Shadowplay
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- IFK Helsinki
Paljon puhutusta WTC7 romahduksesta on ilmestynyt ainakin tämä artikkeli. Siinä selitetään miten rakennus romahti vain yhden tukirakenteen romahdettua.
Tieteellistä julkaisemista tuntemattomille kerrottakoon, että artikkeli joutuu sekä ns. vertaisarviointiin (englanniksi peer review) että ulkopuolisen asiantuntijan arviointiin ennen kuin se julkaistaan. Sen jälkeen periaatteessa jokainen saa haastaa tutkimuksen/artikkelin. Kritiikin pitää toki läpäistä samanlainen käsittely. Yhtäkään salaliittoja tukevaa artikkelia ei tosiaan ole julkaistu - ja jokainen tajuaa miksi.
Jokainen myöskin tajuaa, että tällaiseen julkaisuun artikkelin saaminen on a) vaativaa b) uraa edistävää. Siksi esim. linkittämäni artikkelin virheelliseksi osoittaminen toisi mainetta ja mammonaa. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, ja edelleen jokainen tajuaa miksi.
Sanavalinnat ovat tietenkin tyypillisiä tieteelliselle esittämiselle. Et sitten anna mitään arvoa tieteelle? Se, että artikkeli ilmestyy nimenomaan rakenteisiin keskittyneessä julkaisussa (Structural magazine) tarkoittaa, että alan asiantuntijat ovat jo ennen julkaisua arvioineet sen. Siinä ei FEMAlla tai NISTllä ole mitään tekemistä tuon arvioinnin kanssa.
Jännää vääntöä kaikkiaan ketjussa, ottaen huomioon että vuosi on 2010 ja lätkäpalsta. Sivuhuomiona, vaikka pyrkimys on varmaan ihan hyvätahtoinen niin tällainen Stonewallin yllä esittämä ison T:n Tieteen korostaminen (yleistä jatkoajassa) on aika hupsua. Hupsua se on varsinkin, kun jokainen etäisestikin tieteen kanssa tekemisissä oleva näkee tuosta "artikkelista" saman tien, ettei se ole tieteellinen artikkeli. Varmistin asian huvikseni katsomalla kyseisen läpyskän kirjoittajaohjeita. Niissä sanotaankin suoraan, että: "We remind authors that STRUCTURE® magazine is not a journal. As such, lengthy and detailed “papers” are discouraged." Eli enemmänkin kyse on tuollaisesta ko. alan amerikkalaisen kansallisen järjestön newsletteristä/magazinesta, jonka toki nimikin jo kertoo. Missään ei ole myöskään mainintaa, että kyse olisi vertaisarvioidusta referee-julkaisusta (mitä se ei tietenkään olekaan kun ei ole edes journaali).
Kiinnostaisi myös tietää, miten "vertaisarviointi (englanniksi peer review)" ja "ulkopuolisen asiantuntijan arviointi" eroavat toisistaan. Olen aina luullut että nämä ovat synonyymejä. Ehkä olen sitten "tieteellistä julkaisemista tuntematon". Julkaiseminen tällaisessa kansallisen järjestön magazinessa voi myös tosiaan olla jonkinlaisessa hyväveliverkostoitumisen mielessä "vaativaa" ja "uraa edistävää", mutta tieteelliseltä kannalta näin ei ole.
Pähkinänkuoressa: väite että juuri ko. juttu olisi tieteellisesti ja puolueettomasti arvioitu ennen julkaisupäätöstä on perustelematon ja väärä. Ja todetaan nyt vielä varmuuden vuoksi, että yllä sanomani ei tietenkään tarkoita ettenkö pitäisi ko. julkaisua luotettavampana kuin salaliittoteoreetikoiden youtube-videoita. Jatkakaa.
* * *
shadowplay