Päivi Nergin mukaan Suomen turvallisuustilanne on heikentynyt
Helsingin Sanomien mukaan "
vuoden aikana noin tuhat ihmistä kuukaudessa saa lainvoimaisen päätöksen siitä, että he eivät saa enää oleskella Suomessa. Tuhat ihmistä joka kuukausi, yhteensä 12 000 ihmistä vuodessa. Kyse on syksyllä 2015 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista, jotka ovat valittaneet saamastaan kielteisestä oleskelulupapäätöksestä hallinto-oikeuteen".
Aiemmin Migri arvioi, että vastaanottotoiminnan piirissä oli vuoden vaihteessa 2016-2017 lähes 20 000 ihmistä. Tässä on mukana myös pakolaisia, jotka eivät ole päässeet kotouttamisen piiriin kuntiin. Jopa 1.5 vuotta myöhemmin Suomeen tulosta, hallinto-oikeuden päätöksiä alkaa tulla. Niistä ei voi enää valittaa, vaan niiden jälkeen pitää poistua vastaanottojärjestelmän piiristä ja Suomesta.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan "
viranomaiset yrittävät ohjata kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita vapaaehtoiseen paluuseen. Jos tähän ei suostuta, Suomi siirtyy pakkopalautuksiin. Irakiin on jo marraskuusta lähtien palautettu ihmisiä vastoin heidän tahtoaan. Sisäministeriössä ollaan eniten huolissaan sisäisen turvallisuuden kannalta ennen palauttamista katoavista ihmisistä".
HS:n juttu löytyy
tästä.
Suomen turvallisuustilanteeseen saattaa olla vaikutuksia sillä, että tuhannet ihmiset jäävät vastaanottokeskustoimintojen ulkopuolelle. Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut, ja kuten HS:n mukaan viime keväänä eduskunnalle annetussa selonteossa todetaan, sisäistä ja ulkoista turvallisuutta ei voida enää erottaa toisistaan. Kyseessä on selonteon mukaan uudenlaiset uhat: koko ajan Suomea lähentyvä terrorismi, kotimaiset väkivaltaiset ääriliikkeet ja vieraiden valtioiden suunnasta tuleva hybridivaikuttaminen.
HS:n artikkelissa todetaan, että edellisen hallituksen budjettikehyspäätöksen mukaan poliisien ja rajavartijoiden määrää pitäisi edelleen vähentää osana valtiontalouden säästöjä. Nykyinen 7 200 poliisin määrä pitäisi painaa 6 500:aan ja rajavartijoiden määrä 2 400:sta alle kahdentuhannen.
”
Tähän päälle tuli turvallisuusympäristön iso muutos. Me emme voi enää kirkkain silmin sanoa, että turvallisuustilanne pysyy samana”, Nerg sanoo