Tätä outoa tilastoa tykkäät viljellä täällä ja olet sen minulle aiemminkin jakanut. Ei nämä kovin vertailukelpoisia ole, sillä SM-liigan alkuaikoina sarjassa oli korkeintaan se 12 joukkuetta (1987-88 asti vain 10 joukkuetta), ja kun useammissa näissä isoissa kasvukeskuksissa oli se kaksi joukkuetta, ei näiden ulkopuolelle jäänyt kovin paljoa muita joukkueita, ja useammille näistä se arki oli kahden sarjatason välillä surffaamista.
No mutta tässähän taas vaan alleviivaat sitä, mitä koitan kertoa. Sinä väitit, että pienille ja keskisuurille seuroille olisi suljetussa sarjassa vaikeampi taistella mestaruudesta ja nyt sitten kerrot, että kun järjestelmä oli viimeksi auki traditionaalisella tavalla, niin siellä ei sitten nämä pienet ja keskisuuret juurikaan Liigaan mahtuneet ja ne jotka sinne sitten pääsivät, niin lähinnä taistelivat paikasta kahden sarjan välillä sen sijaan, että olisivat aidosti taistelleet mestaruudesta. Jos traditionaalisella tavalla avoin sarja loisi paremmat lähtökohdat mestaruudelle pienille ja keskisuurille seuroille, niin sen pitäisi olla aivan sama, minkä kokoinen se ylin sarjataso on (että ko. väite pitäisi paikkansa ikäänkuin universaalina totuutena ja matemaatisessa mielessä ikäänkuin kaikilla arvoilla). Jos edellytykset ovat paremmat, niin silloin sitä menestystä pitäisi myös tulla enemmän.
Ja tässähän on taas vähän sitä ongelmaa, mistä tuolla ylempänä nimimerkki
@Tarinankertoja myös huomautti, että näissä Liigaa kritisoivissa teksteissä täällä on aika paljon tuulesta temmattua, voisiko suoraan sanoa jopa haihattelua. Eli erilaisia olettamuksia ja toiveita otetaan pommin varmoina asioina, melkein jopa faktoina, mutta sitten ne aidot, kaikkien nähtävissä olevat absoluuttiset faktat ignorataan kyllä heti, jos eivät oikein sovi omalle agendalle. Meinaa jos tätä modernilla tavalla auki olevaa Liigaa halutaan esim. "tutkimus mielessä" verrata traditionaalisella tavalla auki olevaan Liigaan, niin kyllä se tapahtunut historia nyt vaan on merkityksellinen asia, vaikkei se mieleinen olekaan. Ja edelleen, vaikkei olisi mieleinen asia, niin kyllä se Suomessa toteutunut historia on paljon olennaisempi asia tämän kyseisen ongelman tarkastelun kannalta, kuin se, miten historia on toteutunut jossain toisessa maassa (esim. Ruotsissa).
Mutta onko mielipiteesi siis se, että nykyaikana ja nykyjärjestelmällä (tyhjennysmyyntien aika kaudella) pienen ja keskisuuren joukkueen on helpompaa voittaa mestaruus, kuin ennen vanhaan jolloin oli vähemmän pelejä, etenkin playoffeissa, ja siten realistisempi mahdollisuus yllätykseen (vaikkei näin ehkä kovin usein tapahtunut)? Isotkin floppasivat välillä. Ja kun tässä suitsutat tuota 6 kertaa 23:sta, jolloin mestaruus on mennyt näiden isojen kaupunkien ohi, on hyvä muistaa, ettei JYP ja Lukko ole olleet mitään pieniä tai edes keskisuuria seuroja mestaruuksiensa aikaan, ja HPK:n ja Ässien mestaruuksien taustalla oli poikkeuksellisen hyvää valmennusta ja pelitapaan sitoutunutta pelaajamateriaalia, joka vielä noihin aikoihin riitti kun kilpailijat eivät kehittäneet joukkueitaan tyhjennysmyyntien kautta vielä kevään kynnyksellä. Ja nykypäivänä playoffit ovat säälipleijarien takia entistäkin rasittavammat, jolloin tuhkimotarinat ovat vielä harvemmassa ellei ole isoa rosteria pelimiehiä jakamassa rasitetta.
No alkaa menemään kyllä jo aika huvittavaksi maalitolppien siirtelyksi, jos pieniltä tai keskisuurilta paikkakunnilta tulevat seurat eivät olekaan enää silloin pieniä tai keskisuuria, kun voittavat mestaruuden. Eihän tuollaisella maalitolppien siirtelyllä voi ikinä olla väärässä.
Ja mitä tulee tähän nykymalliin, niin ehdottomasti olen sitä mieltä, että se nimenomaan luo paremmat menestyksen edellytykset myös pienille ja keskisuurille seuroille. Ei tietenkään joka ikinen kausi, mutta silloin kun seuralla ei ole putoamisen vaaraa, niin sitä menestystä voidaan alkaa rakentamaan paljon pidemmällä tähtäimellä, kuin traditionaalisella tavalla avoimessa sarjassa. Eli helposti voidaan pari kautta vetää vähän säästöliekillä ja sitten esim. kolmantena vuonna panostaa joukkueeseen isommin. Myös kaikenlaiseen akatemia toimintaankin on mahdollista pistää isompia panostuksia silloin, kun ei taistella tippumista vastaan.
Vaihtoehtoisessa mallissa tuollaiseen ei välttämättä ole mahdollisuutta, koska se malli jo itsessään luo helposti negatiivisen kierteen, jossa pahin kilpailija panostaa vähän sinua enemmän, jolloin itsekin pitää panostaa vähän enemmän. Kierre, joka lopulta johtaa tavallaan rahan turhaan tuhlaamiseen, on valmis. Eikä me Suomeen tasollisesti parempia pelaajia saada näillä samoilla käytettävissä olevilla rahoilla, vaikka sarja olisi avoin alaspäin. Se johtaisi vaan siihen, että sellaisia keskinkertaisia nikkareita rahdattaisiin tänne vaan enemmän, kuin paniikissa pitää alkaa rosteria vahvistamaan, kuin pahimmat kilpailijatkin tekevät sitä. Samalla niiden keskinkertaisten nikkareiden hinta myös nousee, kun kysyntä on isompi vaikka taitotaso pysyy täysin samana ja kun nämä nikkarit vievät vielä sitten pelipaikat niiltä omilta akatemiapelaajilta, niin siinäkin on negatiivinen kierre valmiina, että kannattaako siihen akatemia toimintaan panostaa, jos niitä pelaajia ei sitten uskalleta laittaa jäälle.