Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 280 576
  • 985

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Itse heitin ~20 siementä itämään viime sunnuntaina sen kunniaksi, että viimeinenkin viime vuoden puskista kuoli. Kauan se kituuttikin. Testailin ilman lisävaloa pitää niitä talven yli hengissä, mutta ei onnistunut, kuten odotettua. Tai yksi puska on vielä elossa. Se, minkä vein talvehtimaan töihin. Ja hyvin voikin jopa ilman lisävaloa. Loisteputkivalaisin tällä on, mutta yli metrin korkeudessa. Ilmeisesti saanut siitä kuitenkin jonkun verran apua.

Viime vuonna idätys onnistui vasta hankaluuksien jälkeen, joten nyt on toivomuksissa saada hieman nopeammin pojat kasvamaan. Satoa tuli viime vuonnakin jonkun verran. Lasitettu parveke etelän suuntaan on uskomaton kasvupaikka.

Toivottavasti ensimmäiset idut nousevat jo tällä viikolla.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Saattaa kuulua sarjaan tyhmät kysymykset, mutta löytyisikö tai tietääkö kukaan sellaista chililajia, jota voisi aluksi kasvatella kotona sisätiloissa ja sitten joskus esim. kesäkuun alussa siirtää ulos kasvimaahan ?

Tilanne on sellainen, että erilaisten kasvien kasvattelu kiinnostaa ja chiliäkin voisi kokeilla. Nyt on vieläpä tilanne, että olisi kesäpaikalla mahdollisuus laittaa ne kasvimaahan joten tulisi lomallakin "huollettua".
 

#76

Jäsen
Tuli kokeiltua mm. lemon dropilla ensin sisäkasvatusta ja sitten sen laittoa ulos maahan. Sadon nopeuttamsita voisi harkita sellaisella tempulla, että hautaa ulos ruukun maahan, niin chilillä on silti rajattu kasvuvara ja tekee enemmän maanpäällä kuin alla. Itsellä lemon drop kasvoi komeasti pihalla, mutta sato jäi vähäiseksi, koska enemmän aikaa kului juurien tekemiseen.

Tuttu kokeilti muitakin lajikkeita puutarhatontillaan ja sai ihan hyviä tuloksia. En nyt muista oliko jokin lajike parempi kuin muut.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Sriracha, a classic chili sauce... On muuten hyvää, suosittelen! Halpaakin on, 500ml pullo maksoi hiukan yli 3€ kiinalaiskaupassa tässä lähellä. Nam!

Kuten ketjussakin mainittua, niin onpa muuten ihan loistavaa kamaa. Olen palannut lapsuuteen ja alkanut käyttää tätä "ketsuppia" erittäin monessa ruoassa. Tuosta vetää paremmaksi vain extra-garlic versio, jota myydään ikävän pienessä pakkauksessa. Tuo pikkupurkki on ehkä paras chilituote mitä olen koskaan maistanut. Vampyree taistelee kovasti, mutta häviää.

Tänään huomasin, että paikallis-cittariin oli tullut tuore satsi chilejä Ugandasta ja esim. 50 grammaa nagaa ja saman verran rawittia liikkui hintaan 2.69€. Omiin käsityksiin tuo on melko edullista ja kuivatuksessa uunissa onkin 200 grammaa ensinmainittua. Jos onnistuu, niin huomenna haetaan lisää, mikäli vielä löytyy.

Omat istutukset menivät muuten syystä tai toisesta ihan päin persettä, vaikka esim. orkideat kukoistavat allekirjoittaneen hoidossa.
 

-RVL-

Jäsen
Nyt on sitten tämän vuoden ensimmäiset rapiat viisikymmentä siementä mullassa. Seuraavat lajikkeet ainakin nyt alkuun:

- Aji Cristal
- Aji Habanero
- Champion
- Turbo Pube
- Bhut Jolokia
- Habanero Brown
- Habanero Original
- Lemon Drop
- Caribbean Red Habanero
- Finlandia
- Criolla Sella
- Kongo
- Bishops Crown
- Jalapeno ja normaali punainen paprika

Joka laji onnistui, tosin muutama siemen jäi itämättä. Tänä vuonna siirrytäänkin vesiviljelyyn chilien osalta.

Kohtahan tuota pääsee muutenkin maajussin hommiin. Ainakin maissia, perunaa, lanttua, kaaleja, porkkanaa, sipulia, punajuurta, ruohosipulia, basilikaa, tilliä + muita yrttejä, salaattia ja sitten jotain uusia marjalajien kokeiluja.
 
Viimeksi muokattu:

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Itsekin tuli ostettua tuota Vampyreetä (Poppamiehen valikoimaan siis kuuluu). Ihan loistavaa! Kannattaa myös laittaa tätä lusikallinen kermaviiliin ja vähän suolaa päällä - mahtavaa dippikastiketta minkä tahansa kanssa!
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Itse heitin ~20 siementä itämään viime sunnuntaina sen kunniaksi, että viimeinenkin viime vuoden puskista kuoli.

Tämän viestin innoittamana pistin itse 3 ruukullista tulemaan, samalla kun jaksoin nuo pystyyn kuolleet 6 ruukkua raivata tieltä pois. 3 vielä 1.5v vanhoista yrteistä elää ja voi hyvin. Toivotaan että saavat kavereita tänään istutetuista.
 

RDivis

Jäsen
Nyt en ihan tarkkaan muista tulisuusastetta kun pullo meni niin nopeasti mutta Poppamiehen Savuchili voisi olla kokeilemisen arvoinen. Jos siis tuo Vampyreen savuisuus oli mieleen niin muistaakseni Savuchili on miedompaa tavaraa.

Poppamiehen Savuchili on todellakin myös herkullinen kastike ja hieman miedompi kuin Pure Death. Poppamiehen uutuus on Paholaisen Hillo...mieto ja väkevä. Helvetin hyviä ja laadukkaita settejä. Toimii muuten hyvin salaatin, grillatun vuohenjuuston ja hunajan kanssa. Melko legendaarista herkkua.
.

Savuchili on kyllä ollut tosi hyvää. Yritin Cittarista valita jotain jolla pääsisi hyvin alkuun ja tuntuu, että onnistuin. Meinasi tarttua ensin pullo Barbadosta(?) Poppamiehen sekin, tarkemmin pulloa tutkittuani "säikähdin" jättämään sen vielä hyllyyn. Pelkäsin sen olevan liian tappokamaa, mutta ehkä seuraavalla kerralla kokeilen.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Saattaa kuulua sarjaan tyhmät kysymykset, mutta löytyisikö tai tietääkö kukaan sellaista chililajia, jota voisi aluksi kasvatella kotona sisätiloissa ja sitten joskus esim. kesäkuun alussa siirtää ulos kasvimaahan ?

Kaikki chilit kasvavat talvella sisällä, jos vain valoa riittää. Valitse oma lajikkeesi oman makusi mukaan ja laita itämään nyt. Capsicum annum chilit ovat niitä helpoimpia kasvatettavia. Ota siemenet talteen kaupasta ostamastasi chilistä ja kuivattele niitä viikon verran. Sitten istutat ne multiin. Tai sitten tilailet fataalilta sellaiset chilinsiemenet kuin haluat FataliiSeeds.net - Chile seeds . Helppoa tuo chilien kasvatus on ja koukuttavaa myös se on.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Ota siemenet talteen kaupasta ostamastasi chilistä ja kuivattele niitä viikon verran. Sitten istutat ne multiin.

Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?

Ja toinen kysymys. Meillä on kaappi pullollaan erilaisia kuivattuja chilejä jenkkituliaisina. Voinko suoraan lykätä niiden siemenet itämään, vai onko ennuste kasvulle jostain syystä huonompi? Jos kerta tuorechilin siemenet täytyy ensin kuivattaa?

-Maila
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?

Itse olen avonaisella parvikkeella kasvatellut chilejä ruukuissa ja melkein aina on jotain satoa tullut. Lajista riippuen on tullut 5-100 palkoa per kasvi. Kokemusta ei ole maahan istutetuista chileistä.

Ja toinen kysymys. Meillä on kaappi pullollaan erilaisia kuivattuja chilejä jenkkituliaisina. Voinko suoraan lykätä niiden siemenet itämään, vai onko ennuste kasvulle jostain syystä huonompi? Jos kerta tuorechilin siemenet täytyy ensin kuivattaa?

-Maila

Miksi ei voisi laittaa niitä tuliaischilejä itämään? Ei niissä välttämättä ole sen huonompi kasvuennuste kuin tuoreesta chilistä otetusta, kunhan ne kuivattu kypsistä chileistä. Ehkä voi kestää hieman kauemmin itää, mutta sekin on lajikkeesta riippuvaista. Ei muuta kuin istuttelemaan niitä siemeniä.
Tuolta chilifoorumilta voi lueskella tarkemmin chiliharrastuksesta. - Etusivu
 

#76

Jäsen
Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?
Edelliset pari kesää ollut sen verran helteiset, että hyvin kasvaneet chilit takapihalla. Satoa tullut lajista ja kasvista riippuen vaihtelevasti, mutta tarpeeksi omiin tarpeisiin sekä ylikin. Alkukesästä olen ehkä hätäillyt turhan paljon ja laittanut chilit pihalle turhankin aikaisin. Yölämpötila on ratkaisevat ja aluksi chilien riittävä suojaus. Viime kesänä poltin chilit komeasti, mikä tuhosi ison osan satoa.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jack The Roosterin Death Burger syöty ja voin kyllä sanoa, ettei tosiaan ollut mikään makuelämys loppujen lopuksi.
Ranskalaiset olivat herkullisia ja hampparin eka pala maistui myös ihan hyvältä, mutta mutta, sitten alkoi se helvetillinen poltto joka loppui lopulta vasta noin 10 tunnin kuluttua ja silloinkaan ei vielä ollut erityisen hyvä olo. Suun poltteeseen osasin varautua ja se ei edes ollut niin paha mitä pelkäsin, mutta vatsakrampit olivat jotain sellaista mitä en enää koskaan halua kokea uudelleen. Jos olisin tiennyt kuinka kauhealta ne krampit tuntuvat, olisin varmasti jättänyt tämän hulluttelun väliin.
Ihan suosituksena kaikille, jotka Death Burgerin aikovat syödä: menkää lounasaikaan ja varautukaa loppupäivän kestävään kärsimykseen. Teräsvatsoille tilanne voi olla helpompi, mutta kannattaa silti varautua pahimpaan.
T-paita on kyllä kaiken kärsimyksen arvoinen! ;)
 

-RVL-

Jäsen
Käsittämätön ero kyllä vesiviljelyssä nyt, kun sellaiset systeemit on tännekin rakennettu. Pari - kolme kertaa paremmin tuntuu kasvit venyvän vesiviljelyssä, vaikka lannoitteet on multa-kasvatuksessakin kunnossa, eikä valosta ja lämmöstäkään ole puutetta. Eri homma onkin sitten siirtä järjestelmä kasvihuoneeseen.

Ruukuissa/sankoissa kasvaa kyllä yhä kaikesta huolimatta suuri määrä chilejäja ja eiköhän osa peltoonkin mene.
 

#76

Jäsen
Cantina Westin chiliviikot lähestyvät ja edellisen kahden vuoden pohjalta voin suositella. Tulista, mutta maukasta ruokaa tarjolla.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä onko jo ketjussa mainittu, mutta näin kesän lähestyessä voisi mainita pari grillimakkaraa.

Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia. Niissä sitä tulisuutta todellakin jo löytyy, eikä joudu samalla tavalla pettymään kuin Wilhelmien yms. "tulisista" makkaroista.
 

Sammy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä onko jo ketjussa mainittu, mutta näin kesän lähestyessä voisi mainita pari grillimakkaraa.

Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia. Niissä sitä tulisuutta todellakin jo löytyy, eikä joudu samalla tavalla pettymään kuin Wilhelmien yms. "tulisista" makkaroista.

Mä taas, vaikka chilien ystävä olenkin, joudun omalta kohdaltani toteamaan, että ainakin viime vuoden "malli" tuosta Poppanerosta oli itselleni selkeästi liian tulinen. Makkara ja chili ei tuossa paketissa kohdannut omalle kohdalleni oikein, tulista se oli, mutta kun siinä ei sitten ollut oikein mitään muuta kuin se tulisuus. Kuuma makkara joka on pirun tulinen = ei niin miellyttävä kokemus :)

Mutta makuasioitahan nämä on. Ja sitten on tosiaan tuo toinen ääripää, koko kansan "tuliset makkarat", joissa ei tulisuutta ole sitten käytännössä kuin nimessä.

-S
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia.

En ole Kivikylällä moiseen tuotteeseen törmännyt, mutta Veljekset Mattilan Poppaneroa tarkoittanet? Linkki.

Tulitikku on mielestäni selvä ykkönen chilimakkaratuotteissa. Alkuun tulee hieno paprikan maku, sen jälkeen alkaa puskea hieman kuumotustakin. Toimii mainiosti myös kylmänä.
 
Käsittämätön ero kyllä vesiviljelyssä nyt, kun sellaiset systeemit on tännekin rakennettu. Pari - kolme kertaa paremmin tuntuu kasvit venyvän vesiviljelyssä, vaikka lannoitteet on multa-kasvatuksessakin kunnossa, eikä valosta ja lämmöstäkään ole puutetta. Eri homma onkin sitten siirtä järjestelmä kasvihuoneeseen.

Ruukuissa/sankoissa kasvaa kyllä yhä kaikesta huolimatta suuri määrä chilejäja ja eiköhän osa peltoonkin mene.

Vesiviljelyssä saa kyllä varteen pituutta ja paksuutta, mutta eikös tarkoitus ole saada paljon oksia ja muuta viherkasvustoa. Sivuhaaroihin ne podit tulee. Saako vesiviljelyssä enemmän satoa kuin ruukkuviljelyssä onkin jo toinen kysymys. Kaverin kanssa tehtiin vertailua ja satoa vesiviljely ei tehnyt yhtään enempää kuin ruukkuviljely (muistaakseni). Ruukuissa tuli podeja per kasvi aivan yhtä paljon.
 
Viimeksi muokattu:

Jättikukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Florida Panthers (HIFK symp.)
Poppamiehen chilituotteita en voi kyllä suositella kenellekään. Erilaiset chikastikkeet ja juustodippi eivät ainakaan ole hintansa väärtejä.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.
 

#76

Jäsen
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.
Tänään ostin ekan pullon kyseistä soosia kun alkoi epäillyttämään pari vuotta sitten itsetehdyn soosin tila. Aineslista oli ainekin pure and simple.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.

Ehdottomasti paras chilikastike universumissa. Menee pöytämausteena mutta maustaa tosiaankin myös dipit. Hampurilaisen välissä toimii mainiosti kun mixaa smetanaan tai majoon.
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Ehdottomasti paras chilikastike universumissa. Menee pöytämausteena mutta maustaa tosiaankin myös dipit. Hampurilaisen välissä toimii mainiosti kun mixaa smetanaan tai majoon.

Blair'sin original death toimii myös, ainakin allekirjoittaneelle. Pitänee kokeilla myös yllämainittua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös