Kuinka päästä läskeistä eroon?

  • 571 388
  • 3 045

Jarnan Rysty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Minulla menossa myös vuoden projekti, jonka aloitin toukokuussa kun 25 tuli mittariin. Silloin taisi olla pahimmillaan 102 mittarissa ja ajattelin, että nyt pitää saada kierre käännettyä toiseen suuntaan. Tällä hetkellä mennyt siis 4 kuukautta ja aamulla tilanne oli 98.7. Tahti on ollut melko maltillinen ja minulla oli välitavoitteita, jossa vuosi oli jaettu 4 osaan ja aina välitavoitteessa odotti pieni palkinto, mutta ainakin elokuun tavoitteesta jäin vielä reilusti. Lopullinen tavoite olisi toukokuussa 2021 siinä 80 kilogramman elopainon tuntumassa.

Toistaiseksi en ole tehnyt sen suurempia ponnistelu tämän projektin eteen. Arkiliikuntaa eli koiran kusetukset, työpaikalla liikunta ym. tuovat sen 10-12km kilometriä reipasta kävelyä päivittäin. Ruokavalio on ihan hyvä, koska lapsille kuitenkin tehdään terveellistä kotiruokaa päivittäin. Sokeri on varmasti se pahin minulle ja viimeksi onnistuin sillä, että jätin se totaalikieltoon 5 kuukaudeksi ja luulen, että tämä toimenpide olisi hyvä suorittaa nytkin. Tällä hetkellä kuitenkin on vielä ns. "perjantaipatukka" käytössä eli patukka, jäätelö tai pulla ym. kerran viikossa olisi sallittu, mutta siinä on se riski että sokerinhimo yltyy ja yhtäkkiä määrät kasvaa. Sipsiä, virvoitusjuomia, roskaruokaa ei tee mieli ollenkaan, mikä auttaa tässä asiassa.

Aktiiviliikuntaa tulee tällä hetkellä 1-2 kertaa viikossa jalkapallon merkeissä ja välillä käyn frisbeetä heittämässä. Talvella mahdollista käydä höntsälätkävuoroilla 3-4 kertaa viikossa, mutta sinne pääsee vasta kun futiskausi loppuu. Kuntosali kiinnostaisi kovasti, mutta aloittamisen kynnys on jotenkin suuri etenkin nyt korona aikaan ei tee mieli lähteä hipelöimään hikisiä laitteita, joissa toisetkin on hinkanneet itseään. Kotoa löytyy juoksumatto ja säädettävät käsipainoit, joilla saisi varmasti jotain aikaan.

Ruokarytmi on kanssa yksi tekijä, joka ajoittain onnistuu todella hyvin, mutta välillä tulee päiviä, että syö yhden jättiaterian ja ehkä 2-3 pientä välipalaa ja tämä ei ole optimaalinen tilanne. Veden juonti on myös hieman miinuksella suosituksesta. Työpäivinä kyllä tulee juotua se lähes 2 litraa.

Tuossa yllä @RäpyläRepe tuosta burnoutista mainitsi, niin itsekin ollut uupumuksen takia kahdesti tämän kalenterivuoden aikana levolla ja osaltaan tuo voi myös hidastaa tuota painon putomista minullakin. Paljon tuossa on ainakin omasssa tekemisessä pieniä asioita, jotka pitäisi fiksata kuntoon niin lumipallo lähtisi vyörymään oikeaan suuntaan ja kyse on kuitenkin rutiinien omaksumisesta pääasiassa.

Tälläisiä ajatuksia, mutta tsemppiä kaikille muillekin läskintiristelijöille omaan urakkaan!
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Aloitin laihdutusprojektin viime viikon loppupuolella. Tavoitteena on nyt ihan ensimmäisenä pudottaa painoa varsin reippaasti. Ilman tupakkaa on nyt tullut oltua jo kaksi viikkoa ja sen puolesta tuntuu ihan hyvältä. Alkoholin juonti menee nyt pannaan kokonaan ainakin muutamaksi viikoksi. Kuntosalille kävin itseni rekisteröimässä ja nyt kaksi kertaa siellä ehtinyt käymään. Hyvin on tuntunut lähtevän liikkelle. Vähän tämä korona-aika tähän salihommaan mietitytti, mutta ainakin desifiointiaineita on paljon tarjolla ja jengi niitä myöskin käyttää. Varsin väljääkin ollut salilla, joten kyllä tämä salilla käynti nyt jatkuu.

Salillakäynnin lisäksi teen sitten reippaita kävelylenkkejä aina niinä päivänä kun en salilla käy. Ruokailusta karsittiin nyt kaikki pikaruoka yms. pois. Annoskokoihin semmoinen huomio, että vaihdoin lautasen astetta pienempään malliin ja lisää ruokaa ei haeta. Ainakaan heti ja hetken kun on odotellut, niin eihän sitä sitten enää teekkään mieli. Ateriavälit on itselle se ongelma ollut aiemmin. Nyt pyrkinyt sen 4 kertaa päivässä syömään.

Kyllä tää tästä lähtee. Otin ihan perinteisen ruutuvihkon johon olen nyt merkinnyt omia tavoitteita ylös ja viikottaiset vaakalukemat tulen sinne myös merkkaamaan, niin näkee vähän missä mennään. Kyllä sitä on sitten hyvä fiilis, kun taas mahtuu vanhoihin vaatteisiin taas kunnolla!
 
Viimeksi muokattu:

Baldrick

Jäsen
@Rautapohkeet hieno juttu, kuulostaa hyvältä! Muistathan, että puntilla käydessä saattaa ekan viikon jälkeen paino hieman nousta, kun nestettä kertyy lihaksiin. Itsehän en tätä ajatellut ja olin hetken ymmyrkäisenä, kun aamupaino pomppasi kilon ylöspäin alettuani pitkästä aikaa lihasta treenaamaan.
 

Andji

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kulloinkin minkäkin liigan hallitseva mestari
Tämä aamuna se näytti 79 kg.

Muistakaa vanha latteus: ei se, että saa kilot pois, vaan se, että ne myös pysyvät poissa!
Mm. tällaista tuli kirjoiteltua vajaa vuosi sitten tähän ketjuun.

Vaaka näytti tänäkin aamuna tuota samaa 79 kg. Tästä voidaan päätellä, että joko a) vaaka on rikki tai b) painonhallinta on ainakin vuoden päivät pysynyt ns. kurissa. Luotan vaihtoehdon b olevan tässä kohtaa oikein.

Jännä huomio tässä on se, että alimmillaan, kevättalvella, vaaka näytti 75 kg. Sitten tuli kesä ja kiloja tuli lisää. Jännästi liikunta väheni ja ruokailutottumukset vähän muuttuivat kesän ajaksi. Olutta toki kului enemmän kuin talvella. Nyt ajattelinkin, että kokeilen olla oluetta aina ensi kesään asti. Saatan sortua matkalla, mutta mitäpä sitten. Painonhallinnassa auttaa, kun jättää tissuttelun vähemmälle. Ja toki lasillinen viiniä silloin tällöin maistuu syysiltoina.

Tsemppiä kaikille painonhallitsijoille! Vyötärö kapeaksi ja kansanterveys nousuun!
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
@Rautapohkeet hieno juttu, kuulostaa hyvältä! Muistathan, että puntilla käydessä saattaa ekan viikon jälkeen paino hieman nousta, kun nestettä kertyy lihaksiin. Itsehän en tätä ajatellut ja olin hetken ymmyrkäisenä, kun aamupaino pomppasi kilon ylöspäin alettuani pitkästä aikaa lihasta treenaamaan.
Tämä oli kyllä oikein aiheellinen muistutus, kiitos tästä! Ei se heti ekana tule mieleen, että paino nousee, kun sen pitäisi tippua, vaikka tuo onkin ihan looginen homma, kun asiaa miettii.
 

Baldrick

Jäsen
Rupesin muuten funtsiin, että onkohan kuinka huono vetää vaikka joku 5 viikon jakso niin, että päivättäiset kalorit on yli 1000kcal pakkasella? Mietin vaan, mun ruokavalio ainakin ma-pe akselilla kostuu kahdesta ateriasta ja täällä Kiinassa, kun ei mitään pro-feelejä yms. saa kaupasta ja leivätkin on vittumaisia, kun vetää homeeseen kahdessa päivässä kuuman kosteassa, sekä pitää mennä importtikaupasta hakemaan leipävehkeet. Ainut vaihtoehto on jotain omenoita ja banaaneja vetää, mutta niitäkin saa kyllä syödä useamman päivässä, jos haluaa oikeasti nostaa energiansaantia.

Mulla kuitenkin perus toimistorottaa vähän enemmän lihasta ehkä on ja vedän joka aamu rapian puolen tunnin puntin sekä kävelen ripeää kävelyä sen 40 min töistä kotiin, niin energiantarve on varmasti heittämällä yli 3000kcal päivässä. En kyllä tarkalleen osaa sanoa, että mitä noista aterioista koostuu, mutta tuskin kalorimäärissä esim. Big Mac -ateriaa voittaa, joka on rapian 1000kcal. Päivittäinen kalorivaje menee siis jossain 1000-1700 paikkeilla vähän päivästä riippuen.

Edit. Ja painan siis 87kg hujakoilla, sekä tavoite ois pudottaa 80kg tasolle, ripauksen alle.

Edit2. Tein tuossa suuntaa-antavat laskelmat ja sain fineli.fi ruokapäiväkirjalla laskettua 1651kcal, jos esim. tämän päivän aterioihin lisään vielä 2 banaania ja leipäviipaleen.
 
Viimeksi muokattu:

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Välipunnitus (10 viikkoa)

paino: 104kg --> 96,9kg (-7,1kg, +0,2kg)
vyötärö: 118cm --> 106cm (-12cm, +/-0cm)

Vähän alkoi jo paine kasvaa, että koska tulee takapakkiviikko, ja sieltähän se tuli. Kokonaistulos edelleen kuitenkin selvästi edellä 0,5kg/vk tavoitetahtia, joten ei mitään syytä panna päätä pensaaseen. Ailahtelu kuuluu asiaan.

Viikkoon on mahtunut normaalit 3 hölkkälenkkiä ja 60 kilsaa työmatkapyöräilyä. Syömispuolella pari heikompaa valintaa viikon aikana, mutta pääsääntöisesti hyvää tekemistä, eikä noi nyt ollut mitään kunnon ylilyöntejä.

Otetaan vahinko takaisin seuraavan viikon aikana.

Painoni kehitys (historia)

0 viikkoa 104,0 (tavoite 75,0)
**

3 viikkoa 101,8
4 viikkoa 101,4
5 viikkoa 100,1
6 viikkoa 99,4
7 viikkoa 98,1
8 viikkoa 97,5
9 viikkoa 96,7
10 viikkoa 96, 9

Vyötäröni kehitys (historia)

0 viikkoa 118 (tavoite 94)
**

3 viikkoa 112
4 viikkoa 110
5 viikkoa 108
6 viikkoa 108
7 viikkoa 107
8 viikkoa 106
9 viikkoa 106
10 viikkoa 106
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Aamupaino tänään 79,7 kg.

Paino alkaa seiskalla ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Tuosta hiljakseen, kun lähtee vielä se pari kiloa pois, niin sitten olen tavoitepainossani. Mikään kiire ei ole minnekään, vaan hiljaa hyvä tulee. Periaatteessahan minä aloitin tämän painonpudotuksen joskus viime joulun jälkeen, kun vaaka näytti aamupainoksi jotain 87-88 kg lukemia. Joten mitään kiirettä en ole hommassa pitänyt. Tälläinen tyyli sopii minulle.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Pitäisi päästä takaisin ruotuun reilu viikon mittaisen lipsahduksen jälkeen. Lipsahdus tarkoittaa, että tuli vain neljänä päivänä viime viikolla urheiltua ja lisäksi reilu viikossa kahtena päivänä tuli otettua olutta. Ruokailut pääosin normaalit.

Sinänsä ei mitään ihmeellistä. Huvittavaa vain että kun ryhdistäytymisen jälkeen seitsemäs viikko oli tuollainen, niin pienehkö morkkis iskee jo päälle. Alkukesästä tuollainen olisi ollut aivan supermahtava urheiluviikko. Plussana kuitenkin se, että salilla tänään tuntui olevan paljon energiaa ja taas on motivaatio tapissa.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Vuorokausi takana elämäni ensimmäistä diettiä. 12 viikkoa olisi tarkoitus olla. Lähtötilanne on vyötärö 97cm ja tavoite kiristää 92-93cm tuntumaan. Tähän mennessä elämässä on tullut syötyä aika huolettomasti, usein ja isoja annoksia lihapainotteisesti. Eilinen ensimmäinen diettipäivä olikin aika shokki kun hiilaria oli vähemmän ja kasviksia enemmän. Nälkä on ollut jatkuva. Ehkä se siitä helpottaa ja mahalaukku kutistuu :D
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Eilinen ensimmäinen diettipäivä olikin aika shokki kun hiilaria oli vähemmän ja kasviksia enemmän. Nälkä on ollut jatkuva.
Tämäkin on mielentila, itsekään en ole täydellinen joten hankalinta tätä vastaan on taistella illalla. Päivällä ei ole mikään ongelma, klassinen asetelma toimii, olla pois jääkaapin ääreltä ja toki kun vakavissaan puhutaan niin pienet säännölliset terveelliset ateriat on hyvästä. Enemmän pöperöä vain silloin kun on tarvitset energiaa, esim urheiluun fyysiseen työhön jne.

Tuosta illasta vielä, itselleni on muodostunut rutiini että tarvitsen jonkun iltapalan, täysjyväleipää/muroa noin 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tämä aikataulu toimii itselle, ei ole liian lähellä nukkumaanmenoa mutta ei myöskään pääse tulemaan enää nälkä ja kroppa on sen noin 12-13 tuntia ilman ravintoa aamiaiseen asti.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Parin vuoden rauhallisen herkuttelun vähentämisen jälkeen nyt olen päässyt sellaiseen tilanteeseen, että paino ei enää tunnu tippuvan vaan jäänyt pyörimään samaan 75 - 77 välille. Sinänsä ollaan tavoitepainossa, enkä oikeastaan tämän alle halua edes tiputtaakaan, mutta vielä olisi kiva saada vatsan / kylkien seudulta rasvaa pois. Lähtötilanne n. kaksi vuotta sitten oli tosiaan 95kg ja kaikki läski luonnollisesti keskivartalossa. Hyviä vinkkejä miten tuota vararengasta saisi pois? Liikuntaa nyt kesällä 4-6 kierrosta golfia per viikko, talvikaudella sähly, lätkä ja uinti. Kotona tulee tehtyä core-treeniä suht säännöllisesti, lähinnä lankutuksia ja takaketjun voimistamista.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Arvaan että lähestyt keski-ikää, jos sallitaan tälläinen nimimerkkiarvailu, et ole ainakaan teini sen tiedän tai sitten olet perinyt nimimerkin. :)
Itse samassa tilanteessa, kondis hyvä, aika vastaavat sportit ja jumpat mutta läskiä vyötäröllä kilo pari ainakin. Pitäisi olla tosi kurinalaista syöminen että läskit saisi pois. Mä uskon ruokavalion olevan se juttu millä sen saisi pois jos haluaisi.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Vuorokausi takana elämäni ensimmäistä diettiä. 12 viikkoa olisi tarkoitus olla. Lähtötilanne on vyötärö 97cm ja tavoite kiristää 92-93cm tuntumaan. Tähän mennessä elämässä on tullut syötyä aika huolettomasti, usein ja isoja annoksia lihapainotteisesti. Eilinen ensimmäinen diettipäivä olikin aika shokki kun hiilaria oli vähemmän ja kasviksia enemmän. Nälkä on ollut jatkuva. Ehkä se siitä helpottaa ja mahalaukku kutistuu :D

Itsekin aloitin alkuvuodesta painonpudotusoperaation ikään kuin vahingossa.

Isoveli pyyteli saunomisen yhteydessä kokeilemaan hänen kotisalilleen ja siitä se sitten lähti. Pari kolme kertaa viikossa crossfit -tyyppistä jumppaa. N. kuukauden jälkeen aloin miettimään syömispuolta, kun tuohon hikoilemiseen oli jo alkanut tottumaan.

Mitään ihme dieettejä en alkanut kokeilemaan, vaan yksinkertaisesti siivosin ruokavalioni aika totaalisesti ja säännöllistin syömistä. Syön tällä hetkellä n. 6-7 kertaa päivässä, sen 1-2 sijasta. Vaakaa en ruokien punnaamisessa käytä. Sen verran käytän ajatusta siihen, että "lepopäivinä" vähemmän hiilareita, enemmän kasviksia ja treenipäivinä taas lisään hiilarin määrää. Tammikuun 15. päivä alkoi operaatio ja Toukokuun viimeiseen päivään mennessä oli painoa tippunut reilu 12 kiloa. Aloituspaino oli huimaava 125 kg. Pituutta minulla on vain 184 cm.

Kesä meni vähän rennommin. Syömisistä en ehkä niinkään tinkinyt, vaan jatkoin samalla linjalla (mitä nyt enemmän kävin kaljalla ja krapulapäivinä söin pizzaa) - punttisalilla kävin todella harvakseltaan. Hikoilu tuli lähinnä kävelylenkeistä ja frisbeegolfaamisesta. Olikin ilo huomata, että kesän löysäily oli tuonut takaisin vain reilun kilon verran, mistä kiittäminen on realistista ruokavaliotani. Siitä on hyvä lähteä jatkamaan taas kurinalaisemmin syksystä ensi kevääseen.

Tavoitepaino olisi ensi kevääseen mennessä rikkoa tuo alle 100 kilon rajapyykki.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Arvaan että lähestyt keski-ikää, jos sallitaan tälläinen nimimerkkiarvailu, et ole ainakaan teini sen tiedän tai sitten olet perinyt nimimerkin. :)
Itse samassa tilanteessa, kondis hyvä, aika vastaavat sportit ja jumpat mutta läskiä vyötäröllä kilo pari ainakin. Pitäisi olla tosi kurinalaista syöminen että läskit saisi pois. Mä uskon ruokavalion olevan se juttu millä sen saisi pois jos haluaisi.
No joo, ruokavalio on aikalailla hyvin kunnossa, toki hetkittäiset pitsat ja hampurilaiset menee, mutta hyvin harvoin. Ja tosiaan ikää on se reilu 40+, joten siinäkin mielessä nyt pyrkimyksenä onkin ollut muuttaa kokonaan ruokailutottumukset ja vähentää herkut ainakin viikoilta pois. Kyllä kai se tästä sitten kun jaksaa vaan jatkaa, ja miksei jatkaisi, kun sinänsä en mistään itselleni ihan hirveän tärkeästä ole joutunut luopumaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jupe

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
No joo, ruokavalio on aikalailla hyvin kunnossa, toki hetkittäiset pitsat ja hampurilaiset menee, mutta hyvin harvoin. Ja tosiaan ikää on se reilu 40+, joten siinäkin mielessä nyt pyrkimyksenä onkin ollut muuttaa kokonaan ruokailutottumukset ja vähentää herkut ainakin viikoilta pois. Kyllä kai se tästä sitten kun jaksaa vaan jatkaa, ja miksei jatkaisi, kun sinänsä en mistään itselleni ihan hirveän tärkeästä ole joutunut luopumaan.
Ymmärrän hyvin tuon, kuulostaa todella paljon samalta kuin itsellä. Mä olen huono antamaan vinkkejä tiukkaan kuriin ja sitä myöten dietteihin jolla otetaan viimeiset sadat grammat pois. Vannon myös siihen että herkkuja voi syödä kohtuudella, elämästä pitää nauttia jos pitää hyvästä ruoasta ja siten on hyväksyttävä pieni läski.
Pelkät arkirutiinit riittää hyvin pitkälle, arjessa ei saisi olla sokeria, hiilarihöttöä jne juuri ollenkaan. Olen esimerkiksi löytänyt salmiakkihimoon sokerittoman vaihtoehdon pieneltä valmistajalta ja pari sokeritonta namua päivässä antaa mielihyväkeskukselle riittävän annoksen sitä salmiakin puraisua.
 

Jeffrey

Jäsen
Mitään ihme dieettejä en alkanut kokeilemaan, vaan yksinkertaisesti siivosin ruokavalioni aika totaalisesti ja säännöllistin syömistä. Syön tällä hetkellä n. 6-7 kertaa päivässä, sen 1-2 sijasta. Vaakaa en ruokien punnaamisessa käytä. Sen verran käytän ajatusta siihen, että "lepopäivinä" vähemmän hiilareita, enemmän kasviksia ja treenipäivinä taas lisään hiilarin määrää. Tammikuun 15. päivä alkoi operaatio ja Toukokuun viimeiseen päivään mennessä oli painoa tippunut reilu 12 kiloa. Aloituspaino oli huimaava 125 kg. Pituutta minulla on vain 184 cm.

Hienoja tuloksia, onnea! Annosmäärään kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Nykyinen linjaus toki puoltaa välipaloja, mutta samalla puhutaan että noin 3 tuntia tulisi olla annoksien välissä. Mahdollisesti toki enemmänkin. Syy tähän on se, että ihmisen suolisto ei ole varsinaisesti suunniteltu ottamaan jatkuvaa ravintoa vastaan. Meidän suolistomme on verrattain lyhyt kasvissyöjä eläimiin verrattuna, ja se voi olla aika kovilla jos se on kokoajan töissä eikä pääse lepotilaan. Pienemmissä tutkimuksissa on alkanut mielestäni ihan vakuuttavasti jo kuplimaan siihen suuntaan, että uskon tämän nykyisen suosituksen välipailoista katoavan jo melko lähitulevaisuudessa. Samalla kun annosmäärät ja suositukset ovat kasvaneet, ovat myös suolistosairaudet.

Omalla kohdalla huomaan, että 4 ateriaa päivässä on itselleni se optimi. 5 ateriaa ja vatsa on jatkuvasti kuralla. Toki juon palkkarin treenin jälkeen ja saatan pienen välipalan ottaa tarvittaessa tai muutenvain, mutta yleisesti ateriamäärä on tuon neljä. Tämä tietysti tarkoittaa helposti sitä, että pitää ihan syödä. Omalla kohdalla dietatessa päivittäinen kaloritarve on perustilassa 3 200 ja sitten "bulkilla" 4500-5000. Ikävästi tuollainen 1 250 kaloria yhdellä aterialla puhtailla raaka-aineilla on jo melkoinen suoritus.

Eli siis suolisto on yksi kokonaisuus, jota kannattaa arvioida kun oman kehon hyvinvointia kuuntelee. Suoliston toiminta kun on kovasti myös yksilöllistä.
 
Viimeksi muokattu:

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Välipunnitus (11 viikkoa)

paino: 104kg --> 96,6kg (-7,4kg, -0,3kg)
vyötärö: 118cm --> 105cm (-13cm, -1cm)

Joopa joo, nytkähti vähän eteenpäin, mutta käytännössä tässa vaan paikattiin edellisen viikon vahingot ja ollaan suunnilleen 2 viikon takaisissa lukemissa. Tiedän syyllisen ja se on se, että syöminen on nyt hieman repsahtanut. Tai ei oikeastaan syöminen, eli edelleen syön aamupalan ja huolehdin ruokarytmistä, mutta nyt on vähän kadonnut kurinalaisuus erilaisten herkkujen kanssa. Viime viikonloppuna varsinkin lähti ihan käsistä yhden päivän ajaksi (en kehtaa edes luetella mitä tuli tehtyä) ja varmaan sitten senkin seurauksena, on taas ollut jatkuvasti mielessä paheelliset suuhunpantavat sen jälkeen.

Siihen nähden nyt siis toki ihan hyvä tulos, ettei menty toista viikkoa takapakkia ja vyötäröstäkin yllättäen katosi sentti pienen tauon jälkeen. Nyt pitäs saada taas itteensä niskasta kiinni ja panna tämä herkuttelu kuriin. Varsinainen syöminen tosiaan edelleen ok, ja liikuntaa tulee. Pari lenkkiä männä viikolla ja jälleen 60 kilsaa työmatkapyöräilyjä.

Painoni kehitys (historia)

0 viikkoa 104,0 (tavoite 75,0)
**

3 viikkoa 101,8
4 viikkoa 101,4
5 viikkoa 100,1
6 viikkoa 99,4
7 viikkoa 98,1
8 viikkoa 97,5
9 viikkoa 96,7
10 viikkoa 96, 9
11 viikkoa 96,6

Vyötäröni kehitys (historia)

0 viikkoa 118 (tavoite 94)
**

3 viikkoa 112
4 viikkoa 110
5 viikkoa 108
6 viikkoa 108
7 viikkoa 107
8 viikkoa 106
9 viikkoa 106
10 viikkoa 106
11 viikkoa 105
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Hienoja tuloksia, onnea! Annosmäärään kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Nykyinen linjaus toki puoltaa välipaloja, mutta samalla puhutaan että noin 3 tuntia tulisi olla annoksien välissä. Mahdollisesti toki enemmänkin. Syy tähän on se, että ihmisen suolisto ei ole varsinaisesti suunniteltu ottamaan jatkuvaa ravintoa vastaan. Meidän suolistomme on verrattain lyhyt kasvissyöjä eläimiin verrattuna, ja se voi olla aika kovilla jos se on kokoajan töissä eikä pääse lepotilaan. Pienemmissä tutkimuksissa on alkanut mielestäni ihan vakuuttavasti jo kuplimaan siihen suuntaan, että uskon tämän nykyisen suosituksen välipailoista katoavan jo melko lähitulevaisuudessa. Samalla kun annosmäärät ja suositukset ovat kasvaneet, ovat myös suolistosairaudet.

Omalla kohdalla huomaan, että 4 ateriaa päivässä on itselleni se optimi. 5 ateriaa ja vatsa on jatkuvasti kuralla. Toki juon palkkarin treenin jälkeen ja saatan pienen välipalan ottaa tarvittaessa tai muutenvain, mutta yleisesti ateriamäärä on tuon neljä. Tämä tietysti tarkoittaa helposti sitä, että pitää ihan syödä. Omalla kohdalla dietatessa päivittäinen kaloritarve on perustilassa 3 200 ja sitten "bulkilla" 4500-5000. Ikävästi tuollainen 1 250 kaloria yhdellä aterialla puhtailla raaka-aineilla on jo melkoinen suoritus.

Eli siis suolisto on yksi kokonaisuus, jota kannattaa arvioida kun oman kehon hyvinvointia kuuntelee. Suoliston toiminta kun on kovasti myös yksilöllistä.

Omalla kohdalla olen huomannut, että pienemmät annoskoot ja tiheämpi rytmi on helpottanut vatsavaivoja. Välillä toki saattaa olla pakissa niin sanotusti löysällä, mutta harvemmin. Syön tosiaan kolme lämmintä ateriaa päivässä, aamulla puuroa ja illalla sitten tilanteesta riippuen joko hedelmiä tai leipää.

En ole liian tiukka itselleni. En tosiaan laske hiilareita tarkemmin, enkä puntaroi ruokia. Saatan välillä syödä vielä välipalaa juuri ennen nukkumaanmenoa yms. ja varsinkin suolaisten herkkujen vastustaminen tuntuu välillä edelleen ylivoimaiselta.

Mun elämännuora tosiaan tämän suhteen on, että elämä on. Mä en halua sen takia olla liian tiukka, koska vietän paljon aikaa kavereiden kanssa ja en halua olla se, joka vaatii jotain "erityisruokavaliota", jos istutaan kaverilla iltaa tai käydään jossain syömässä. Syön sitä mitä on tarjolla. Makeista kieltäydyn yleensä - en sen takia etten koe niitä saavani syödä vaan koska niitä minun ei koskaan tee mieli.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viime viikonloppuna varsinkin lähti ihan käsistä yhden päivän ajaksi (en kehtaa edes luetella mitä tuli tehtyä) ja varmaan sitten senkin seurauksena, on taas ollut jatkuvasti mielessä paheelliset suuhunpantavat sen jälkeen.

Hyvä tulos kyllä. Tiedät ainakin oikeat keinot, joilla päästä eteenpäin. Ja ilmeisesti noita keinoja on vielä suhteellisen helppo noudattaa, kun tulosta tulee.

Ei tuosta yksittäisestä päivästä kannata pahemmin murehtia, sillä pitkällä tähtäimellä ne ovat merkityksettömiä, kunhan niitä ei ole liian usein. Tuo kertomasi osoittaa kuitenkin todella hyvin sen, miksi en näe mitään järkeä joidenkin suosimissa ”yksi mättöpäivä viikossa on sallittu, ja silloin saa vetää kaikkea naamaan kaksin käsin”-metodeissa.

Herkutella toki saa välillä, ja pitääkin. Painonhallinnan kannalta on kuitenkin varsin ratkaisevaa myös se, että miten herkuttelee. Kohtuus kaikessa ja ravinnon laatu siinäkin ovat aika merkittäviä.

Tsemppiä jatkoon!
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Herkutella toki saa välillä, ja pitääkin. Painonhallinnan kannalta on kuitenkin varsin ratkaisevaa myös se, että miten herkuttelee. Kohtuus kaikessa ja ravinnon laatu siinäkin ovat aika merkittäviä.

Tasapaino on tosiaan hankala löytää. Olen hyvin taipuvainen addiktoitumaan tiettyihin asioihin ja kyllähän nuo sokeri ja suola melkoisia huumausaineita on.

Niistä vierottuu kyllä itsekurilla, eikä niitä niin pahasti sitten kaipaakaan, kun saa riittävästi etäisyyttä. Täysin ilman on vaan lähes mahdoton olla, kuten vaikka täysin ilman tupakkaa. En myöskään halua olla täysin ilman, mutta kohtuudessa pysyminen on välillä haastavaa.

Olen kyllä koko tämän muutosajan nyt yrittänyt viikoittain jotain pientä hyvää syödä. Ajatuksena ihan se, että sitä kohtuudella herkuttelua on opeteltava ja toivoin sen myös estävän sen halun liiallisen kasaantumisen. Se on ihan hyvin onnistunutkin viime viikonloppuun asti.

Nyt on sitten taas vieroitusoireita, kun sai jättiannoksen huumeitansa, mutta koitan olla armollinen. Eikä se yks repsahdus 10 viikkoon tosiaan mikään hälyttävä juttu ole.

Matka jatkuu
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Hanki korona, niin läskit lähtee kohtalaisen tehokkaasti. Viidessä viikossa miinusta 12 kilogrammaa. No, lähtee kyllä lihaksetkin, jos niitä sattuu olemaan ja voimat muutenkin, mutta vaa'alle on kivampi mennä, jos jaksaa.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Joo, tuossa tuli oltua pohjoisessa kalassa joko etätöiden tai osin lomankin merkeissä heinäkuun alkupuolelta syyskuun alkuun melkein kokonaan. Ei varsinaisesti säännöllistä eikä korkeatehoista eikä monipuolista liikuntaa, vaikkakin hyvin aktiivista ja kuluttavaa olemista. Ruokavaliossa selkeästi normaalia enemmän suolaa, sokeria ja kaljaa, ja selkeästi vähemmän vettä ja kasviksia.

Katsotaan nyt ensi viikon lopulla, kun alkaa viimeistään pöhötys olla pois, mutta arvioisin painon nousseen 1,5 kk aikana n. 2,5 - 3 kg. Lisäksi yläkropasta tuntuu vähän lähteneen voimaa pois ja lihakset meni moneksi päivää ihan jumiin varsin kevyestä keskivartalotreenistä (ja sama käsitreenin kohdalla). Kestävyyskunto ei tunnu huonontuneen yhtään, mikä oli odotettavissa tuolla askelmäärällä.

Edellisvuosina tuollaisilla reissuilla on paino pikemmin laskenut, mutta lähtötilanne on ollut aivan eri. Lisäksi nyt tuli nukuttua normaalia vähemmän ja sitä kompensoin sitten syömällä enemmän kun en kahvia juo. No, tuollaisellakaan stintillä ei sinänsä ole minusta valtaisaa merkitystä, kun muun osan vuodesta on asiat kunnossa. M-koon paidat sopii hienosti edelleen, kun vuosi sitten L-kokokin oli aika nafti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hanki korona, niin läskit lähtee kohtalaisen tehokkaasti. Viidessä viikossa miinusta 12 kilogrammaa. No, lähtee kyllä lihaksetkin, jos niitä sattuu olemaan ja voimat muutenkin, mutta vaa'alle on kivampi mennä, jos jaksaa.

Muistan kuinka nuorena miehenä olin Liettuassa. Siellä majapaikan isäntä kertoili, että jos haluaa laihtua, kannattaa sairastua syöpään. Häneltä lähti 40 kg, eikä ole takaisin tullut, vaikka tauti oli selätetty.

Ennaltaehkäisevä keino on kuitenkin mielestäni parempi.
 

Baldrick

Jäsen
Hola senores y senoritas!

Aamupuntti ennen töitä + 35-40min töistä kotiin käveleminen yhdistettynä ruokavalion merkittävään siistimiseen sekä kaljan ja röökin lopettamiseen (ensimmäiseen palaillaan kuitenkin tuonnempana sitten, kun progressiota tarpeeksi tapahtuu) alkaa tuottaa tulosta! 3 viikkoa tullut oltua ruokavalioremontissa ja 2,5 viikkoa melkeinpä tuota reeniaikataulua, niin alkuun paino junnaili lähes paikallaan lihasten kerätessä nestettä, sekä lisäsin muutaman aterian päivään (2 -> 4), että ei tule liian suurta energiavajetta päivässä. Nyt sitten vaaka lähti käyrällä alas ja paino on 86,0kg tänä aamuna! Hetken mietin, kun peilistä selvästi näki leuanalusen kiristyneen ja olemuksen muutenkin ever-so-slightly kaventuneen, mutta vaa'alla se ei näkynyt. Nyt kuitenkin, kun eilen oli lepopäivä ja tänään tallustin vaa'alle, niin tuli osoitus siitä, että en näe ihan omiani peilistä.

Kun aihetta tässä useammassa viestissä on sivuttu, niin muistutan kuluneella fraasilla, että "sixpack tehdään keittiössä" @JZZ @Jupe @vastaantulija Täytyy sanoa, että itse en ole onneksi koskaan pikkunapostelun vangiksi jäänyt ja makeasta liikaa pitänyt, joten karkit yms. eivät ole haaste. Asuinkaupungissani ei onneksi ole heti saatavilla myöskään hyvää kebab-/pizzamestaa tai Taffelin sipsejä, joten olen niiltäkin luontaisesti suojassa. Sitten minusta varmaan otetaan mittaa, kun muutan takaisin Suomeen, että miten pystyy näistä pitämään näppinsä kurissa. Toivottavasti hyvin, sillä onhan niistä tottunut hieman olemaan irti, mutta aina Suomen reissu on kyllä alkanut vakiomestan kebulla ja Taffelin juustonaksuilla. Toki kun sipsiäkään ei ole päässyt täällä popsimaan, niin huomaa, että tulee oikeasti huono olo kokonaisen jättipussin suuhun tunkiessaan 20 minuutissa, mutta ennen ilmeisesti siihen suolamäärään oli tottunut.

Ja vielä @JZZ sellainen asia, että oletko harkinnut punttia? Nimittäin lihaksen kasvaessa myös rasva vähän leviää laajemmalle kropassa ja keho "kiinteytyy". Tietysti myös lihaksen palautuminen polttaa rasvaa passiivisestikin treenin ulkopuolella. Toki nuo viimeiset sentit vaativat sitä suurinta kuria ruokavalion kanssa. Huolehdithan muuten lankutuksessa, että lankutat myös käänteisesti? Muutenkin ilmeisesti lankuttaminen ei ole mikään huippuluokan treeni ja se ymmärretään tosi usein väärin. Asiasta kertoo lisää Big Four -urheilijoita (NFL, NHL, MLB, NBA) treenaava Jeff:

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös