Mielenkiintoista on myös todeta, että minkä vastaanoton jopa Lipponen koki tarpeelliseksi antaa tänään eilen julkistetulle diplomaattikunnan ja ulkopoliitikan asiantuntijoiden parissa tehdylle tutkimukselle.
Jahka vahvasti "henkää" SAK/SDP:n entisten vasemmistoaktivistien (lue: nykyisten henkistä kotia vailla olevien, vallastaan kaikin kourin kiinni pitävien opportunistien) ja keskustan K-linjaa muistelevien piiristä (mm. Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen), että meidän tulisi omaksua jälleen viisaan vaikenemisen ja silmien sulkemisen linja ja antautua Karhun tanssiinkutsuun aivan kuten vieno ja naivi neitsyt tsaarin vieteltäväksi Porvoossa 1809.
On totta, että Venäjän kanssa pitää tehdä ja HAKEA yhteistyötä ja NATO:oon ei ole ainakaan nykytilanteessa syytä hakea. Mutta kyllä silti keskustelua tarvittaisiin tässä toiminnassa noudatettavasta arvopohjasta.
Itseäni esimerkiksi aivan aidosti huolestuttaa se, että miten meidän elinkeinoelämämme ja erityisesti täällä elämisen kannalta täysin keskeisten strategisten toimijoidemme käy, jos ne joutuvat joko suoraan tai epäsuoraan venäläisomistukseen tai -kontrolliin.
Em. kontrolli olisi luonteeltaan täysin toisenlaista kuin esimerkiksi paheksuttujen amerikkalaisten eläkesäätiöiden omistuksessa oleminen, jälkimmäiset näet vaativat normaalia yritystoimintaa siinä missä ensiksi mainitut toteuttavat laajasti Kremlin intressejä ja Venäjän panslavistisia, keinotekoiseen vastakkainasetteluun pohjautuvia suurvaltapyrkimyksiä (lue: Venäjällä kansa pysyy hiljaa, kun "ulkomaat" ja "ulkomaalaiset" koetaan yhteiskunnan uhaksi numero yksi, klassinen fasististen ja sosialististen yhteiskuntien temppukirjan numero yksi).
Tiettyjä merkkejä "kyökin" kautta tapahtuvasta vaikuttamisesta on elinkeinoelämässä ja laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa jo ollut, esimerkiksi mm. selkeästi entisten "kotiryssien" vaikutuksen vallan alla ja/tai ohjattavissa enemmän kuin keskimäärin olleet ovat näyttäneet aktivoituvan asiassa.
Tältä osin ei hyvältä näyttäisi, varsinkin kuin EU:n yhteinen ulkopolitiikka on toistaiseksi vielä täyttä fiktiota ja silmänlumetta, ainakaan jos ulkopolitiikkaa hoidetaan vailla näkemystä, vanhoilla aikansa eläneillä 1800-luvun näkemyksillä sensurointipyrkimyksineen ja/tai pelkästään ylioppilaspohjalta...
Ranskalainen "enarkki" poliittisesta suuntauksestaan riippumatta ei todennäköisesti ottaisi harkiintansa mitään, mitä Heinäluoma esimerkiksi sanoisi kv-yhteyksissä, näennäisistä myöntelyistään huolimatta, kulttuuriarroganssi on tuossa maassa sitä luokaa, ja toisaalta hän on "liiankin" tottunut asioimaan erilaisten Camorra-tyylisistä organisaatioista lähteidein kanssa, mm. Korsikalla.
Ehkä Suomen "kypsymättömyydestä" kertoo paljon se, että ainoa keskustelunaihe vaaleissa on näyttänyt olevan työelämä, peruspalveluliturgia ja SAK/SDP:n harrastama äänestäjien pelottelu (mikä sopinee huonosti nykypäivään, ellei haluta omaksua amerikkalaista "lika- ja lokakamppanjoiden vaalikulttuuria"... odotampa muuten näiden monien kolumnistien, jotka ovat suhtautuneet "pikkunäppärästä" ja "kaunakateellisen" positiivisesti SAK:n keskustelunavaukseen, kannattavan myös amerikkalaista menoa tästä lähtien varauksetta, muussa tapauksessa vaikuttaisi melkoiselta epärehellisyydeltä moinen mielipidekirjoittelu)