Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 982 453
  • 81 131

444

Jäsen
Tätä on kokeiltu ja kuka tahansa muukin voi sitä kokeilla. Eli puhelin auki ja Facebook ainakin taustalle auki. Sitten alat puhumaan jostain mistä et normaalisti puhuisi. Otetaan vaikka että paljusta. Että on pakko saada palju, mitäköhän ne maksaa jne. Avaa facebook niin luultavasti saat Taloon.comin tai K-Raudan mainoksia sinne feediin ja kun avaat niitä niin ensimmäisenä sinulle tyrkätään paljua.
Kokeilin. Olen pitkin päivää puhunut puhelimelle FB avoinna paljuista. Ei vieläkään näy mainoksia. Ei edes yhdenkään paljuja myyvän firman mainoksia.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Kukaan ei kiellä itse hankkimasta ja käyttämästä maskia ihan milloin tahansa vaikka tavallisen influenssan aikana. Oppositiossakin voisi kertoa esimerkkiä että teen niin itsekin eikä vaan odottaa määräystä jos on nìin kova hinku käyttää.

Niinpä, ulistaan vaan siitä, kun hallitus on kykenemätön antamaan maskisuositusta ja kuinka ei ole mitään järkeä odotella kesäkuun loppuun maskiselvityksen valmistumista. Ihan oikeasti, jos omasta mielestään kokee maskin tarpeelliseksi ja hyödylliseksi, niin sitä maskia vaan naamaan. Ei se mitään suositusta tarvitse.

Oma ajatusmaailma on jo aikalailla pois koronasta. Viruksia on ollut ihmisten keskuudessa maailman sivu ja jokainen niistä on ollut enemmän tai vähemmän haitallinen. Aika huoletta olen @Lätkä-Bongari Iso-E :n tavoin myös ulkoillut, treenannut (jopa uimassa), käynyt kaupassa jne. Kuitenkin jättänyt perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamiset minimiin. Tänään tosin tuli eräs tyyppi vanhaa sohvaa hakemaan eikä tullut kyllä siinä tilanteessa mieleenkään, että pitäisi jotenkin normaalista poikkeavalla tavalla tämäkin myyntitapahtuma hoitaa.

Asutaan täällä Helsingin "koronakeskittymässä" itäisessä Helsingissä, joten eiköhän se vielä tähänkin perheeseen iske jos on iskeäkseen. Siihen asti noudatan niitä samoja hygieniasääntöjä kuin tähänkin asti olen koko elämäni noudattanut. Ja toki mahdollisen sairastumisen jälkeenkin. Ja kuten myös tämän korona-ajan jälkeenkin. Kuten myös toivottavasti kaikki muutkin. Jätetään nyt viimeistään se kipeenä töihin meneminen pois.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Maria Ohisalo kertoi Sanna Ukkolan haastattelussa, että hallitus seuraa Saksan toimintaa aktiivisesti. Hallitus tekee perjantaina valtioneuvoston istunnossa lopullisen päätöksen Suomen strategiasta. Ukkola kysyi Ohisalon mielipidettä Mika Salmisen kommentista, että epidemia on hidastunut Suomessa liikaa.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Strategia on selvä eli tasapainotellaan. Pitäisi varmaan lukea se Hetemäen 80 sivua läpi josko sieltä selviäisi paljonko se tukahduttaminen olisi maksanut ja kauanko se olisi kestänyt ja myös se, että montako kuollutta tässä valitussa mallissa oletaan olevan esimerkiksi kolmen seuraavan kuukauden aikana. Kyse on kuitenkin arvovalinnoista ja olisi kiva tietää että millä luvuilla tämä malli on valittu.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Eihän se tukahduttaminen olisi ollut validi malli vaikka olisi maksanut yhden euron. Ei Suomi oli Uusi-Seelanti, keskellä ei mitään. Mitä hyötyä on tukahduttaa tauti täällä jos/kun se tulee muualta heti takaisin kun rajat avataan?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Italiasta raportoidaan, että tuoreemmat korontapaukset eivät sairastuisi niin vakavasti kuin ne jotka saivat taudin ensimmäisten joukossa. Liekö tauti muuttumassa lievemmäksi?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Tätä minäkin olen ihmetellyt eli mistä tuo Iraniin iski ja miksi epidemia on tuolla noin tuhoisa. Kun on paljon väkeä pienellä alueella ja monta sukupolvea saman katon alla niin ehkä se jotain selittää. Ajattelin kuitenkin että kyseessä on varsin eristäytynyt yhteiskunta tyyliin Pohjois-Korea mutta ehkä ei sitten kuitenkaan. Se mikä tässä tilanteessa on Suomen ja suomalaisten etu on varsin harvaan asuttu maa yhdessä tottelevaiseen ja kuuliaiseen väestöön. Vertaukset muiden maiden tautikuolemiin eivät mielestäni ole koherentteja juuri tästä syystä.

Arvoitus taisi selvitä. Koronavirus | BBC: Iranin vallankumouskaartin yksityinen lentoyhtiö levitti koronavirusta pitkin Lähi-itää

Mika Salminen muuten kiisti laumasuojapuheet Hesarin haastattelussa ja sanoi Hetemäen raportin arvion perustuvan oppikirjoista saatuun tietoon influenssavirusten leviämisestä. Tästä syystä on hänen mielestään perusteltua olettaa, että todennäköisimmin myös uusi koronavirus palaisi uusina kausittaisina aaltoina tulevaisuudessa. Salmisen mukaan valitun linjan tavoitteena ei ole, että virus alkaisi levitä Suomessa nykyistä nopeammin, jotta alkaisi muodostua suojaa tautia vastaan. Koronastrategia | Mihin tietoon perustuu arvio siitä, ettei epidemiaa voi tukahduttaa? THL:n Mika Salminen ja bakteeriopin professori ovat eri linjoilla
 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varmaan siellä samassa paikassa kun on laumasuojaa ehdoin tavoin tavoitteleviakin eli ihan niissä samoissa olkiukoissa.

Juuri laitoin yhdelle nimimerkille perustelut siitä, että Ruotsin tie on selkeästi hakea laumasuojaa. Oletko eri mieltä?

Onhan näitä koronabileitäkin ilmeisesti esiintynyt maailmalla, joten vähän hassu väite sinulta jälleen. Laumasuojastrategiasta kuitenkin voidaan puhua myös silloin, jos laumasuojan saavuttaminen sairastamalla on tavoite, vaikkei tautia pyrittäisikään "sairastuttamaan" ehdoin tahdoin, vaan sen ainoastaan "annettaisiin" levitä "hallitusti". Tämän voi Tegnellin omia sanoja lukemallakin todeta olevan Ruotsin malli.

Tästäkin ketjusta voit hakea lukuisia viestejä, joissa on ihailevasti ennakoitu Ruotsin nerokkaan strategian saavuttavan laumasuojan "ihan kohta", kun muualla jatketaan kärvistelyä. Pari viikkoa sitten Ruotsin laumasuoja oli "kenties parin viikon päässä".

Sano sinä vaihteeksi missä oikeasti esitetään että yhteiskunta tulee pitää yhtäjaksoisessa lockdownissa syksyyn 2021. Laumaimmuniteettijengin olemassaolosta ei ole mitään epäilystä.



Uusi Seelanti tai Taiwan ovat edelleen saaria ja silloin mahdollisuudet ovat ihan toiset. Jos minä asuisin Islannissa niin kannattaisiko ilman muuta tuahduttamisstrategiaa. Singaporessa on eristyksessä jo 15K-20K henkeä, olet varmaan huomannut?

Viittasin nyt näihin juttuihin:

Ei tarvitse olla saari pitääkseen rajat kiinni ja avata niitä pandemiaan yhtä vastuullisesti suhtautuviin maihin. Vai ovatko Israel, Tanska, Tsekki, Itävalta ja Kreikka saaria?

Singaporessa on tähän mennessä 20 koronakuolemaa (vrt. esim Ruotsin ~3000 suurinpiirtein samalla vahvistettujen tartuntojen määrällä). Lukema laahaa toki perässä, mutta eristettyjen ja todettujen tartunnansaaneiden määrä kertoo lähinnä tehokkaasta testaus- ja jäljitystyöstä. Aika näyttää miten tämä aalto saadaan siellä tukahdutettua, mutta uusien tartuntojen suunnan kääntymisestä on lupaavan oloista dataa: Daily confirmed COVID-19 cases, rolling 3-day average
 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Salminen on nyt ollut kovasti ihmisten hampaissa, mutta mielestäni suurelta osin aiheesta ja itse aiheutetusti. Lukaisin tämän Hesarin jutun ja tuli vahvasti mieleen, että olisikohan parempi niin kansalle kuin Salmiselle itselleenkin että hän astuisi syrjään.


Miten monta sammakkoa voi yksi mies päästää lyhyessä ajassa ja sitten ihmetellä kun kritiikkiä sataa? Salminen tukahduttamisen mahdottomuudesta:

”Tämä ei ole mikään mielipide. Johtopäätös vain kuvaa sitä tietoa, joka on olemassa. Sen, kuinka tämän tyyppiset epidemiat käyttäytyvät, voi lukea ihan oppikirjoista. Eri asia olisi, jos meillä olisi paikallinen pieni epidemia eikä globaali pandemia. Silloin olisi mahdollista tukahduttaa se alkuunsa.”

Tuntuu jo maallikollekin naurettavalta ajatukselta että nämä asiat voitaisiin vain lukea oppikirjasta. Tähän olikin saatu Turun yliopiston bakteeriopin professorin Pentti Huovisen kommentit:

”Oppikirjan tekijänä voin sanoa, että missään aikaisemmassa oppikirjassa ei ole mainittu mitään uudesta koronaviruksesta. Se on ihan oma viruksensa ja käyttäytyy ihan omalla tavallaan ja josta meillä ei ole mitään kokemusta. Meistä kukaan ei tiedä, miten koronavirusepidemia tulee etenemään. En ymmärrä, miten me voisimme ennustaa sitä”, Huovinen sanoo.

”Mitä tulee oppikirjatietoon, ymmärrän, että THL:ssä heillä on paljon työtä ja painetta vastata tavalla tai toisella. Mutta miksi he eivät vastaa, että ei tiedetä? Sekin on vastaus.”


Niinpä.

Entäpä Salmisen toinen toistuva ehdoton väite? Sehän kuului näin:

”Tukahduttaminen on mahdollista, mutta se on vain tilapäinen ja lyhytaikainen ratkaisu, ja sen hinta on todella kova. Se tarkoittaa sitä, että sen jälkeen Suomesta ei ole mitään yhteyksiä muualle maailmaan lainkaan siihen asti, kunnes meillä on täydellisesti toimiva rokote, joka on kaikille voitu antaa”, hän sanoo.

Todella dystopinen kuva, joka perustellaan... Niin, miten? Täydellisesti toimiva rokote tai ei mitään yhteyksiä muualle maailmaan. Tämä on varmaan ihan puhtaan ehdoton tieteellinen tulos eikä yhtään Salmisen omaa värikynää... Ilmeisesti Salmisellakaan ei ole juolahtanut mieleen esim. tämänkaltainen skenaario: Kovan linjan koronavaltiot aikovat liittoutua

Huovinen summaa asiana hyvin:

”Onhan meillä tuberkuloosikin käytännössä hävitetty. Yksittäisiä tapauksia tulee silloin tällöin, eikä yhteiskuntaa tarvitse laittaa poikkeustilaan sen vuoksi. En oikein ymmärrä tätä hieman fatalistista ideologiaa, että virus leviää väistämättä ja että rokotetta ei kuitenkaan tule ajoissa.”

Se, että Salmista kritisoidaan johtuu ihan näistä hänen omista typeristä ja ehdottomista lausunnoistaan. Jos tukahduttamisen mahdottomuus olisi "oppikirjakamaa", eiköhän sen silloin tajuaisi itsestäänselväksi esim. zoonoosivirologian professori Vapalahti ja bakteeriopin professori Huovinen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Juuri laitoin yhdelle nimimerkille perustelut siitä, että Ruotsin tie on selkeästi hakea laumasuojaa. Oletko eri mieltä?
Eli tässä ei puhuttu suomesta? Ei varmaan sellaista mielipidettä löydy etteikö maailmasta joku sitä kannattaisi. Jos ei muualta, niin facebookin suljetuista ryhmistä.
Onhan näitä koronabileitäkin ilmeisesti esiintynyt maailmalla, joten vähän hassu väite sinulta jälleen. Laumasuojastrategiasta kuitenkin voidaan puhua myös silloin, jos laumasuojan saavuttaminen sairastamalla on tavoite, vaikkei tautia pyrittäisikään "sairastuttamaan" ehdoin tahdoin, vaan sen ainoastaan "annettaisiin" levitä "hallitusti". Tämän voi Tegnellin omia sanoja lukemallakin todeta olevan Ruotsin malli.
Ei koronabileet liity millään tavalla laumasuojan saamiseen kansakunnalle, vaan on puhdasta teinien hölmöilyä tai kypsempien yksilöiden sooloilua. Vähän hassu väite sinulta jälleen.
Siitä silti olen samaa mieltä, että laumasuojasta voidaan puhua vaikka se tapahtuisi sillä että tautia annetaan levittämään. Sitävastoin se, että lasketaan yhteiskunnan sulkemisen/avaamisen taloudelliset vaikutukset ja verrataan niitä kansanterveydellisiin, ei tarkoita laumasuojan tavoittelua.
Tästäkin ketjusta voit hakea lukuisia viestejä, joissa on ihailevasti ennakoitu Ruotsin nerokkaan strategian saavuttavan laumasuojan "ihan kohta", kun muualla jatketaan kärvistelyä. Pari viikkoa sitten Ruotsin laumasuoja oli "kenties parin viikon päässä".
Se että laumasuoja on "kenties parin viikon päässä" ei ole synonyyymi ihailevalle ennakoimisille. Ruotsalaiset itse ovat tuon arvion esittäneet, joskin tarkalleen ottaen se oli Toukokuun aikana ja Tukholman seudulla. We will see.
Sano sinä vaihteeksi missä oikeasti esitetään että yhteiskunta tulee pitää yhtäjaksoisessa lockdownissa syksyyn 2021.
Mitään avaamissuunnitelmaa ei ole ollut viime viikkoihin asti. Suomen tilannehan ei ole juurikaan muuttunut viime viikkoina, mutta ilmeisesti strategiaa on muutettu, koska nyt avaamistoimiin on alettu.
Ei tarvitse olla saari pitääkseen rajat kiinni ja avata niitä pandemiaan yhtä vastuullisesti suhtautuviin maihin. Vai ovatko Israel, Tanska, Tsekki, Itävalta ja Kreikka saaria?
Vastuullisesti panedemiaan suhtautuvassa Tanskassa eilen 151 uutta tartuntaa ja Tsekillä 77, kun taas edesvastuuttomalla Suomella 85. Ehkä Suomi voisi avata rajan vastuulliseen Norjaan tai Viroon.

Se että Itävallassa on tänään 34 uutta tapausta on kyllä kova saavutus ja vaatinut heiltä todella kovia toimi, joten ehkä he voisivat avata Australian rajan, kun ovat aakkosissakin peräkkäin.
Singaporessa on tähän mennessä 20 koronakuolemaa (vrt. esim Ruotsin ~3000 suurinpiirtein samalla vahvistettujen tartuntojen määrällä). Lukema laahaa toki perässä, mutta eristettyjen ja todettujen tartunnansaaneiden määrä kertoo lähinnä tehokkaasta testaus- ja jäljitystyöstä. Aika näyttää miten tämä aalto saadaan siellä tukahdutettua, mutta uusien tartuntojen suunnan kääntymisestä on lupaavan oloista dataa: Daily confirmed COVID-19 cases, rolling 3-day average
Singaporessa yli tuplamäärä tartuntoja per capita kuin Ruotsissa, mutta tukahduttaminen vaan toimii.
Kuitenkin kumpikin tiedämme, että Singaporessa epidemia lähti käsistä vasta muutama viikko sitten eli tilanne on yli kuukauden Ruotsia jäljessä. Kuolleta ei tule yhtä paljon kuin Ruotsissa, koska vanhuksien suojaamisessa on onnistuttu paremmin, mutta minä en sitä tukahduttamisstrategian ansioksi laske. Strategian pitäisi estää tartuntojen leviäminen ja sitä se ei ole tehnyt. Tai sitten eivät vain osaa 'poressa.
No lihava rouva ei ole vielä laulanut, mutta kai joku raja on karanteenipaikkojen määrälläkin.
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Onhan tuo Nihtisiltakin melkoinen linkoriski Uudellamaalla kun yli sadassa tartunnassa huitelee. Espoossa kuitenkin ”vain” 640 tartuntaa yhteensä. Toivottavasti eivät vokkilaiset nyt pyyhällä kaikki mökeilleen taas viikonloppuna.

Päivän tilastojen jälkeen Espoo - Vantaa taistelu kääntyi taas länteen kallelleen, ja espoolaiset johtavat nyt parillakymmenellä. Itäinen puoli jossain vaiheessa jo otti melkein sadan pinnan etumatkan kiinni ja meni ohikin hetkeksi, mutta uhkaako nyt jäädä taas jalkoihin?
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@BigRedCat olin kirjoittamassa vinkkausta samaan juttuun, mutta onneksi ehdit ensin, lainauksen ylöskirjoittaen eli nopealukuisemman viestin muodossa.

Hetemäen THLn arvauksiin perustuvasta kansantalousnäkemysraporttiin liittyen kysyn jälleen, onko missään arvioitu suomalaisten koronaan sairastuneiden sairauspäivien määrää?

Aina päätöksissä ja siis mediassakin takerrutaan puhumaan kärjistetysti kuolemista ja tehohoidon kustannuksista eli vakavista tapauksista. Ja sitten myös siitä toisesta osajoukosta, joka ei kuulemma ole tajunnut sairastaneensa covid19-taudin.

Minua kiinnostaa näiden kotonaan sairastaneiden saikkupäivien määrä, onko niitä seitsemän vai neljätoista, kolmekymmentä per nuppi?
Toki useat kai nykyään työssään kertovat ajatuksensa tietsikan kautta eli siten antavat panoksensa yhteiskunnalle myös pienessä kuumeessa, mutta ojankaivaminen ei enää onnistuisikaan. Ja sillä ojankaivuullakin on kai vielä kansantaloudellinen merkitys, käsien ilmestymisellä työmaalle jotain tekemään.
Eli mikäli annettaisiin taudin levitä laumasuojaa tavoitellen , niin kuolemien määrä ei todellakaan mielestäni ole ainoa kansantalousmittaroinnin arvo: saikkupäivät ovat tekemätöntä työtä ja todistetusti myös nuoremmat ihmiset joutuvat lepäämään tervehtyäkseen.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Huikeita kommentteja koronaan liittyen eilisessä hesarissa jakoi infektiotautien emeritusprofessori Heikki Peltola. Ohessa muutama lainaus:
”Tämä maailmanlaajuinen hötäkkä covidin ympärillä on ollut aivan luokaton, sillä tautihan on itsessään aika vähäinen. Lapset ja nuoret eivät saa oikein mitään, keski-ikäisistä silloin tällöin joku kuolee, mutta oikeasti tämä on vain vanhusten ongelma.”

Ja rajoituksiin liittyen:
”Sellaiset 20:n, 40:n tai 60:n mallit ovat ihan huuhaata. Eivät epidemiat koskaan käy läpi koko väestöä, eikä ole mitään syytä uskoa, että covid olisi poikkeus. Epidemiat kulkevat niin kuin kulkevat, ja sitten ne sammuvat. Eivät ne paljon meidän neuvoja kuuntele.”

En tiedä, onko Peltola oikeassa vai väärässä mutta rohkeita näkemyksiä.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Huikeita kommentteja koronaan liittyen eilisessä hesarissa jakoi infektiotautien emeritusprofessori Heikki Peltola. Ohessa muutama lainaus:
”Tämä maailmanlaajuinen hötäkkä covidin ympärillä on ollut aivan luokaton, sillä tautihan on itsessään aika vähäinen. Lapset ja nuoret eivät saa oikein mitään, keski-ikäisistä silloin tällöin joku kuolee, mutta oikeasti tämä on vain vanhusten ongelma.”

Ja rajoituksiin liittyen:
”Sellaiset 20:n, 40:n tai 60:n mallit ovat ihan huuhaata. Eivät epidemiat koskaan käy läpi koko väestöä, eikä ole mitään syytä uskoa, että covid olisi poikkeus. Epidemiat kulkevat niin kuin kulkevat, ja sitten ne sammuvat. Eivät ne paljon meidän neuvoja kuuntele.”

En tiedä, onko Peltola oikeassa vai väärässä mutta rohkeita näkemyksiä.

Oikeassa, väärässä tai sitten pikku hönössä. Peltola olisi voinut lähteä vapaaehtoisesti auttamaan New Yorkin sairaaloihin kun epidemia oli pahimmillaan ja ruumiita sullottiin kylmäkuljetusrekkoihin. Miten pihalla vallitsevasta todellisuudesta ihminen voi olla, se että on joku oppiarvo tai titteli ei kyllä kerro ihmisen älykkyydestä yhtään mitään.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Minua kiinnostaa näiden kotonaan sairastaneiden saikkupäivien määrä, onko niitä seitsemän vai neljätoista, kolmekymmentä per nuppi?
Toki useat kai nykyään työssään kertovat ajatuksensa tietsikan kautta eli siten antavat panoksensa yhteiskunnalle myös pienessä kuumeessa, mutta ojankaivaminen ei enää onnistuisikaan. Ja sillä ojankaivuullakin on kai vielä kansantaloudellinen merkitys, käsien ilmestymisellä työmaalle jotain tekemään.
Eli mikäli annettaisiin taudin levitä laumasuojaa tavoitellen , niin kuolemien määrä ei todellakaan mielestäni ole ainoa kansantalousmittaroinnin arvo: saikkupäivät ovat tekemätöntä työtä ja todistetusti myös nuoremmat ihmiset joutuvat lepäämään tervehtyäkseen.

Oireet | Nelikymppinen Kati sai koronaviruksesta lievän taudin maaliskuussa, eikä hän ole vieläkään toipunut – Asiantuntija kertoo, millaisia jälkiä tauti voi jättää kehoon Tuossa joitakin esimerkkejä noista kotonaan sairastaneista. Ainakin tuo Jenni joutui olemaan yli kuukauden pois töistä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli tässä ei puhuttu suomesta? Ei varmaan sellaista mielipidettä löydy etteikö maailmasta joku sitä kannattaisi. Jos ei muualta, niin facebookin suljetuista ryhmistä.

Tämä on niin rasittava tapa keskustella ettei tosikaan. Esität jotain älytöntä jonka ihan varmasti itsekin tiedät paikkansa pitämättömäksi mutta tyhmää leikkien vaadit "todisteita". No, leikitään mukana.

Riippuu siitä mitä halutaan. Jos me halutaan ryhmäimmuniteetti (mitä suosittelen suomalaisille) niin osa toiminnoista pitää pitää auki. Rokotetta me saadaan odottaa ensi vuoteen aikaisintaan. Jos nyt käy niin, että kesäkuussa tartunnat on ohi ja me esim avataan rajat niin sieltä tulee hyvin nopeasti uusi tartuntasuma joka aloittaa koko ruletin alusta. Siksi mielestäni me tarvitaan laumaimmuniteetti tai Suomi on kiinni pitkälle ensi vuoteen.

Olen varmaan täysin hukassa mutta ei haittaa. Mielestäni virus ei nyt pääse leviämään tarpeeksi, niin että laumasuoja saataisiin. Kestää kauan tällä menolla kunnes katoaa pois ja sitä myöden muut ongelmat kasvavat. Jos olen väärässä ja näillä rajoitteilla tauti voitetaan niin hyvä, mutta silti mietityttää.
Olisiko ollut parempi reilu kk kaikki riskiryhmät eristetään (juu kova homma olisi) ja levitetään tautia nopeasti ja sairastetaan pois, sitten jatkuu normisti hommat. Onkohan naapurissa Putinilla tälläinen suunnitelma?


Ei sillä, itse olen kyllä Venäjän linjan kannalla. Sairastetaan pois ja jatketaan elämää.

Mielestäni ei ole mitään järkeä eristää mitään Suomen alueita sen tähden, että alueella on paljon tai vähän koronavirustartuntoja. Olisi hyvä, jos tauti leviäisi kaikkialle maahan ja päästäisiin taudin etenemisessä järkevään vauhtiin. Tällä nykyisellä tartuntojen tahdilla meillä on samat rajoitukset koko loppuvuoden ja tauti jyllää edelleen. Sitä ei maamme talous kestä. Ainoa järkevä rajoitustoimenpide olisi eristää riskiryhmät entistä tehokkaammin muusta väestöstä. Muita rajoituksia voisi sen sijaan ennemmin purkaa kuin lisätä, niin tästä taudista päästäisiin joskus eroonkin.

Emme me pääse tuosta koronaviruksesta eroon rajoituksia säätämällä. Se leviää väestössämme joko nopeammin tai sitten hitaammin. Vaikka eristäisimme kaikki suomalaiset jokaisen omaan karanteenihuoneeseen kuukaudeksi, ei tauti poistuisi maastamme kuin väliaikaisesti. Kun rajoitukset valtioiden välillä poistetaan, niin tauti leviää meille takaisin ja olemme taas samassa tilanteessa kuin alussa kun juuri kellään ei ole taudille vastustuskykyä, koska sen saa vain sairastamalla taudin. Järkevämpää on siis antaa taudin levitä järkevällä vauhdilla, mutta eristää tehokkaasti riskiryhmät, ettei tauti tartu heihin. Kun tauti leviää, niin ihmiset saavat sairastamalla immuniteetin ja epidemiasta päästään järkevässä ajassa eroon.

Eivätkä nuo sinunkaan puheesi kovin loogisia ole ilman laumaimmuniteettistrategiaa. Esim. tällainen tuli vastaan.

Jos korealaisille ei kehity immuniteettiä, niin ymmärrätkö että tämä tarkoitaa samalla että kaikki maan kansalaiset joutuvat olemaan suljettujen rajojen takana vähintään jouluun, mutta todennäköisesti vuosia? Ei tämä tauti koko maailmasta tule häviämään.

huom. puhun siis Etelä-Koreasta, ihan vaan selvyyden vuoksi.

Haluatko nyt näin uudemman tiedon valossa kenties harkita tätä lausuntoa "vähintään jouluun asti" -ehdottomuuksineen? Lisäksi, jos kerran rokotetta ei voi odottaa mutta immuniteetti pitää hankkia, miten se hankitaan muuten kuin tartunta saamalla?

No, nyt kun meille molemmille on vihdoin kristallinkirkasta, että jopa lintukodossamme Suomessa suljettujen Facebook-ryhmien ulkopuolella laumasuojastrategiaa on selväsanaisesti kannatettu, voidaan kenties siirtyä eteenpäin.

Se että laumasuoja on "kenties parin viikon päässä" ei ole synonyyymi ihailevalle ennakoimisille. Ruotsalaiset itse ovat tuon arvion esittäneet, joskin tarkalleen ottaen se oli Toukokuun aikana ja Tukholman seudulla. We will see.

Se ei tietysti olekaan, mutta minä puhuin nimenomaan niistä ihailevista kommenteista.

Vastuullisesti panedemiaan suhtautuvassa Tanskassa eilen 151 uutta tartuntaa ja Tsekillä 77, kun taas edesvastuuttomalla Suomella 85. Ehkä Suomi voisi avata rajan vastuulliseen Norjaan tai Viroon.

Älä viitsi. Suomi on suhtautunut vastuullisesti, mutta hylätessään tukahduttamisen tien se myös ilmoittaa itsensä ulos "tukahduttajien kerhosta".


Singaporessa yli tuplamäärä tartuntoja per capita kuin Ruotsissa, mutta tukahduttaminen vaan toimii.
Kuitenkin kumpikin tiedämme, että Singaporessa epidemia lähti käsistä vasta muutama viikko sitten eli tilanne on yli kuukauden Ruotsia jäljessä. Kuolleta ei tule yhtä paljon kuin Ruotsissa, koska vanhuksien suojaamisessa on onnistuttu paremmin, mutta minä en sitä tukahduttamisstrategian ansioksi laske.

Miksi ihmeessä et laske? Kyllä Ruotsissakin yritettiin suojata vanhuksia mutta lyhyemmällä valmistautumisella se on vaikeampaa. Singaporella on myös tukahduttamisstrategian ansiosta sellaista tietoa taudin hoidosta jota Ruotsilla ei ollut.

Strategian pitäisi estää tartuntojen leviäminen ja sitä se ei ole tehnyt. Tai sitten eivät vain osaa 'poressa.
No lihava rouva ei ole vielä laulanut, mutta kai joku raja on karanteenipaikkojen määrälläkin.

Verrattuna mihin? Hyvin todennäköisesti Singaporessa on huomattavasti vähemmän havaitsemattomia tartuntoja kuin vaikkapa meillä. Voi toki olla että siellä on parin viikon päästä tuhat koronakuolemaa rikki (joka vastaisi Suomen lukemia suhteessa todettuihin tartuntoihin), mutta paljonko olisit tuon puolesta valmis laittamaan likoon?

Edelleen, katsotaan nyt hetki ennen kuin tuomitaan Singapore epäonnistuneeksi kun siellä tilanne näyttää yhä olevan verrattain hyvin hallussa. Tukahduttamisessakin vielä opetellaan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oikeassa, väärässä tai sitten pikku hönössä. Peltola olisi voinut lähteä vapaaehtoisesti auttamaan New Yorkin sairaaloihin kun epidemia oli pahimmillaan ja ruumiita sullottiin kylmäkuljetusrekkoihin. Miten pihalla vallitsevasta todellisuudesta ihminen voi olla, se että on joku oppiarvo tai titteli ei kyllä kerro ihmisen älykkyydestä yhtään mitään.

Tuli tästä mieleen kun aiemmin ketjussa minulle hierottiin naamaan Peltolan titteliä, ja että kuinka voin olla eri mieltä tai uskoa jotain pahaisia nuoria tutkijoita tai matemaatikkoja ennemmin kuin tätä infektiotautiopin emeritusprofessoria. Eläkkeellä oleminen ei aina kerro suuremmasta pätevyydestä. Eikä tämä tarkoita tietenkään että kaikki eläköityneet proffat pitäisi jättää huomiotta. Moni on partaveitsenterävä ja omaa käsittämättömän määrän tietoa ja näkemystä. Peltola nyt on jostain syystä lähtenyt sitten tuollaiselle tielle...
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Oikeassa, väärässä tai sitten pikku hönössä. Peltola olisi voinut lähteä vapaaehtoisesti auttamaan New Yorkin sairaaloihin kun epidemia oli pahimmillaan ja ruumiita sullottiin kylmäkuljetusrekkoihin. Miten pihalla vallitsevasta todellisuudesta ihminen voi olla, se että on joku oppiarvo tai titteli ei kyllä kerro ihmisen älykkyydestä yhtään mitään.
Luulen kyllä, että kun Peltola tautia "vähätteli", niin hän tarkoitti että maailmassa on hemmetisti paljon vaarallisempiakin infektiotauteja, eli teki vertailua niihin. Puhui mm. noista afrikkalaisista verenvuotokuumeista, ja että siellä viidakoissa on vielä vaikka mitä yllätyksiä odottamassa ihmiskuntaa. Ja onhan mies siinä oikeassa, että vähäinen tautihan tämä on moneen muuhun aiempaan pandemiaan verrattuna. Ihan kiinni siitä, miten asiat aina suhteuttaa.
 
Suosikkijoukkue
KK
Oma ajatusmaailma on jo aikalailla pois koronasta. Viruksia on ollut ihmisten keskuudessa maailman sivu ja jokainen niistä on ollut enemmän tai vähemmän haitallinen. Aika huoletta olen @Lätkä-Bongari Iso-E :n tavoin myös ulkoillut, treenannut (jopa uimassa), käynyt kaupassa jne. Kuitenkin jättänyt perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamiset minimiin. Tänään tosin tuli eräs tyyppi vanhaa sohvaa hakemaan eikä tullut kyllä siinä tilanteessa mieleenkään, että pitäisi jotenkin normaalista poikkeavalla tavalla tämäkin myyntitapahtuma hoitaa.
Juurikin näin. Pidetään ne tapaamiset aivan lähipiirissä eikä tavata niitä, ketkä sitä eivät halua. Itsekin pystyn helposti laskemaan tapaamiset kahden käden sormilla. Siis juuri sillä määrällä, mikä on maksimi kokoontumis määrä. Toki en näe yhden viikon aikana kuin muutamaa tuttua ja usein vielä eri aikaan. Jos nyt minulla alkaisi oireet niin saman tien testeihin ja tutuille terkut. Ei sitä elämää kannata lopettaa ja seota neljän seinän sisällä ja pelätä kuolemaa tai sitä, että omalla tartunnallaan tartuttaa muita. Nimittäin sillä tiellä konora-rajoitukset tulevat kestämään vielä pidempään. Siksihän näitä rajoituksia aletaan höllentämään. Edelleen. Rokotuksen markkinoille tuloon tulee kestämään hyvin pitkään eikä se silti ole varma immuniteettisuoja edes rokotteen ottajalle, aivan kuten ei kausi-influenssa rokotteen kanssa ja tästä tulee vielä pidempi tie.

Edit: lainaus kuntoon ja anteeksi jos jotain häiritsee, että hieman lyhensi lainausta
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

Morgoth

Jäsen
Viruksen mutaatiosta suht mielenkiintoista asiaa joka saattaisi paikkansa pitäessään selittää Wuhanin alhaista tartuntamäärää

Asiantuntija toteaa että tälläisiin uutisiin kannattaa suhtautua varauksella niin mikä tuonkin uutisen todellinen lisäarvo on? Mutaatiopornoa?
 

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
Sama juttu. Koronavouhotus on tuntunut täysin absurdilta alusta asti, ikäänkuin ihmiset olisivat niin vieraantuneita kuolemasta, että kulkutautien vaikutukset ovat nyt yhtäkkiä jotenkin mahdottomia käsitellä. Mutta ehkä tämä, vähintään jälkikäteen, avaa ihmisten silmiä. Ihmisielämiä ei pelasteta hintaan mihin hyvänsä, ei ole ikinä pelastettu. Toki toivoisin, että esim. röökiä polttavat joutuisivat itse kantamaan kustannuksen sairastumisistaan sikäli kun se syöpäkääryleestä johtuu, mutta näin nyt mennään.

Eikös noi röökiä polttavat ole maksaneet moninkertaisesti hoitonsa kustannukset tupakkaverojen muodossa valtiolle ?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ylen seurannasta käy ilmi, että myös Baltian maat avaavat rajat toisilleen. Toivon todella että tällainen rajoitetun avaamisen malli on käynyt mielessä Suomessakin tukahduttamisen mahdottomuutta pohtiessa. Nyt on siis ilmeisesti syntynyt jo kaksi vastaavaa järjestelyä, jossa epidemian käytännössä tukahduttaneet maat avaavat rajoja toisilleen. Suomi ei valitettavasti ole kummassakaan porukassa.

Viro olisi käytännössä pitänyt koko ajan rajat auki Suomelle ja suomalaisille, jollei yhteisesti olisi toisin sovittu.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Luulen kyllä, että kun Peltola tautia "vähätteli", niin hän tarkoitti että maailmassa on hemmetisti paljon vaarallisempiakin infektiotauteja, eli teki vertailua niihin. Puhui mm. noista afrikkalaisista verenvuotokuumeista, ja että siellä viidakoissa on vielä vaikka mitä yllätyksiä odottamassa ihmiskuntaa. Ja onhan mies siinä oikeassa, että vähäinen tautihan tämä on moneen muuhun aiempaan pandemiaan verrattuna. Ihan kiinni siitä, miten asiat aina suhteuttaa.

Totta tämäkin mutta yleensä nuo kaikkein ärhäkimmät ja tappavimmat tukehtuvat juuri noihin omiin ominaisuuksiinsa eli ovat liian tappavia levitäkseen maailmanlaajuisesti. Tämän pandemian tiimoilta on nähty kaiken maailman uiveloita ja peltoloita pätemässä medioissa milloin mistäkin. Kun olen katsellut videoita Pohjois-Italiasta ja New Yorkista niin en ymmärrä mitenkään tämän taudin vähättelyä, olkoonkin että maailmassa saattaa pehempiakin olla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös