Sanders ja USAn kielenkäytössä oleva "sosialismi"-termi on jotain ihan muuta kuin kommunismi tai sosialismi siten, kuten muu maailma ne termit ymmärtävät. Harmillista, jos jenkkien terminologiaväännökset saavat täälläkin jalansijaa.
Tosiasiassa maailman 7,7 miljardin väestöstä vain muutaman promillen vähemmistö ymmärtää sosialimin niin kuin se pohjoismaissa nähdään eli jonain hyvinvointiyhteiskuntana. Kaikkialla muualla maailmassa sosialismi on nimenomaan synonyymi kommunismille. Tokihan se johtuu siitä, että 99% maailman väestöstä ei ymmärrä mitä pohjoismainen hyvinvointivaltio tarkoittaa ja heille 45% kokonaisveroaste on vain silkkaa kommunismia. Minusta olisi hienoa jos näin ei olisi, mutta se että minä toivon niin ei vielä muuta faktoja muuksi.
Euroopassa ja Suomessa tuon kaltaisia vastuita yrityksille on jo ennestään, ja esim. monessa yrityksessä on työntekijöiden edustus hallituksessa.
Paskat. Tämä on toki alue, joka on kaikkein abstraktein, mutta ajatusta on kuvattu niin että yrityksien pitäisi alkaa kaikessa päätöksenteossaan huomioimaan asiakkaat, työntekijät, yhteisöt ja muuta. Suomeksi sanottuna yritykset eivät saisi päättää itse omista asioistaan, vaan valtio ohjaisi kaikkea toimintaan. Tuo on ihan oppikirjamääritelmä kommunismille. Vaikka joku vasuri tuon tuuban uskoisi, niin ei kukaan kapitalisti ole niin tyhmä että tuota ei tajuaisi. Olisi lähes hauskaa nähdä, että tuota yritettäisiin (siis jossain helvetin kaukana täällä). Tuloksena olisi neuvostoliitto 2. Se että jossain ruotsissa on 10 hengen hallituksessa on yksi työntekijöiden edustaja on ihan kosmeettinen ele tuon rinnalla.
Ihan näistä samoista kauniista tarkoitusperistä ja vilpittömistä toiveista se kommanismi lähti silloin 100 vuotta sittenkin. Omistava luokka nähtiin ihan samalla tavalla vihollisena kuin mitä Sanders maalaa ja mitään pahaahaan siinä ei tehdä kuin heidän omaisuutensa vain viedään työtä tekevälle luokalle. Sitten jos joku sitä vastustaa, niin saattaa olla tarve ottaa henki pois, mutta sekin on vain näiden itsekkäiden kapitalistien oma vika. Ihan eri asia. Uskokaa pois. Yhtä tyhmää olisi kuvitella, että maailma ei olisi ensimmäisestä maailmansodasta oppinut sen vertaa ettei sellaista nähdä enää koskaan toista.
Sandersin ehdottaman henkilökunnalle rahastoitu osuus yrityksen osakkeista on eräänlainen optio-ohjelma, sillä niissäkin annetaan yhtiön työntekijöille osakkeita palkkioksi. Tällä ei ole kommunismin kanssa mitään tekemistä. Se, että tämä olisi pakotettu malli valtion toimesta olisi tietysti uutta. Monet yritykset tekevät tätä kuitenkin ihan oma-aloitteisesti, myös USAssa, sillä työntekijöiden sitouttaminen osa-omistuksen kautta parantaa heidän sitoutumistaan yritykseen ja siten tuottavuutta.
Sanders ehdotti 20% osuutta. Sellaista ei ole käytössä missään ja tämä tarkoittaa useiden tuhansien miljardien dollarien yksityisomaisuuden sosialisointia eli varastamista niiden nykyisiltä omistajilta. Turha sitä on valkopestä miksikään pikku järjestelyksi, vaan se on puhdas ryöstö. Suurin osa firmoista on pörssissä ja työntekijät saavat niiden osakkeita ihan vapaasti ostaa. Mikään yritys ei tuollaiseen vapaaehtoisesti suostuisi. Joillekin harvoille avainhenkilöille voidaan pienemmissä firmoissa palkitsemismallin myötä antaa optioina osakkeita, mutta on ihan absurdia esittää, että jostain mcDonaldsin 160 miljardin markkina-arvosta vaan jaettaisiin tuosta noin 36 miljardia hampurilaisenpaistajille ja siivoojille.
USAssa yritysten veroaste on Trumpi heille myöntämien verohelpotusten jälkeen niin naurettavan matala, että sen nostaminen luulisi olevan muidenkin kuin vain Sandersin listalla.
Joo, ihan naurattava vajaa 30%. Kyllä se pitäisi nostaa vähintään Suomen 20 prosentiin.
Toki kaikkien USA:n kilpailijoiden ja vihollisten listalla sen nosto varmasti on.