Eduskuntavaalit 18.3.2007

  • 195 493
  • 2 261

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Veret seisauttava vaalitappio sai mjr:n vetäytymään takaisin koloonsa hetkeksi mutta nyt näköjään meno jatkuu.

Täällä ei kukaan (noh, ehkä pari poikkeusta löytyy jos kaivaa) ole halunnut USA:n mallia Suomeen, Kokoomuksen oikeistolaisinkin siipi on jenkkiskaalassa äärivasemmistoa tai lähellä sitä. Jenkkien ongelmat ovat aivan eri asioissa kuin Suomessa, suurin ero on juuri rakenteellinen tasa-arvon puuttuminen joka käytännössä tarkoittaa sitä että köyhät tulevat olemaan köyhiä jatkossakin.

Tuottavuuden kasvu on ehdoton elinehto jos Suomi meinaa kilpailla maailmalla, nythän on huomattu esim. että Virossa ollaan kohta tilanteessa jossa on kannattavampaa tehdä sittenkin duunit Suomessa koska Viron kymmenien prosenttien palkkojen kasvua ei olla pystytty kompensoimaan tuottavuuden kasvulla.

Suomessa kuka tahansa älyllisesti ja työmoraaliltaan normaali henkilö pääsee keskiluokkaan jos jaksaa nähdä vaivaa, kiitos Suomen hyvän ja tasa-arvoisen koulutussysteemin.

Kokoomus on puuttumassa siihen ongelmaan josta Suomessa ei hirveästi ole meteliä pidetty eli siitä että meillä on samaan aikaan 200.000 työtöntä ja huutava työvoimapula. Nytkin olisi Turussa sadoille levyseppähitsareille duunia mutta ei ole tekijöitä, voisin arvata että esim. Kainuun seudulta työttömiä levyseppähitsareita löytyy useampia. Valtion tulisi tarjota keppiä ja porkkanaa jotta saataisiin kysyntä ja tarjonta kohtaamaan ja se tarkoittaa väkisin suurempaa työvoiman liikkuvuutta. Lisäksi kaikkien ansiosidonnaisella himassa räkivien tulisi aktivoitua työnhaussa, nyt himassa makaaminen on tehty aivan liian helpoksi.

EDIT: on aika "mielenkiintoista" (tai itse asiassa naurettavaa) että saat kaiken pohjoismaisen menestyksen sosiaalidemokraattien ansioksi pitäen mielessä että heidän kannatuksensa esim. Suomessa on ollut luokkaa 25% pidemmän aikaa. Toki heidän kädenjälkensä näkyy mutta ilman porvarillisia vastavoimia Suomi ei todellakaan olisi saavuttanut nykyistä menestystä. Eiköhän se salaisuus ole juuri siinä että ollaan tasapainoisesti kasvettu ja samalla pidetty yhteiskunta kasassa, Kokoomus ei Suomessa ole koskaan ajanut mitään USAn mallia aivan kuten SDP ei ole ajanut Suomessa Neuvostoliiton mallia.
 

Viljuri

Jäsen
mjr kirjoitti:
Sikäli kun ymmärsin niin tuottavuuden kasvu on meillä nostettu maaliksi - esimerkkinä, toki monesti kyseenalaisesti, on pidetty mm. USA:n taloutta. Kun puhutaan alemmasta verotuksesta, pienemmistä tulonsiirroista, joustoista työelämässä, ay-liikkeen vallan vähentämisestä, yksityistämisestä ja julkisen sektorin säästöistä niin ollaanko sinun mielestäsi siirtymässä kohti intialaista kommunismia vai USA:n mallia?

Tuottavuuden kasvu on maali, johon suomessa pyrkivät kaikki vastuulliset poliittisesti liikkeet, ja eräs sen suurimmista apostoleista on nimenomaan ammattiyhdistysliike. Miten niitä palkkoja voitaisiin jatkuvasti kierroksesta toiseen korottaa, jos ei tuottavuus aina kierrosten välillä kasvaisi?

Intian mallia ei ole olemassa, koska se vaihtelee niin paljon osavaltiosta toiseen, ja jollakin kastijärjestelmällä on edelleen suurempi merkitys kuin millään mitä valtaapitävät siellä saattavat tehdä. Yhdysvalloissakin on monia tapoja nähdä asioita, ja ainakin siitä voimme olla varmoja, että Yhdysvaltojen malli ei ole objektiivisesti sellainen, minkälaiseksi se täällä usein joukkoviestimien valikoivan journalismin tai toisaalta vanhan kunnon "Reagan paha paha paha", "Bush on idiootti" -väen (lue: ihmiset, joiden moraalikäsitykset vaihtelevat tekijästä riippuen, vrt. aiempi kritiikitön NL:n palvonta tahi nyttemmin terrorismin hyväksyminen ja/tai jopa tukeminen sellaisenaan) vaikutuksesta näyttää asettuvan.

Edelleenkin on erityisen huvittaa, että lähes kaikki "progressiiviset" ideat, jotka ovat ns. "vasemmistolle" yleensä ainakin teorian tasolla tärkeitä, ovat olleet/ovat yhdysvaltalaisen keskustelun tuloksia ja sieltä tänne välittyneitä. Mutta Suomen "julkisuudessa" näyttäisi siltä, että Yhdysvalloista tulee vain monetarismia ja sotakiihkoilua! Ehkä kriitiikki ja asioihin oikeasti perehtyminen olisi paikallaan... (tämä siis ei koske veli mjr:tä, koska hän omannee myös tietopohjaa mielipiteidensä ja ideologiansa tueksi)

Suomessa sosiaalinen koheesio on toistaiseksi säilynyt sellaisella tasolla, että me vältämme jo sillä monia sellaisia ongelmia, jotka esiintyvät muissa maissa, myös Euroopassa. Tämä ei siis ole politiikkamme hyvyyttä, vaan jopa tulos sen täydellisestä epämoraalisuudesta (pakolaiskysymys). Kansainvälistyminen on mahdollisuus, jonne me menemme väestön ikääntyessä varmasti, mutta se on samalla haaste.

Mutta paljon on jo aktuaalisia merkkejä siitä, että sosiaalidemokraattinen malli on täällä ongelmissa. Esimerkiksi siksi, että sosiaaliturva nykyisellä "ansiosidonnaisella" tavalla kohdistuu väärin, jättäen kaikkein köyhimmät ilman, ja samalla passivoimalla niitä, jotka olisivat kykeneväisiä tekemään työtäkin ja sitä kautta auttamaan itseään ja muita.

Toisekseen sosiaalidemokratia "joukkoliikkeenä" ja "joukkovoimaan" usein vetoavana ei ole varmasti sellaista ajattelua, jota 1800- ja 1900-luvun kokemusten perusteella tulisi erityisemmin suosia, ottaen huomioon vielä hallintokulttuurimme ikävimmät "tsaarilaiset" piirteet. Yhteiskunta koostuu yksilöistä. Tulevaisuudessa vaalituloksista riippumatta tullaan tekemään /suosimaan enemmän ja enemmän yksilöiden itse tekemiä ratkaisuja monella tasolla, jotka kuitenkin ovat ideologisesti hyvin vaikeita SDP:lle, koska siellä ei juuri 1800-luvulla omaksutun perusideologian mukaan haluta luottaa yksilöön tai pidetään tätä ainakin liian tyhmänä ja helposti manipuloitavana. (vrt. esimerkiksi SDP:n ja SAK:n vaalimainonta)

Kolmanneksi erityisesti Suomen osalta. Me olemme köyhempiä kuin muut vertailukelpoiset maat, kaikissa tuloluokissa, mitä nyt vuorineuvokset (vanha raha, joka ei luo juurikaan uutta yritteliäisyyttä) ovat onnistuneet aina pelaamaan hyvin SDP:n kanssa. Aiemmat epäonniset poliittiset ratkaisut usein kateuteen ja kaunaan perustuen (presidentti Halonen antoi taas muuten tälläiseen näkemykseen perustuvan lausunnon, eikö avustajakaartissa ole rohkeutta kertoa Haloselle, että hänen todellinen luonteensa ja arvot alkavat tulla kiusallisen paljon framille), joista erityisesti jatkuva devalvaatiokierre on SDP:n ja vuorineuvoston vastuulla, ovat johtaneet siihen, että jaettava kakku on meillä lässähtänyt. Hiivaa ei ole tarpeeksi tai se on ollut devalvaatioiden muodossa vääränlaista, iskien eniten juuri tavalliseen työtätekevään ihmiseen, vuorineuvoksethan ovat meillä aina pärjänneet palkansaajaeliitin kera, mutta teollisuusliittojen ulkopuolella olevat työntekijät ja yrittäjät eivät nyt niinkään.

Yksityistäminen ei ole kirosana, vaikka sitä sellaisena käytät. Yksityinen sektori ei ole aina tehokkaampi kuin valtio-/kuntasektori, mutta ei myöskään valtio-/kuntasektori aina takaa oikeudenmukaista tulosta, erityisesti tilanteissa joissa se ei pysty tuottamaan lakisääteistä tai muuta palvelua lainkaan tai se tuottaa sen veronmaksajien kannalta kohtuuttomilla kustannuksilla (esimerkiksi terveydenhuolto ja vanhukset). Marxin tai Halosen vanhentuneen ja moraalisesti kestämättömän ideologian sijasta meidän tulisi turvautua useimmiten sellaiseen ratkaisuun, joka on mahdollisimman hyvä kaikkien kannalta, tosiaan pelkän mustavalkoisen ideologisen paatoksen sijasta.

Ay-liikkeen valtaa olisi hyvä "vähentää" parlamentarismin ja kansanvallan kustannuksella. Ihalainenhan taannoin sanoi, että SAK:lle kuuluu kaikki valta ulkopolitiikkaa lukuunottamatta, ja asetti heti lausuntonsa kyseenalaiseksi puuttumalla presidentinvaaleihin lähes panssarihyökkäystä muistuttavalla tavalla.

SAK toimii nykyisellään "ukkokerhona", jonka käsitykset ja arvot ovat vielä enemmään oudoksuttavia kuin sen poliittisen siiven eli SDP:n. Tämä ei tarkoita ay-liikkeen keskeisen osaamisen ja merkityksen ylenkatsomista, vaan sitä, että on ollut ay-liikkeelle itselleen haitallista ja vahingollista, kun se käytännössä on toiminut maamme "todellisena hallituksena". Miksi esimerkiksi SAK saa puhua uskottavasti kaikkien jäsentensä suulla kuin itse SDP, vaikka puolet sen jäsenistä eivät kannata SDP:tä? Minusta se kuullostaa melko fasistiselta tai ainakin korporatistiselta ratkaisulta, joka ei ole hyväksi kansanvallalle ja sille, että päätöksentekijät olisivat vastuussa tekemistään päätöksistä. Nythän Ihalainen saa johtaa SAK:ta (ja sitä kautta SDP:tä) varmaan sata vuotta, mikä on melkoinen osoitus demokratian tilasta Suomesta sellaisenaan!
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Katsoiko kukaan seiskan uutisia ja pettivätkö silmäni? Mikä hemmetti tämä Esko Ahon ulkoministeriys oikein on, missasin nimittäin uutisten ensimmäiset viisi minuuttia? Olisi melkoisen yllättävä veto, ellei sitten hallitustunnusteluiden jonkinlainen paine (muu ehdokas ei ole kelvannut) tätä ole sanellut.
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
er_bai_wu kirjoitti:
Katsoiko kukaan seiskan uutisia ja pettivätkö silmäni? Mikä hemmetti tämä Esko Ahon ulkoministeriys oikein on, missasin nimittäin uutisten ensimmäiset viisi minuuttia? Olisi melkoisen yllättävä veto, ellei sitten hallitustunnusteluiden jonkinlainen paine (muu ehdokas ei ole kelvannut) tätä ole sanellut.

On kuulema vakavasti ehdolla.Siinäpä todellinen epäitsekäs peluri Matin joukkueeseen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: Viljuri

En nyt tuosta vuodatuksesta saanut muuta selvää, kuin ettet taida olla empiirisistä havainnoista kanssani juuri eri mieltä. En ole anti-amerikkalainen, mutta minusta Euroopankin oikeistopiireissä ihaillaan sellaisia talouden rakenteita, jotka ovat saaneet kaikkein reaalisimpia muotoja juuri USA:ssa. Näin vain nyt on: siellä on vasemmistolainen taloudellinen ajattelu heikoimmillaan lännessä. Tuskin olet eri mieltä tästä - eli tietyssä mielessä oikeistolainen talousajattelu myös täällä sanoo, että USA:n tie on oleva meidänkin tie - ainakin suunta tulee olemaan sen tapaisiin reaalisiin rakenteisiin, mikä ei liene mikään kaikkein ihanteellisin vaihtoehto. Et kai luule jonkinlaisen paratiisimaisen utopian syntyvän oikeistolaisestakaan talouspolitiikasta?
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
er_bai_wu kirjoitti:
Katsoiko kukaan seiskan uutisia ja pettivätkö silmäni? Mikä hemmetti tämä Esko Ahon ulkoministeriys oikein on...

Keskustan sisäistä peliä, pääasiassa Paavo Väyrysen kiusaamiseksi. Mut Paavo ite alotti!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Alkiolainen kirjoitti:
Niin, Timo Haapala e s i t t ä ä blogissaan Esko Ahoa uuden porvarihallituksen ulkoministeriksi. Siitä on vielä matkaa siihen, että Ahosta ministeri tulisi. Mielenkiintoinen heitto joka tapauksessa. Kahtellaan.

Maikkarin uutisissa sanottiin että heidän saamiensa tietojensa mukaan Aho on noussut yllättäen vahvaksi ulkoministeriehdokkaaksi ja Niinistö menee eduskunnan puhemieheksil. Käsittääkseni ei ollut siis mikään Maikkarin oma idea.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ahohan on jopa itsekin(?) sanonut olevansa poliittinen ruumis! Sitä hän olikin aina tähän hetkeen asti. Ha haa..! Melkoinen yllätysveto jos tämä toteutuu. Varmasti kepun parhaita siihen hommaan, ei siinä mitään. Voisi vetää vapaampaa roolia kuin poliittista tulevaisuuttaan varmistelemaan joutuva Lehtomäki. Elämme mielenkiintoisia aikoja.. Tulee vähän länsinaapurin Bildt mieleen. Ex pääministeri ulkkarin hommassa..
 

juudas

Jäsen
Suomessa jaetaan paikkoja poliittisen perustein. Lukumääräisesti eniten Keskusta, joka pyörittää alueellisesti suurinta osaa Suomesta. Suurissa kaupungeissa Kokoomus on haaskalla kuten demaritkin.

Tarkoitushakuista lässytystä väittää, että demarit olisivat asiassa jotenkin erityinen. Jokainen hoitaa homman valtansa mukaan. Esim. RKP alueilla, joilla sillä voimaa on.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Suomessa jaetaan paikkoja poliittisen perustein. Lukumääräisesti eniten Keskusta, joka pyörittää alueellisesti suurinta osaa Suomesta. Suurissa kaupungeissa Kokoomus on haaskalla kuten demaritkin.

Tarkoitushakuista lässytystä väittää, että demarit olisivat asiassa jotenkin erityinen. Jokainen hoitaa homman valtansa mukaan. Esim. RKP alueilla, joilla sillä voimaa on.
Kokoomus kahmii vaalien jälkeen lisää rahaa Tampereen kaupungilta: http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/33434.shtml.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös