Osmo Rapeli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kuusijuhla - Sex Festival
Suomessa on myös orastavaa aihiota ja osaamista esimerkiksi puukerrostalojen suhteen, vaikka osa yrityksistä onkin erinäisistä syistä ja koronan ja sodan ja kantavien rakenteiden puutteiden takia mennyt viime vuosien aikana nurin. Tämä antaa kuitenkin yhden osviitan siihen, että laadukkaan puukerrostalorakentamisen ympärille voisi rakentua lisää myös muita tuotteita, pienempiä yksiköitä. Mitä vain mutta ei pelkkää betonia!Niin jos Suomi ei ole kilpailukykyinen pienen jalostusasteen tuotteissa niin pitäisikö meidän siinä tapauksessa pyrkiä siihen että alennetaan palkkoja/työnantajan kuluja suhteessa kilpailijoihin vai pyrkiä siihen, että tehdään korkean jalostusasteen tuotteita? Kun itse mietin alhaisen jalostusasteen tuotteita niin tulee mieleen raaka-aineet, vaatteet ja esimerkiksi alhaisen jalostusasteen puutavara (lautatavara jne.). Suomessa metsä kasvaa vähän heikommin kuin Päiväntasaajan tienoilla johtuen siitä että täällä on talvi ja pimeääkin. Samoin kuin se haittaa maanviljelyäkin niin ei voi oikein ryhtyä miksikään ruuantuotannon suurvallaksi.
Voi toki miettiä miksi Norjasta viedään lohta Puolaan käsiteltäväksi ja sieltä takaisin kaupan hyllylle Norjaan tai Suomeen. Tuota voi selittää se että, vaikka Norjassa onkin parempi kasvattaa ne lohet ja siellä on varmasti panostettu teknologiaan paljon, niin keskimääräisessä tulotasossa on merkittävä ero. Puolalaisen keskitulot vuodessa ovat 16 850 dollaria ja norjalaisen 83 880 dollaria. Eli se on yli neljä kertaa halvempaa. Koska kalan perkaaminen teollisesti on suhteellisen yksinkertaista hommaa niin siellä tuskin maksetaan edes sitä 16 000 dollaria vuodessa niille työntekijöille. Eli alhaisen jalostusasteen homma tehdään siellä missä se on halpaa.
Sen sijaan Suomessa on koottu esimerkiksi autoja vaikka maamme kuulemma on tuhottoman kallis ja yritykset koittavat päästä täältä pakoon oli tilanne mikä hyvänsä. Samoin täällä on tehty loistoristeilijöitä. Miksi? No täällä on osaamista siihen ja se vaatii enemmän jalostamista kuin jäätyneen kalan sirkkelöinti keskeltä poikki. Tai kinkun työntäminen leikkuriin josta tulee ulos pekonia ja kone pakkaa senkin automaattisesti.
Toki kun mietin sitä teollisuuden alaa joka tulee ensimmäisenä mieleen kun pohdin Norjan taloudellista rakennetta niin mieleen ei tule kalastus vaan öljy. Ei ei kalanmaksaöljy vaan se raakaöljy jolla pystyvät rahoittamaan hulppeaa elintasoaan. Suomella ei tietääkseni ole öljyvaroja, eikä niihin oikein ole pääsyäkään ellemme sitten valloita tietämme Jäämerelle ja osallistu öljynporaukseen siellä kun ilmastonmuutos on sulattanut merijään pois.
On esim. käsittämätöntä, että Suomen pitää ostaa jalkalistoja Tanskasta, suomalaisesta puusta tehtyjä.