Avautui/on avautunut, että puhekielessämme on monia sanontoja, joiden alkuperästä käyttäjillä ei nykyään liene harmainta aavistustakaan, mutta sujuvasti niitä käytetään... ja ei siinä mitään...
Esimerkiksi otan sanonnan "nupit kaakkoon", kun se tuli esiin eräässä toisessa ketjussa. Sanontahan yleisesti merkitsee panna äänenvoimakkuus täysille, mutta mitkä nupit ja miksi kaakkoon?
Minulla(-kin) oli aikoinaan stereoräkissäni viritin-vahvistin, jonka volume-nuppi eli manuaalinen äänenvoimakkuuden säädin, potentiometri, oli asteikkolla 0-12. Asteikko nuppeineen asettui laitteen etulevyyn siten, että lukema 0 oli kompassiruusun suuntia mukaillen lounaassa ja lukema 12 kaakossa eli, kun äänenvoimakkuus oli täysillä, säätimen nuoli osoitti kaakkoon - tämä käytäntö oli hyvin yleinen analogisella aikakaudella, jolloin säätimet olivat mekaanisia. Eli - "nupit kaakossa" = jokin asia täysillä!
Nykyäänkin, digi-aikakaudella, näkee jossain matkittavan tätä asettelua virtuaalisilla volume-nupeilla, joita voi säätää esim. kosketusnäytön avulla.