Eduskuntavaalit 2023

  • 359 888
  • 4 401

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kerrankin poliitikko sanoo suoraan, miltä tuntuu. Arvostan.

 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kuinka paljon idiootteja asuukaan Satakunnassa? Huhtasaari taas läpi varsin isolla äänimäärällä. Eikö tota uuvattia nyt millään saada pois? Miksi te tuota Turtiaisen tasoista ihmisoletettua äänestätte? Kertokaa nyt
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
En yllättyisi yhtään, jos vasemmisto saisi oppositiossa ollessaan neljän vuoden aikana taas räksyttämällä demonisoitua oikeistoa niin paljon, että vuonna 2027 heiluri heilahtaa taas toiselle puolelle, ja silloin katselleen taas jotain demarivetoista hallitusta.
Tai sitten eläkeläisiä siirtyy ns. jäykkiin ja demareilta häviää ääniä? Toki Marin on nyt sekoittanut tuota kuviota hieman, kun on myös nuorempien suosiossa (yleensä niiden jota eivät taloudesta ymmärrä mitään)
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos Marin jaksaa jäädä neljäksi vuodeksi rivikansanedustajaksi räksyttämään oppositioon, niin pitäisin lähes auringonvarmana, että jyrää kaikki puolueet 2027. Meinasi jo näissä vaaleissa tehdä ennennäkemättömän ilmaveivin ja hoitaa pääministeripuolueen isoimmaksi.

Toki kaksi asiaa on tämän tiellä: 1) rahakkaampi pesti Euroopassa ja 2) kohut, minkä keskiöön Sanna jotenkin tuntuu ajautuvan kerran kuukaudessa. Neljä vuotta on pitkä aika myös kohurintamalla.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kun katselee äänimäärien uusjakoa, kuvio ei näytä niin selvältä kuin jos vain tarkastelee asiaa hallituksen näkökulmasta. Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto (vähän myös RKP) luovuttivat kannatustaan kolmelle suurelle puolueelle. Mutta äänet eivät mitenkään menneet päittäin eli SDP olisi saanut kaikki vihervassarien jaossa olleet äänet. Vihreiltä on ollut pakko virrata ääniä myös Kokoomukselle. Kepu menetti ääniä Kokoomukselle ja Persuille. Tutkijat purkakoot perusteellisemmin tämän äänipotin jakautumisen myöhemmin.

Joka tapauksessa, politiikassa on yksi supertähti, Sanna Marin. Ja tämä supertähti teki muut naispuoliset hallituskumppaninsa näkymättömiksi. Äänestäjät päättivät äänestää demareita ja samalla taktikoivat hallituspohjan täysin kuralle. On kovin luontevaa ajatella, että Marinin kanssa samaan hallitukseen ei kauheasti tunkua ole. Kaikki varmaan olisivat tyytyväisiä, jos hänelle avautuisi jokin huippuvirka Brysselistä. Tai ehkä Nato tarvitsee jonkun kiiltokuvan puhumaan söpöjä, sydämen ääniä.

Seuraava hallitus on vaikea muodostaa. Ja seuraava oppositio on vaikea muodostaa. Kuka myöskään haluaa olla Marinin kanssa oppositiossa? Kepuparka yrittää kasvaa, mutta jos demarit ovat oppositiossa, onnistuuko sekään. Marin taatusti pitää näkyvyyden itsellään oppositiossa ja on vastavoima hirviöhallitukselle. Toisaalta, persujen jääminen oppositioon ei sekään kepua helli. Ollaan todella puun ja kuoren välillä. Pitäisikö kepun siirtyä duumaan, Hjallis varmaan sponsoroisi.

Sanna ja Petteri voisivat olla soma pari: näkymätön mies ja hyvin näkyvä nainen. Koska Orpo ja Marin ovat vastapooleja, Marinin vetovoima ei sinänsä syö Orpon kannatusta. Ehkä Riikka sopisi paremmin, hiukan pidättyväisiä molemmat. Purraa äänestettiin tosin paljon, joten myös vähemmän räiskyvä persoona saa paljon ääniä. Arvelisin, että suomalaiseen uppoaa parhaiten mies-nainen yhdistelmä hallituksen johdossa. Tosin Marin valtiovarainministerinä ei kauheasti houkuta: voisiko sanoa uuhi kaalimaan vartijana.

Tulevaan hallitukseen ei paljon tunkua ole. KD tulisi mielihyvin, RKP kursaillen. Muut eivät sinne halua eikä Hjallista halua kukaan sinne narisemaan. Kepuna en menisi hallitukseen. Se jotenkin aina onnistuu saamaan syyt päällensä hallituksen politiikasta. Kokoomus saa propsit leikkauksista, Kepu taas syyt. Mutta hallituksen ohjelma on tosiaan yksinkertainen: valtiontalouden tasapainottaminen. Siitä ei kiitoksia vaalikarjalta saa. Kyseessä on siis aikuisten työ ja siitä seuraa lastenkamarissa iso parku. Mutta se on silti tehtävä, jotta Suomi voisi jatkossakin hoitaa taloutensa itsenäisesti.
 
Viimeksi muokattu:

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kuinka paljon idiootteja asuukaan Satakunnassa? Huhtasaari taas läpi varsin isolla äänimäärällä. Eikö tota uuvattia nyt millään saada pois? Miksi te tuota Turtiaisen tasoista ihmisoletettua äänestätte? Kertokaa nyt
En itse äänestänyt häntä, mutta tiedän hyvinkin monta jotka äänestivät. Jos noiden puheista koittaa jonkun yhteenvedon tehdä, niin nuorekas, Persu ja nainen. Eli jos ei halua äänestää vanhoja patuja, eikä tykkää vihervasemmistosta (tai keskustasta), niin voi äänestää Huhtasaarta. Lisäksi saa ääniä sen takia että on nainen (sekä naisilta että miehiltä). Aika moni noista äänestäneistä tietää että ääni menee ensisijaisesti puolueelle.

Toki en äänestyskopissa ole ollut heidän mukanaan, eli heidän puheidensa perusteella nämä jutut.

Enemmän ihmettelen Krista "ei se maksa kansalle mitään, se otetaan verorahoista" Kiurun 7860:n äänimäärää

Vihreiltä on ollut pakko virrata ääniä myös Kokoomukselle.
Vihreillä oli kuitenkin siirtymää nuoriin naisedustajiin (Iiris Suomela) ja varapuheenjohtajan valinnassa taisi se sukupuoli vaikuttaa enemmän kuin kompetenssi. Vihreiltä myös muutama "järkevä vaihtoehto" on lähtenyt kävelemään ja puolue on luisunut paljon lähemmäs "Greta-vasuri"-puoluetta kuin Kokoomuksen puutarhasiipeä. Jolloin mielestäni ihan luontevaa että ääniä siirtyy Kokoomukselle.

Olisi hienoa nähdä että yksi "blokki" saisi n. 105 paikkaa (Kokoomus-Persut tai SDP-Vihreät-Vasemmisto), nähtäisiin miten muutoksia tulisi. Käytännössä tuo varmaan tapahtuu Keskustan kuihtumisen kautta. Jos tuosta jakaisi Kepulta 15 paikkaa pois (5-4-3-2-1 jaolla), niin:
Kokoomus 53
Persut 50
SDP 46
Vihreät 15
Vasemmisto 12

Tuossa oltaisiin jo lähellä sitä tilannetta.

Mutta lopuksi vielä, itse toivon etten sitä päivää näe että SDP-Vas-Vih saavat kolmestaan muodostettua hallituksen, pahoin pelkään että sen hallituksen velkapommia ei parilla seuraavalla eduskuntakaudella saada korjattua.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Enemmän ihmettelen Krista "ei se maksa kansalle mitään, se otetaan verorahoista" Kiurun 7860:n äänimäärää
Ihan arvauksena heitän, että Kiuru on tosi suuresti eläkeläisten mieleen. Korona-aikana tuo mielikuva minulla vahvistui.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Voisiko joku avata mikä on Perussuomalaisten talouslinja?

Muu kuin se, että erottaisiin EU.sta ja leikataan kehitysyhteistyöstä? Ynnä yritetään vähentää maahanmuuttoa?
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Muutama oma nosto tällä vaalituloksella:

  • Talouslinjan muutos. Tämä on se selkein asia.
  • Aluepolitiikan tappio. Keskusta menetti kaikkien vaalipiirien ykkössijan perussuomalaisille. Kuten osittain äänien päivittymisestäkin voi todeta Persut saa paljon ääniä keskisuurista ja suurista kaupungeista.
  • Sukupuolikysymys. Tämä on aika mielenkiintoinen kysymys. Marin, Purra ja Valtonen oli äänikuningattaria, naisia enemmän ehdolla kuin koskaan ja samaan aikaan läpimenneiden naisten määrä väheni? Tämä toki selittyy siirtymällä oikealle myöskin mut jos edelliset vaalit oli naisten vaalit ni nämä sit varmaan kiukkuisten miesten protesti.

Mitä seuraavaksi:

  • Keskusta ei kehtaa lähteä hallitukseen. Haluavat uudelleenrakennuksen opposititiosta ja nimenomaan siten että Persut on hallituksessa.
  • Kok PS KD ei onneksi riitä. Rkp pääsee vivuttamaan tähän omia toiveitaan joka on persuilta pois.
  • Kok SDP Vihr Rkp. Tämä riippuu hyvin pitkälle Kokoomuksen linjauksista. Mennäänkö konservatiivien vai liberaalien vetovastuulla.
  • Marinin seuraava askel on europolitiikka.

Hallitusneuvotteluja odotellen. Voipi tulla pitkäkin rupeama. Kokoomuksen mandaatti on vahva mutta muilla on isoa vipuvartta.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Voisiko joku avata mikä on Perussuomalaisten talouslinja?

Muu kuin se, että erottaisiin EU.sta ja leikataan kehitysyhteistyöstä? Ynnä yritetään vähentää maahanmuuttoa?
https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2023/01/TalousOhjelmaIso_final-01_2023.pdf <- linkki vie PDF:n jossa avataan Persujen talouslinjaa.

Itsekin tutustun tuohon ensimmäistä kertaa nyt tarkemmin, voin heittää pari pointtia jotka omaan silmään osuvat:
* Suomen talous on tasapainotettava kahden
vaalikauden kuluessa kohdistamalla kullekin
hallinonalalle noin 2–4 % mittaluokan vuosittainen säästötavoite
* Suomessa pitää puuttua kannustinloukkuihin
keventämällä ansiotuloverotusta. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen on oltava vaihtoehto.
* Asumistukijärjestelmää on pyrittävä uudistamaan siten, että se kannustaa paremmin
työn perässä muuttamiseen. Kohtuuhintaista
asuntotuotantoa suomalaisten tarpeisiin
tarvitaan lisää.
* Sosiaaliturvajärjestelmässä tulee siirtyä nykyisestä asumisperusteisesta sosiaaliturvasta
kansalaisuusperusteiseen.
* Veronkorotusten ja säätelyn tiellä Suomen
talous ei kasva vaan näivettyy
* Työmarkkinoilla tarvitaan jatkossa joustoja
kohentamaan tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä. Tämä tapahtuu parhaiten yleissitovien
työehtosopimusten puitteissa.
Eli lyhyesti, ollaan valmiita leikkaamaan ja keventämään ansiotuloverotusta.
 

ijuka

Jäsen
Voisiko joku avata mikä on Perussuomalaisten talouslinja?

Muu kuin se, että erottaisiin EU.sta ja leikataan kehitysyhteistyöstä? Ynnä yritetään vähentää maahanmuuttoa?
Toissijaisten menokohteinen vähentäminen ja veronkevennykset.

Toissijaisia menokohteita puolueen mukaan on esim. Yle, puoluetuet, julkinen hallinto, maahanmuuttajien sosiaaliturva, yli-innokkaat ilmastotoimet, kehitysapu, EU-tukipaketit, taide ja kulttuuri, jne.
 

Jeffrey

Jäsen
Vähän puolihuomaamatta persuissa on tapahtunut melkoista muutosta. Pahimmat hupiukot on joko tiputettu tai tippunut pois, ja uudet edustajat ovat pitkälti ihan tolkullisilta vaikuttavia tapauksia. Varsinkin keskustasta ovat tainneet pumpata näitä vasemmistokaveerausta karkuunlähteneitä ehdokkaita.

Mielenkiintoista. Toki sekin on mielenkiintoista ja miellyttävää, että myös monesta muusta puolueesta niitä ääritapauksia tippunut pihalle. Joskos sen ääreilyn aika olisi jo jossain määrin ohi kun maailman oikeat ongelmat nousseet silmille?
 

Wild-Chester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Upeinta olisi, että Marin tajuaisi kerätä kimpsunsa ja kampsunsa ja painua EUhun johonkin huippu suojatyövirkaan, ja esimerkiksi Lindtman nousisi puheenjohtajaksi, joka ottaisi suunnan takaisin lipposlaista SDP:tä

Näin Marinin perinnöksi jäisi ansiokas vihervasemmiston kusetus äänestää äärivasemmalle kallistunutta SDP:tä joka pelkällä puheenjohtajan vaihdolla ottaisi aimo harppauksen kohti markkinatalouden arvostusta ja järkeä.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Mietitään Orpon vaihtoehtoja. Marinin SDP, persut ja Keskusta oppositioon, niin Kokoomus vuotaa kuin seula näihin sellaiset 5% äänistään.

Kokoomus, PS, Keskusta hallitus niin, ehkä vuotoa voisi tapahtua Vihreät suuntaan Atte Harjanne tyylisempään maltilliseen laitaan, mutta vuoto mielestäni pienempää mitä edellisessä.

PS tulisi menettämään hallituksessa huomattavasti kannatustaan, koska siellä eniten liikkuvia äänestäjiä joilla on usko, että PS hallituksessa pelastaa Suomen näin pettyvät ja näin PS ääniä voisi jopa osittain mennä samassa halllituksessa oleville.
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Upeinta olisi, että Marin tajuaisi kerätä kimpsunsa ja kampsunsa ja painua EUhun johonkin huippu suojatyövirkaan, ja esimerkiksi Lindtman nousisi puheenjohtajaksi, joka ottaisi suunnan takaisin lipposlaista SDP:tä

Näin Marinin perinnöksi jäisi ansiokas vihervasemmiston kusetus äänestää äärivasemmalle kallistunutta SDP:tä joka pelkällä puheenjohtajan vaihdolla ottaisi aimo harppauksen kohti markkinatalouden arvostusta ja järkeä.
Täytyy ihmetellä että miten ihmeen kaukana oikealla pitää olla että SDP vaikuttaa "äärivasemmalle kallistuneelta". Kummalliseksi on mennyt polarisaatio tässä maassa.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
Mietitään Orpon vaihtoehtoja. Marinin SDP, persut ja Keskusta oppositioon, niin Kokoomus vuotaa kuin seula näihin sellaiset 5% äänistään.

Kokoomus, PS, Keskusta hallitus niin, ehkä vuotoa voisi tapahtua Vihreät suuntaan Atte Harjanne tyylisempään maltilliseen laitaan, mutta vuoto mielestäni pienempää mitä edellisessä.

PS tulisi menettämään hallituksessa huomattavasti kannatustaan, koska siellä eniten liikkuvia äänestäjiä joilla on usko, että PS hallituksessa pelastaa Suomen näin pettyvät ja näin PS ääniä voisi jopa osittain mennä samassa halllituksessa oleville.
Niin, eikös Orpon tavoitteena ollut pelastaa Suomi eikä miettiä kuinka paljon kannatus laskee seuraaviin eduskuntavaaleihin riippuen hallituskumppaineista. Toivottavasti ainakin Orpon mietteet on muualla kun seuraavissa vaaleissa.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Saattaisi itseänikin hieman "harmittaa" vasemmistoliiton puheenjohtajana. Prosenteissa ääniä tuli yhtä paljon kuin vihreillä, mutta paikoissa hävisivät 11-9. Keskusta vei prosenteissa 11,3-7,1, mutta paikoissa 23-11! Ja jos katsotaan taaksepäin, niin rkp hävisi vain kaksi paikkaa vaikka prosenttiyksiköissä ero oli 7,1-4,3.

edit: lisätään tuohon nyt sitten vielä KD:n harmitus RKP:n suuntaan eli äänimäärä oli lähes sama, mutta paikkamäärässä takkiin tuli 9-5.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eivät ole ajamassa EU-eroa.

Katso, mikäli kiinnostaa, puolueen uusi linja EU:n suhteen sitten kesällä kun julkaisevat uuden EU-poliittisen ohjelmansa. Jos tuolla on EU-ero mainittu niin syön hatullisen en paskaa mutta mämmiä.

Ilmeisesti kun tunnet persuja, niin avaatko että tarkoittaako tavoite: ''Suomen talous on tasapainotettava kahden
vaalikauden kuluessa kohdistamalla kullekin hallinonalalle noin 2–4 % mittaluokan vuosittainen säästötavoite''

...kaikkia menoja vai vain hallinnonmenoja? Purran mukaan jälkimmäinen (HS 28.3 + Politiikkaradion puheenjohtajatentti), mutta miten tällä tavalla saadaan Suomen talous tasapainotettua?
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Kokoomus, PS, Keskusta hallitus
Miten minä ensisijaisesti epäilen muuten, että lopulta päädytään tähän komboon, kepun kärsimästä vaalitappiosta huolimatta (KD ehkä vielä mukaan pieneksi pönkäksi). Keskusta on nimittäin nykyisellään niin selkärangattomien nahjusten puolue, että se lähtisi varmasti taas vaihteeksi porvarihallituksen apupuolueeksi kumoamaan niitä juttuja mitä viimeisen neljän vuoden aikana on tehty, että saataisiin kasaan sellainen ihan auttava enemmistöhallitus..
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Niin, eikös Orpon tavoitteena ollut pelastaa Suomi eikä miettiä kuinka paljon kannatus laskee seuraaviin eduskuntavaaleihin riippuen hallituskumppaineista. Toivottavasti ainakin Orpon mietteet on muualla kun seuraavissa vaaleissa.
Kokoomuksella on ihan tekemätön paikka jokatapauksessa tavoitella mitään maksimaalista voittoa seuraaviin vaaleihin. Tekivät niin tai näin, kuitenkin kannatus tulee tippumaan. Jos toteuttavat vaalilupauksiaan talouden kuntoon laittamisesta, niin säästötoimenpiteet avaavat mahdollisuuden vasemmistopuolueille kasvattaa kannatustaan.

Jos taas eivät rupea toteuttamaan selkeästi vaalilupauksiaan, niin monet äänestäjät katsovat, että eiväthän nuokaan mitään aikaan saa. Ja taas menettävät ääniään.

Minä odotan kokoomukselta ennen kaikkea nyt sitä, että lähtevät suoraselkäisesti toteuttamaan sitä, mistä ennen vaaleja Orpo koko ajan jauhoi. Jos näin ei tapahdu, vaan rupeavat tosiaan liikaa miettimään jotain omaa tulevaa kannatustaan, niin ainakaan minä en tule kokoomusta äänestämään seuraavissa vaaleissa.

Niin paljon he kuitenkin ovat tuota vasemmiston talouspolitiikkaa arvostelleet, ja heidän omatkaan tulokset 2000-luvulta eivät mitään vallan mahtavia ole, niin nyt on sitten totisesti paikka näyttää. Sen vuoksi he esimerkiksi minun ääneni saivat, että halusin antaa heille mahdollisuuden ruveta lunastamaan puheitaan.
 

Tuamas

Jäsen
Kokoomuksella on ihan tekemätön paikka jokatapauksessa tavoitella mitään maksimaalista voittoa seuraaviin vaaleihin. Tekivät niin tai näin, kuitenkin kannatus tulee tippumaan. Jos toteuttavat vaalilupauksiaan talouden kuntoon laittamisesta, niin säästötoimenpiteet avaavat mahdollisuuden vasemmistopuolueille kasvattaa kannatustaan.

Niin, suomalaiset eivät halua kovin oikeistolaista eikä kovin vasemmistolaista politiikkaa.

Perskeon jälkeen liukuma oli sen 15 paikkaa vasemmalle ja nyt Marinin viisikon jälkeen liukuma oli 17 paikkaa oikealle.

Jos Kokoomus oikeasti lähtisi ajamaan kovin voimallista leikkauspolitiikkaa, olisi seurauksena seuraavissa vaaleissa takuuvarma 15-20 paikan siirtymä vasemmalle.

Suomalaiset ovat näiden(kin) vaalien perusteella kaikki vaan hiukan eri sävyisiä demareita.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Niin, eikös Orpon tavoitteena ollut pelastaa Suomi eikä miettiä kuinka paljon kannatus laskee seuraaviin eduskuntavaaleihin riippuen hallituskumppaineista. Toivottavasti ainakin Orpon mietteet on muualla kun seuraavissa vaaleissa.

Olen kanssasi erimieltä. VM sopeutusohjelmakin oli suunniteltu kahdelle kaudelle, niin olisi typerää jättää homma kesken. Tässä vaiheessa myös jatkuvuuden suunnittelu on olennaista, ettei käy kuten Sipilän ansiokkaille sopeutus toimille kävi.
 
Viimeksi muokattu:

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Täytyy ihmetellä että miten ihmeen kaukana oikealla pitää olla että SDP vaikuttaa "äärivasemmalle kallistuneelta". Kummalliseksi on mennyt polarisaatio tässä maassa.
Yle oli analysoinut ehdokkaiden vaalikonevastaukset ja sen pohjalta demarit ovat keskimäärin vähemmän vasemmalla kuin mitä persut ja kokkarit ovat oikealla.

Tässä mielessä on siis niin, että jos demarit ovat jonkun mielestä äärivasemmistossa, niin persut ja kokoomus ovat silloin loogisesti äärioikeistossa.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Joku heitti täällä, että eiköhän Marin mene johonkin EU tai yksityissektorin juttu. Yksityisen? Mihin helvettiin se sinne menisi, toki johon näyttelyrooliin, mutta ei sitä kannata mitään yritystaloutta sivuaviin töihin kannattaisi ottaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös