Näistä asioista kun ei vain tahdo löytyä kunnollisisia juttuja, kun ilmeisesti YLE jopa bokotoi kyselyitä.
Mihin tämä tietosi perustuu?
Sitä paitsi onhan tuota asiaa tutkittukin. Esimerkiksi vuonna 2016 TNS Kantar tuotti
Verkkouutisille kyselytutkimuksen, jossa ilmeni seuraavaa:
"Kyselyn perusteella media brändäytyy kansan silmissä enemmän oikeistolaisena kuin vasemmistolaisena, kun vastauksista putsataan epävarmat pois. Kauppalehti ja Nykypäivä painottuvat eniten oikeistolaisina, mutta samaan suuntaan painottuvat muukin media lukuun ottamatta Yleä. Vastaajista 33 prosenttia katsoi Ylen nojaavan vasemmalle ja 11 prosenttia oikealle. Kaikkien muiden medioiden kohdalla painotus oli siis selvähkösti oikealla. "
Asian suhteen on tehty myös kansainvälistä vertailua esim.
Yougovin toimesta. Lyhyt sitaatti:
"Finland's press is seen as having similar levels of right-wing bias, but in most of the other countries the media is, in contrast, seen as more faithful to the left. "
Palaan vielä Kantarin kyselytutkimukseen, jossa päätavoitteena oli tarkastella median riippumattomuutta. Tuloksista todetaan:
"Mielikuva mediasta on melko samanlainen riippumatta ikärakenteesta, koulutuksesta tai sosioekonomisesta asemasta. Vähemmän koulutetut ja pienituloisemmat pitävät kuitenkin mediaa vähemmän neutraalina. "
Eli kuten niin monessa muussakin asiassa, myös suhtautumisessa mediaan koulutustaso (ja siten ehkä myös tiedollinen kapasiteetti) johtaa neutraalimpaan lähestymistapaan.
Kuitenkin on tehty myös tutkimuksia joissa minun käsitääkseni poikkeuksetta Vasemmisto, sekä Vihreät ovat yliedustettuina siellä 2/3 osuudessa joka tuossakin mainitaan. Täysin hatusta moista juttua ei ole heitetty, mutta täysin tarkkoja lukuja emme tiedä. Kouluista näitä on kyselty ja siellä luvut vasemmiston ja vihreiden osalta ovat todella isoja juornalismin aloilla. Karkeasti taitaa mennä niin, että toimittajat ovat niissä punaisimpiä, ja sitten kun liikuttaan matemaattisempiin aloihin alkaa oikeisto kasvattaa osuuttaan.
Viittaatko siihen Tampereen yliopisto-opiskelijoille tehtyyn nettikyselyyn? En nyt vähättele em. kyselyä, mutta aika heikolla pohjalla on tutkimusnäyttö, jos se tomii ainoana lähteenä.
Sitä paitsi mitä yllättävää siinä on, että tampereleaiset, persaukiset yhteiskuntatieteiden opiskelijat ovat punavihreitä? Mielestäni aika oletettu lopputulema.
Siitä taas ei päästä johtopäätökseen, että medialla olisi jokin systemaattinen, punavihreä bias. Lehden linjan määrittelee vastaava päätoimittaja, joka on ainakin Hesarissa ollut yleensä melko oikealle kallellaan (esim. Pietikäinen). Nykyinen (Kaius Niemi) on tullut tunnetuksi lähinnä siitä, että mainoksia julkaistaan laidasta laitaan: niin turkistarhaajat, Kiinan kansantasavalta, turvebisnes kuin viimeisimpänä Kärkkäinenkin ovat saaneet viestinsä etusivulle.
Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, kannattaa googlata Saarinen, Koivula, Malinen (2018): Puolueiden toimittajajäsenten sosiaalisen median käyttö ja näkemykset mediasta. Löytyy pdf-muodossa.