Yleisradio Oy – YLE

  • 669 868
  • 5 258
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Demokratia vastaan sananvapaus | Suomenmaa

"Mielestäni Atte Jääskeläinen ei ole vaientanut ketään. Päinvastoin, hän ei ole onnistunut estämään kohutoimittajien vastuuttomia sananvapausirtiottoja."

Tämä oli sen tasoista aivoröyhdintää ettei yhdeltä istumalta pysynyt lukemaan loppuun.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hyvä, että puhutaan asioista oikeilla nimillä. Kepulaiset syyttävät Suomenmaassa YLE:n ajankohtaistoimitusta vihervassareiksi, jotka eivät turhista faktoista piittaa, jos ne haittaavat jutun tekoa ja vihervassarit syyttävät YLE;n toimituksellista johtoa somessa siitä, että kepulaismafia estää mm. kepun kriittistä käsittelyä YLE:ssä. Molemmat syytökset pitävät paikkansa ainakin osin. Jospa saataisiin syytösten jälkeen tasokkaampaa keskustelua YLE:n tehtävistä ja roollista.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kovin paljon tuntuu jengi, tai siis lähinnä kovimmat poteroistahuutelijat, tietävän, mitä oikeasti on käynyt. Sipilän tapaus ei sinänsä olisi ollut mitenkään erikoinen jos herra pääministeri ei olisi ruvennut laittelemaan toimittajalle tuollaisia viestiryöppyjä ja alkanut kiukuttelemaan pikkulapsen tavoin. Jos olisi vain kommentoinut tapausta, olisi nähty juttu: "Sipilä kommentoi kohua" tjsp. ja lopulta varmaan todettu ettei tässä mitään ollut. Vaikka toki Sipilän kimpaantuminen saa pohtimaan, oliko sittenkin? Ehkä jotain mitä ei tiedetä, esimerkiksi liittyen Sipilän muihin omistuksiin. Jotenkin luulisi että Sipilän kaltainen menestynyt liikemies ja pääministeriksi päätynyt henkilö ei jaksaisi tuollaisesta pikkujutusta tällaista haloota nostaa.

Mitä sitten toimittajien osalta tapahtui? Tämähän on kaikki vain oletusta, mutta usein kuulee väitteitä Ylestä vassarimediana, ja tästä onkin muodostunut jonkinlainen internetin palstatotuus. Yle olisi joku kasvoton yksikkö tässä. Tiedämme kyllä, että toimittajien piirissä vasemmistopuolueet sekä vihreät saavat suurempaa kannatusta kuin väestössä keskimäärin, mutta ei tämä mikään 80 % enemmistö ole. Myös esimerkiksi Kokoomuksen kannatus on merkittävää. Perussuomalaiset taas selvästi vaalitulosta vähäisempää. Eikä tämä ole ammateissa mitenkään ainutlaatuista: poliisien piirissä Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat merkittäviä, Lääkäreille Kokoomus, sairaanhoitajilla vasemmistopuolueet jne...

Mutta vaikuttaako se työhön? Ja kuinka paljon? Usein tätä asiaa nostavat esille ne jotka ovat vahvimmin jotain mieltä, ja eivät missään määrin kyseenalaista näkemyksiään. Kaikki eivät vaan ole sellaisia vaan jotkut jopa kykenevät kriittiseen ajatteluun omaa näkemystään vastaan tai jopa kirjoittamaan esimerkiksi uutisen joka on omaa agendaa vastaan. Tuntuu kuitenkin siltä että kovimmat poteroistahuutelijat eivät ymmärrä tätä vaan kuvittelevat kaikki kaltaisikseen omaa agendaa täysin kritiikittömästi ajaviksi. Huomattava osa ihmisistä ei kuitenkaan ole koneita, jotka toimivat vain oman poliittisen agendan eteen. Jääkiekkopalstalla verrattakoon että kyllä toista joukkuetta kannattava tuomarikin voi viheltää silti tasapuolisesti.

Väittäisin (mutu) ettei tässä Terrafame-jutussa ollut mistään agendasta kyse vaan skandaalinkärystä enemmän. Toimittaja kyllä oppii haistamaan sen. Kyse ei kuitenkaan ole vain tästä yhdestä tapauksesta vaan ainakin itse olen saanut kuulla että tiettyjä henkilöitä on "suojeltu" jo aiemmin. Yle on myös poliittisen ohjauksen alainen, ollut aina, ja se on aina vaikuttanut jossain määrin toimintaan, johdon nimitysten kautta muunmuassa. Juha Sipilän suojelusta kuulin jo ennen vaaleja kun ihmeteltiin, miksei tiettyjä sotkuja kukaan julkaise, vaikka niistä tiedetäänkin. Tämä tosin koski muutakin mediaa, ja tuntui enemmän olevan kyse siitä, ettei Sipilä-ilmiötä vastaan kannattanut käydä koska ilmiöllä oli silloin parempi ratsastaa. Mutta kerrottakoon nyt vaikka että haja-asutusalueiden jätevesiasetusta on muutettu Sipilän firman tarpeiden mukaan, en tosin tiedä tarkemmin, järkevöittikö tapaus mahdollisesti asetusta.

Kannattaa silti oikeasti ymmärtää, että puhutaan varsin meritoituneista henkilöistä. Toki internetin aikakaudella kun kaikki voivat olla asiantutijoita, voi heidät kätevästi leimata vihervassareiksi joille faktat eivät merkitse mitään. Onneksi me täällä tiedämme mitä tapahtuu ja voimme yksinkertaistaa myös nämä henkilöt joiksikin agendan ajajiksi tietämättä heistä lopulta paljoa.

Joskus lupasin etten osallistu poliittiseen vääntöön kun se on kovin turhaa mutta näin kävi näköjään.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
@Huppu

Aivan. Tulit sitten vihjailemaan. Suattaapi olla tai suattaa olla olematta. Semmostakin puhutaan, että.
Useinhan on niin.

Sanopa muuta!
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Tässä joutuu vain valitsemaan, mitä uskoo. Harva meistä on päässyt oikeasti tietämään, mitä on tapahtunut. Vaikea on silti uskoa, että enenevä joukko ammattitoimittajia valehtelisi ongelmista. Tulkinnat voivat toki vaihdella, mutta harvoin näissä on savua ilman pientä liekkiä.

Toki voi uskoa sitäkin, kun erilaiset marionetit korostavat, että a) emme tee virheitä b) emme halua tehdä virheitä ja c) emme edes osaa tehdä virheitä.

Lukkiutuneilla asenteilla saa pahaa aikaan. Uutisfarssia tässä on kuitenkin vähemmän kuin löytymättömissä lautakasoissa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Heh, irtisanoutuu koska kokee, ettei hänellä on täydellistä sananvapautta Ylellä ja juuri itse meni väittämään, että Sipilän palaute omasta epäpätevyydestä oli painostamista.

Hienoahan se on heittäytyä marttyyriksi. Ei jää ikävä.

Paitsi että Vuorikoski itse sanoi ettei kokenut Sipilän forwardointia painostukseksi.

Minusta tämä uutinen kuitenkin kertoo sangen tulehtuneesta ja epäterveestä ilmapiiristä maamme ylivoimaisesti tärkeimmässä laatumediassa. Joskus apu voi myös olla johdon vaihtamisessa, mene ja tiedä.

Joskus apu on siinä että aletaan oikeasti ja avoimesti puhumaan toimitusten poliittisen maailmankatsomuksen spektreistä. Tällä hetkellä valtamedioiden ns. konsensus näkemys on hyvin kaukana mediaanista.

Vielä se näkyy olevan Ajankohtainen Kepunen voimissaan.

Öhhhöhöh. Ajankohtainen kakkonen oli vielä muutama vuosi sitten täysin poliittisen vasemmiston kourissa, vastaava tuottaja oli Jyrki Richt joka oli Tampereen Punaisen yliopiston aikana taistolaisen opiskelijajärjestön primus motor.


Myös Stiller kertoo mielipiteensä:
Ruben Stiller sairasvuoteeltaan: ”Tämä on absurdia komiikkaa, jolle historia tulee nauramaan” - Satakunnan Kansa

Kuvittelin jo, että kohu oltiin saatu jotenkin siivottua ja päätoimittajakin ymmärsi toimineensa väärin. Nyt vaikuttaa, että sensuuria halutaan pitää joko Jääskeläisen tai ihan Sipilän tasolta asti Ylellä?
Ymmärrän hyvin, että nämä viimeksi tulleet myös lähtevät tässä tilanteessa. Kauemman talossa olleet kenties pelkäävät enemmän tulevaisuuttaan muualla. En kyllä toisaalta ihmettele, jos seuraavaksi lähtee myös Päivärinta. Talossa varmaan kuohuu tällä hetkellä ja henki on jäätävä.

Noh, 50v päästä opiskelijat ihmettelevät että miten Suomessa on voinut olla läpipoliittinen tiedotusopin koulukunta yliopistotasolla joka on suoltanut ideologisia propaganda-papukaijoja kaikkiin valtamedioihin ilman että kukaan on puuttunut tähän. Nyt kun perinteisen median ns. kassiote on hellittänyt ja ollaan aikuisten oikeasti voitu raportoida asioista ilman poliittista vibaa niin se aiheuttaa syvää kuohuntaa perinteisessä mediassa.

Hyvä, että puhutaan asioista oikeilla nimillä. Kepulaiset syyttävät Suomenmaassa YLE:n ajankohtaistoimitusta vihervassareiksi, jotka eivät turhista faktoista piittaa, jos ne haittaavat jutun tekoa ja vihervassarit syyttävät YLE;n toimituksellista johtoa somessa siitä, että kepulaismafia estää mm. kepun kriittistä käsittelyä YLE:ssä. Molemmat syytökset pitävät paikkansa ainakin osin. Jospa saataisiin syytösten jälkeen tasokkaampaa keskustelua YLE:n tehtävistä ja roollista.

Tämä. Sipilää ja Kepuleita on jahdattu jo useamman viikon ilman että oltaisiin puhuttu siitä oikeasta ongelmasta joka liittyy toimittajien omaan näkemykseen ja josta toimittajat ei halua keskustella.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aamulehden tekemän tutkimuksen tässä mukaan vain 20 prosenttia luottaa täysin ja 47 prosenttia luottaa osittain Ylen uutisiin. Tutkimusyhtiö Tietoykkönen kysyi Alman lehtien pyynnöstä 1 500 vastaajalta, ovatko he samaa mieltä vai eri mieltä väittämästä: Luotan siihen, että Ylen uutisointi on riippumatonta. Täysin samaa mieltä oli 20 prosenttia vastaajista. Joulukuun toisella ja kolmannella viikolla tehdyn tutkimuksen (1 500 haastateltua) mukaan kaksi kolmesta vastaajasta ilmaisi luottamuksensa Ylen uutisiin. Noin joka kolmas vastaaja oli väittämästä eri mieltä.

Jonkinlaista verrokkia saisi Ylen omaan vastaavaan uuteen tutkimukseen, mutta Yle on julistanut tulokset ei-julkiksi.

Kovasti on rapautunut Ylen maine. Kun olen useamman kerran aiemmin todennut luottavani Ylen uutisiin noin 80 prosentin mukaan, oma statukseni on muuttunut aiemmasta kriittisesti suhtautuvista ja olen nyt niiden suomalaisten joukossa, jotka luottavat Ylen uutisiin kaikkein eniten. Pidän trendiä huolestuttavana. En siksi, että oma status on nyt se mikä on, vaan sen takia, että meidän pitäisi saada kasvatettua luottamusta valtamediaan. Toki se on itse syyllinen tilanteeseensa, mutta tämä ei poista mitenkään uskottavan valtamedian tarvetta.

Olisi hyvä aika herätä niin Ylessä kuin Helsingin Sanomissa.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Aivan upea, koskettava dokumentti Ylen Femmalta: Jakso 1 | Dok: Ulkosaariston uskomaton Dora | TV | Areena | yle.fi
Tämä on ilmeisesti jatko-osa Doran tarinalle Ulkosaariston uskomaton Dora | Dok: Ulkosaariston uskomaton Dora | TV | Areena | yle.fi

Kertoo suomalaisuudesta, suomenruotsalaisuudestakin, ihmisten arvomaailmasta, ihmisestä, ihmisistä, vähän kissasta, vanhuudesta, pienistä asioista.
Ohjaaja/toimittaja Mikaela Weurlander on pystynyt luomaan hienon suhteen dokumentin kohteeseen.
Olisiko tällaista tehty Suomessa ilman Yleä. Ei.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Ylelle annettava ohjelmistosta pari kehua tähän hätään.

Lapsesta asti sairaalaohjelmat ovat olleet paheeni. Moni kuitenkin mennyt hieman pieleen juoneltaan, kun on jatkettu ja jatkettu. Tai päteehän tämä minkä tahansa sarjan kohdalla (esim. Salatut Elämät).

Ylellä hullaannuin heti Syke-sarjaan. No, nyt on faneilla tietenkin itku päällä, kun neljäs kausi on jäämässä viimeiseksi. Itse näen tässä järjen, kun selityskin kuuluu: "- Nykyisin Yleisradiossa, kuten muissakin pohjoismaisissa julkisen palvelun kanavissa, on periaatteena, että kolmesta neljään tuotantokautta on pitkä ikä draamasarjalle, Lampela taustoittaa päätöstä." (lähde: Yle ei jatka Syke-suosikkisarjaa neljännen kauden jälkeen - tuotantoyhtiö neuvottelee jatkosta eri tahojen kanssa )

Toinen kunnioitus kyllä Elossa 24h:lle. Loistava pätkä tosielämästä sairaaloissa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei helvetti mitä paskaa Yleltä:
Rahavallan verkosto – näin eläkeyhtiöt liittoutuivat rikkaiden sukujen kanssa | Yle Uutiset | yle.fi
"Rahavallan verkosto – näin eläkeyhtiöt liittoutuivat rikkaiden sukujen kanssa"

Pitäisikö näissä jutuissa olla joku pointti? Rikkaat (myös NHL-jääkiekkoilijat) saattavat sijoittaa samoihin kohteisiin kuin eläkerahastot, mitä sitten?
Tästä nyt ei oikeastaan puutu kuin joku puolivillainen syytös hallituksen ja Sipilän suuntaan. Esim Sipilän serkun kummi omistaa 0,4% rahastosta jossa myös 600 miljardin eläkevaroja sijoittava eläkeyhtiö on osallisena 0,0000003% osuudella eläkesijoituksistaan. Sitäpaitsi Sipilän aiemmin omistama firman eläkevakuutukset olivat siinä samassa firmassa!

Toki epäsymmetrinen voitonjakomalli on yksityiskohtana sellainen, ettei se vapaaseen markkinatalouteen kuulu, mutta sama pätee tavallaan kun Tekesin olemassaoloon. Ja jos noita kaksi kappaletta on ja ne on Tukesin johdon hyväksymiä, niin mikäs sitten.
 

Fordél

Jäsen
Tänään Pressiklubissa Ruben Stiller oli takaisin ruorissa. Tuntui kuitenkin jotenkin koko ajan kuittailevan vähän työnantajan suuntaan. Ties kuinka kauan jatkaa vai saadaanko yksi lähtijä YLE:ltä lisää.
 

Luotain

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tavattoman riemastuneena havaitsen Ylen laittaneen Matti Ijäksen tuotantoa areenaan. Sieltä siis löytyy esim. Katsastus, jota en konsanaan tai milloinkaan ole onnistunut näkemään. Kaikki on kehuneet, ja nyt ymmärrän miksi.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Yle päätti käyttää A-Studiossaan kymmenen minuuttia Sebastian Tynkkysen vihapuhe-rangaistuksesta inspiroituneeseen saarnahetkeen.
Pitääpä käydä lukemassa tuo Tynkkysen kirjoitelma, kai sen noista netin syövereistä saan kaivettua.
Tämä vihapuhe on ilmeisesti aivan jumalatoon (tekopyhä ilmaus) kansankuntaamme uhkaava vaara, ainakin mikäli uskomme, ja miksi emme uskoisi, YLEn parlamentaarisesti hyväksyttyä älyllisesti ylivertaista uutisvalikointia.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ranskan presidentinvaaleilla on pahimmassa tapauksessa Suomelle paljon enemmän merkitystä kuin viime vuoden presidentinvaaleilla Yhdysvalloissa. Mielestäni tämä näkökulma on mielenkiintoinen mittari, miten Ylen uutistoimitus huomioi Ranskan vaalit. Valitettavasti en ole luottavainen, että uutisarvo voittaa tv-viihteen vaikka kysymyksessä on ajankohtaistoimituksesta.
 

Byvajet

Jäsen
Ylen syöpä ovat uuden ajan toimittajat, jotka tekevät ohjelmia, joissa kysellään, miltä tuntui hississä, kun lähdit aamulla töihin. Tuija Pehkonen on esimerkki tällaisesta toimittajasta. Minulla ei ole mitään Pehkosta vastaan ihmisenä. Hän vain edustaa toimittajien uutta kaartia, joka osaa tuotteistaa itsensä mutta ei korkeakoulutuksestaan huolimatta pysty tarjoamaan sivistyksellistä ainesta.

Perttu Häkkinen on päinvastainen esimerkki. Hän osaa tarjota keskusteluja, jotka luovat mielenkiintoisia näkökulmia elämään. Subjektiivinen ja tunteellinen käsittelytapa ei sinänsä haittaa, jos siinä on riittävästi sisältöä. Tällaista sisältöä Häkkinen osaa luoda. Jo haastateltavien valinnat ovat mielenkiintoisia.

Arvattavasti vain Pehkosella on omat kotisivut. Brändi vaatii. Sopii kuitenkin kysyä, riittääkö mukava ääni ja hyvä ilmaisu toimittajan työhön, jos sisältö on pelkkää jutustelua niistä näistä?

Tuija Pehkonen | Tuija Pehkonen
 

Fordél

Jäsen
Ranskan presidentinvaaleilla on pahimmassa tapauksessa Suomelle paljon enemmän merkitystä kuin viime vuoden presidentinvaaleilla Yhdysvalloissa. Mielestäni tämä näkökulma on mielenkiintoinen mittari, miten Ylen uutistoimitus huomioi Ranskan vaalit. Valitettavasti en ole luottavainen, että uutisarvo voittaa tv-viihteen vaikka kysymyksessä on ajankohtaistoimituksesta.

Eipä näitä päätöksiä varmastikaan tehdä vain siitä näkökulmasta, mikä vaikuttaa eniten Suomeen. Kyllähän merkitys maailmanpolitiikalle, historiallisuus ja toki ihan yleisön mielenkiintokin vaikuttavat. Jenkkien pressanvaaleihin on panostettu aina ihan eri mittapuulla kuin joihinkin Ranskan vaaleihin. Eikä kukaan varmasti kiistä etteikö jenkkien vaalit ja tulos ollut tällä kertaa jotain ihan poikkeuksellista. Eli ihan oikein panostaa istosti jenkkeihin ja selkeesti pienemmin Ranskaan.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@Byvajet Ylen Ykköselle ohjelmia tekee freelancerina Kalle Haatanen, mielestäni vähän samalla otteella ja kapasiteetilla kuin Häkkinen.
Puheen Politiikkaradion voisi siirtää Ykkösen ohjelmakaavioon, nyt se menee päälleikkäin mm. Tiedeykkösen kanssa.
Ykkösellä lähetetään myös mainittu Leikola & Lähde, relayna varmaan Puheellakin.

Ylelle tiedoksi: jotkut yksinkertaiset suomalaiset vielä kuuntelevat radiolähetyksiä. Eivätkä vaivaudu puhelimen kautta Areenasta sisältöjä duuninsa ratoksi kaivamaan. Miettikää ohjelmakarttaanne.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ylen syöpä ovat uuden ajan toimittajat...

Hyvä Byvajet! Minusta on huvittavaa, että Pehkonen on mainostanut ohjelmaansa sanomalla vihaavansa kaikkea pinnallista, mutta tuo oma ohjelmansa ei ole mitään muuta kuin pinnallista. Perttu Häkkisen ohjelmassa tulee monesti esiin, miten mielellään vieraat ovat tulleet ohjelmaan.

Ylen Ykköselle ohjelmia tekee freelancerina Kalle Haatanen, mielestäni vähän samalla otteella ja kapasiteetilla kuin Häkkinen.

Haatasen ohjelmat ovat mielenkiintoisia, mutta hän ei ole yhtä hyvä radiopersoona kuin Häkkinen.

Eipä näitä päätöksiä varmastikaan tehdä vain siitä näkökulmasta, mikä vaikuttaa eniten Suomeen. Kyllähän merkitys maailmanpolitiikalle, historiallisuus ja toki ihan yleisön mielenkiintokin vaikuttavat. Jenkkien pressanvaaleihin on panostettu aina ihan eri mittapuulla kuin joihinkin Ranskan vaaleihin. Eikä kukaan varmasti kiistä etteikö jenkkien vaalit ja tulos ollut tällä kertaa jotain ihan poikkeuksellista. Eli ihan oikein panostaa istosti jenkkeihin ja selkeesti pienemmin Ranskaan.

Ottaen huomioon, miten Yle seurasi esivaaleja, varsinaisia vaaleja ja vielä tämäniltaista seremoniaa, ovat vaalit saaneet aivan liikaa huomiota. Minun mielestäni ajankohtaistoimituksen pitäisi tehdä selkeämmin ero tv-viihteen ja oikeasti tärkeiden asioiden välille. Tämäniltainen lähetys oli Ylen ajankohtaistoimituksen versio Oscar-gaalasta, jossa ei oikeasti ollut kysymys mistään tärkeästä, vaan pelkästä tv-viihteestä. Vai erosiko mielestäsi tämä päivä maailmanpoliittisesti siitä, kun Trump voitti vaalit?

Ranskan vaaleilla on merkitystä koko Euroopan Unionille ja sen tulevaisuudelle, joten ei kysymys ole pelkästään Suomen näkökulmasta tärkeästä asiasta. Televisio on voimakas media, ja se näkyy muun muassa siinä, että ihmisiä kiinnostaa Yhdysvaltojen vaalit enemmän kuin Ranskan, vaikka ensiksi mainitulla on paljon enemmän merkitystä omaan elämäänsä.

Käytän tässä tilaisuuden kritisoida muutamia Ylen toimittajia. Ylen uusi Brysselin-kirjeenvaihtaja on edeltäjäänsä huonompi ja Paula Vilén vaikuttaa liian fanaattiselta, mikä kuuluu jatkuvana puhumisena. Selkeän tiedonvälittämisen sijaan naisella tuntuu olevan tärkeämpää hehkuttaa omia kokemuksiaan, jotka ovat usein toimittajaa tuntemattomalle katsojalle täysin toisarvoisia.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@Radiopää Häkkinen osaa tehdä Radiota paremmin kuin vaikkapa Haatanen ( avaatko hieman tuota..), se on totta.

Yhdysvaltojen presidentti on kai kiistämättömästi maailman vaikutusvaltaisin ihminen. Jopa Kiinankin talous on kytkyssä USAn presidentin sanomisiin.
Mielestäni kyse ei ole Oscar-gaalasta.

Toivon toki, että Ranskan ja Saksan vaaleja seurataan YLEllä kunnon painoarvolla. Ranskan vaalituloksen liveseuraaminen ei kuitenkaan katsojamagneetiksi yltäisi, vaikka se hyvin tärkeää suomalaisen, eu-kansalaisen kannalta sitä olisikin.

Paula Vilenissä on hieman hätäisen höpöttäjän tuntua, ehkä aika usea nuorempi naistoimittaja, varsinkin radion puolella syyllistyy tähän. Kuulijalle ei suoda aikaa omaksumiseen. Ongelmana saattaa tietysti olla oma ikäni, vanhan hitaan miehen-syndrooma.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Vaikka YLEa on tullut solvattua, välillä syystäkin, niin on myös aika antaa kehuja. Näin ulkosuomalaisena on tullut tavaksi kuunnella Politiikkaradio-lähetystä jo pitkään. Vaihtelevat vieraat pitävät mielenkiinnon yllä, sekä silloin tällöin kun ohjelmaan saadaan mukaan eri laitojen edustajat milloin mistäkin päivän polttavasta asiasta niin sen parempi. Hyvää vielä juontajille jotka edes jollain tasolla pitävät omat mielipiteensä taustalla ja antavat ohjelman vieraitten pitää tulta yllä. Päivän puolituntista kunnellessa pysyy itsekkin kärryillä mistä koto-Suomessa oikein kohkataan.
 

Fordél

Jäsen
Ottaen huomioon, miten Yle seurasi esivaaleja, varsinaisia vaaleja ja vielä tämäniltaista seremoniaa, ovat vaalit saaneet aivan liikaa huomiota. Minun mielestäni ajankohtaistoimituksen pitäisi tehdä selkeämmin ero tv-viihteen ja oikeasti tärkeiden asioiden välille. Tämäniltainen lähetys oli Ylen ajankohtaistoimituksen versio Oscar-gaalasta, jossa ei oikeasti ollut kysymys mistään tärkeästä, vaan pelkästä tv-viihteestä. Vai erosiko mielestäsi tämä päivä maailmanpoliittisesti siitä, kun Trump voitti vaalit?

Mietippä, jos YLE ei olisi seurannut tarkkaan yksiä kaikkien aikojen mielenkiintoisempia Yhdysvaltain presidentinvaaleja? Se vasta olisi ollut kummallinen linjaus. Kyllähän näillä käydyillä vaaleilla ja niiden tuloksella voi olla maailmanpolitiikan kannalta niin valtavia vaiktuksia, että on ihan aiheellista laittaa aiheen käsittelyyn paljon paukkuja. Elämme nyt niin kysymysmerkkejä täynnä olevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa, että jos nyt ei asiaa seurattaisi isolla volyymilla niin koska?

Mitä tulee tämäniltaiseen lähetykseen niin kyllä, siinä formaatti oli Oscar-gaalamainen. Kuitenkin se, mitä asioita käsiteltiin ja mitä yritettiin tulkita, ei ollut mitenkään erityisen viihteellinen vaikka tulevan ykkösnaisen puvun valmistaja kerrottiinkin.

Ja erosiko tämä päivä maailmanpoliittisesti siitä, kun Trump voitti vaalit? Ei, mutta todella historiallinen päivä oli kyseessä. Hienoa, että päästiin näkemään siitä suora lähetys.

Ranskan vaaleilla on merkitystä koko Euroopan Unionille ja sen tulevaisuudelle, joten ei kysymys ole pelkästään Suomen näkökulmasta tärkeästä asiasta. Televisio on voimakas media, ja se näkyy muun muassa siinä, että ihmisiä kiinnostaa Yhdysvaltojen vaalit enemmän kuin Ranskan, vaikka ensiksi mainitulla on paljon enemmän merkitystä omaan elämäänsä.

Niin siis tarkoittanet viimeksi mainitulla eri Ranskalla.

Edelleen, Yhdysvaltain vaaleja on käsitelty aina paljon isommin kuin mikä niiden merkitys on suomalaiselle. Ranskan vaaleja lienee käsitelty aikaisemmin juuri niiden merkitystä vastaavalla suuruudella. Nyt kun Ranskan vaaleilla on kuitenkin poikkeuksellisen paljon merkitystä myös meille, näkynee se myös näkyvyydessä YLE:llä. Ja olen aivan varma, että Ranskan vaalit näkyvyt juuri eniten kotimaisista medioista YLE:llä.

Silti, vaikka Ranskan vaaleilla olisi kuinka paljon suurempi merkitys meille, ei ne vaan yksinkertaisesti ole niin kiinnostavat kuin jenkkien pressan vaalit. Niistä suuri yleisö on oikeasti kiinnostunut eikä kyse ole todellakaan vain median aikaansaannoksesta. Hyvä vaan, että YLE vastaa huutoon. Ehkä joissain asioissa on menty yli, kuten muistaaksen siinä, että YLE Puheen Politiikkaradiossa ei käsitelty Trumpin valinnan jälkeen mitään muuta aihetta. Mutta isossa kuvassa volyymi on mielestäni oikea.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
@Radiopää Häkkinen osaa tehdä Radiota paremmin kuin vaikkapa Haatanen ( avaatko hieman tuota..), se on totta.

Kysymys on pelkästä esiintymisestä. Häkkinen on paljon luontaisempi kuin Haatanen, mutta tuo ei oikeastaan haittaa, koska Haatasen ohjelma on mielenkiintoinen. Mieluummin sitä kuuntelee kuin sutjakkaa mutta tyhjää puhuvaa Tuija Pehkosta.

Yhdysvaltojen presidentti on kai kiistämättömästi maailman vaikutusvaltaisin ihminen. Jopa Kiinankin talous on kytkyssä USAn presidentin sanomisiin. Mielestäni kyse ei ole Oscar-gaalasta.

Viittasin Oscar-gaalalla tämäniltaiseen lähetykseen, jossa ei ollut maailmapolitiikan näkökulmasta enää mitään uutta verrattuna siihen hetkeen, kun Trump voitti vaalit. Nyt pääosassa oli selostaa seremonian kulkua. Jos kerran Yle esittää kuninkaallisia häitä, niin miksei sitten tällaistakin viihdetapahtumaa.

Toivon toki, että Ranskan ja Saksan vaaleja seurataan YLEllä kunnon painoarvolla. Ranskan vaalituloksen liveseuraaminen ei kuitenkaan katsojamagneetiksi yltäisi, vaikka se hyvin tärkeää suomalaisen, eu-kansalaisen kannalta sitä olisikin.

Niin, miksi ei? Olisiko juuri siksi, miksi Yleä kritisoinkin, eli myös ajankohtaistoimituksessa viihteellisyys on noussut tärkeäksi osaksi.

Paula Vilenissä on hieman hätäisen höpöttäjän tuntua, ehkä aika usea nuorempi naistoimittaja, varsinkin radion puolella syyllistyy tähän. Kuulijalle ei suoda aikaa omaksumiseen. Ongelmana saattaa tietysti olla oma ikäni, vanhan hitaan miehen-syndrooma.

Juuri näin (tummennettu kohta) olisin asian halunnut ilmaista. Vilénille tuntuu olevan tärkeämpää oma esiintymisensä kuin se, mitä vastaanottaja hänen raportoinnistaan saa. Kuinkakohan monta kertaa tänäänkin kuultiin, että hän on ollut paikalla, kun Obama vannoi virkavalansa. Täysin toisarvoista juttua toimittajalta, mutta pääsipähän taas pätemään. Raivostuttava tapaus.

Mietippä, jos YLE ei olisi seurannut tarkkaan yksiä kaikkien aikojen mielenkiintoisempia Yhdysvaltain presidentinvaaleja?

En mieti, koska siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Se, että jättää joitakin asioita pois, ei sulje pois mahdollisuutta seurata vaaleja tarkkaan.

Silti, vaikka Ranskan vaaleilla olisi kuinka paljon suurempi merkitys meille, ei ne vaan yksinkertaisesti ole niin kiinnostavat kuin jenkkien pressan vaalit. Niistä suuri yleisö on oikeasti kiinnostunut eikä kyse ole todellakaan vain median aikaansaannoksesta. Hyvä vaan, että YLE vastaa huutoon. Ehkä joissain asioissa on menty yli, kuten muistaaksen siinä, että YLE Puheen Politiikkaradiossa ei käsitelty Trumpin valinnan jälkeen mitään muuta aihetta. Mutta isossa kuvassa volyymi on mielestäni oikea.

Tässä se ongelma juuri onkin. Ihmiset ovat kiinnostuneita jostain, jolla on vähemmän merkitystä heidän elämäänsä kuin jollain toisella tapahtumalla. Eikä televisiolla ole vähäisin merkitys. Ei Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulosta pidä vähätellä, mutta mielestäni asiassa mentiin överiksi. Kyllä minä pystyn myöntämään, että seurasin Ylen lähettämiä vaaliväittelyitä ja vaaliyötä, mutta toivoisin Ylen pitävän samanlaisia asiantuntijastudioita Ranskan vaalien alla, koska vaikka Ranska ei ole viihteen supervalta siinä missä Yhdysvallat, on niillä vaaleilla juuri sellaista merkitystä, jota ajankohtaistoimitusten täytyisi korostaa.

Otetaan toiseksi esimerkiksi Super Bowl -ottelun uutisointi. Ylen urheilu-uutisissa ei seurata lainkaan NFL:ää ennen kuin Super Bowl -joukkueet ovat tiedossa, ja sitten näistä tehdään analyysejä aivan kuin ne joukkueet olisivat jotenkin tuttuja. Siis tehdään analyysiä joukkueista, joista ei muuten kerrota yhtään mitään. Näen tämän syyksi sen, että Super Bowl on tapahtumana niin suuri, että sen sisältämästä ottelusta pitää uutisoida, vaikka itse ottelun merkitys on täysin mitätön. Tämä näkyy muun muassa siinä, että urheiluruutu uutisoi jopa väliaikanäytöksestä, jolla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.

Jos NFL:n mestaruus ratkeaisi samalla tavalla kuin MLB:n, olisi myös uutisointi yhtä vaatimatonta. Nyt se ei ole näin, koska siihen liittyy paljon muutakin kuin urheilua, mikä on mielestäni absurdia, koska kyseessä on kuitenkin urheilu-uutisointi. No, en minä ole koskaan ymmärtänyt sitäkään, miksi urheilu-uutisissa pitää käydä läpi, keitä urheilijoita on tanssinut ja juonut boolia itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös