Liittoon kuulumattomuudesta seuraa ainakin opetusalalla ongelmia. Luottamusmiehen palvelut ovat vain liiton jäsenille, mutta eniten hänen apuaan tarvitsisivat määräaikaiset opettajat, joista suurin osa ei kuulu liittoon, joko omasta tahdostaan, tai sitten ovat työurassaan sellaisessa vaiheessa, että ei edes pääsisi jäseneksi.
Julkisuudessa on ollut paljon juttua Helsingin palkkasotkuista, mutta opettajien palkanlaskennassa on paljon epäselvyyksiä ja epämääräisyyksiä muutenkin. Meillä on nyt pari kuukautta ollut sijaisena nuori, jolle kuuluvasta palkasta työnantaja yrittää pimittää muutaman satasen. Peruspalkka ei ole kuin 2200 € kuussa, ja hänelle kuuluvat lisät helpottaisivat mukavasti opiskeluja. Meillä on luottamusmies töissä, hän on epävirallisesti autellut ja kysellyt Oaj:sta neuvoja "vastaisen varalle", vaikka ei pitäisi.
Kun aloittelin opettajan työssä 25 vuotta sitten, pidettiin itsestään selvänä, että kaikki liittyvät Oaj:n jäseneksi. Voisi jopa sanoa, että uusia painostettiin. Tällaista ei ole enää ollut pitkään aikaan. Edellisvuoden lakon aikana selvisi, ketkä eivät liittoon kuulu, mutta ei heitä kohtaan oltu kurjia. Sen sijaan rehtorit saivat paheksuntaa osakseen, koska Vantaalla he suurin joukoin erosivat Oaj:sta.
Minusta jokin sellainen systeemi voisi toimia, että luottamusmies voisi olla kuka vaan, ei välttämättä liiton jäsen, ja ne, jotka hänen palvelujaan haluavat käyttää, maksaisivat siitä pienen osuuden palkastaan työnantajalle. Määräaikaisetkin voisivat silloin itse päättää, tarvitsevatko palveluja. Työnantaja maksaisi normaalisti palkan luottamusmiehelle ja antaisi muusta työstä huojennusta sen mukaan, kuinka paljon luottamusmiestöitä on. Ei tarvittaisi tähän ammattijärjestöä, kun se tuntuu työnantajapuolelle olevan punainen vaate.