Niin, se ei edelleen vastaa siihen, että miksi jotkut kuitenkin pystyvät parempaan vaikka lähtevät täysin samoista lähtökohdista liikkelle? Minulla ei ole vastausta tuohon asiaan. Toki voisin mutuilla, että jos ottaa jo lähtökohtaisesti elämässään uhrin ja marttyyrin viitan harteilleen, niin sitten myös käyttäytyy kuin uhri ja marttyyri.
Suurin osa meistä suomalaisistakin tekee rutiinisuorituksen elämässään. Näistä lähtökohdista voisi olla miljonääri, maailmanmestari tai filmitähti, mutta eipä vaan olla vaikka moni sellaisesta lapsuudessaan haaveilee. Vain harvat poikkeusyksilöt ovat. Useimmat saavat sen kohtalaisen työpaikan, rivitalonpätkän ja farmariauton hankittua vaikka parempaankin olisi ollut edellytyksiä.
Sitten kun lähtökohdat ovat huonommat, niin suurten massojen rutiinisuoritus vain riittää huomattavasti vähempään.
Voidaan olettaa, että jos osat vaihdettaisiin, niin tulos pysyisi kuitenkin samana. Siis en näe että populaation geneettisillä ominaisuuksilla olisi suurta vaikutusta, vaan yhteiskunnalliset rakenteet, olosuhteet ja kulttuuri määräävät aika pitkälle miten jokin ihmismassa tulee keskimäärin pärjäämään.
Yksittäiseen ihmiseen tämä ei sovellu, koska yksilölliset elämänpolut voivat poiketa rajustikin ns. odotusarvoista. Kuten tiedetään.