Toki filosofisessa pohdiskelussa saa olla mitä mieltä vain. Minun mielestäni on esimerkiksi silkkaa luonteen heikkoutta jäädä koukkuun heroiiniin, sillä ihmisellä on vapaa tahto ja hän voi päättää olla käyttämättä heroiinia. Sama pätee tietenkin alkoholiin ja tupakkaankin. Tai päättää olla toteuttamatta heteroita viettejään. Kuitenkin ihan yhtä validi perustelu on väittää, että jos ihminen pystytään manipuloimaan mainosten avulla toimimaan tietyllä tavalla, niin silloin kyseessä ei ole vapaa tahto. Kyse on vain tilastollisen korrelaation voimakkuudesta, että kuinka vapaasta valinnasta on minkäkin kohdalla kyse.
Mainonnalla on varmasti suuri vaikutus ostokäyttäytymiseen mutta ihanko sillä jo manipuloidaan toimimaan jollain halutulla tavalla? Huh, telkkari ei tosiaan taida olla hyvästä. Eli jos haluan ostaa vaikka punaista maitoa sinisen sijaan niin olenko silloin manipuloitu tekemään niin? Tai sama se vaikka olisinkin, voisin sanoa, että hyvin manipuloiduttu.
Miksei pelkkä suhde myynnin ja askien näkemisen suhteen riitä? Olen ollut paikalla kun logistiikka-alan ammattilaiset ovat kertoneet tuotesijoittelun vaikutuksesta myyntiin. On erittäin tutkittua tietoa, että millä tavoin sijoitetut tuotteet myyvät parhaiten. Poissa silmistä, poissa mielistä. Toki tupakoinnlla on tämä "etu" suhteessa muihin tuotteisiin eli nikotiiniriippuvuus, joka varmasti auttaa muistamisessa.
Siksi, koska kyse oli kait suurelta osin siitä, että askien näkemisestä saa vaikutteita ja myöhemmin nämä vaikutteet, jos nyt eivät aivan johda, niin ovat voimakkaasti myötävaikuttamassa nuorten tupakoinnin aloittamiseen. Kuulostaa typerältä mutta aikahan sen tosiaan näyttää.
Tuotesijoittelu on ihan hyvä argumentti mutta miten se edelleen vaikuttaa siihen aloittavatko lapset tupakoinnin nähdessään tupakka-askin? Jos ne olisivat edelleen vaikka sellaisessa automaatissa jossa painetaan kyseisen askin kuvaa? Minä en edelleenkään ymmärrä mikä siinä pelkässä kuvassa voi olla niin pelottavaa.
Argumentaatio on heikkoa. Kyllä täällä sosiaalidemokratiassa pyritään ihan samalla tavalla vähentämään alkoholin käyttöä (mainoskielto, verotus, myyntiajat, ravintoloiden anniskelusäädökset jne), huumeiden käyttöä, koitetaan vähentää liikalihavuutta (makeisvero, lastenohjelmien mainoskielto, valistus), koitetaan vähentää liikenneonnettomuuksia (liikennerajoitukset, kypäräpakko, katsastukset). Ei tupakoivat ole millään tavalla erityisryhmä, vaikka he sellaisiksi marttyyreiksi itsensä koittavat korottaa.
Pyritään pyritään, en minä niin ole koskaan väittänytkään. Mutta jos sanotaan, että en maksa tupakoitsijan hoitoja niin voidaan ihan yhtä hyvin sanoa, että en maksa alkoholistin hoitoja tai ylipainoisen hoitoja, kaikki sitä silti joutuvat tekemään. Tupakoitsijat ovat noista siksi erillinen ryhmä, että läskejä ei saa osoittaa sormella, eikä alkoholismista oikein edelleenkään uskalleta puhua ääneen, etenkin jos kyseisen henkilön sattuu tuntemaan.
Yleinen ilmapiiri on se joka vaikuttaa siihen mikä on milloinkin hirvittävää ja kamalaa, tällä hetkellä se on tupakka. Tuossa linkissäsi mainittiin, että tupakasta johtuvia sairaspoissaoloja oli 1,2 miljoonaa vuodessa. Mikä on tupakasta johtuva poissaolo? Entä paljonko tulee muita poissaoloja?
Edelleen se peruskysymys: Onko mielestäsi validi väite, että lapsista tulee tupakoitsijoita nähdessään kaupassa tupakka-askeja?
Aijai kun päästään tökkimään kaljahyllyjä niin tämä maa vasta sekoaakin, yksistä röökinpolttajista nyt ei ole niin väliksi.