Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 405 416
  • 15 509

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
muuten

Tässä kun on kiistelty niin haluaisinkin heittää kysymyksen, kuinka moni ketjun keskustelijoista on aikuisten oikeasti tehnyt niitä 5-vuorohommia? Onko ollut kivaa??

\o/
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viljuri kirjoitti:
Toinen pointti talouden globalisoitumisessa on kuitenkin se, että se jakaa sitä "hyvää" sinnekin, missä sitä ei aiemmin ole ollut.

-------------

Kuten se tulee ratkaisemaan ympäristöuhatkin, lainsäätäjän tukemana ja ohjaamana. Esimerkiksi kun ne "innovaatiot" eivät satu elämään keskusjohtoisissa tai korporatiivisissa systeemeissä, olivatpa sitten oikealta tai vasemmalta, kuten historia on täysin kiistattomasti osoittanut.

Tuo ensimmäinen on hyvä argumentti: kannattaa vain verrata Pohjois- ja Etelä-Koreaa toisiinsa. Etelä-Korean vaurastuminen toi sinne myös yhä toimivamman kansalaisyhteiskunnan, joka puolestaan toimii vastavoimana alastomalle ja raa'alle markkinataloudelle. Jälkimmäinen on sitten uskomus, jota empiria kai jonkin verran tukee (maailmanlamasta kapitalismi tosiaan selvisi, mutta sosiaalidemokratisoitumalla), mutta sanoa että "näkymätön käsi" on ollut toistaiseksi tehokkaampi kuin rationaalinen säätely, ei ole sanoa paljon. Elämme ennen näkemättömässä tilanteessa ja on paljon tekijöitä ja uhkia, jotka voivat järkyttää tätä hyvin kompleksiseen työnjakoon ja haavoittuvaan korkeaan teknologiaan perustuvaa sivilisaatiota. Onko "näkymätön käsi" paras keino varustautua näiden haasteiden ja uhkien varalle, on minusta aika epäilyttävää: ajattelumme ja suunnittelumme tapahtuu yhä enemmän seuraavan kvartaalin puitteissa kuin vuosikymmenien tai -satojen perspektiivissä, jota ehkä hyvinkin kipeästi tarvittaisiin.
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
masaman kirjoitti:
Tässä kun on kiistelty niin haluaisinkin heittää kysymyksen, kuinka moni ketjun keskustelijoista on aikuisten oikeasti tehnyt niitä 5-vuorohommia? Onko ollut kivaa??
Ei kai työnteko kenestäkään kivaa ole. Mutta jos sillä parantaa omaa elintasoaan, niin onhan se pienempi paha.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Moraalia ja vastuuntuntoahan tässä kysytään työnantajapuolelta. Totta on sekin, että hyvien vuosien aikana on paperimiehet neuvotelleet itselleen kohtuuttoman hyvät palkat ja muut edut. Vaikea niistäkään on ammattiyhdistyksen lähteä tinkimään, sen takiahan niitä jäsenmaksuja maksetaan, että on joku taho edunvalvojana. Mutta eipä Kaukoidän miesten kanssa voi lähteä kilpasille siitä, kumpi tekee työt halvemmalla. 150 euroa kuussa käteen ja duunia kuusi kymmentuntista päivää viikossa ei oikein kuullosta sellaiselta "reilulta meiningiltä".

Tämä yhteiskunta on menossa päin helvettiä, ja syy siihen on porvareiden pohjaton ahneus ja häikäilemättömyys silattuna totaalisella moraalinpuutteella ja vastuuntunnottomuudella. Mikä siinä on, että kaikkein kovimpia valittajia ovat ne, joilla asiat ovat kaikkein parhaiten? Miksi mikään ei riitä?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Master God kirjoitti:
Toisaalta Suomessa maksetaan järjettömiä summia sellaisesta työstä, jonka oppii parissa päivässä, ja jota pystyy kuka tahansa tekemään. Varsinkin tällaisilla aloilla pitäisi palkka maksaa kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Ammattikoulutuksella pääsee paljon paremmille tuloille kuin monen alan akateemisella koulutuksella eikä työttömyyskään uhkaa ja lisäksi kysyntää on ulkomaillakin yllin kyllin. Tässä tapauksessa palkat siis määräytyvät kysynnän ja tarjonnan eikä koulutuksen mukaan. Näin sen kuuluu ollakin. Saa nähdä, mitä tehdään, kun insinöörejä, ekonomeja ja muita talousihmisiä pursuu ulos ovista ja ikkunoista.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Master God kirjoitti:
Mitkä ihmeen tappiota tuottavat yritykset? Miksi suomalaisen pitäisi olla maailmassa niin etuoikeutetussa asemassa, ettei työtä saisi siirtää täältä mihinkään, jos muualla on paremmat edellytykset?

Eikö tämä nyt ole hiukan, edes pikkiriikkisen, moraalitonta? Pistetään tutut pihalle ja muutetaan muualle kun saadaan miljoonavoitoista miljardivoitot?? ihan sama kun ajelisi kolaripaikan ohi, kun ei oikein enää muista EA1 -kurssia.

Master God kirjoitti:
Tuotteiden ja palvelujen hinnat muodostuvat Suomessa hyvin suurelta osin työvoimakustannuksista. Jos työvoimakustannukset olisivat edulliset, myös eläminen olisi halvempaa.
Master God kirjoitti:
uuuh, 8% menee palkkoihin, jes! kaikka heti alas!

Master God kirjoitti:
Realistisia eivät ole nykyinen palkkataso ja työmarkkinoiden joustamattomuus. Työntekijöitä pitäisi siis saada palkata tarpeen mukaan (parhaat voisivat tietysti neuvotella itselleen sellaiset ehdot kuin pystyvät) ilman pelkoa siitä, että työntekijä "jää käsiin" sitten, kun työtä ei enää ole. Toisaalta Suomessa maksetaan järjettömiä summia sellaisesta työstä, jonka oppii parissa päivässä, ja jota pystyy kuka tahansa tekemään. Varsinkin tällaisilla aloilla pitäisi palkka maksaa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos työnantajan tarjoamalla palkalla ei saa työntekijöitä, se on silloin työnantajan ongelma, mutta en halua ay-liikkeen vääristämää palkkausta, joka vie työpaikat Suomesta ennen kuin se olisi oikeasti välttämätöntä.
Master God kirjoitti:
noniin, kohta on meilläkin meksikolaiset jonottamassa cittarin kulmalla jotakin työnantajaa hakemaan avolavalla hommiin, jotta saisi edes hiukan hommia.

"toisen ei tulisi ansaita toista enempää kuin 4-kertaisesti, muuten syntyy eriarvoisuutta" -sanoi joku kreikkalainen filosofi.

Lisää moraali-kysymyksiä? Miksi lääkäreitä ei saada kouluttaa lisää? Koska lääkäriliitto ei halua palkkojensa laskevan. lLeikkausjonoja ei ole pystytty poistamaan ja hammaslääkäriin saat jonottaa monessa paikssa saman verran. Keikkalääkärit tekevät töitä 10000 kuussa, oikea kustannus olisi paljon pienempi:) Palkataanko Zambomaalta lääkärit? Vai mistä? Katsos, sinulle voi tulla yllätyksenä se seikka, että kaikilla ei ole varaa yksityislääkärille...
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen
masaman kirjoitti:
Tässä kun on kiistelty niin haluaisinkin heittää kysymyksen, kuinka moni ketjun keskustelijoista on aikuisten oikeasti tehnyt niitä 5-vuorohommia? Onko ollut kivaa??

\o/

Kelpaako keskeytymätön 3-vuoro (ml. joulu, juhannus ja uusivuosi 12kk sisään)
Ei ollut kivaa.
 

Orsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
KÄRPÄT, RoPS, Maajoukkue, Hollanti, Gun`n`Roses
Master God kirjoitti:
3) Ay-liike ylläpitää primitiivistä me-henkeä. Ei sillä ole niin merkitystä, mitä asiaa ajetaan, kunhan saa kuulua johonkin.

Ensiksikin, loistavaa, että näistä asioista keskustellaan täälläkin monelta eri puolelta.

Tarttuisin tuohon MasterGodin lausahdukseen. Ay-liike yrittää kieltämättä pitää tietoisesti yllä ME-henkeä. Se ei ole kuitenkaan täysin paha asia. Se että ihmiset haluavat kuulua johonkin on isompi yhteiskunnallinen asia. Se liittyy yhteiskuntamme murrokseen ja tämän nettiajan mukanaan tuomaan yksilöiden korostumiseen. Ajatellaan nyt vaikka 1-hengen talouksien kasvua tässä maassa, vaikkapa lähimmän 20 v. aikana. On ihan selvää, että kun perhekoot pienenevät ihmiset hakeutuvat ryhmään. Ay-liike kieltämättä monella ihmisellä paikkaa tätä aukkoa.

Toinen asia on miten tätä valtaa, joka tulee ihmisten yhteisöllisyyden kaipuusta käytetään. Halu kuulua johonkin ja halu vaikuttaa ovat kaukana toisistaan,kuin Ivalo ja Hongkong.

Mitä tälle sitten voisi tehdä,siis SAK:lle ja muille duunarien edustajille? Hankalaa tehdä välittömästi mitään. Sak on, kuten koko yhteiskunta,vasta muutoksen alussa. Kun 70-luvulla syntyneet alkavat päästä hallinnollisiin asemiin kyseisessä järjestössä, silloin alkaa murros. Nämä ovat niitä ihmisiä jotka ovat tehneet pätkätöitä, ovat kaupanneet itseään uusiin tehtäviin, ovat tehneet opiskelun ohessa töitä ja pullamössöilleet oman asuntolainansa maksun ihan alusta saakka. Ilman mitään inflaation syömiä etuja. Pahoittelen jos joku koki tämän ikärasismiksi, mutta näin minä asian näen.

Siitä mitä siihen mennessä tapahtuu, en edes ryhdy ennustamaan.
 
Viimeksi muokattu:

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Master God kirjoitti:
Ei kai työnteko kenestäkään kivaa ole. Mutta jos sillä parantaa omaa elintasoaan, niin onhan se pienempi paha.


Kyllä 7 töihin ja 16 ulos mallissa tuo muu elämä on jotenkin paremmin hallittavissa, eikö? Voidaankin nyt sitten heittää kysymys, että miksi näistä maksetaan huonommin? Eikö näitäkin hommia osaa kuka vaan?


Juu, nyt lähtee Raumalta 200 paikkaa, pari vuotta sitten 150 paikkaa. Viedään sitten kaikki työpaikat kiinaan ja intiaan. Se on sitten helvetin hienoa. Muuttakoot työnantajat sitten kans perässä sinne kiinaan ja intiaan asumaan. Ammattitaidolla ei näytä olevan minkäännäköistä arvoa tässä tapauksessa.

Ulkoistamiseen vaan ja firmoja pystyyn ja halvalla myydään paskaa jälkeä takaisin:D

Rosoh kirjoitti:
Kelpaako keskeytymätön 3-vuoro (ml. joulu, juhannus ja uusivuosi 12kk sisään)
Ei ollut kivaa.

Niin, no tuliko sitä "isoa" palkkaa sitten ja kuinkas kivaa se sitten oli olla töissä kun muija ja muksut viettää Joulua? Eikö tämmöisistä humaaneista menetyksistä tulekin maksaa enemmän. Ja 7-16 ajan ulkopuolella oleva työ kuuluu myös tähän josta minun mielestäni on ihan ymmärrettävää maksaa hiukan enemmän tunnilta, eikö?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Paperimiehet ovat vuosikymmeniä tienanneet vitusti enenmmän kuin kukaan muu duunariryhmä mutta silti on varaa mennä lakkoon kun SAK:n pomot niin sanovat.

Paperiteollisuus halusi joustavuutta non-stop tuotannon nimessä eli tehtailla olisi ollut minimimiehitys myös jouluna ja juhannuksena. Ei sopinut vaikka rahaa olisi tullut duunareille lisää ja sitten istuttiin himassa monta viikkoa.

Ihmettelinkin jo että kauanko paperiteollisuuden pinna kestää tätä saatanan pelleilyä, mutta nyt sitten nähtiin missä se raja menee.

Vieläkun Metso ja Stora pistää molemmat saman verran äijää pihalle niin veikkaan että SAK:in alkaa olemaan aika vitun nöyrää poikaa neuvottelupöydässä.

Ei voi kuin ihmetellä miksei SAK:ssa ja paperityöväenliitossa katsottu pikkasen pidemälle. Noh, nyt voi sitten jokainen työtön duunari käydä kiittämässä heitä tästä.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Daespoo kirjoitti:
Paperimiehet ovat vuosikymmeniä tienanneet vitusti enenmmän kuin kukaan muu duunariryhmä mutta silti on varaa mennä lakkoon kun SAK:n pomot niin sanovat.

Paperiteollisuus halusi joustavuutta non-stop tuotannon nimessä eli tehtailla olisi ollut minimimiehitys myös jouluna ja juhannuksena. Ei sopinut vaikka rahaa olisi tullut duunareille lisää ja sitten istuttiin himassa monta viikkoa.

Ihmettelinkin jo että kauanko paperiteollisuuden pinna kestää tätä saatanan pelleilyä, mutta nyt sitten nähtiin missä se raja menee.

Vieläkun Metso ja Stora pistää molemmat saman verran äijää pihalle niin veikkaan että SAK:in alkaa olemaan aika vitun nöyrää poikaa neuvottelupöydässä.

Ei voi kuin ihmetellä miksei SAK:ssa ja paperityöväenliitossa katsottu pikkasen pidemälle. Noh, nyt voi sitten jokainen työtön duunari käydä kiittämässä heitä tästä.

Lakko kesti 2 päivää, ihan vaan tiedoksi. Ja sinullekin palkkakustannukset ovat 8% kuluista, mikäli se sinua kiinnostaa.

Mielenkiintoista on myös nähdä tätä vahingoniloisuutta, sinua ei näemmä kiinnosta yhtään kuinka paljon ongelmia tämä tavallisille tallaajille aiheuttaa? Ainoa ketä voi kiittää on työnantaja puoli, jos se on sinulle vaikeata ymmärtää niin ihmettelen.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Master God kirjoitti:
Mitkä ihmeen tappiota tuottavat yritykset? Miksi suomalaisen pitäisi olla maailmassa niin etuoikeutetussa asemassa, ettei työtä saisi siirtää täältä mihinkään, jos muualla on paremmat edellytykset?
Miksi kenenkään maailmassa pitäisi olla siinä asemassa, että tuosta vaan voi mennä työpaikka alta, jos jossain toisessa maassa työntekijöitä riistämällä ja kaikilla työntekijän oikeuksilla persettä pyyhkimällä saadaan työ teetettyä halvemmalla? Kyllä maailmassa rahaa on, se on vain niin helvetin epätasaisesti jakautunutta ja tilanne näyttää olevan se, että sen sijaan, että niillä jotka sen työn tekee, olisi hyvät olosuhteet, siirrellään yksiköitä ympäri maailmaa, sinne missä sen työn halvimmalla voi tehdä, että saadaan vielä lisää rahaa haalittua.

Master God kirjoitti:
Tuotteiden ja palvelujen hinnat muodostuvat Suomessa hyvin suurelta osin työvoimakustannuksista. Jos työvoimakustannukset olisivat edulliset, myös eläminen olisi halvempaa.
Tarkoitatko tällä nyt sitä, että työntekijän tilinauhassa näkyvä summa on se mikä täällä nostaa hintoja vai sitä paljon se työntekijälle maksettu euro maksaa todellisuudessa työnantajalle? Oliko se näin, että: 1 EUR= 1,8 EUR? Eikö Suomen maantieteellinen sijainti ja siitä johtuvat välimatkat ja ilmasto-olosuhteet myös vaikuta palveluiden ja tavaroiden hintoihin? Sille missä elämme, emme varmaankaan voi mitään.

Noh, olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kuinka moni onnellinen tässä maassa saisi töitä, jos sen työntekijän palkkaaminen tulisi esim. PK- yrityksille halvemmaksi, mutta ei sillä ole mitään tekemistä IMO megakorporaatioiden harjoittaman riistopoliitikan kanssa. Kun mulla ainakin on sellainen käsitys, että se yrittäminen lähtee kipinästä, palosta tuolla sisimmässä, halusta tehdä sitä juttua mihin uskoo, niin missä vaiheessa se sitten muuttuu tuollaiseksi sokeaksi rahan perässä juoksemiseksi, jossa työntekijällä ei ole enää mitään arvoa?

Master God kirjoitti:
Realistisia eivät ole nykyinen palkkataso ja työmarkkinoiden joustamattomuus. Työntekijöitä pitäisi siis saada palkata tarpeen mukaan (parhaat voisivat tietysti neuvotella itselleen sellaiset ehdot kuin pystyvät) ilman pelkoa siitä, että työntekijä "jää käsiin" sitten, kun työtä ei enää ole.
Edelleenkin painottaisin sitä, että kaikki eivät tässä maassa juhli paperimiesten palkoilla. Paljonko siivoojien ja sairaanhoitajien pitäisi vielä palkastaan lohkaista yhteisen hyvän vuoksi? Tuskin ketään tässä maassa "pakotetaan" ketään palkkaamaan, patistetaan ehkä. Meinaako tuo sinun mallisi sitä, että esimerkiksi irtisanomisajoista pitäisi luopua, että työntekijälle voi sanoa ilman mitään vastuuta hänen kävellessään iloisena aamulla sorvin äärelle, että: "Joo Koistinen, teitä ei enää täällä valitettavasti tarvita. Korjaathan tavarasi ja poistut."? Eikö sekin ole myös hieman villiä ja omiaan lisäämään eripuraa työpaikoilla, jos jollain on näitä etuja, koska hän on hyvä ja jollain, joka ei ole niin hyvä, ei ole, vai pitäisikö sen pikemminkin kannustaa sitä hieman huonompaa työntekijää petraamaan? Ehkäpä. Kannustinjärjestelmähän se rules.

Master God kirjoitti:
Toisaalta Suomessa maksetaan järjettömiä summia sellaisesta työstä, jonka oppii parissa päivässä, ja jota pystyy kuka tahansa tekemään. Varsinkin tällaisilla aloilla pitäisi palkka maksaa kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Eli palkka koulutustason mukaan, mutta ei sen mukaan kuinka tuottava tämä helpot hommat oppinut työntekijä on? Toki en sitä kiistä, etteikö se tuntuisi itsestänikin välillä hassulta, että seitsemän vuotta korkeakoulussa opiskellut, lukenut ihminen kituuttelee tutkijana työssä, joka voisi jopa johtaa jonkin ihmelääkkeen syntymiseen, kun samalla peruskoulupohjalla kaveri tehtaassa vetää paljon parempaa palkkaa, mutta eikö se tuottavuus ollut tässä se pointti? Eli jos tämän kaverin tehtaassa työpanos tuottaa sille tehtaalle paljon, niin miksei häntä voi siitä palkita? Mutta sitähän sinä taisit tuossa tarkoittaakin.

Master God kirjoitti:
Jos työnantajan tarjoamalla palkalla ei saa työntekijöitä, se on silloin työnantajan ongelma,
Niin on, mutta pelkäänpä että ei enää kauaa, koska joku sillä liksalla sen työn maailmassa tekee, kun ei paremmastakaan tiedä.

Master God kirjoitti:
mutta en halua ay-liikkeen vääristämää palkkausta, joka vie työpaikat Suomesta ennen kuin se olisi oikeasti välttämätöntä.
En minäkään, sillä uskon siihen, että työmies tai sanotaanko vain, että työntekijä on palkkansa ansainnut, kaikkialla maailmassa ja kaikilla aloilla.

edit: Ja lisätään tähän nyt sellainen vielä loppuun, että en minäkään tykkää siitä, että käytetään järeistä järeintä lakkoasetta aina kun siihen on vähänkin aihetta. Yhden työyksikön sisäisen kiistan takia laitetaan satamat seis ja kun miettii paljon se jokainen vuorokausi maksaa, niin ei tule kesää. Neuvottelutie varmasti on löydettävissä, sillä tuskin ihan niin akuutteja nämä kiistat on, ainakaan joka kerta.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Muuten, jos joku vielä ihmettelee oliko UPM:n tämän päivän ilmoitus mitenkään tarkoituksella ajoitettu AKT:n lakon kanssa 'sopivasti' päälle niin ei tarvitse ihmetellä.

Tämä on helvetin kova varoituslaukaus kaikille työntekijäliitoille. Alkakaa joustamaan tai lähtee duunit alta.

Toivottavasti AKT on hereillä.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Daespoo kirjoitti:
Muuten, jos joku vielä ihmettelee oliko UPM:n tämän päivän ilmoitus mitenkään tarkoituksella ajoitettu AKT:n lakon kanssa 'sopivasti' päälle niin ei tarvitse ihmetellä.

Tämä on helvetin kova varoituslaukaus kaikille työntekijäliitoille. Alkakaa joustamaan tai lähtee duunit alta.

Toivottavasti AKT on hereillä.


Onko sinua oikeasti joskus koulukiusattu vai mikä sinulla on?? Työntekijä on sinulle paha, itse perkele. Mutta työnantajan toimet ovat kaikki täysin oikeutettuja?
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen
masaman kirjoitti:
Ja 7-16 ajan ulkopuolella oleva työ kuuluu myös tähän josta minun mielestäni on ihan ymmärrettävää maksaa hiukan enemmän tunnilta, eikö?

Kyllä hiukan, mutta nuo Paperin kiristämät sauna ym hv-lisät ovat kaukana sanasta hiukan.

Joulusta tuleekin maksaa vähän enemmän kuten muistakin juhlapyhistä, muttei noita riistopalkkoja jotka on kiristetty kasvavan Suomi Oy Ab:n työnntajilta joskus hippi-kukka-aikaan.

Btw: joulu on vain kerran vuodessa eikä osu samalle paperiduunarille varmaankaan joka vuosi (ellei ole itse hönöillyt tai sitten on työnarkomaani)
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Rosoh kirjoitti:
Kyllä hiukan, mutta nuo Paperin kiristämät sauna ym hv-lisät ovat kaukana sanasta hiukan.

Kerros minulle paljonko eri lisät on???

edit. voinen vastata kenties itsekin.

Tässä muutaman vuoden takaiset lisät:
saunalisä tulee lauantailta aamu-, ilta-, tai yövuorosta 2,86 euroa tunnille lisää.
Iltavuorolisä on 0,89 euroa tunnilta
yövuorolisä 1,58 euroa tunnilta
 
Viimeksi muokattu:

Pontus Toikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
C of RED
Olen koko ikäni asunut seudulla jossa paperiteollisuus on koskettanut jokaisen ihmisen elämää, jokainen tuntee henkilön joka on paperitehtaassa töissä. Tämänpäiväinen upm:n ilmoitus voikkaan tehtaan sulkemisesta ja kymintehtaan yhden koneen sulkemisesta ei tullut yllätyksenä. Voikkaan tehtaan työntekijät suostuivat loppuvuodesta tiputtamaan palkkojaan, kesäksi olisi siirrytty 4-vuoroon ja muutenkin työehtoja kiristettiin. Tehtaalle piti antaa yksivuosi aikaa ja sen seurauksena pitäisi päästä vähintään nollatulokseen muuten laitetaan lappuluukkulle. Työntekijät päättivät yrittää, mutta mitä tekee työnantaja, hän laittaa 2kk jälkeen hommalle stopin ja lyö lapun luukulle.

Kuvaavaa tehtaiden merkityksestä Kuusaanseudulle oli viime kesäinen työsulku jonka vaikutuksesta esimerkiksi paikallisen luontaistuotekaupan myynti tippui 30%. Voidaan vaan arvailla mitä 800 työpaikan häviäminen tekee kuusankoskelle ja ympäristökunnille. Mikä vaikutus täällä kaikkiin aliurakoitsijoihin ja muihin sidosryhmiin?

Paperiliiton ja työnantajien viimekesäinen riita ei ollut lopullinen syy kaikelle näille irtisanomisille, se vain saattoi nopeuttaa sitä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Daespoo kirjoitti:
Tämä on helvetin kova varoituslaukaus kaikille työntekijäliitoille. Alkakaa joustamaan tai lähtee duunit alta.

Toivottavasti AKT on hereillä.

Kai tämä nyt itse asiassa koskee lähinnä teollisuusliittoja, ja siellä niitä joiden tuotanto on mahdollista siirtää pois maasta. Palvelualoilla asenne on tietysti valmiiksi nöyrempi ja palkat pienempiä, mutta lopullisesti ne saisi polvilleen yleissitovuudesta luopumisella ja ulkomaisen työvoiman vapaalla pääsyllä maahan. Tämän jälkeen vastakkainasettelun aika olisi tosiaan ohi, koska toisella osapuolella ei juuri olisi mitään välineitä millä pitää yllä vastakkaisuutta. Mentäisiin niillä ehdoilla joilla mentiin 1870-luvulla. Joskin saattaa olla mahdollista, että sitten niitä välineitä ruvettaisiin keksimään uudestaan.
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen
masaman kirjoitti:
Kerros minulle paljonko eri lisät on???

En kerro kun en tiedä. Pointti ei olekaan yksittäinen saunalisä vaan lukuisat muut samanlaiset viilaukset joilla paperiteollisuutta ja koko Suomalaista yhteiskuntaa on kiristetty vuosikaudet.

Yksittäinen ihminen ansaitkoon vaikka 200 000€ vuodessa eikä se ole minulta pois. Mutta näitä vuosien saatossa kiristämällä nostatettuja palkkoja en voi hyväksyä.
 

Viljuri

Jäsen
mjr kirjoitti:
Kai tämä nyt itse asiassa koskee lähinnä teollisuusliittoja, ja siellä niitä joiden tuotanto on mahdollista siirtää pois maasta. Palvelualoilla asenne on tietysti valmiiksi nöyrempi ja palkat pienempiä, mutta lopullisesti ne saisi polvilleen yleissitovuudesta luopumisella ja ulkomaisen työvoiman vapaalla pääsyllä maahan. Tämän jälkeen vastakkainasettelun aika olisi tosiaan ohi, koska toisella osapuolella ei juuri olisi mitään välineitä millä pitää yllä vastakkaisuutta. Mentäisiin niillä ehdoilla joilla mentiin 1870-luvulla. Joskin saattaa olla mahdollista, että sitten niitä välineitä ruvettaisiin keksimään uudestaan.

Tiede, tekniikka ja yhteiskunta on kyllä muuttunut varsin paljon 1870-luvusta.

Osaltaan nämä keskustelut muistuttavat varmasti niitä, mitä käytiin esimerkiksi joskus "kehruujennyjen" aikakaudella. Maailma muuttuu tuotantotapojen ja yhteiskunnan muuttuessa, ja jos ei kykyne ajattelemaan laajemmilta kanteilta, niin saattahan siinä ajattelukyky mennä lakkoon.

Mitä tulee vastakkainasetteluun, niin onhan totta, että yhteiskunnan tulonsiirroilla jo jonkinlaisen punakaartin saisi hankittua (rynnäkkökivääreitä Venäjältä muutamalla satasella esim). Valitettavasti kuitenkin nämä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eivät ole tutkimusten mukaan niitä, jotka ensimmäisenä kapinaan olisivat ryhtymässä. Kyllä suurinta ääntä pitävät ne, joilla jo jotakin on. Varmasti eräänlainen "Messias"-kompleksi, uskonnon korvikkeeksi.

Tässä mielessä kaksinaismoralismin aste on häkähdyttävä. Aivan siellä George W. Bushin luokassa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
masaman kirjoitti:
Onko sinua oikeasti joskus koulukiusattu vai mikä sinulla on?? Työntekijä on sinulle paha, itse perkele. Mutta työnantajan toimet ovat kaikki täysin oikeutettuja?

Työntekijä ei ole paha, olen itse sellanen.

Sokea työntekijä joka menee liiton narussa on korkeintaan vitun tyhmä työntekijä.

Ymmärrän työnantajia täysin ja mitä ongelmia he kohtaavat SAK:n järkyttävän ns. state-sponsored terrorismin edessä, kun vallassa on SDP jatkuvasti niin heillä on jatkuvasti "tyhjä shekki" eli he voivat tehdä mitä tahansa ja SDP ei siihen puutu vaikka koko maa kärsii.

Toivon että pikkuhiljaa alkaa myös duunariväestön silmät aukeamaan.
 

Pontus Toikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
C of RED
Tuo saunalisä jaksaa minua naurattaa. Se on lauantailisä, eikös monella muullakin alalla makseta lauantaina työskentelystä jotain prosentti korotusta. Paperialalla sen on vaan kiinteä ja euromääräinen. Paperialan palkoista n.30% koostuu erillaisista esim. Ilta, yö, sauna=lauantai ja sunnuntai. Paperiliitonsivuilta löytyy kaikki sinne, vaan katsomaan.
 

TommyT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
UPM:n päätöksessä vähentää työntekijöitä ei ole juuri mitään yllättävää, paitsi ehkä suuruusluokka kertarysäyksellä. Firmalta pakollinen ratkaisu ja ei varmasti jää alan viimeiseksi lähiaikoina. Luultavasti muut seuraavat perässä, kun UPM on nyt täysin yksityisenä firmana näyttänyt esimerkkiä. Voi olla Paperiliitolla ihmettelemistä.

Ja tässä ei oikeasti auta syyttää nyt syyttää ahneita porvareita tilanteesta, tämä on ikävien liian optimististen odotusten seurausta, jota nyt niitetään.

Kylmät faktat:

1) Paperiteollisuus kärsii kroonisesta ylituotannosta
2) Paperikauppa ei kasva siellä missä tehtaat ovat

Yhtiön eloonjäännin kannalta on pakko tehdä jotain, eikä paisuttaa ongelmaa odottamalla edelleen yltiöoptimistisesti jotain yhtäkkistä hintapiikkiä euroopassa. Ja vain terveet yritykset tuovat meille kaikille ja kansantaloudellemme pitkällä juoksulla maksimaalisesti hyvää.

Paperiliittoa on sikäli turha syytellä, että tässä asiassa jylläävät jopa isommat numerot kuin voikkalaisten duunareiden saunalisät. Voi olla, että nähdään kohta melkoinen show, kun johtavat poliitikot alkavat vältellä Kiotosta puhumista kuin ruttoa.

Eiköhän nyt yritetä vain yhdessä tajuta, että meidän elintasomme ylläpito ja kasvattaminen onnistuu vain työn tuottavuutta edelleen kasvattamalla. Kaikki, missä tuottavuus ei kasva, syödään kansantaloudestamme pois. Sille ei vain voi mitään.

Silloin kun paperikoneita täällä käynnisteltiin laajassa mittakaavassa sukupolvia sitten, oli duunarin elintaso murto-osa nykyisestä. Nyt se murto-osa löytyy sieltä missä kysyntäkin on kova. 150 euron liksalla tekevä aasialainen on samassa tilanteessa kuin suomalainen muutama sukupolvea sitten.

Jos me emme halua palata matalaan elintasoon, on meidän löydettävä yhä korkeampaa tuottavuutta, joka rahoittaa kasvavan elintasomme.

Lisähuomautuksena todettakoon, että jos vastakkainasettelun aika todella olisi ohi, niinkuin se onneksi Paperin kohdalla jo osittain on, tänäänkin olisi moni iloinen paperityöläinen seurannut varallisuutensa kasvua, kun teollisuudenalaa tervehdytetään. Niitä osakkeita saa ostaa duunarikin, ja näin päästä osalliseksi hyvinvoinnista.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viljuri kirjoitti:
mjr kirjoitti:

Tiede, tekniikka ja yhteiskunta on kyllä muuttunut varsin paljon 1870-luvusta.

Osaltaan nämä keskustelut muistuttavat varmasti niitä, mitä käytiin esimerkiksi joskus "kehruujennyjen" aikakaudella. Maailma muuttuu tuotantotapojen ja yhteiskunnan muuttuessa, ja jos ei kykyne ajattelemaan laajemmilta kanteilta, niin saattahan siinä ajattelukyky mennä lakkoon.

Jotenkin tuntuisi siltä että pääomien vapaus, markkinatalouden vaatimat tuloerot ja heikot hyvinvointirakenteet tuottaisivat samantyyppisiä konflikteja kuin mitä ne ovat tavanneet tuottaa. En ole myöskään aivan varma siitä, mikä osuus teknologialla on näihin viime aikaisiin muutoksiin, tuskin se ainakaan keskeinen on ollut. Markkinoiden liberalisointi ei kai ole ollut teknologian tasosta kiinni. Enemmänkin väittäisin, että menestyksellinen sekatalous on joutunut menestyksensä uhriksi: markkinatalous on toiminut hyvin ja sen pahin kilpailija sortui totaalisesti. Tässä historiallisessa tilanteessa tuli loogiseksi purkaa sääntelyä, ilman että osattiin täysin arvioida mihin se tulisi lopulta johtamaan. Emmekä sitä tiedä vieläkään. Sinä ajattelet että aina on hyvin kuin käy, "näkymätön käsi" takaa onnellisen lopun kaikille yhteiskunnille, jotka siihen tarttuvat, mutta kokemus siitä on ollut erilainen. No, ehkä nyt historia kuitenkin päättyy tähän: Milton Friedman tiesi taika-reseptin ja riemua on ihmiskunnan elo pelkkää.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Daespoo kirjoitti:
Työntekijä ei ole paha, olen itse sellanen.

Sokea työntekijä joka menee liiton narussa on korkeintaan vitun tyhmä työntekijä.

Ymmärrän työnantajia täysin ja mitä ongelmia he kohtaavat SAK:n järkyttävän ns. state-sponsored terrorismin edessä, kun vallassa on SDP jatkuvasti niin heillä on jatkuvasti "tyhjä shekki" eli he voivat tehdä mitä tahansa ja SDP ei siihen puutu vaikka koko maa kärsii.

Toivon että pikkuhiljaa alkaa myös duunariväestön silmät aukeamaan.

Eli sinusta sellainen taho joka valvoo työntekijän oikeuksia, on täysin turha? Äläkä ala puhumaan paskaa, että työnantaja valvoisi niitä etuja ihan yhtälailla mikäli liittoja ei olisi.

Lakeja toki on ja periaatteessa niitä tulisi noudattaa, mutta mutta. Mikäli vastapuoli ei ole tarpeeksi vahva, ei paljoa paina irtisanomiset, kun ei ne paina oikein tälläkään hetkellä.

Ranskanmallia vaan suomeenkin ja 2 vuoden koeaika päälle alle 26 -vuotisilta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös