Pieni savolaiskunta teki kaikkensa, jotta kiintiöpakolaiset olisivat jääneet. Nyt jäljellä on enää yksi perhe.
…
Rautalammilla kahden syyrialaisperheen tuloa oli valmisteltu huolella.
Al Husainin perheelle oli osoitettu koti, rivitalokolmio, keskustassa. Sinne oli hankittu kalusteita ja astioita. Kaapeissa oli vaatetta ja ruokaa ensihätään.
Uudessa kodissa väsyneitä matkalaisia odotti perheen tueksi nimetty rautalampilainen ystäväperhe ja liedellä kuuma keitto. Sängyt oli pedattu valmiiksi.
…
Vuosina 2016–2022 Rautalampi otti vastaan kaikkiaan noin 90 syyrialaista kiintiöpakolaista. Tulijat olivat kunnan toiveiden mukaisesti lapsiperheitä.
Kunta teki kaikkensa, jotta he saisivat rakennettua uuden elämänsä Rautalammille.
Apuna oli pakolaisohjaajia, muita kunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Perheille osoitettiin ystäväperheet. Heitä kutsuttiin mukaan toimintaan ja tapahtumiin. Vapaaehtoiset pitivät pienten lasten äideille kielikoulua. Oli syyrialais-suomalaista kokkikerhoa, jalkapallokerhoa, naisten omaa liikuntakerhoa.
Toiveena oli, että perheet jäisivät Rautalammille asumaan. Kunnan väkimäärä kasvaisi ja ikääntynyt väestörakenne nuorentuisi. Tulisi työvoimaa, ehkä uusia yrittäjiäkin.
Toisin kuitenkin kävi.
…
Ensimmäinen syyrialaisperhe lähti Rautalammilta asuttuaan siellä vain kolme kuukautta. Sen jälkeen vauhti kiihtyi. Yksi toisensa jälkeen perheet muuttivat Etelä-Suomen kaupunkeihin.
Saapuneista noin 90 syyrialaisesta Rautalammilla asuu enää kahdeksan: Ali Al Husainin nykyään seitsemänhenkinen perhe ja toisen perheen aikuinen poika.
…
Vuonna 2017 seitsemän Lapin pientä kuntaa otti vastaan ensimmäistä kertaa kiintiöpakolaisina syyrialaisia lapsiperheitä. Kunnat tekivät kovasti kotoutumistyötä, jotta perheet jäisivät.
Mutta kävi samoin kuin turvapaikanhakijoiden kanssa.
”Hyvin nopeasti myös kiintiöpakolaiset lähtivät pois pienistä kunnista”, Suopajärvi sanoo.
Tulijat eivät työllistyneet. Monet muuttivat pääkaupunkiseudulle, jossa oli entuudestaan isoja syyrialaisyhteisöjä.
”Sieltä myös houkuteltiin ihmisiä muuttamaan täältä pohjoisesta sinne etelään. Ja kun yksi perhe muutti, se käynnisti dominoilmiön. Kohta muutti toinen perhe ja kolmas”, Suopajärvi sanoo.
…
Miksi muut syyrialaisperheet lähtivät Rautalammilta?
”Jokaisella on omat syynsä”, Ali Al Husain sanoo.
Osa muutti isompiin kaupunkeihin opiskelumahdollisuuksien, osa töiden perässä. Paikalliset yritykset ottivat syyrialaisia työharjoitteluun, mutta harvat lopulta työllistyivät, kertoo Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen.
Osalla nousi esiin myös pakolaistaustaan liittyviä haasteita, joita ei alkuun tunnistettu. Osa heidän tarvitsemistaan palveluista oli kaukana.
”Ja kun tänne jäi yhä vähemmän väkeä, yksittäiset haasteet tulivat ehkä enemmän näkyviin. Paikkakunta koettiin liian pieneksi”, kunnanjohtaja sanoo.
…
Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset keskittyvät voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, ja pienemmässä määrin Varsinais-Suomeen.
Näin todettiin myös Siirtolaisuusinstituutin tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin ulkomaalaistaustaisten henkilöiden muuttoliikettä maakuntien välillä vuosina 2010–2021.
Muuttoliike on kiihtynyt 2010-luvulla ja suuntautunut erityisesti pääkaupunkiseudulle.
”Ei näytä siltä, että maahanmuutosta olisi pelastusta maakuntien väestökatoon. Maakunnista lähdetään etelään”, sanoo vastaava tutkija Tomas Hanell Siirtolaisuusinstituutista.
…
Pieni kunta voi silti olla maahanmuuttajalle hyvä paikka kotoutua. Sieltä puuttuu ehkä oma etninen yhteisö, mutta palvelut löytyvät helpommin. Asiat järjestyvät usein nopeasti ja joustavasti, koska ihmiset tuntevat toisensa.
Al Husainin mielestään olisi mukavaa, jos Rautalammilla asuisi yhä muitakin syyrialaisperheitä. Olisi samankielisiä kavereita aikuisille ja lapsille. Voisi juhlia yhdessä juhlapäiviä.
…
Eivät kaikki pois muuttaneet syyrialaiset ole löytäneet töitä myöskään kaupungeista. Kun he kaipaavat neuvoja, he kilauttavat yhä Alille Rautalammille, sillä hänellä on yhä porukan paras kielitaito ja tuntuma suomalaiseen yhteiskuntaan.