Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 280 389
  • 985

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Toki grillattu jalapeno täytettynä juustolla ja kiedottuna pekoniin on parasta mitä tiedän jos aletaan puhumaan chiliruuista.

Aivan loistava purtava tosiaankin. Meikäläinen laittaa vaan jallun tilalle Aji Cristalin.

Habanerosilppu ja juusto herkkusienen sisällä ja pekoniin käärittynä toimii myös suht buenosti.
 

TumE#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset NHL:ssä.
Nytpä on testiin tilattu tuota Poppamiehen savuchili - chipotlekastiketta, Blair's Original Death puteli, sekä vielä Poppamiehen chiliketsuppia. Muut paitsi tuo chiliketsuppi valittu melko pitkälti tämän palstan kehujen perusteella. Saas nähdä mitä tuleman pitää, pitkään on jo kiehtonut näitä erilaisia kastikkeita kokeilla ja juurikin pari minuuttia takaperin sain vihdoin tilauksen tehtyä. Aikaisempia kokemuksia tältä saralta puhdas nolla, joten syytän teitä jos nuo sattuukin olemaan valinnoiltaan täysiä susia (makuasioista voidaan kiistellä).
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Aikaisempia kokemuksia tältä saralta puhdas nolla, joten syytän teitä jos nuo sattuukin olemaan valinnoiltaan täysiä susia (makuasioista voidaan kiistellä).

Haaste otetaan vastaan jos on heittää parempaa kamaa pöytään sieltä suunnasta. Jos olet chilineitsyt niin voidaan unohtaa koko juttu:D
 

kesätyttö69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dufvan Lukko, JYP(ilman Tyni&Virtanen)
Jollain tavalla tulisuus kuuluu ruokaani, mutta tuli maistettua poppamiehen Naga Jolokia pyreetä, ja eihän tuossa enää ole kysymys mistään ruokailusta vaan kipukilpailusta. Siis kipu oli ihan fyysinen ja siitä tuli hemmetin huono olo. Vaikea ymmärtää mikä funktio tuollaisella tuotteella on? Tuli mieleen, että Päivi Räsänen voisi puuttua tähänkin harrastukseen ja kieltää liikaa kipua tuottavat chilit tai ainakin rajoittaa saantia.
 

Fiiu

Jäsen
Jollain tavalla tulisuus kuuluu ruokaani, mutta tuli maistettua poppamiehen Naga Jolokia pyreetä, ja eihän tuossa enää ole kysymys mistään ruokailusta vaan kipukilpailusta. Siis kipu oli ihan fyysinen ja siitä tuli hemmetin huono olo. Vaikea ymmärtää mikä funktio tuollaisella tuotteella on? Tuli mieleen, että Päivi Räsänen voisi puuttua tähänkin harrastukseen ja kieltää liikaa kipua tuottavat chilit tai ainakin rajoittaa saantia.

Ei sitä viinanjuontiakaan kannata millään 80% Strohilla aloittaa. Toisekseen, henkilöiden sietokyky on erilainen ja esim. minulla ei aiemmin, nuorempana, ollut ongelmia tulisuuden kanssa mutta pikkuhiljaa vatsa alkaa kertoa että laimeampiin mömmöihin on mentävä. En toki noita megamörkösooseja ole ostanutkaan sitten kymmeneen vuoteen.

Sen verran täytyy kyllä vielä mainita että kyllä siitä parhaimmillaan aikamoisen euforian saa aikaan kun on sopivasti tulisuutta niin että maistaakin jotain. :)
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...

Kyllä se kapsaisiinin sietokyky paranee ajan myötä ja sitten noista väkevistäkin mössöistä alkaa saada eri makuja irti, kun pystyy keskittymään muuhunkin kuin helvetilliseen poltteeseen.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...

Sen verran noussut jo toleranssi, että maistuu ihan dipattava tuotekin ihan itseltään :) Ultra Death 20/20-soosia (1 100 000 scovillea) tulee välillä laitettua pasta-annokseen 4-5 tippaa. Mitään ei enää kyllä siinä enää pahemmin maista, mutta tulee hyvä euforia. Duunikaveri yllytti aikoinaan lyömään sitä reilu 10 tippaa pizzaslicen päälle, siitä oli jo euforia kaukana. Ihan ku naulalla olis lyöny kielen läpi. Vessareissutkin oli aika unohtumattomia.
 

#76

Jäsen
Aivan loistava purtava tosiaankin. Meikäläinen laittaa vaan jallun tilalle Aji Cristalin.

Habanerosilppu ja juusto herkkusienen sisällä ja pekoniin käärittynä toimii myös suht buenosti.

Oma suosikki on orange haba vuohenjuustolla ja käärittynä pekoniin. Chineset ja vuohenjuusto on loistoyhdistelmä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Oma suosikki on orange haba vuohenjuustolla ja käärittynä pekoniin. Chineset ja vuohenjuusto on loistoyhdistelmä.

Vuohenjuusto todellakin sopii hyvin täytettyjen chilien kanssa ja sitä käytänkin usein salaateissa kun kyseistä mättöä valmistan. Vuohenjuusto, hunaja ja Paholaisen hillo salaattipedillä. Vakiokamaa.

Tuota sun reseptiä pitää testata. Miten tuo orange haba eroaa punaisesta...hedelmäisempi?
 

#76

Jäsen
En ole haba-varianteissa huomannut isoja eroja. Heinä myy orange habaa ja on maukasta, joten käytän sitä. Oma lempilajike on yellow fatalii, mutta sitä pitäisi jaksaa viljellä itse. Mikäli kaipaa pelkkää tulisuutta tai chilin maku peittyy muihin aineksiin, niin voin käyttää kaupan habojakin. Niitä menee vaan reilusti enemmän kuin esim. Heinän haboja, että tortilloista saa tulisia.
 

kesätyttö69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dufvan Lukko, JYP(ilman Tyni&Virtanen)
Ei sitä viinanjuontiakaan kannata millään 80% Strohilla aloittaa. Toisekseen, henkilöiden sietokyky on erilainen ja esim. minulla ei aiemmin, nuorempana, ollut ongelmia tulisuuden kanssa mutta pikkuhiljaa vatsa alkaa kertoa että laimeampiin mömmöihin on mentävä. En toki noita megamörkösooseja ole ostanutkaan sitten kymmeneen vuoteen.

Sen verran täytyy kyllä vielä mainita että kyllä siitä parhaimmillaan aikamoisen euforian saa aikaan kun on sopivasti tulisuutta niin että maistaakin jotain. :)

Totta varmasti tuo toleranssi. Silti on vaikea käsittää että kukaan tottuisi tuollaiseen tulisuuteen millaisella ruokavaliolla tahansa. Siis oikeasti tuo oli ihan saatanallista mönjää.
 

HAL9000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki tamperelaiset käy paitsi Ilves
Kyllä se kapsaisiinin sietokyky paranee ajan myötä ja sitten noista väkevistäkin mössöistä alkaa saada eri makuja irti, kun pystyy keskittymään muuhunkin kuin helvetilliseen poltteeseen.

Juuri näin.
"Aloittelijan" ei todellakaan kannata kokeilla heti ensimmäiseksi jotain Blairin Pure Deathia tai Poppamiehen Jolokia-pyreetä. Miedompaa vaan ensin kunnes alkaa vähän tottua ja maistaakin jotain... niissä nimittäin todellakin on eroja maussa. Omaan makuuni parhaat tavallisen kaupan hyllystä löytyvät ovat juuri Blairin ja Poppamiehen tuotantoa.

Noin esimerkkinä tottumattomasta ja kokeneesta maistelijasta voisi kertoa, kun dippailin maissilastua Pure Deathiin ja kehuin vaimolle, että onpas hyvänmakuinen sose (etikkapaprikan mausta kun muutenkin tykkään esim. pizzassa, tämä on mielestäni hyvin samantyylinen mutta tietysti vähän tujumpi). Vaimo tuli uteliaaksi ja dippasi oikein varovasti parin pisaran verran ja maistoi... no, minähän senkin lastun sain sitten syödä loppuun, kun vaimo ei maistanut mitään muuta kuin että "kieli paloi puhki". Ei ole sen jälkeen uskaltanut maistaa edes miedompia kastikkeita.

On tuolla toleranssin kasvulla tietysti se "huono" puoli, että miedommat tökötit eivät enää tunnu miltään vaan alkaa kaivata "väkevämpiä" aineita. Tosin jotkin Poppamiehen asteikolla 9-10 tulisuuden kastikkeet kelpaavat minullakin (ainakin vielä toistaiseksi) lähinnä vain pieninä annoksina lisäämään potkua muuten liian pliisuun safkaan...
 

#76

Jäsen
Huomasin ilokseni, että lähiPrismaan oli tullut Blair's Pure Death ja pari miedompaakin versiota. Hinta 6,95 eli halvempaa kuin keskustan k-kaupan 8,75. Piti ostaa heti kotiin yksi ja toinen mökille. Sen verran nopeasti kuluu, että taitaa kalloja kertyä kasa tänä vuonna. Tulisin uutteeton ja extramausteeton soosi mitä tiedän.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tuosta vetää paremmaksi vain extra-garlic versio, jota myydään ikävän pienessä pakkauksessa. Tuo pikkupurkki on ehkä paras chilituote mitä olen koskaan maistanut.

Tuo sriracha on oikeasti ihan jumalten ruokaa, mutta olen huomannut, että kannattaa olla pikkaista vaille pirun tarkkana, kun noita purkkeja ostaa. Vain tuo mainittua kukkologoinen versio toimii ainakin henk.koht., kun useat muuta ovat yleensä liian makeita tai hapanimeliä. Tuon version erottaa juuri se tietty suolaisuus ja ei-makeus.

Tänään huomasin, että paikallis-cittariin oli tullut tuore satsi chilejä Ugandasta ja esim. 50 grammaa nagaa ja saman verran rawittia liikkui hintaan 2.69€. Omiin käsityksiin tuo on melko edullista ja kuivatuksessa uunissa onkin 200 grammaa ensinmainittua. Jos onnistuu, niin huomenna haetaan lisää, mikäli vielä löytyy.

Tästäkin on pakko sanoa, että onnistui erittäin hyvin ja helposti. Jauhoin tuosta kuivamaustaseoksen, josta saa helposti tulisuutta ja makua tarpeen mukaan. Ainoa vain, että naga ei oikein sovi vatsalla eli kohtuullisen tarkkana saa olla annostelun kanssa. Tämä on ilmeisti melko yleinen ongelma juuri nagan kanssa, mitä olen jutellut. Silti suosittelen tuota ihan markettichilien kuivausta, jos vain edullisia eriä tulee vastaan.
 

Reverent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huomasin ilokseni, että lähiPrismaan oli tullut Blair's Pure Death ja pari miedompaakin versiota. Hinta 6,95 eli halvempaa kuin keskustan k-kaupan 8,75. Piti ostaa heti kotiin yksi ja toinen mökille. Sen verran nopeasti kuluu, että taitaa kalloja kertyä kasa tänä vuonna. Tulisin uutteeton ja extramausteeton soosi mitä tiedän.

Sit ku saat kakstoista kalloa kokoon, ni pidetään bileet =)

Sain hyvältä ystävältäni lahjaksi pussillisen (n. seitsemän pulloa) erilaisia chili- yms. kastikkeita, koska olen myös vahvojen mausteiden ystävä. Aamulla ajattelin illasta jääneen kinkkukiusauksen kyydittäjäksi lorauttaa vähän vahingossa (nappasin ensimmäisen pullon käteen) kaverin tuomaa Blair's Ultra Death - soosia. Mulle oli ainakin vähän turha raju loikkaus suoraan noinkin vahvaan kamaan, oon sittenkin niitä porttiteorian miehiä. Meinas taju lähteä. Toki sitä lorahtikin vahingossa vähän turhan paljon, mutta kovaa kamaa oli.

Vaikka olenkin pitänyt itseäni suhteellisen vahvojenkin kastikkeiden ja chilijuttujen ystävänä, tää oli vähän turhan raju loikkaus. Nyt tajuan seuraavaks jatkaa Tabascon habanero-versiosta pikkuhiljaa seuraavaan vahvuuteen.

Noita kastikkeita on kyllä nyt niin paljon tossa hyllyssä, että menee varmaan ainakin vuos, ennen ku saa ees pari pulloa tyhjäks. Vahvempien kanssa voi mennä se kolmaskin vuosi.

Mutta on ne pääkalloavaimenperät aika hienoja..
 

#76

Jäsen
3 kalloa jo kasassa ja eka pullo on melkein tyhjä. Ostettu vajaa kuukausi sitten eli tällä vauhdilla 12 kalloa olisi kasassa ensi keväänä. Alkaa olemaan tosin merkkejä että pure death-toleranssi sellaisella tasolla, että kulutus lähtee vain kasvuun. Luonnollisissa sooseissa ennenkin todennut, että pullon alussa käytetään varoen ja sitten annoskoot tuppaavat kasvamaan pullon pohjan lähestyessä. Uutesoosit taas pitää tulisuutensa ja pahan makunsa jatkossakin. Lemppasin da bombin pullon joskus meneen, kun ei vaan alkanut maistumaan.

Ensi viikolla herkuttelemaan Cantina Westin chiliviikoilla frittihabojen kanssa. Ohjelmassa katsoa EM-futista samalla.

Onhan chiliys vähän muuttunut vuosien varrella, kun muista noin 10 vuotta sitten kun bongasin lähi k-kaupasta habaneroja. Oltiin vaimon kanssa käytetty saman kaupan mitälienee-chilejä ruuanlaitossa ja harmiteltu kun niiden tulisuus oli kovin vaihtelevaa, ettei ikinä tiennyt laittaako yhden vai tusinan. No, olin kuullut habaneroista, että on hottia. Ostettiin pari kokeeksi ja pilkottiin yksi hienoksi silpuksi ja intialaiseen ruokaan hautumaan. Vajaan tunnin hauduttelun jälkeen ruoka lautaselle ja lopputulos oli vesuviukseen verrattava purkaus. Kumpikin lappasin jugurttia annokseen ja hikeä pyyhkien sitkeästi syötiin lautaset tyhjiksi. Jatkossa sitten laitettiin haba pariin osaan ja annettiin jonkin aikaa olla hautumassa kunnes otettiin palat pois. Tuli paljon toimivampi tulisuus. Nyt sitten popsii haboja kokonaisena höysteiden kera ja onpahan pitänyt maistaa sellaisenaankin kokonaista habaa. Siemenet oli oikeestaan pahin osuus, kun niitä oli kyseisessä yksilössä reilusti ja vaikeutti nielemistä. Oli kuin ois pikkukiviä syönyt.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...oon sittenkin niitä porttiteorian miehiä. Meinas taju lähteä. Toki sitä lorahtikin vahingossa vähän turhan paljon, mutta kovaa kamaa oli.

Kannattaa joskus pitää "chilitöntä aikaa" ja popsia muitakin mausteita ja yrttejä, niin pysyy homma paremmin hanskassa. Mulla ainakin menee välillä sellaiseksi touhu noiden chilien kanssa läträtessä, että tekee ihan hyvää vaan ja kumma juttu, että makuaisti palautuu aika nopeasti. Chileistä löytyy vaan niin paljon erilaisia hienoja makuja, jotka peittyy monesti liian tulisuuden alle.

Mutta asiaan saattaa myös vaikuttaa ikä, kun vanhemmiten sitä on alkanut arvostamaan muutakin, kuin sitä äärimmäistä tulisuutta ja kipua. Eihän se toki normimenoa ole, kun salaattikastikkeena toimii Texas Pete, mutta nykyään ruokaa pystyy syömään muutkin ja niistä löytyy muitakin saundeja, kuin tulisuus.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Typerä kysymys kun ei ole lajikkeesta tietoa, mutta koska tuore chili on kypsä.
Tämän taimen ostin puutarhamyymälästä ja nyt chilitaimi on noin 1m korkea ja puskee varmaan 40 kpl noin 5-6mm paksuja, noin 6-7cm pitkiä tumman vihreitä chilejä. Onko mitään yleistä sääntöä että vaihtavat väriä tms?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko mitään yleistä sääntöä että vaihtavat väriä tms?

Oma käsitykseni on, että oli laji mikä hyvänsä, sen voi syödä jo raakana, eli vihreänä. Kaikki kuitenkin tietääkseni vaihtavat väriä kypsyessään. Se värin vaihto tapahtuu omien havaintojeni mukaan varsin nopeasti, ihan parissa päivässä. Chilin kypsyttyä sen makukin muuttuu.

Raa'an chilin siemeniä ei kannata kylvää. Ne eivät idä.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Typerä kysymys kun ei ole lajikkeesta tietoa, mutta koska tuore chili on kypsä.
Tämän taimen ostin puutarhamyymälästä ja nyt chilitaimi on noin 1m korkea ja puskee varmaan 40 kpl noin 5-6mm paksuja, noin 6-7cm pitkiä tumman vihreitä chilejä. Onko mitään yleistä sääntöä että vaihtavat väriä tms?

Todennäköisesti taimesi on joku annuumi. Tai mahdollisesti baccatum. Muita lajeja harvemmin myydään kaupallisesti. Kukkien väristä voi päätellä mitä sukua se on. Fatalii's Growing Guide Tuosta linkistä voi päätellä ainakin suvun.

Vihreätä chililajiketta ei ole. Vihreät chilit ovat raakoja ja muuttavat väriä kypsyessään. Muutama poikkeus lajike on jotka esim pysyvät purppurana alusta loppuun asti.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Todennäköisesti taimesi on joku annuumi. Tai mahdollisesti baccatum. Muita lajeja harvemmin myydään kaupallisesti. Kukkien väristä voi päätellä mitä sukua se on. Fatalii's Growing Guide Tuosta linkistä voi päätellä ainakin suvun.

Vihreätä chililajiketta ei ole. Vihreät chilit ovat raakoja ja muuttavat väriä kypsyessään. Muutama poikkeus lajike on jotka esim pysyvät purppurana alusta loppuun asti.

Kiitos infosta. Ensimmäinen näyttää aika lailla samalle. Pitää otta kukka käteen ja vertailla tarkemmin kotona.
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...

Tuo Pure Deathan on kokonaismaultaan ehkäpä "hedelmäisin" Blairin sarjasta ja on juurikin se jota itsekkin dipailen sillon tällön semmosenaan tai kaatelen munakkaan päälle. Ultra Deathin kanssa sen sijaan saa olla varovainen. Teelusikallinen jauhelihakastikkeeseen ja johan potkii, :-)

Tää on ehdottomasti oma suosikki ja hienoa, että saa nykyään kunnon pakkauksessa ettei tarvitse aina olla avaamassa uutta pikkupurkkia.

Chilikauppa.fi

Tää on myös loistavaa kamaa "huvitteluun":

Chilikauppa.fi
 

#76

Jäsen
Cantina Westin chiliviikot testattu. Alkuun kuudenfritatun habanlautanen, mistä tarkoitus jakaa kavereillekin. Yksi otti yhden, mistä haukkasi kolmesti, minkä jälkeen luovutti. Toinen ei esimerkin peloittamana uskaltanut maistaa ollenkaan ja kolmas oli myöhässä illanvietosta. Lopputuloksena viisi habaa minulle, mikä potkikin jossain määrin vastaan. Eka haba oli infernaalinen ja aiheutti chilihikan. Loput meni helpommin, mutta vajaan tunnin päästä puski kunnon hikikohtauksen päälle. Yöllä mahassa tuntui, että olisin syönyt jonkin otuksen mikä yrittää kaivautua esiin.

Pääruokana chiliburger, mikä ihan ok. Eniten ihmetyttää miksi Helsingissä liki poikkeuksetta burgerit on aika haaleita. Eikö burgeria saa kunnolla kuumaksi? Onnistuu ulkomailla. Ranskalaiset Cantina Westissä jätti toivomisen varaa, mutta olivat paremmat kuin viime vuotiset bataattitikut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös