Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 286 333
  • 979

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tulipas ostettua eilen paikallisesta Prismasta rawit-chiliä. Ei ollut tuttua tavara. Laitoin 3 palkoa tonnikalapurkin sekaan. Voin kertoa että tuli mukavasti makua... Suu tottui kyllä loppua kohti.

Eli ostit paikallisesta Prismasta kuuluisaa "kusenpolttamaa annuumia", joka pelkästään maistuu helvetin pahalle. Se maksaa varmasti euron rasia, mutta ensi kerralla suosittelen ostamaan siitä vierestä kotimaista Fatalii's Aji Cristalia ja niiden syömisen jälkeen kokeilemaan erästä maailman tulisimmista (ja silti niin hiton maukas, mutta tätä ei voi suositella kuin todellisille chilipäille) chileistä eli Fatalii's Naga Morichia. Maksaa huomattavasti enemmän, mutta laadusta kannattaa maksaa.

Ei ollut edes maksettu mainos, mutta hyvähän sitä olisi ihmiset saada tajuamaan ero pelkän polttavan chilikasvin ja hyvänmakuisen ruoka-aineen välillä. Fataliilta tuli viime vuonna myös pari uutta omaa lajiketta, joista Aji Finlandia sijoittuu vähän Aji Cristalin yläpuolelle tulisuudessa, mutta on varsin makea ja maukas tuote. Aji Fantasy on sitten miedomman maun ystäville.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mielestäni aji cristalia ei hyllystä löytynyt. Tosin luulen että Porista se löydy paljon muutakaan.
Ei tuo rawit mitään parasta ollut, mutta kyllä sitä tonnikalan kanssa söi. Peitti ainakin kalan maun.
 

#76

Jäsen
Aji Cristal on hyvää leivän päällä, mutta menee ihan hukkaan esim. tortillakastikkeessa, mihin käy hyvin kaupan muut chilit. Makua ei kuitenkaan huomaa, joten tulisuus ratkaisee. Parin vuoden tauon jälkeen ostin cristallia, kun oli vihreitäkin tarjolla.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Laitetaan tänne, ettei offtopicci jatku enää tuolla yoisessa ketjussa.

Faktahan on se, että suurin osa chiliharrastajia on joko näitä juntteja tai sitten sellaisia chilipoliiseja, että tulevat scovillen asteikon kanssa pätemään siitä millä tavalla kapsasiini vaikuttaa makuhermoihin ja siitä kuinka chilit ovat oikeasti hedelmäisen maukkaita. Saavat hirveitä raivareita ja alkavat puolustautumaan, kun yhtälailla kotioppineita chilin kasvattajia on yhtä paljon kuin salibandyn harrastajia tai muita musefaneja.
Onko se fakta vai sinun muodostama stereotypiasi? Itse en osaa mieltää tässä ketjussa esille tulleita miksikään chiliharrastajiksi, kuten en pidä myöskään puistoissa notkuvia halvalla viinillä itseään päihdyttäviä tyyppejä minään viiniharrastajina.

Tottakai chiliharrastajissa samoin kuin kaikissa muissakin ihmisryhmissä on kovin monenlaista sakkia. Löytyy myös noita varsin ärsyttäviä poliiseja, joiden kanssa ei viitsi kovinkaan pitkään ajatuksiaan vaihtaa. Tuntemistani harrastajista suurin osa on juuri näitä, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista lajikkeista ja kasvattavat niitä kotosalla itse tai hankkivat jostain muualta. Ei harrastaminen vaadi mihinkään yhdistykseen kuulumista tai tapahtumissa ravaamista. Toki verkostoituminen antaa mahdollisuuksia tavata muita alan harrastajia ja laajentaa tietouttaan ja näkökantojaan, jos sellaiseen kiinnostusta riittää. Itse kuuluin aikoinaan, mutta erosin, koska se ei tuonut itselleni kummoista lisäarvoa. Ennemminkin vitutti muutamien fanaatikkojen mouhuaminen ja yritys saada aikaiseksi jotain ihmeellistä chiliyhteiskuntaa. Minulle aivan yksi hevonvitun hailei, haluaako joku tuttavani, naapurini tai kukaan muu syödä chilejä. Aivan samoin minulle on aivan sama, jos joku haluaa laittaa kaikkeen ruokaansa ketsuppia tai HP-soossia.

Tämä fanaatikkojen porukka on onneksi harvalukuinen, mutta valitettavan äänekäs. Chilitietouden esilletuonnissa heistä on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Ovat olleet varsin aktiivisesti muodostamassa näitä ennakkoluuloja, jotka tuntuvat joillakin olevan tälläkin foorumilla valloillaan.
 

ufon_kaakao

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Sebastian Aho
Noniin tomppelit, eiköhän tämä vitsi ole jatkunut jo tarpeeksi kauan. Voin kertoa salaisuuden. Sen kapsaisiminisiinin on tarkoitus estää syömästä chilejä, ei houkutella niiden syömiseen.

että silleen..

täältä tähän.
 

Bay

Jäsen
Olen nyt parina kesänä kasvattanut itse chilejä ikkunalaudallani. Useampia lajikkeita olen kokeillut, mutta jostain syystä en ole saanut niihin mitään muita makuja kuin kitkeryyden ja tulisuuden. Kai niissä nyt jotain muutakin pitäisi maistua? Lajikkeina on ollut mm. Ramiro, Bubba, Starfish, CAP220, Poblano, Belize Red, Aji Amarillo...

Voisko johtua valon puutteesta tai liian vähäisestä kastelusta? Satoa noissa on noin kymmenkunta paprikaa per kasvi ja kasvit ovat noin puolen metrin korkuisia.
 

#76

Jäsen
Nostellaas tätäkin, kun tuli vaihdettua Blair's Pure Death Poppamiehen Jolokia-kastikkeeseen. Pure Death alkoi tuntua liian laimealta ja jos laittoi enemmän, niin ruoka suolaantui omaan makuun liiaksi. Ensi maistamiselta Poppamiehen kastike tuntuu sopivalta.

Omat kasvatukset ovat jääneet historiaan, mutta kesäkuussa täytyy varmaan katsoa, jos saisi ostettua ns. valmiin kasvin joltakulta paikallisista kasvattajista, joilla kasvukausi tuo ahtautta kotiin/kasvariin. Yksi fatalii tai habanero olisi kiva saada takapihalle koristeeksi ja olisihan se kiva ottaa tuore podi pihalta sadonkorjuunakin. Nykyään ei tilat ja aika anna myöten, että jaksaisi alkaa idättämään siemenestä haluamiani kasveja.

Ei ole vielä tullut infoa, mutta ensi kuussa lienee taas Cantina Westissä chiliviikot ja viime vuosien perusteella voin suositella. Heinän puutarha toimittaa chilit ja ruoka ollut joka kerta maukasta. Ei mitään ylitulista haastemättöä, vaan maukasta sopivan tulista ruokaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Grillasin vieraille kotimaisia Jalapenoja täytteenä Koskanlaskijan paprikajuustoa sekä käärin herkut pekoniin. Valmiit Jalapenot eivät menneeet kaupaksi koska olivat liian tulisia. No, jäi mulle enemmän syömistä.

Hieman ihmetyttää, että maku on jengillä noinkin herkkiä. Silti ostetaan kaupoista chilisitäjatätä- tuotteita.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Miksi Scovillen asteikkoa ei voida käyttää hyväksi elintarvikkeissa ja ravintoloissa? Helpottaisi huomattavasti chilihuttujen ostamisessa, kun tietäisi edes suurinpiirtein, kuinka tujusta tavarasta on kyse. Tämä takia onkin jäänyt normi marketeista chilikastikkeiden ym. ostelu, ja tulee hankittua mieluummin suoraan esim. Poppamieheltä, jonka sivuilla on kuitenkin aika hyvin suuntaa antavat asteikot.

Mutta siis, kun tuollainen kätevä asteikko on kerran keksitty, miksi sitä ei voi käyttää enemmän?
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
No nyt! Nautiskelen(?) juuri eteläkarjalaisen Cassis Trade:n Nostalgia Chili-siideriä ja onhan tämä hämmentävä tuote. Odotin jotain ihan totaalipaskaa tyyliin Lidl:n taannoisten chilioluiden, mutta ei ihan niin. Maku itsessään on varsin mieto (erityisesti kun voltteja on 8) ja jopa pahimmillaan aavistuksen vetinenkin, jossa chili ei suoraan maistu ollenkaan. Silti yllättävän hyvin tämä toimii, vastoin lähes kaikkia olettamuksia, eli raikas suutuntuma ja erittäin miellyttävä jälkipoltto. Tuon jälkimmäisen aspektin jos saisi johonkin hedelmäiseen pale aleen, niin maailman juomatottumukset mullistuisivat. Erikoinen tapaus yhtä kaikki.
 
Viimeksi muokattu:

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kun tuossa täydellisesti valmistamaani jauhelihakastiketta maustoin, tuli mieleen kehua tuota Srirachan kukkokastiketta, vaikka onhan siitä täällä jo puhetta ollut. Siis aivan täydellistä kamaa, joka sopii oikeastaan mihin tahansa safkaan. Juuri sopivan tulinen, eikä sitten pätkääkään etikkainen. Juuri sopivan tulisella meinaan sitä, että ei ole lähellekään mitään tappokamaa ja kelpaa vaimollekin.

Lähiprismassa yrittävät kusettaa ja myydä sitä kotkan(?)kuvalla varustettua Srirachaa, mutta eihän se ole mistään kotoisin, kukkokastike rulettaa. On vielä tällä makuaistilla aika riittoisaa kamaa. Pullo taisi maksaa jotain vitosen paikkeilla ja kuukaudessa siitä on kulunut kolmasosa, jos ihan sitäkään. Eli eipä käy ihmeemmin edes lompakon päälle. Hyvä setti.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kun tuossa täydellisesti valmistamaani jauhelihakastiketta maustoin, tuli mieleen kehua tuota Srirachan kukkokastiketta, vaikka onhan siitä täällä jo puhetta ollut. Siis aivan täydellistä kamaa, joka sopii oikeastaan mihin tahansa safkaan. Juuri sopivan tulinen, eikä sitten pätkääkään etikkainen.

Kukkokastikkeellakin oli hetkensä mutta kaikkeen kyllästyy jos liikaa käyttää samaa, tällä hetkellä mulle maistuvin eikä liian tulinen pöytämauste on tämä original Cholula
cholula sauce - Google-haku

Tuossa on kyllä snadi etikan maku, mutta kun sitä on tarpeeksi vähän niin se toimii, kyllähän hyvä ruokakin tarvitsee aina happonsa toimiakseen.

_
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kukkokastikkeellakin oli hetkensä mutta kaikkeen kyllästyy jos liikaa käyttää samaa

Tämä on ihan totta, enkä mä tota kaikkeen laita tai tee aina tulista ruokaa. Pari Poppamiehen soosiakin on kaapissa, jotain piri-pirikastiketta sekä Naga Jolokia -kastiketta, josta on myös muodostunut jonkinmoinen suosikki.

Enkä mä jauhelihakastikkeeseen kaipaa sen kummempaa hapokkuutta. Taitaa tuo etikkainho olla perua niiltä ajoilta kun Tabasco oli ainut tulinen kastike jonka tiesin. Se vaan jotenkin tökkii vastaan, vaikka sitä jossain määrin siedänkin. Kukkokastike on siitä päällikkö, että se kelpaa vaimollekin.

Noh, makunsa kaikilla. Edelleen.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Enkä mä jauhelihakastikkeeseen kaipaa sen kummempaa hapokkuutta. Taitaa tuo etikkainho olla perua niiltä ajoilta kun Tabasco oli ainut tulinen kastike jonka tiesin..

Korjataan nyt sen verran että kyllä Kukko-kastikkeessakin happoa(etikkaa) löytyy, määristä en osaa sanoa, mutta samaa mieltä olen että liiallinen hapokkuus /tulisuuteen ei toimi. Tästä johtuen on hyvä etsiä itselleen sopivan tulinen suosikkikastike jota ei tarvitse kaataa paljoa ruokaan, silloin se pieni hapokkuus ei haittaa.
Sriracha sauce - Wikipedia, the free encyclopedia

Mainitsit jauhelihakastikkeen, jos teet sen tomaateista niin siinä tulee jo riittävästi hapokkuutta useampaan makuun.

Offtopiccina, niin tässä aika tarkalleen oma ajatus miten hakea makua ruokaan kuin ruokaan:

Makea + karvas + hapan = vähemmän suolaa!
Kun ruoassa on raaka-aineita, jotka tuovat siihen makeutta, karvautta ja happamuutta, suolaa tarvitaan vähemmän muita makuja korostamaan:

• Makeutta saadaan esim. juureksista ja hedelmistä, tai pienestä määrästä sokeria, hunajaa tai muuta makeuttajaa. Esim. lihaan tulee myös makeutta, kun sitä haudutetaan pitkään.

• Karvautta tuovat yrtit ja jotkin kasvikset (esim. parsakaali). Myös savustamisessa syntyy karvaan elementtejä. Savun makua saadaan käyttämällä mausteena kinkkua, pieni määrä pekonia tai kevytmetwurstia.

• Happaman maun antavat etikka, sitrukset ja tomaatti.


_
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tuli Intian reissulta tuotua muutama pussi bhut jolokia-chilejä ja ovatpa kieltämättä mielyttävä tuttavuus. Poltetta on, mutta jotenkin sellaista hitaasti kasvavaa sekä miellyttävää ja niin on myös makuakin, kun noita varovasti käyttää. Naga ei oikein omalla kohdalla toimi, koska syystä tai toisesta pistää pakin aina ihan järkyttävän sekaisin (ainoa chili, joka tuon varpusparviefektin aiheuttaa), mutta nyt taisi siis löytyä erinomainen vaihtoehto. Mitään tietoa saako näitä Suomesta mistään vai pitääkö ryhtyä kasvatushommiin? Omalla kohdalla en vielä ole tähän leikkiin ryhtynyt, mutta hyvin isäukon chilit kasvoivat ja tuottivat podeja viime kesänä ihan etelä-karjalaisen auringon alla ulkoilmassa eli kai se on pakko rohkaistua ensi vuoden puolella myös.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuli Intian reissulta tuotua muutama pussi bhut jolokia-chilejä ja ovatpa kieltämättä mielyttävä tuttavuus. Poltetta on, mutta jotenkin sellaista hitaasti kasvavaa sekä miellyttävää ja niin on myös makuakin, kun noita varovasti käyttää. Naga ei oikein omalla kohdalla toimi, koska syystä tai toisesta pistää pakin aina ihan järkyttävän sekaisin (ainoa chili, joka tuon varpusparviefektin aiheuttaa), mutta nyt taisi siis löytyä erinomainen vaihtoehto. Mitään tietoa saako näitä Suomesta mistään vai pitääkö ryhtyä kasvatushommiin? Omalla kohdalla en vielä ole tähän leikkiin ryhtynyt, mutta hyvin isäukon chilit kasvoivat ja tuottivat podeja viime kesänä ihan etelä-karjalaisen auringon alla ulkoilmassa eli kai se on pakko rohkaistua ensi vuoden puolella myös.
Eikös Bhut Jolokia = Naga morich?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikös Bhut Jolokia = Naga morich?


On varmaan vähän tulkinnasta kiinni, mutta englanninkielinen Wikipedia väittää vähän muuta:

Naga Morich - Wikipedia, the free encyclopedia

The Naga Morich, also known as the "Dorset Naga Pepper", is a chilli pepper native to North East India, and the Sylhet region of Bangladesh. It is known as the sister chilli to the Bhut Jolokia, or Ghost Chilli. The Naga Morich bears many similarities to its sister, but is genetically different. It is also one of the hottest known chilli peppers.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Niin no, vaikea täysin toki tietää mitä nuo kuivahtaneet chilinkäntyt, jotka tuli vanhassa Delhissä kapean kujan varrella olleesta melko hämyisestä maustebasaarista ostettua, edes lopulta ovat. Noh, tärkeintä kuitenkin etteivät nämä kyseiset yksilöt laukaise laumaa Passer domesticuksi heti syömisen jälkeen.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Naga ei oikein omalla kohdalla toimi, koska syystä tai toisesta pistää pakin aina ihan järkyttävän sekaisin (ainoa chili, joka tuon varpusparviefektin aiheuttaa),...

Nagahan on maultaa yksi parhaimmista chileistä ja yksi lempi herkkuni toimii juuri tälläisillä ilmoilla, eli Naga-vodka. Osta joku halpa vodka, ota huikka siitä että tulee tilaa ja viillä chiliin muutama viilto puukolla ja tiputa flindaan. Viikkokin riittää hyvin, kunhan ravistelee välillä flindaa. Toimii, kuin junan vessa: lämmittää mukavasti, kun ottaa snadin huikan tai kun laittaa kuuman kaakaon sekaan. Ja mitä vahvempaa chiliä laittaa, niin flinda myös kestää useamman vieraan käynnin...
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Nagahan on maultaa yksi parhaimmista chileistä ja yksi lempi herkkuni toimii juuri tälläisillä ilmoilla, eli Naga-vodka.

Jep, hieman samat ovat harrastukset eli kai juuri tästä ketjusta bongattu Bacardi Rasberry höystettynä muutamalla habaneropodilla on eräs allekirjoittaneen suosikeista. Hämmentävän hyvin toimiva yhdistelmä, vaikka ei ihan alkuun uskoisikaan.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Chilin ystävä ilmoittautuu. On muutaman vuoden aikana tullut kokeiltua muutamia erilaisia chilikasveja ja kastikkeita. Tästä huolimatta kokonaisuudessaan chilin käyttö on kuitenkin jäänyt aika vähäiseksi ja esim. läheskään kovin montaa erilaista chilikastiketta ei ole tullut maistettua. Chilitonnikalaa tulee korkeasta hinnastaan huolimatta suosittua todella usein. Jossain päin nettiä oli lueteltuna englannin kielellä chilin 10 terveyshyötyä, mutta harmi etten enää muista miten löysin tuon sivuston. Toisaalta, onhan noita sivuja suomenkielisiäkin.

Kohtapuoliin olisi tarkoitus tilata Poppamieheltä jotain uutta chilikastiketta. Osaako kukaan suositella Poppamieheltä jotain hyvää kastiketta jossa olisi hinta/laatusuhde kohdillaan? Viimeksi tilasin tällaista ja ihan hyväksi osoittautui.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kohtapuoliin olisi tarkoitus tilata Poppamieheltä jotain uutta chilikastiketta. Osaako kukaan suositella Poppamieheltä jotain hyvää kastiketta jossa olisi hinta/laatusuhde kohdillaan? Viimeksi tilasin tällaista ja ihan hyväksi osoittautui.
Poppamiehen Savunaga-kastiketta suosittelen varauksetta. El Yucatecon soossit ovat mielestäni parhaita, mutta niitä ei ole näköjään ainakaan nyt Poppamiehillä saatavilla. Srirachaakin taitaa tuolta saada, joten sitä ehdottomasti kaappiin. Blairsiltä Pure deathia, jos löytyy. Noilla pärjäät jo hyvin :)
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kohtapuoliin olisi tarkoitus tilata Poppamieheltä jotain uutta chilikastiketta. Osaako kukaan suositella Poppamieheltä jotain hyvää kastiketta jossa olisi hinta/laatusuhde kohdillaan? Viimeksi tilasin tällaista ja ihan hyväksi osoittautui.

Tuo Naga Jolokia -kastike on kyllä varsin hyvää, joskus tuosta vieressä olevasta K-kaupasta olen ostanut. Josta tulikin mieleeni, että noitahan voit hakea ihan kaupastakin, ellet sitten jostain syystä preferoi hankintametodina juuri tilaamista ja tiesit jo mahdollisuudesta hakea tuotteita kaupasta, jossa tapauksessa I'll get me coat.

Poppamiehen jälleenmyyjät

Erikseen vielä Hämeenlinnan mestat, kun siellä näyt asustelevan:

K-Citymarket Hämeensaari
K-Citymarket Tiiriö
K-Supermarket Hätilä, Aulangontie 1
Punnitse ja Säästä

*edit*
Chilitonnikalaa tulee korkeasta hinnastaan huolimatta suosittua todella usein.
Sama homma, Pirkka-chilitonnikala on aivan erinomaisen hyvää. Ruisleivälle ohuesti voita tai muuta liukastetta, päälle tuota tonnikalaa, juustoa, kurkkua ja halutessasi vähän Poppamiehen Naga Jolokia -soosia. Ai ai kun on hyvää!

Srirachaakin taitaa tuolta saada, joten sitä ehdottomasti kaappiin.
Taitaa olla ihan sama "kukkokastike", jota ainakin täältä löytyy ihan Prisman hyllystä. Se kotkan kuvalla varustettu Sriracha-pullo on mielestäni melko väsynyttä ja laimeaa, kukkokastike rulettaa. Taannoin taisin täällä mainitakin, että meillä tämä on nykyään tulisista kastikkeista se ykkönen, koska ei ole mitään tappokamaa. Vaimokin tykkää, vaikka ei mikään extratulisen sapuskan ystävä olekaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös