En tiedä onko palstalla ehditty vielä suuremmin keskustella otsikon vaaleista julkaistusta vaalitutkimusaineistosta. Syyskuussa on siis ilmaantunut saataville huomattava määrä "välähdyksiä" ja laajempi tutkimus julkaistaan myöhemmin.
Keskiviikkona 13 syyskuuta Suomen vaalitutkimuskonsortion esittää ensimmäisiä tuloksia laajasta tutkimuksesta kevään 2023 eduskuntavaaleista. Tilaisuudessa julkaistaan kuusi ”Vaalivälähdystä” keskeisistä teemoista, kuten taktisesta äänestämisestä, hallituksen ideologisesta yhtenäisyydestä ja...
www.vaalitutkimus.fi
Yksi huomionarvoinen tulos on puolueiden suosio eri ikäryhmissä. Tämähän on herättänyt palstallakin paljon keskustelua kun erinäisistä kyselyistä on tullut toisinaan ristiriitaisiakin tuloksia. Esim. nimimerkin
@heavy kanssa kävimme hyvässä hengessä pohdiskelua aiheesta silloisten kyselyiden perusteella ja toivonkin, ettet ota tätä blokkimuurin takaa huuteluna, vaan vinkkauksena tutkimusdataan aiheesta josta olimme molemmat kiinnostuneita.
Tarkastelemalla eri puolueiden äänestäjäkuntia niiden demografisten profiilien kautta, voidaan luoda ymmärrystä sekä äänestyskäyttäytymisestä että puolueista itsestään.
www.vaalitutkimus.fi
Kokoomus näyttää menettäneen asemansa perussuomaiaisille suosituimpana ensipuolueena. Suosiota voisi kuvata jopa sanoilla romahtaminen. Eikös tämä nosta sen suhteellista kannatusta eläkeläisten puolueena, ehkä jopa demareiden ohi?
Riippuu vähän millaisesta siirtymästä on kyse. En usko, että kokoomuksen noussut kannatus kuitenkaan pelkästään eläkeikäisiltä tulee, mitäpä itse veikkaat? Mahdollistahan tuo toki on ja kokoomuksen suosio on viime vuodet ollut eläkeikäisten keskuudessa huomattavan suuri.
Poliittisissa keskusteluissa erittäin ansioituneen nimimerkin
@Walrus21 viestin nappasin tähän lähinnä siksi, että tuossa ilmenee narratiivi kokoomuksesta johtavana eläkeläispuolueena.
Näin tekee myös johtava eläkeläispuolue kokoomus, joka paasaa kovasti "syömävelasta" ja leikkauksien välttämättömyydestä.
Tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin, että puheet demarien nuorentumisesta ovat olleet ennenaikaisia ja sdp on ikäluokassa 65+ ylivoimaisesti suosituin puolue (kannatus 29%, seuraavina kokoomus 20%, keskusta 18% ja persut 16%). Toinen huomio joka alleviivaa demarien olevan nykyäänkin varttuneemman väen puolue, on että puolueen kannatus kasvaa käytännössä monotonisesti kohti vanhempia ikäryhmiä siinä missä kokoomuksen kannatus on osapuilleen tasan eri ikäluokissa.
Nuorten äänestäjien (18-24) keskuudessa suosituimmat puolueet ovat kokoomus ja persut 20% osuudella kumpikin, mutta myös vasemmistoliitto erottuu tavalliseen tapaan pohjakannatukseensa nähden edukseen 16% osuudella. Kokoomuksen kannatus nuorten joukossa on tullut melkoisesti alas, kuten
@heavy :n viestissä aivan oikein todettiinkin jo aiempiin kyselyihin perustuen. Vihreiden kannatus on kolmessa ensimmäisessä ikäryhmässä tasaisesti 14% mutta romahtaa sitten täydellisesti. Kolmessa nuorimmassa ryhmässä puolestaan ei kepua juuri äänestetä mutta vanhemmassa väestössä kannatus kasvaa mitä vanhemmaksi mennään.
Koulutusta ja äänestyskäyttäytymistä vertaillessa esiin pomppaa jälleen sdp, joka on vain perusasteen koulutuksen saaneiden keskuudessa ehdoton ykkönen 34% kannatuksella (vrt. kakkosena tuleva PS 20% kannatuksella). Tästä joku varmaan provosoituu, mutta asia suorastaan hyppää silmille enkä voi olla mainitsematta, että demarien kannatus laskee jokaisella portaalla kun koulutusaste nousee. Toisen asteen käyneistä pienempi osa äänestää demareita kuin perusasteen, amk:n käyneistä pienempi kuin toisen asteen, ja yliopistokoulutetuista pienempi osa kuin amk:n käyneistä. Tässä lienee osittain kyse iän ja koulutuksen vuorovaikutuksesta (vanhimpien ikäluokkien koulutustaso matalampi) mutta kokonaan se ei asiaa selitä. Huomionarvoista kuitenkin, että sdp:n kannatus korkeimmin koulutettujen joukossa kasvoi selvästi vuoteen 2019 verrattuna, mikä selittynee osin taktisella äänestämisellä.
Sitäkin ylivoimaisempi on kuitenkin kokoomus yliopistokoulutettujen joukossa: peräti 35% yliopistokoulutetuista äänestää kokoomusta toisena tulevien vihreiden jäädessä 16% tasoon. Toisaalta vihreitä, demareita ja vasemmistoliittoa äänestää yliopistokoulutetuista yhteensä 38%, eli nippa nappa enemmän kuin ainoastaan kokoomuksen osuus. Monelle voi julkisen keskustelun perusteella ollakin yllätys, että ainoa koulutusaste jolla oppositiopuolueiden suosio ylitti hallituspuolueiden suosion, oli nimenomaan perusaste. Tässä ei sinällään mitään kovin yllättävää, sillä perusasteen koulutuksella ollaan varmasti keskimäärin eniten huolissaan esim. leikkauksista.
Viesti alkaa olla jo sen verran pitkä, että jätetään muut osat tulevaan keskusteluun. Taktisesta äänestämisestä on kuitenkin erilliset tulokset, joissa lyhykäisyydessään avaintulos on, että demarit hyötyivät taktisesta äänestämisestä, mutta että vihreiden ja vasemmistoliiton entisissä äänestäjissä oli porukkaa joille sdp on yhtä tai lähes yhtä mieleinen puolue joka tapauksessa, eikä demareiden äänestäminen siksi ole ollut heille pelkkää taktikointia "sinimustan hallituksen" torjumiseksi.