Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 795
  • 979

RDivis

Jäsen
Nyt en ihan tarkkaan muista tulisuusastetta kun pullo meni niin nopeasti mutta Poppamiehen Savuchili voisi olla kokeilemisen arvoinen. Jos siis tuo Vampyreen savuisuus oli mieleen niin muistaakseni Savuchili on miedompaa tavaraa.

Poppamiehen Savuchili on todellakin myös herkullinen kastike ja hieman miedompi kuin Pure Death. Poppamiehen uutuus on Paholaisen Hillo...mieto ja väkevä. Helvetin hyviä ja laadukkaita settejä. Toimii muuten hyvin salaatin, grillatun vuohenjuuston ja hunajan kanssa. Melko legendaarista herkkua.
.

Savuchili on kyllä ollut tosi hyvää. Yritin Cittarista valita jotain jolla pääsisi hyvin alkuun ja tuntuu, että onnistuin. Meinasi tarttua ensin pullo Barbadosta(?) Poppamiehen sekin, tarkemmin pulloa tutkittuani "säikähdin" jättämään sen vielä hyllyyn. Pelkäsin sen olevan liian tappokamaa, mutta ehkä seuraavalla kerralla kokeilen.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Saattaa kuulua sarjaan tyhmät kysymykset, mutta löytyisikö tai tietääkö kukaan sellaista chililajia, jota voisi aluksi kasvatella kotona sisätiloissa ja sitten joskus esim. kesäkuun alussa siirtää ulos kasvimaahan ?

Kaikki chilit kasvavat talvella sisällä, jos vain valoa riittää. Valitse oma lajikkeesi oman makusi mukaan ja laita itämään nyt. Capsicum annum chilit ovat niitä helpoimpia kasvatettavia. Ota siemenet talteen kaupasta ostamastasi chilistä ja kuivattele niitä viikon verran. Sitten istutat ne multiin. Tai sitten tilailet fataalilta sellaiset chilinsiemenet kuin haluat FataliiSeeds.net - Chile seeds . Helppoa tuo chilien kasvatus on ja koukuttavaa myös se on.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Ota siemenet talteen kaupasta ostamastasi chilistä ja kuivattele niitä viikon verran. Sitten istutat ne multiin.

Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?

Ja toinen kysymys. Meillä on kaappi pullollaan erilaisia kuivattuja chilejä jenkkituliaisina. Voinko suoraan lykätä niiden siemenet itämään, vai onko ennuste kasvulle jostain syystä huonompi? Jos kerta tuorechilin siemenet täytyy ensin kuivattaa?

-Maila
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?

Itse olen avonaisella parvikkeella kasvatellut chilejä ruukuissa ja melkein aina on jotain satoa tullut. Lajista riippuen on tullut 5-100 palkoa per kasvi. Kokemusta ei ole maahan istutetuista chileistä.

Ja toinen kysymys. Meillä on kaappi pullollaan erilaisia kuivattuja chilejä jenkkituliaisina. Voinko suoraan lykätä niiden siemenet itämään, vai onko ennuste kasvulle jostain syystä huonompi? Jos kerta tuorechilin siemenet täytyy ensin kuivattaa?

-Maila

Miksi ei voisi laittaa niitä tuliaischilejä itämään? Ei niissä välttämättä ole sen huonompi kasvuennuste kuin tuoreesta chilistä otetusta, kunhan ne kuivattu kypsistä chileistä. Ehkä voi kestää hieman kauemmin itää, mutta sekin on lajikkeesta riippuvaista. Ei muuta kuin istuttelemaan niitä siemeniä.
Tuolta chilifoorumilta voi lueskella tarkemmin chiliharrastuksesta. - Etusivu
 

#76

Jäsen
Muutama jatkokysymys. En ole kotipihalle chiliä kasvamaan laittanut, kun jostakin luin niiden vaativan kasvihuoneen (tai lasitetun parvekkeen). Aurinkoinen ja suojaisa tuo piha kyllä on - jos sää suosii. Onko siis kokemusta taivasalla olleista chileistä, tuleeko satoa?
Edelliset pari kesää ollut sen verran helteiset, että hyvin kasvaneet chilit takapihalla. Satoa tullut lajista ja kasvista riippuen vaihtelevasti, mutta tarpeeksi omiin tarpeisiin sekä ylikin. Alkukesästä olen ehkä hätäillyt turhan paljon ja laittanut chilit pihalle turhankin aikaisin. Yölämpötila on ratkaisevat ja aluksi chilien riittävä suojaus. Viime kesänä poltin chilit komeasti, mikä tuhosi ison osan satoa.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jack The Roosterin Death Burger syöty ja voin kyllä sanoa, ettei tosiaan ollut mikään makuelämys loppujen lopuksi.
Ranskalaiset olivat herkullisia ja hampparin eka pala maistui myös ihan hyvältä, mutta mutta, sitten alkoi se helvetillinen poltto joka loppui lopulta vasta noin 10 tunnin kuluttua ja silloinkaan ei vielä ollut erityisen hyvä olo. Suun poltteeseen osasin varautua ja se ei edes ollut niin paha mitä pelkäsin, mutta vatsakrampit olivat jotain sellaista mitä en enää koskaan halua kokea uudelleen. Jos olisin tiennyt kuinka kauhealta ne krampit tuntuvat, olisin varmasti jättänyt tämän hulluttelun väliin.
Ihan suosituksena kaikille, jotka Death Burgerin aikovat syödä: menkää lounasaikaan ja varautukaa loppupäivän kestävään kärsimykseen. Teräsvatsoille tilanne voi olla helpompi, mutta kannattaa silti varautua pahimpaan.
T-paita on kyllä kaiken kärsimyksen arvoinen! ;)
 

#76

Jäsen
Cantina Westin chiliviikot lähestyvät ja edellisen kahden vuoden pohjalta voin suositella. Tulista, mutta maukasta ruokaa tarjolla.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä onko jo ketjussa mainittu, mutta näin kesän lähestyessä voisi mainita pari grillimakkaraa.

Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia. Niissä sitä tulisuutta todellakin jo löytyy, eikä joudu samalla tavalla pettymään kuin Wilhelmien yms. "tulisista" makkaroista.
 

Sammy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä onko jo ketjussa mainittu, mutta näin kesän lähestyessä voisi mainita pari grillimakkaraa.

Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia. Niissä sitä tulisuutta todellakin jo löytyy, eikä joudu samalla tavalla pettymään kuin Wilhelmien yms. "tulisista" makkaroista.

Mä taas, vaikka chilien ystävä olenkin, joudun omalta kohdaltani toteamaan, että ainakin viime vuoden "malli" tuosta Poppanerosta oli itselleni selkeästi liian tulinen. Makkara ja chili ei tuossa paketissa kohdannut omalle kohdalleni oikein, tulista se oli, mutta kun siinä ei sitten ollut oikein mitään muuta kuin se tulisuus. Kuuma makkara joka on pirun tulinen = ei niin miellyttävä kokemus :)

Mutta makuasioitahan nämä on. Ja sitten on tosiaan tuo toinen ääripää, koko kansan "tuliset makkarat", joissa ei tulisuutta ole sitten käytännössä kuin nimessä.

-S
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Kivikylän Poppanero (habaneroa)- ja Tulitikkumakkarat (Nagaa) ovat aivan loistavia.

En ole Kivikylällä moiseen tuotteeseen törmännyt, mutta Veljekset Mattilan Poppaneroa tarkoittanet? Linkki.

Tulitikku on mielestäni selvä ykkönen chilimakkaratuotteissa. Alkuun tulee hieno paprikan maku, sen jälkeen alkaa puskea hieman kuumotustakin. Toimii mainiosti myös kylmänä.
 
Käsittämätön ero kyllä vesiviljelyssä nyt, kun sellaiset systeemit on tännekin rakennettu. Pari - kolme kertaa paremmin tuntuu kasvit venyvän vesiviljelyssä, vaikka lannoitteet on multa-kasvatuksessakin kunnossa, eikä valosta ja lämmöstäkään ole puutetta. Eri homma onkin sitten siirtä järjestelmä kasvihuoneeseen.

Ruukuissa/sankoissa kasvaa kyllä yhä kaikesta huolimatta suuri määrä chilejäja ja eiköhän osa peltoonkin mene.

Vesiviljelyssä saa kyllä varteen pituutta ja paksuutta, mutta eikös tarkoitus ole saada paljon oksia ja muuta viherkasvustoa. Sivuhaaroihin ne podit tulee. Saako vesiviljelyssä enemmän satoa kuin ruukkuviljelyssä onkin jo toinen kysymys. Kaverin kanssa tehtiin vertailua ja satoa vesiviljely ei tehnyt yhtään enempää kuin ruukkuviljely (muistaakseni). Ruukuissa tuli podeja per kasvi aivan yhtä paljon.
 
Viimeksi muokattu:

Jättikukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Florida Panthers (HIFK symp.)
Poppamiehen chilituotteita en voi kyllä suositella kenellekään. Erilaiset chikastikkeet ja juustodippi eivät ainakaan ole hintansa väärtejä.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.
 

#76

Jäsen
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.
Tänään ostin ekan pullon kyseistä soosia kun alkoi epäillyttämään pari vuotta sitten itsetehdyn soosin tila. Aineslista oli ainekin pure and simple.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Blair's Pure Death oli mukava tuttavuus, taitaa olla Blair'sin vahvin jossa ei ole käytetty uutetta? Sopii sellaisenaan mainiosti dipiksi esim. mozzarellatikkujen kera.

Ehdottomasti paras chilikastike universumissa. Menee pöytämausteena mutta maustaa tosiaankin myös dipit. Hampurilaisen välissä toimii mainiosti kun mixaa smetanaan tai majoon.
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Ehdottomasti paras chilikastike universumissa. Menee pöytämausteena mutta maustaa tosiaankin myös dipit. Hampurilaisen välissä toimii mainiosti kun mixaa smetanaan tai majoon.

Blair'sin original death toimii myös, ainakin allekirjoittaneelle. Pitänee kokeilla myös yllämainittua.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Toki grillattu jalapeno täytettynä juustolla ja kiedottuna pekoniin on parasta mitä tiedän jos aletaan puhumaan chiliruuista.

Aivan loistava purtava tosiaankin. Meikäläinen laittaa vaan jallun tilalle Aji Cristalin.

Habanerosilppu ja juusto herkkusienen sisällä ja pekoniin käärittynä toimii myös suht buenosti.
 

TumE#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset NHL:ssä.
Nytpä on testiin tilattu tuota Poppamiehen savuchili - chipotlekastiketta, Blair's Original Death puteli, sekä vielä Poppamiehen chiliketsuppia. Muut paitsi tuo chiliketsuppi valittu melko pitkälti tämän palstan kehujen perusteella. Saas nähdä mitä tuleman pitää, pitkään on jo kiehtonut näitä erilaisia kastikkeita kokeilla ja juurikin pari minuuttia takaperin sain vihdoin tilauksen tehtyä. Aikaisempia kokemuksia tältä saralta puhdas nolla, joten syytän teitä jos nuo sattuukin olemaan valinnoiltaan täysiä susia (makuasioista voidaan kiistellä).
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Aikaisempia kokemuksia tältä saralta puhdas nolla, joten syytän teitä jos nuo sattuukin olemaan valinnoiltaan täysiä susia (makuasioista voidaan kiistellä).

Haaste otetaan vastaan jos on heittää parempaa kamaa pöytään sieltä suunnasta. Jos olet chilineitsyt niin voidaan unohtaa koko juttu:D
 

kesätyttö69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dufvan Lukko, JYP(ilman Tyni&Virtanen)
Jollain tavalla tulisuus kuuluu ruokaani, mutta tuli maistettua poppamiehen Naga Jolokia pyreetä, ja eihän tuossa enää ole kysymys mistään ruokailusta vaan kipukilpailusta. Siis kipu oli ihan fyysinen ja siitä tuli hemmetin huono olo. Vaikea ymmärtää mikä funktio tuollaisella tuotteella on? Tuli mieleen, että Päivi Räsänen voisi puuttua tähänkin harrastukseen ja kieltää liikaa kipua tuottavat chilit tai ainakin rajoittaa saantia.
 

Fiiu

Jäsen
Jollain tavalla tulisuus kuuluu ruokaani, mutta tuli maistettua poppamiehen Naga Jolokia pyreetä, ja eihän tuossa enää ole kysymys mistään ruokailusta vaan kipukilpailusta. Siis kipu oli ihan fyysinen ja siitä tuli hemmetin huono olo. Vaikea ymmärtää mikä funktio tuollaisella tuotteella on? Tuli mieleen, että Päivi Räsänen voisi puuttua tähänkin harrastukseen ja kieltää liikaa kipua tuottavat chilit tai ainakin rajoittaa saantia.

Ei sitä viinanjuontiakaan kannata millään 80% Strohilla aloittaa. Toisekseen, henkilöiden sietokyky on erilainen ja esim. minulla ei aiemmin, nuorempana, ollut ongelmia tulisuuden kanssa mutta pikkuhiljaa vatsa alkaa kertoa että laimeampiin mömmöihin on mentävä. En toki noita megamörkösooseja ole ostanutkaan sitten kymmeneen vuoteen.

Sen verran täytyy kyllä vielä mainita että kyllä siitä parhaimmillaan aikamoisen euforian saa aikaan kun on sopivasti tulisuutta niin että maistaakin jotain. :)
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En kyllä ymmärrä miten joku pystyy jotain Pure Deathiä käyttää dippinä sellaisenaan - niin jytyä kamaa se on. Itse sekoittelen kermaviiliin ja esim. kanakastikkeeseen. Noh, makunsa kullakin. Tahdon maistaa muutakin kuin chilin :D Tosin aika monethan peittää kaikki maut esim. ketsupilla(hyi olkoon), niin mielummin sit vaikka chiliä...

Kyllä se kapsaisiinin sietokyky paranee ajan myötä ja sitten noista väkevistäkin mössöistä alkaa saada eri makuja irti, kun pystyy keskittymään muuhunkin kuin helvetilliseen poltteeseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös