Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024

  • 268 246
  • 2 269

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Ja varmaan Trumpin voitto olisi huono homma, mutta tavan jenkille Ukraina on aika kaukana ja se näyttäytyy lähinnä rahareikänä.

Mielummin toinen (ja viimeinen) tuotantokausi Oranssia Miestä, kuin se, että 75 miljoonaa jenkkiä menettää uskonsa demokratiaan.
Olkoon Ukraina kaukana tai ei, USA itse rakensi globaalin supervalta-asemansa 1900-luvulla juurikin puuttumalla maailman menoon, joten sitä vastuuta kantakoot edelleen. Ylipäänsä on vaarallista lähteä linjalle "x on kaukana, ei kinosta", Jos Ukraina on kaukana, niin kyllä silloin on Ukrainan länsinaapuritkin, jossain määrin koko Eurooppa kaukana. Sitä paitsi nuo rahareikä-väitteet eivät ole mitään muuta kuin valheita ja puolitotuuksia. Sen verran pitäisi ihmisellä olla ymmärrystä, että kaikkea aineellista ei aina makseta rahana takaisin. Ukraina maksaa. myös USA:lle. asetuesta pienentämällä venäjän aiheuttamaa uhkaa muulle maailmalle ammus ja ohjus kerrallaan. Toki myönnetään, odotan keskivertoäänestäjältä liikoja, nyrkkisääntöhän on, että keskimääräinen äänestäjä on tyhmä kuin saapas, mutta saahan sitä toivoa, että äänestäjät vaivautuisivat edes hivenen oikeasti paneutumaan asiaan, ennen kuin lukitsevat kantansa.

Oranssin toinen tuotantokausi voisi menetellä, jos tässä samaan aikaan ei ratkottaisi maailman tulevaisuuteen merkittävästi vaikuttavia asioita. Mutta nykytilanteessa neljä vuotta täysin epäluotettavaa USA:a on yksinkertaisesti katastrofi ja sen saamme hyvin todennäköisesti nähdä, jos Trump valitaan. Enkä ihan jaksa uskoa, että koko republikaanipuolue menettäisi uskonsa demokratiaan, kymmenet miljoonat ihan varmasti, koko MAGA-siipi absoluuttisesti, mutta uskonkin voi sentään jollain aikavälillä vielä palauttaa. Joskus on vain valittava ruton ja koleran väliltä ja mielestäni nykyisessä tilanteessa Trumpin toinen kausi olisi vielä huonompi tilanne, kuin USA:n sisäinen epävakaus.

Epävakaus itsessään ei vielä 100% tarkoita, että sen on pakko kiehua yli, se voi vielä laantuakin, riippuen mitä jatkossa tapahtuu, mutta tarkkana joutuisivat kaikki olemaan. Se on käynyt selväksi, että jos johonkin USA:n pitäisi EHDOTTOMASTI satsata, niin koulujärjestelmään ja yleissivistykseen.
 

kyyninen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Englanti, paikalliset huumoriseurat
Sen vaan sanon, että jos suomalaiset päättäjät olisivat viisaita, niin Suomi valmistelisi täydellä höyryllä omaa ydinasetta. Jotenkin näin NATOnkin kannattajana ei oikein herätä luottamusta, että mikään muu takaisi Suomen koskemattomuutta, kuin vihollisen pelko ydinsodasta. Etenkin, kun amerikkalaiset uunot äänestävät presidentiksi tuollaista helvetin vajakkia.
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Sen vaan sanon, että jos suomalaiset päättäjät olisivat viisaita, niin Suomi valmistelisi täydellä höyryllä omaa ydinasetta. Jotenkin näin NATOnkin kannattajana ei oikein herätä luottamusta, että mikään muu takaisi Suomen koskemattomuutta, kuin vihollisen pelko ydinsodasta. Etenkin, kun amerikkalaiset uunot äänestävät presidentiksi tuollaista helvetin vajakkia.
Samaa mieltä. Oikeastaan kannattaisi röyhkeästi valehdella, että meillähän on muuten ollut ydinaseita jo vuosia. Kuka perkele senkin pystyy todistamaan oikeaksi tai vääräksi. Ihan varteenotettava bluffi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Seuraava presidentti ei ole Biden eikä Trump.

Tulemme kesällä näkemään tilanteen jossa Biden on höperöinyt demokraatit ja gallupit käsistään, Trump vie gallupeja ja mediaa kuin pässiä narussa. Tulee meidän kaikkien kannalta toivottava herätys Jenkeissä joka johtaa siihen että estradille kävelee rouva nimeltä Michelle Obama. Hän suostuu ehdokkaaksi vahvojen uhkakuvien edessä ja loppu on historiaa, vaalit eivät mene edes alusta vähää tiukaksi. Ensimmäinen naispresidentti maahan ja vielä tummaihoinen.

Saa ottaa talteen.

Erinäisistä lähteistä on jo kuulunut huutoja että Michelleä houkutellaan todenteolla kisaan. Jää nähtäväksi. Näin veikkasin helmikuussa.

Gallupien mukaan Michelle veisi kisan nyt 60-39. Malttaako olla suostumatta?
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
New York Timesin mukaan Biden sanoo voivansa luopua ehdokkuudesta, jos lääketieteellinen syy ilmaantuu. Ihme vatulointia.

If I had some medical condition that emerged, if somebody, if doctors came to me and said, you got this problem and that problem.

 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
New York Timesin mukaan Biden sanoo voivansa luopua ehdokkuudesta, jos lääketieteellinen syy ilmaantuu. Ihme vatulointia.

If I had some medical condition that emerged, if somebody, if doctors came to me and said, you got this problem and that problem.

Ja aamun uutisvirtaa lukiessani, Bidenillä kerrottiin olevan koronavirustartunta, uutisoi yle Bidenilla todettu koronavirustartunta – kertoi aiemmin harkitsevansa presidenttikisasta luopumista, jos sairastuisi
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Juuri loppui Vancen puhe. Ennätin kuuntelemaan viitisen minuuttia lopusta ja voi hyvää päivää, mikä puhe, siis aivan tyhjä. Muusta ei tuossa kohtaa kerennyt puhua kuin, mistä on kotoisin ja kuinka hän ymmärtää köyhien osavaltojen ihmisiä, eikä unohda alkuperäänsä. Nuoli persettä kehumalla, kuinka ahkerat ja isänmaata rakastavat köyhien osavaltioiden ihmiset kuolevat kotinsa puolesta. Ja edelleen toisteli juuriensa merkitystä. Siis aivan tyhjä puhe.

Eikä kyllä paremmaksi muuttunut, kun seuraava puhuja astui lavalle. Nyt siellä rukoillaan perinteisten asioiden puolesta ja loppuun huuto everybody says amen. Sitten rockabilly soimaan. Hullu maa tuo Amerikka. Pakko lopettaa tuon kuuntelu. Mutta joo, Vance on pelottava hupiukko.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tuosta linkistä lainaus:
Paras vaihtoehto Lillan mukaan olisi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom, joka on nuorehko ja hyvä esiintyjä. Ongelma on se, että Kalifornian osavaltio on huonossa jamassa, ja Newsomilla on ollut syrjähyppy.

Syrjähyppy? Kun verrataan Trumpiin, sitä voisi kysyä: mitä sitten? Mutta jos näin kerran on, kertoo tämä siitä, kuinka vahva Trumpin asema tällä hetkellä on. Demokraattien ehdokas tulee niin isolta takamatkalta, että tällaisillakin asioilla näyttää olevan merkitystä demokraattien ehdokkaalle. Ehdokkaan pitäisi olla karismaattinen esiintyjä, puhdas pulmunen jne. Newsomin ongelma Trumpia vastaan on myös tuo Kalifornian osavaltion huono jama, osavaltion budjetti on 45 miljardia alijäämäinen (lähde AP), joka on luotettavimmasta päästä, ja lisäksi vasemmalle kallellaan. Tuo on iso ongelma, kun Trump voi osoittaa, että Newsom on saanut väkirikkaimman osavaltion velkaantumaan rajusti, (oletus tietysti, että tuhoaa koko USA:n talouden, jos valtaan pääsee).
Kun arvioidaan ehdokkaaseen liittyviä riskejä, niin suurimpiin kuuluu se, että ehdokas osoittautuu valtakunnallisesti tyhjäksi tauluksi. Ehdokkaasta paljastuu asioita, jotka eivät vain kiinnosta suurta yleisöä. Hän on osavaltiotasolla erittäin menestyvä, mutta hän ei puhuttele lainkaan valtakunnallisesti. Tämä riski on nähdäkseni kaikilla mainituilla ehdokkailla, mutta Harris on kuitenkin näistä se paras.

Harris tunnetaan, jolloin hänelle voidaan rakentaa kampanja, jossa tuodaan esiin hänen parhaimpia puoliaan. Ehdokkaan tärkein ominaisuus on se, että ihmiset ovat tuntevinaan hänet. Tällöin eivät pienet eivätkä suuret puutteetkaan haittaa. Tietysti Trump on tässä megakertoimella selvä ykkönen. Vaalikampanjassa ongelmana on ajan lyhyys. Jos aikaa olisi ollut vaikkapa vuosi, silloin muut ehdokkaat olisivat voineet kokea ensin nousun ja sitten laskun. Lopulta ihmiset olisivat oppineet tuntemaan ihmisen puutteineen päivineen, jolloin kampanjaakin olisi voitu säätää paremmin.

Tietysti voidaan odottaa ihmettä, uutta Obamaa. Mutta se olisi samantyyppistä harhaa kuin usko siihen, että Biden elpyy ja paranee vanhetessaan.

Toki tässä nyt auttaa se, että monet äänestävät vain Trumpia vastaan ja toiset etsivät nuorempaa ehdokasta. Tässä voisi olla palaa demokraattien voitolle. Mutta Bidenin on väistyttävä. Hän on nyt saanut viestin yläkerralta ja tohtoreilta. Hänen pitäisi kyetä jo tekemään selkeä päätös vetäytymisestä.
Vapaan maailman kannalta, siis tämän kokonaisuuden kannalta näin pitäisikin olla. Sekä Trump että JD Vance on sitä mieltä, että Euroopan tulisi hoitaa Venäjä, jotta USA voisi keskittyä Kiinan uhkaan, joka on todellinen. Mitä Kiina tekee tällä hetkellä? Se kokoaa voimiaan omaa Taiwan projektiansa varten, joka on tulossa. Tällä hetkellä Venäjän Ukraina-retki kulkee täysin Kiinan käsikirjoituksen mukaan. Kiinan intresseissä on, että Venäjän ja Ukrainan konflikti pitkittyy ja pitkittyy, jolloin se imee yhä enemmän Euroopan ja etenkin USA:n aseresursseja, aiheuttaen "taisteluväsymyksen" länsimaihin. Kiina odottaa ihan rauhassa, ja sitten kun väsymys on päällä, niin se tekee oman peliliikkeen Taiwanin suhteen. Tuossa on se Kiinan hetki, jota se odottaa. Tällä hetkellä tämä Putinin projekti varmistaa, että länsimaat tulevat olemaan mahdollisimman huonosti valmistautuneita auttamaan Taiwania, kun Kiina hyökkää sinne. Tämän vuoksi Kiinalla ei ole ollut mitään kiinnostusta minkäänlaisen rauhaan Ukrainassa.
Totta tämäkin puoli analyysistäsi. Yksinkertaisia totuuksia ei ole, vaan on myönnettävä, että Trump saattaa jossakin asiassa oikeassa. Trump vastustaa ainakin kaupallisella tasolla Kiinan vaikutuksen lisääntymistä maailmassa. Hän ei tietenkään tunnusta, että Kiinan ja Yhdysvaltain taloudet ovat niin verkostoituneita keskenään, että kauppasota vahingoittaisi molempia osapuolia. Joka tapauksessa, Ukrainan sota toimii enemmän Kiinan hyväksi, koska se saattaa Venäjän talouden vahvaan riippuvaisuussuhteeseen Kiinan kanssa. Siksi on ymmärrettävää, miksi Kiina lymyää taustalla eikä suostu lopettamaan sotaa.

Taiwanin suhteen on kai oltava kuitenkin levollinen. Huolimatta siitä, että Trump saattaisi hulluuksissaan olla valmis ojentamaan Taiwanin Kiinalle, kunhan taataan talouden pyöriminen, niin Vance ei siihen suostu. Eivätkä muutkaan järkirebut. Taiwan on valmis puolustamaan itseään ja sen valtaaminen olisi Kiinalle hyvin vaikeaa. Toisaalta, Kiina itse tarvitsee Taiwania, sillä sekään ei pysty valmistamaan korkeatasoisia puolijohteita tarvittavia määriä. Taiwan on erittäin merkittävä kauppakumppani Kiinalle.

Näin ollen, Kiinallakaan ei ole oikein varaa hyökätä Taiwaniin. Sen on tyydyttävä murentamaan Taiwania sisäisesti. Tässä tietenkin Trumpilla voisi olla roolia, jos hän jatkaa välinpitämätöntä suhtautumista Taiwaniin. Pelko on todella ase edelleenkin, jos USA hylkäisi Taiwanin, silloin se saattaisi suuntautua kohti Kiinaa pakon sanelemana.

Eurooppaa on vaikea katsoa muuna kuin entisenä suuruutena. EU keskittyy byrokratiaansa eikä kykene pitämään kurissa edes omaa "väkeänsä". Se on vuosikymmenet nauttinut elämästään, nyt saattaa olla aika maksaa laskut. Valittavana on Ukrainan jatkuva tukeminen tai Venäjän uhkan kasvaminen. Kaikki olisi niin paljon helpompaa, jos asevoimista olisi pidetty huolta ja olisi vähennetty riippuvuutta USA:n. Historiallisestikin katsoen, USA:n vetäytyminen Euroopasta on jopa todennäköistä, koska aina välillä jenkit haluavat hoitaa omat asiansa. Nyt on tämä syklin osa menossa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Trumpin ensimmäisellä kaudella amerikkalaisen palkansaajan reaaliansiot kasvoivat todella mukavasti joka vuosi, ainakin koronakriisiin asti. Moni Amerikassa ei ole siis sitä mieltä, että Trump oli heille haitallinen.

Talouden buustaaminen julkista velkaa reilusti kasvattamalla? Kuulostaa ihan Sanna Marinin hallitukselta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ja lopullinen niitti on tässä: CNN: Pelosi sanoi Bidenille, ettei tämä voi voittaa

Pelosi on se toinen demokraattien guru, Obaman lisäksi. Nyt Biden pitää lehdistötilaisuuden, jossa kertoo tehneensä suuren päätöksen.

Jos Biden on sosiaalisesti älykäs, kuten itse uskon, hän pystyy näkemään lähimpiensä silmistä syvän kasvavan epätoivon. Ja tällöin tekee välttämättömyydestä hyveen.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun arvioidaan ehdokkaaseen liittyviä riskejä, niin suurimpiin kuuluu se, että ehdokas osoittautuu valtakunnallisesti tyhjäksi tauluksi.
Demonraattien ehdokkaan tärkein ominaisuus on karismaattiset puhujanlahjat. (Niillä Obamakin nousi tuntemattomuudesta pressaksi. Obaman nousu alkoi tästä puheesta. Kannattaa katsoa, jos ei ole aiemmin nähnyt.)

Aikaa on (ehkä) riittävästi, mutta se kuluu nopeasti. Demokraattien ehdokas, jos on luokkaa viisikymppinen, tulee saamaan paljon ääniä jo ikänsä vuoksi. Suuri osa äänestäjistä pitää molempia nykyisiä ehdokkaita liian vanhoina virkaan. Harris on ymmärtääkseni parhaimmillaan erinomainen, mutta sitten taas vastapainona huonommilla hetkillään ei mitenkään kovin vakuuttava. Koska en usko Bidenin mahdollisuuksiin voittaa, toivon että korona (johon on nyt sairastunut) olisi se jumalan viesti, jonka perusteella luopuu ehdokkuudesta.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Talouden buustaaminen julkista velkaa reilusti kasvattamalla? Kuulostaa ihan Sanna Marinin hallitukselta.

Nojaa, ennen koronaa USA:n velkasuhde ei käytännössä kasvanut. Velan määrä tietysti kasvoi, mutta velkasuhde pysyi stabiilina talouskasvun vuoksi. Korona sitten teki tuohon piikin. Eikä se Biden myöskään ole mitenkään vastahakoisesti julkista rahaa käyttänyt. Mutta näillä asioilla ei ole merkitystä amerikkalaiselle perustallaajalle. Trumpin kaudella käytettävissä olevat tulot kasvoivat tuntuvasti joka vuosi koronaan asti. Bidenin aikana inflaation vuoksi ne ovat laskeneet. Ei inflaatio tietenkään Bidenin syy ole, mutta amerikkalainen peruspulliainen ei tästä välitä. Eikä korona ollut Trumpin syy, mutta amerikkalaiset äänestivät hänet ulos koronan vuoksi.

Ja lopullinen niitti on tässä: CNN: Pelosi sanoi Bidenille, ettei tämä voi voittaa

Pelosi on se toinen demokraattien guru, Obaman lisäksi. Nyt Biden pitää lehdistötilaisuuden, jossa kertoo tehneensä suuren päätöksen.

Jos Biden on sosiaalisesti älykäs, kuten itse uskon, hän pystyy näkemään lähimpiensä silmistä syvän kasvavan epätoivon. Ja tällöin tekee välttämättömyydestä hyveen.

Kyllä nyt merkit ovat ilmassa sellaiset, että kohta vaihtuu ehdokas.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Nyt on Biden kovassa grillissä. Pelosi, Schumer, CNN… Tietää, että on pulassa kun CNN laittaa ulos näin nimettyjä pätkiä





Pätkässä Biden kertoo, että Obama pyysi häntä varapresidentiksi 2020

Vielä yrittävät - pari viikkoa aikaa saada ehdokas vaihtoon. Sietäisi kuitenkin nämä samat mediat ja Bidenin hallinto hävetä, kun ovat peitelleet ilmiselvää tilannetta ja päästäneet tämän näin pitkälle.
 
Viimeksi muokattu:

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nyt on Biden kovassa grillissä. Pelisi, Schumer, CNN… Tietää, että on pulassa kun CNN laittaa ulos näin nimettyjä pätkiä





Pätkässä Biden kertoo, että Obama pyysi häntä varapresidentiksi 2020

Vielä yrittävät - pari viikkoa aikaa saada ehdokas vaihtoon. Sietäisi kuitenkin nämä samat mediat ja Bidenin hallinto hävetä, kun ovat peitelleet ilmiselvää tilannetta ja päästäneet tämän näin pitkälle.


Jossain fiksussa maailmassa Biden olisi jo aikoja sitten ilmoittanut olevansa yhden kauden presidentti ja antanut avoimen kilpailun tuoda hyviä ehdokkaita esille.

Jos nyt jotain hyvää demokraattien kannalta koittaa löytää tästä ajoituksesta, niin Trumpin varapresidenttivalinta ei varsinaisesti tuonut yhtään uutta äänestäjää, joten nyt vaihtamalla Biden esim Kamalaan ja ottamalla varapresidentiksi joku valkoinen keski-ikäinen mies keskiläntisestä osavaltiosta voisi olla toimiva kombo. Tosin onko Wisconsin/Pennsylvania-akselilla jotain tarpeeksi tunnettua ja pätevää henkilöä tarjolla?
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Mietin tässä, mitä olisi tapahtunut, jos demokraatit olisivat valinneet Bidenin Hillaryn tilalle 2016 vaaleihin. Todennäköisesti luotettava Biden olisi pyyhkinyt Trumpilla lattiaa ja valittu äänivyöryllä myös 2020. Nyt hieman höperöitynyt, mutta arvostettu 2 kauden presidentti olisi siirtymässä ansaituille eläkepäiville ja tilalle olisi tulossa joku nuorekkaampi. Trump olisi ollut sivulinjoilla koko 8 vuotta ja nyt näyttäisi nuoremman ehdokkaan rinnalla liian vanhalta pressaksi.

Tai sitten ihan jotain muuta, mistäpä sen tietää.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Jossain fiksussa maailmassa Biden olisi jo aikoja sitten ilmoittanut olevansa yhden kauden presidentti ja antanut avoimen kilpailun tuoda hyviä ehdokkaita esille.

Ja näinhän Biden itse ilmoitti, kun ensimmäiselle kaudelle pyrki. Siitä onkin nyt häneltä kysytty, että miksei pitänyt tästä kiinni, niin vastaus on tyyliin että hän on saanut niin paljon aikaan, mutta hommat on kesken ja tilanne on muuttunut. Biden myös uskoo kivenkovaa, että hän on ainoa, joka voi voittaa Trumpin.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja näinhän Biden itse ilmoitti, kun ensimmäiselle kaudelle pyrki. Siitä onkin nyt häneltä kysytty, että miksei pitänyt tästä kiinni, niin vastaus on tyyliin että hän on saanut niin paljon aikaan, mutta hommat on kesken ja tilanne on muuttunut. Biden myös uskoo kivenkovaa, että hän on ainoa, joka voi voittaa Trumpin.
Itserakkaus lienee yleistä. Sitä on vain joskus tapana itselleenkin verhoilla elämää suurempiin tarkoitusperiin.
 

PetriVaris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin. Eikös tuo Bidenin touhu sitten ole autoritääristä, kun selkeästi vanhuuden höperö istuva presidentti taustajoukkoineen tarraa vallankahvaan kynsin ja hampain?

Ilman puoluejohdon junailua, demarit olisivat voineet valita Bernie Sandersin ehdokkaaksi vuonna 2016 Hillaryn sijaan niin USA voisi olla täysin erilainen nykyään.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Erinäisistä lähteistä on jo kuulunut huutoja että Michelleä houkutellaan todenteolla kisaan. Jää nähtäväksi. Näin veikkasin helmikuussa.

Gallupien mukaan Michelle veisi kisan nyt 60-39. Malttaako olla suostumatta?

Michelle ei vaan ole poliitikko. Pärjäisisikö edes vaaliväittelyssä Trumpia vastaan tai median edessä? Epäilen. Yhtä hyvin voisi pyytää Taylor Swiftiä ehdokkaaksi, koska hän on suosittu. Veikkaan, että näiden molempien uskottavuus ja suosio vähenisi aika nopeasti, kun kansa tajuaisi, että tarvitaan jotain muutakin poliitikon tehtävässä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös