Varmaan näinkin, mutta eikö keskustelussa ole nimenomaan ollut kyse siitä, että konservatiivit pitävät mediaa liian "punavihreänä"? Toistaiseksi esiin on tuotu lähinnä maakuntatoimittajien mielipidekirjoituksia.
Riippuu tutkimuskysymyksestä, eli jos selvitellään kansan mielipidettä, niin tämä on oikea tapa tietysti. Todenmukaisemman kuvan saa kuitenkin tarkastelemalla toimittajien puoluekantoja. Kuten totesin, niin en allekirjoita tuota tapaa, jolla näissä taklataan tutkimusongelmaa, koska tuollainen kysymysasettelu jättää liikaa varaa tulkinnalle - toisin kun puoluekannan kysyminen. Jos halutaan esittää noin abstrakteja kysymyksiä, tulisi vastaajien puoluekanta olla selvillä, jotta tuloksia on helpompi analysoida.
Paitsi että toimittajat eivät määrittele lehden linjaa. Siitä huolehtii vastaava päätoimittaja yhdessä toimituspäälliköiden kanssa. On aika samantekevää, mikä on feature-toimituksen kesäharjoittelijan puoluekanta, koska hänen kynästään ei kirjoiteta pääkirjoitussivua tai raportoida hallituskriisiä. Sen sijaan kotimaan politiikan ja kovan ytimen (talous, ulkopolitiikka, puolustus) tekevät kokeneet, keski-ikäiset toimittajaveteraanit.
Tämä on ihan validi pointti, mutta en usko sillä olevan paljoakaan merkitystä tilanteessa, jossa valtaosa toimittajista on esim. Vihreitä tai Kokoomuslaisia. Kyllähän nämä kannat paistavat räikeästi aina läpi mielipideosastolla ja siinä, miten asioista raportoidaan (voidaan aina valita oma agenda, vaikka päätoimittaja määräisi sen, mistä raportoidaan). Iltasanomissa esim. Ulla Appelsin selvästi oikealla, mutta siellä törmää tuon tuosta naurettaviin otsikoihin (juuri eilen verrattiin sairaalainsinöörien ja hoitajien palkkoja keskenään, mitäköhän kahden eri ammattiryhmän palkkaerovertailulla yritetään saavuttaa?)
Kyselytutkimuksissa on aina tuo ongelma, mutta keksitkö syytä sille, miksi ihmiset vastaisivat median olevan juuri oikeistolainen?
Siksi ehdotin viestissäni (jätit tämän kohdan siteeraamatta), että tämä ongelma kontrolloitaisiin kysymällä toimittajien puoluekantaa. Tämä on suora kysymys, joka ei altista tulkintaongelmille - joko sinulla on puoluekanta tai ei.
Syitä
koettuun oikeistolaiseen tai vasemmistolaiseen mediaan voi olla useita. Suomalaisethan ovat globaliissa mittakaavassa vasemmalla, mitä tulee talouskysymyksiin. YouGovin tutkimus on näemmä väestöön painotettu, joka tuo uskottavuutta, mutta en oikein luota keskivertosuomalaisen kykyyn arvioida noin abstrakteja kysymyksiä. Kokoomuksen kannatus on vain 19,3%(+/- 1,7) näin ollen en ihmettele, että nimen omaan talousmittari oli selvästi oikeistopuoleen kallellaan, väestöön painotetussa otoksessa. Todella abstrakti on kyselylomake muuten, osaisitko itse vastata, jos sinulta kysyttäisiin "miten Suomen media raportoi terveydenhuollosta?" asteikolla "too left - too right"?. Ehkä osaisit, mutta basic-seppo ei.
Tosiaan hyväksyn sen, että suomalaiset näkevät median olevan oikealla, mutta minua kiinnostaisi tietää, mikä on tilanteen todellinen laita (on mielestäni kohtuullista olettaa, toimittajien kirjoitustapa myötäilee omaksuttua puoluekantaa). Eli tämän vuoksi on mielekkäämpää tutkia toimittajien oikeita puoluekantoja, ei sitä mitä kansa on mieltä aiheesta.
PS. itsehän tykkään Ylestä ja pidän tuotannosta (aamu-tv tulee katsottua joka päivä), en näe siinä ongelmaa suuntaan tai toiseen. Vouhottajatoimittajia löytyy vasemmalta ja oikealta.