@Radiopää Häkkinen osaa tehdä Radiota paremmin kuin vaikkapa Haatanen ( avaatko hieman tuota..), se on totta.
Kysymys on pelkästä esiintymisestä. Häkkinen on paljon luontaisempi kuin Haatanen, mutta tuo ei oikeastaan haittaa, koska Haatasen ohjelma on mielenkiintoinen. Mieluummin sitä kuuntelee kuin sutjakkaa mutta tyhjää puhuvaa Tuija Pehkosta.
Yhdysvaltojen presidentti on kai kiistämättömästi maailman vaikutusvaltaisin ihminen. Jopa Kiinankin talous on kytkyssä USAn presidentin sanomisiin. Mielestäni kyse ei ole Oscar-gaalasta.
Viittasin Oscar-gaalalla tämäniltaiseen lähetykseen, jossa ei ollut maailmapolitiikan näkökulmasta enää mitään uutta verrattuna siihen hetkeen, kun Trump voitti vaalit. Nyt pääosassa oli selostaa seremonian kulkua. Jos kerran Yle esittää kuninkaallisia häitä, niin miksei sitten tällaistakin viihdetapahtumaa.
Toivon toki, että Ranskan ja Saksan vaaleja seurataan YLEllä kunnon painoarvolla. Ranskan vaalituloksen liveseuraaminen ei kuitenkaan katsojamagneetiksi yltäisi, vaikka se hyvin tärkeää suomalaisen, eu-kansalaisen kannalta sitä olisikin.
Niin, miksi ei? Olisiko juuri siksi, miksi Yleä kritisoinkin, eli myös ajankohtaistoimituksessa viihteellisyys on noussut tärkeäksi osaksi.
Paula Vilenissä on hieman hätäisen höpöttäjän tuntua, ehkä aika usea nuorempi naistoimittaja, varsinkin radion puolella syyllistyy tähän. Kuulijalle ei suoda aikaa omaksumiseen. Ongelmana saattaa tietysti olla oma ikäni, vanhan hitaan miehen-syndrooma.
Juuri näin (tummennettu kohta) olisin asian halunnut ilmaista. Vilénille tuntuu olevan tärkeämpää oma esiintymisensä kuin se, mitä vastaanottaja hänen raportoinnistaan saa. Kuinkakohan monta kertaa tänäänkin kuultiin, että hän on ollut paikalla, kun Obama vannoi virkavalansa. Täysin toisarvoista juttua toimittajalta, mutta pääsipähän taas pätemään. Raivostuttava tapaus.
Mietippä, jos YLE ei olisi seurannut tarkkaan yksiä kaikkien aikojen mielenkiintoisempia Yhdysvaltain presidentinvaaleja?
En mieti, koska siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Se, että jättää joitakin asioita pois, ei sulje pois mahdollisuutta seurata vaaleja tarkkaan.
Silti, vaikka Ranskan vaaleilla olisi kuinka paljon suurempi merkitys meille, ei ne vaan yksinkertaisesti ole niin kiinnostavat kuin jenkkien pressan vaalit. Niistä suuri yleisö on oikeasti kiinnostunut eikä kyse ole todellakaan vain median aikaansaannoksesta. Hyvä vaan, että YLE vastaa huutoon. Ehkä joissain asioissa on menty yli, kuten muistaaksen siinä, että YLE Puheen Politiikkaradiossa ei käsitelty Trumpin valinnan jälkeen mitään muuta aihetta. Mutta isossa kuvassa volyymi on mielestäni oikea.
Tässä se ongelma juuri onkin. Ihmiset ovat kiinnostuneita jostain, jolla on vähemmän merkitystä heidän elämäänsä kuin jollain toisella tapahtumalla. Eikä televisiolla ole vähäisin merkitys. Ei Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulosta pidä vähätellä, mutta mielestäni asiassa mentiin överiksi. Kyllä minä pystyn myöntämään, että seurasin Ylen lähettämiä vaaliväittelyitä ja vaaliyötä, mutta toivoisin Ylen pitävän samanlaisia asiantuntijastudioita Ranskan vaalien alla, koska vaikka Ranska ei ole viihteen supervalta siinä missä Yhdysvallat, on niillä vaaleilla juuri sellaista merkitystä, jota ajankohtaistoimitusten täytyisi korostaa.
Otetaan toiseksi esimerkiksi Super Bowl -ottelun uutisointi. Ylen urheilu-uutisissa ei seurata lainkaan NFL:ää ennen kuin Super Bowl -joukkueet ovat tiedossa, ja sitten näistä tehdään analyysejä aivan kuin ne joukkueet olisivat jotenkin tuttuja. Siis tehdään analyysiä joukkueista, joista ei muuten kerrota yhtään mitään. Näen tämän syyksi sen, että Super Bowl on tapahtumana niin suuri, että sen sisältämästä ottelusta pitää uutisoida, vaikka itse ottelun merkitys on täysin mitätön. Tämä näkyy muun muassa siinä, että urheiluruutu uutisoi jopa väliaikanäytöksestä, jolla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.
Jos NFL:n mestaruus ratkeaisi samalla tavalla kuin MLB:n, olisi myös uutisointi yhtä vaatimatonta. Nyt se ei ole näin, koska siihen liittyy paljon muutakin kuin urheilua, mikä on mielestäni absurdia, koska kyseessä on kuitenkin urheilu-uutisointi. No, en minä ole koskaan ymmärtänyt sitäkään, miksi urheilu-uutisissa pitää käydä läpi, keitä urheilijoita on tanssinut ja juonut boolia itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.