Ja tuo on huvittavaa kun eläkkeitä ei ole vara maksaa. Oletteko perehtyneet eläkevakuutusyhtiöiden varallisuuteen Suomessa? Ja minne lie reilu sata miljardia merkitty?
Kannattaa ottaa selvää asioista.
Todellakin kannattaa, sää et sitä ole tehnyt...
Kai tiät, että jokainen työssäkäyvä maksaa eläkemaksuja, joilla rahoitetaan Pääosin samaan aikaan eläkkeellä olevien eläkkeitä? Eli rahastot ei kata kuin 1/3 eläkkeistä.
Maksut ovat nyt 24 % palkasta, kun nykyiset eläkeläiset ovat töissä ollessaan maksaneet eläkemaksuja keskimäärin 10-15% palkastaan. Pääosa nykyisistä eläkevaroista on syntynyt 1990-luvun puolenvälin jälkeen ja on nykyisin työssä olevien sukupolvien maksamia. Nykynuoret maksavat korkeampia eläkemaksuja, jäävät myöhemmin eläkkeelle ja saavat aikanaan pienemmän osuuden palkastaan eläkettä.
Eli Suomen eläkejärjestelmä on Osin rahastoiva (eli, toistetaan, pääosa eläkkeistä maksetaan työssäkäyvien palkoista). Rahastot kasvavaa nykymallissa vuoteen 2050 asti, mutta kääntyvät sen jälkeen nopeaan laskuun ja loppuisivat 2060-luvulla nykysysteemillä ilman eläkemaksujen nostamissa (jo nyt siis 24%) tai eläkkeitä laskemalla tai eläkeikää nostamalla.
Nykyisen parikymppisen tavoite-eläkeikä on vuonna 2067. Jos esim demariKiljusen indeksialoite hyväksyttäisiin, eläkerahastot olisi syöty siihen mennessä viimeistä lanttia myöten. Tuolloin vaihtoehtoina olisivat esimerkiksi eläkkeiden leikkaaminen 30 prosentilla tai eläkemaksujen nostaminen kestämättömälle tasolle 35 prosenttiin palkasta. Mutta ilman Kiljusen idndeksihöpötksiäkin tää uhkaa toteuta, koska syntyvyys laskee oletettua nopeammin.. Eli tarvittas aika paljon maahanmuuttoa.
Jo tähän mennessä karttuneiden työeläkkeiden rahoittamiseen tarvittaisiin 600 miljardin eläkevarat. Nyt kertynyt eläkerahasto kattaa näistä vain 30 %. Loput on katettava nyt ja tulevaisuudessa työelämässä olevien työntekijöiden palkastaan maksamilla eläkemaksuilla.
Ongelma syntyvyyden romahtamisen kanssa on, että vuosien 1990 ja 2013 välillä alle 35-vuotiaiden aikuisten tulotaso on romahtanut suhteessa muuhun yhteiskuntaan samalla, kun vanhempien ikäluokkien ja erityisesti eläkeläisten tulot ovat nousseet. Tää taas uhkaa eläkejärjestelmän kestävyyttä, Koska ne eläkkeet (jos jo olet oppinut) maksetaan pääosin työsskäyvien palkasta). Eli heikkenevien tulojen myötä nuorten kyky rahoittaa tuloistaan aiempien ikäluokkien eläkkeitä heikkenee ja heidän oma eläkekertymänsä jää pieneksi.
Kannattaa tosiaan tutustua asiaan