Sanotaan vielä sen verran että olen mielestäni perustellut positioni melko hyvin ja jos jotain kiinnostaa aidosti keskustella, sen voi lukea nimimerkin
@Walrus21 kanssa käymästäni antoisasta ajatustenvaihdosta edellisiltä sivuilta. Aiheesta voi saada vaikka mitä hyvää keskustelua mutta olkiukkoihin en enää jaksa tarttua.
Viimeaikainen uutisointi on hyvä esimerkki siitä kuinka julkisuus ja huomio lähtee aivan vääriin asioihin. Sanotaan että Thunbergin rooli on tärkeä koska hän tuo huomiota ja sanoo että "kuunnelkaa tiedettä" (ilmeisesti monen aikuisen täytyy kuulla tämä lapsen suusta uskoakseen). No Ylen pääuutisissa puhutaan jostain helvetin setäraivosta ja suurinta huomiota tuntuu herättävän se mikä selittää minkäkin suhtautumisen Thunbergiin. Uutisointi on ihan Patrik Laine -tasoa eikä tuon kritisoinnin pitäisi olla mitenkään outoa. Ja ei, tämä ei ole Greta Thunbergin vika.
Yhtäältä kyseenalaistan tämän ilmiön hyödyn määrän, jota nähdäkseni liioitellaan aivan megalomaanisesti sortuen kehäpäättelyyn jossa huomion tärkeys perustellaan sillä että se tuo lisää huomiota, vaikka hyvin valmistellut ja toteutetut teot on se mitä tarvitaan. Enkä kiistä positiivisten vaikutusten olemassaoloa, mutta jossain vaiheessa keskustelun karatessa käsistä tulee myös rekyyli. Väkinäinen kahtiajaon lietsominen näkyy vaikkapa Ylen tuoreessa neronleimauksessa johon on kaivettu huuhaa-Rosenberg "asiantuntijaksi".
Toisaalta näen liiallisen paniikinlietsonnan, johon Gretakin nähdäkseni sortuu, potentiaalisesti vahingollisena ilmastonmuutoksen torjunnalle. Pitäisi tajuta ettei kyse ole siitä kuka on oikeassa, vaan siitä kuka on oikeassa ja pystyy käytännössä toteuttamaan oikeat toimet. Vääriä toimia toteuttaessa tai vastustuksen takia oikeiden toimien jäädessä toteuttamatta ilmaston kannalta on ihan se ja sama että joku porukka "oli oikeassa". Jo nyt on nähtävissä että oikeisiin asiantuntijoihin yritetään vaikuttaa saaden heitä antamaan radikaalimpia, ei-tieteellisiä lausuntoja (toki myös päinvastoin). Paniikinlietsonnassa ja maailmanlopun version tulevasta kehityksestä omaksuessa käy helposti niin että "tieteellisesti lukutaidottomat" ottavat oman kuvansa "tieteen tuloksista" ehdottomana totuutena johon se tiedekin sitten pyritään pakottamaan muunlainen ajattelu vaientaen. Jossain määrin tällainen näkyy jopa Greta-keskustelussa: toisille ei näytä olevan niin nuukaa mitä on mieltä itse ilmastonmuutoksesta tai siitä mitä sen torjumiseksi on tehtävissä ja miten juttunsa perustelee, vaan ratkaisevaa on se mitä on mieltä 16-vuotiaasta aktivistista tai vielä parempaa, tämän ympärille kehittyneestä mediailmiöstä. Varaukseton fanitus tai sen puute sitten kertoo kenen joukoissa seisoo...