemys, ajatella että esim. aurinkokunnan valloitus tulisi hylätä ja keskittyä maan päällä oleviin asioihin. On aivan ymmärrettävää, että osa ihmiskunnan tieteilijöistä panostaa elämäänsä aurinkokunnan valtaamiseen nykyisen tekniikan avulla, osa taas panostaa esim. energialäpimurtoon. Nämä eivät ole toisensa poissulkevia asioita. On myöskin erikoinen ajatus, että nykyisen tekniikan puolella työskentelevät tieteilijät vain joko sivuutettaisiin tai siirrettäisiin täysin toiselle kentälle.
Tieteen luonteesta puhuttaessa täytyy mielestäni aina ottaa huomioon ihmisen käyttäytyminen. Tiede sellaisena kuin me sen ymmärrämme on kehittynyt ihmisen luontaisen käytöksen ympärille. Yksi peruspilareista on tutkimus niin matkailun kuin teorian osalta. Ihmisen vietti tutkia uutta vierittää sitä kiveä eteenpäin. Se ei vieri pakottamalla eikä ohjaamalla. Se vierii vapaana kuin Kolumbus ja muut tutkimusmatkailijat. Yhteiskunta voi parhaimmillaankin tuottaa vain taloudelliset raamit, joiden sisällä tutkijat toimivat. Läpimurtoja ei voi pakottaa eikä intohimoa siirtää työehtosopimuksella.
Mitä taas tulee ajatukseen rahasta. Energiateollisuuden panostukset kehitykseen ovat jo mittaluokaltaan sellaisia, että siellä ei yksi NASAN vuosibudjetti näy kuin vessapaperin laadussa. Tavallaan resurssit ovat nollasummapeliä, mutta mittaluokat on muistettava. Esimerkiksi miehitetyn lennon suunnittelu ja toteutus Marsiin on hintaluokaltaan sellaista näpertelyä ettei se haittaa yhtään mitään kehitystä. Päinvastoin, siellä on vähintäänkin teoreettinen mahdollisuus oppia jotain uutta.