Vihreä Liitto

  • 1 399 263
  • 10 644

ColCbj

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC Sierre
Mikäli jokin toinen taho olisi esittänyt tällaisia virheellisiä väittämiä, olisivat monet nyt hiljaa olevat nimimerkit täällä vaahtoamassa misinformaatiosta, populismista ja faktapohjaisen yhteiskunnan romuttamisesta Putinin pussiin pelaamisella.

Kehuin jo aiemmin Virtaa, kehun usein myös Harjannetta ja Tynkkystä. Tervehdin ilolla sitä, että vihreiden ilmastopopulisti- ja raivofeministisiipi Ohisalon, Suomelan ja Karin johdolla on jäämässä marginaaliin. Suomi tarvitsee vakavasti otettavan vihreän puolueen.
 

axe

Jäsen

– Kyllä, ilmastomittaus on tehty ennen nykyistä hallitusta. Poistin postauksen ja pahoittelen väärää tietoa. Jään silti odottamaan nykyisen hallituksen kunnianhimoisia ilmastotoimia. Nykyisten päätösten valossa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ei tule toteutumaan, Ohisalo kirjoitti.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toivottavasti vielä tajuaisi korjata idioottimaisen ulostulonsa mutta en pidätä hengitystä.

No niin, ehkä en täysin heitä toivoani Ohisalon suhteen vaikka pettymys olikin melkoinen. Julkaisun poistaminen ja pahoittelu väärän tiedon jakamisesta on mielestäni jotakuinkin kaikki mitä poliitikolta voi vaatia ja olisi jäänyt pahimmilta änkyröiltä tekemättä.

Erityisesti propsit siitä, että Ohisalo ihan eksplisiittisesti myönsi levittäneensä erehdyksessä väärää tietoa. Nykyään tuo on hyvin olennaista sillä, kuten tässäkin ketjussa saatiin huomata, fanipäädyssä vääräkin tieto kääntyy äkkiä oikeaksi mitä mielenkiintoisampien mentaaliakrobaattisten liikkeiden avustamana kun vastakkainasettelu on tarpeeksi kovaa.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Millainen hakkuumäärä olisi mielestäsi pitkällä tähtäimellä hyväksyttävällä tasolla?
Ainakin kuluvana vuonna teollisuuspuun hakkuumäärä jää viime vuoden tasolta n. 6%, joten ennätystasoista puhuminen kuulostaa erikoiselta.

Käyttääkseni ohisalolaista retoriikkaa voi siis sanoa hiilinielujen vahvistuvan vihreiden jäätyä pois hallituksesta.

ed: tilastolähteenä PTT:n ennuste.
 
Kysyn sivujuonteena; mikä nykyisen tapaisissa hakkuumäärissä on mielestäsi vikana silloin, kun vuotuisten hakkuiden poistuma on kuutiometreissä alempi kuin metsien vuotuinen kasvu? Millainen hakkuumäärä olisi mielestäsi pitkällä tähtäimellä hyväksyttävällä tasolla?
Koska tämäkin pienentää hiilinieluja. Koska olemme luvanneet, etteivät nielut pienene, niin joudumme nyt korvaamaan hakkuiden seurauksena pienentyneistä nieluista rahalla 50-80 miljoonaa hiilidioksiditonnia, joka maksaa miljardeja.


Metsiä voi käyttää niin paljon kuin sielu sietää, perälautana ainoastaan se että tavoitteemme luontokadon ja ilmastopäästöjen osalta toteutuvat.

Luontokadon osalta sovelletaan karkeaa 1/3 nyrkkisääntöä, eli voimme tärvellä kaksi kolmasosaa luonnosta ja nykyinen monimuotoisuus kykenee säilymään siinä viimeisessä kolmanneksessa, vähemmän elinvoimaisena, mutta säilymään kuitenkin. Etelä-Suomen metsistähän olemme tärvelleet jotain 97%.

Hiilipäästöjen osalta metsä on osa kokonaisuutta liikenteen, ruuan, energian jne. kanssa, joten riippuu kaikista muista muuttujista mille tasolle haluamme metsien hiilitaseen.
 

Analyzer

Jäsen
Ainakin kuluvana vuonna teollisuuspuun hakkuumäärä jää viime vuoden tasolta n. 6%, joten ennätystasoista puhuminen kuulostaa erikoiselta.

Käyttääkseni ohisalolaista retoriikkaa voi siis sanoa hiilinielujen vahvistuvan vihreiden jäätyä pois hallituksesta.

ed: tilastolähteenä PTT:n ennuste.

Tarkoituksenani oli viitata juurikin edellisen hallituksen aikaisiin hakkuutasoihin, jotka olivat ennätystasolla. Kirjoitin vähän huolimattomasti. Vihreiden nelivuotiskaudella puuta hakattiin enemmän kuin koskaan ja tehtiin päätöksiä (metsägroup infran tukeminen) jotka sinetöivät korkeat hakkuutasot jatkossakin. En suoraan kritisoi ja syytä vihreitä mistään, mutta tämä nyt vaan on fakta.


Tämä nykyinen hallitus ei ole myöskään tehnyt mitään mikä vähentäisi hakkuutasoja tai lisäisi luonnon monimutoisuutta. Markkinat eivät vain vedä nyt orastavassa taantumassa samaan tapaan puuta.
 

Analyzer

Jäsen
Kysyn sivujuonteena; mikä nykyisen tapaisissa hakkuumäärissä on mielestäsi vikana silloin, kun vuotuisten hakkuiden poistuma on kuutiometreissä alempi kuin metsien vuotuinen kasvu? Millainen hakkuumäärä olisi mielestäsi pitkällä tähtäimellä hyväksyttävällä tasolla?

Suomen metsien kasvu kiihtyy ilmastonmuutoksen myötä. Vastaavasti sitten monella alueella maailmalla vaikutus on päinvastainen.
Jos me lisäämme hakkuutasoja niin ilmastonmuutos kiihtyy.

Tässä toki sitten tullaan saman dilemman eteen kuin vaikka turkistarhauksessa. Kannattaako meidän se tehdä kuitenkin täällä, kun kysyntä on olemassa ja markkinat ottavat sen jostain kuitenkin. Se on vähän ikuisuuskysymys.

Itselleni pääsyy vastustaa nykyistä hakkuutasoa on luontokysymykset. Luonnonsuojelualueiden ulkopuolella luonto köyhtyy, kun tehometsätalouden vaikutus näkyy joka puolella. Puupeltoa puupellon perään. Metsähallituksen maille tehdään koko ajan aivan hirveät määrät uutta tiepohjaa, jotta tulevat hakkuut ja puuntarve voidaan mahdollistaa. Sellaista koskematonta metsää alkaa olla vaikea enää löytää luonnonsuojelualueiden ulkopuolelta.


Kun hiilineutraaliutta kohti kansakuntana pyritään ja sanktiot ja seuraamukset välttämään, niin näen mielekkäämpänä lisätä hiilinieluja kuin vaikka nostaa polttoaineen hintaa. Toki päästöjä täytyy myös vähentää, mutta painottaisin itse näin päin. Hiilinielujen vahvistaminen toki käy kalliiksi, jos valtion omaa puunmyyntiä vähennettäisiin tai luotaisiin uusia veromalleja kustannusten nostamiseksi ja siten kysynnän hillitsemiseksi. Siinä tulee kuitenkin kaupan päälle luontoarvot hiilinielujen kasvamisen lisäksi.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
vesistöjen pilaaminen taisi olla 70-luvun juttu, kun mielivaltaisilla ojituksilla suo-alueista halusivat maanomistajat tehdä metsiä
Ojituksilla on pidempi historia. Työllisyystöinä ojitusta on teetetty 1930-luvulla, todennäköisesti jo aiemmin.

Laajemmassa mittakaavassa ojitus alkoi sotien jälkeen, kun puutavaralla maksettiin sotakovauksia ja pienentyneeltä maa-alalta haluttiin parempaa tuottoa. Lisäksi raivattiin uusia peltoja luovutetuilta alueilta muuttaneille ihmisille. Valtio tuki koneellistunutta ojitustoimintaa rahallisesti ohjelmilla ja metsänhoitajat suosittelivat sitä isännille.

Ojitukseen "syyllisten" ja taustavoimien joukko on siis moninaisempi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän nämä ojitetut suot voi yhtäältä nähdä osana historiaamme. Ouluun silloin tällöin Hevalta lentävänä Pohjois-Pohjanmaan metsäplantaasit ovat lintuperspektiivistä melkoinen näky, kun ojien muodostamat rajat näkyvät yläilmoihin ja hyvinvointia kansallemmehan nuo plantaasit yhä edelleen tuottavat. Toki luonnon moninaisuus on kärsijänä tässä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Poisti postauksen ja pahoitteli virheellistä tietoa. Miten olisit itse seivannut, jos olisit vastaavalla tavalla töpännyt? Kieritellyt itsesi tervassa ja höyhenissä ja lukinnut itsesi senaatintorille jalkapuuhun, vai kuinka?
Aika spekulatiivinen kysymys, kun yleensä tyrin vain yksityisesti enkä julkisesti. Mutta noin nolon jutun anteeksipyynnöstä olisin luultavasti jättänyt viittauksen nykyiseen hallitukseen pois, ja tyytynyt vain pahoittelemaan. Tämän osuuden siis:

"Jään silti odottamaan nykyisen hallituksen kunnianhimoisia ilmastotoimia. Nykyisten päätösten valossa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ei tule toteutumaan"
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Totta varmasti tuokin, mutta erityisesti 70-luvulla moni aiemmin kirkas järvi muuttui ruskeaksi, jos omien vanhempieni aikalaiskertomuksia on uskominen.
Lähinnä korvaani särähti yleistys "maanomistajien henkilökohtaiseen ahneuteen". Viittaan myös aikalaiskertomuksiin (lähinnä omaan isääni), joissa metsäherrat kertoivat miten maaplänttiä tulisi kehittää.

Moni pientilallinen oli entisiä mäkitupalaisia tai torppareita, ostanut tilansa 1920-luvulta eteenpäin ns. torpparilain astuttua voimaan. Vaikka pelko on meidän silmissämme erikoinen, oli uusilla tilallisilla pelko metsäpalstan menettämisestä, jos ei tee kuten herrat sanovat. (Sisällissodan arvet olivat yhä tuoreita.) Kun tiedän miten köyhiä metsätilansa hankkineet ihmiset olivat, tuntuu ahneudesta puhuminen toiminnan yleisenä motiiv8na todella kohtuuttomalta.

Tämä puolustelu ei tietenkään koske valtion metsiä, joita ojitettiin ja muokattiin etenkin Lapissa koneellisesti käsittämättömällä tavalla.
 
Sinänsä @Pete Malmi oikeassa humus-puuroista, mutta vesistöjen pilaaminen taisi olla 70-luvun juttu, kun mielivaltaisilla ojituksilla suo-alueista halusivat maanomistajat tehdä metsiä. Ei siis varsinaisesti metsäteollisuuden itsensä tuotos, vaan henkilökohtaisen ahneuden tuoma seuraus.
Aiempien kommentoijien kanssa samoilla linjoilla ojitusten syistä. Historiassa on aina tehty paljonkin valintoja, jotka tekohetkellä ovat aivan pragmaattisia, mutta jälkikäteen tarkasteltuna osoittautuvat kestämättömiksi. Sellaisia tehdään myös tällä hetkellä.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Lähinnä korvaani särähti yleistys "maanomistajien henkilökohtaiseen ahneuteen". Viittaan myös aikalaiskertomuksiin (lähinnä omaan isääni), joissa metsäherrat kertoivat miten maaplänttiä tulisi kehittää.
Se on juuri näin. Ahneudesta puhuminen tässä yhteydessä tarkoittaa joko tietoista provoamista tai silmitöntä ymmärtämättömyyttä kokonaisuuksista asian ympärillä. Se oli yksi aikakauden tapa, jonka motiivit oli melko helposti ymmärrettäviä, vaikka lopputulema ei ollutkaan aivan niin mukava. Jos tuosta haluaa puhua ahneutena, niin samalla tavalla voisi sanoa, että ahneuden vuoksi 1970-luvun öljykriisissä rakennettiin pieni-ikkunaisia kerrostaloluukkuja tai ahneuden vuoksi talvisodan aikana suomalaiset vaihtoivat kultasormuksiaan rautaisiin, jotta saataisiin lisää ilmatorjuntakalustoa tyydyttämään ahneita tarpeitamme.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ohisalolle kävi se klassinen moka, käytännössä tuuletti tekemäänsä omaa maalia. Kiusallisempaa ehkä enää oli ministerikaudellaan voimalaitoksen sulkeminen ja sitä kautta joillekin työttömyys oli Ohisalolle juhlan paikka.

Ideologia politiikassa täytyykin olla, mutta sen ei pidä kahlita ajattelua ainakaan kokonaan.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On ihan aiheellista suojella myös vanhoja metsiä, mutta yhtä lailla suomalaisten intressissä tulee olla suojella kotimaista metsätaloutta taloutemme yhtenä perustana. Ei voi mennä niinkään, että vihreä vasemmisto vaatii vastikkeetonta rahaa suuntaan jos toiseen ja vastustaa saavutettuihin etuihin puuttumista, ja samalla potkii kotimaista metsätaloutta nilkoille minkä ehtii, kuten edellinen sosialistihallitus kerkeästi teki.
Metsäteollisuus ei olisi kusessa, jos Venäjältä puuta saisi tuoda Suomeen. Ja Venäjän Karjalassa tuskin ketään viranomaista kiinnostaisi jos jokin kirkas metsälampi ei enää avohakkuun jälkeen olisikaan niin kirkas metsälampi. Onkohan niillä mitään ohjelmaa luonnon monimuotoisuudesta ym.?

Eli metsäteollisuuden saavutetut edut menivät kun sota alkoi. Valitettavasti tässä maassa luontoarvot ovat kohtuullisen kovaa valuuttaa, ja jonkin 60-100v metsän kaataminen sen takia että siitä tehdään pahvilaatikko jonkin roinan kuljettamiseen, voi vaan jostakin tuntua siltä että eikö puusta mitään arvokkaampaa saisi aikaiseksi. Jos katsoo metsäteollisuuden tilinpäätöksiä, vastaus on ei.

Koska raaka-aineesta on pulaa, eikä sitä tästä maasta juuri nykyistä enempää saa metsistä irti, heikoimmat tulevat sortumaan elon tiellä. Viimeisimmän tehtaan kaatuessa sanottiin ettei se ollut kustannustehokas. Samassa silloinen oppositiojohta Petteri Orpo sanoi, ettei tehdas olisi kaatunut kokoomuksen vahtivuorolla. Olisiko Orpo halunnut tukea veronmaksajien kustannuksella tuotantolaitosta, joka ei pärjää kilpailussa? Petterin kommentti kuvastaa kuinka poliitikot ovat teollisuuden kainalossa.

Se vanha sanonta ”Suomi elää metsästä” on nykyvalossa hiukan harhaanjohtava. Suomi eli myös Venäjän metsistä. Ei tosin enää. Ehkä nykyinen markkinasykli muuttaa myös metsäteollisuutta enemmän kohti arvokkaimpia tuotteita, jota ollaan odoteltu Jouko Ahosen ajoista saakka.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Ohisalolta kyllä melkoinen kompastuminen omaan nokkeluuteen X:ssä.

Ai saatana, että nauratti tuo kiukku-öyhötys, joka putosi omaan päähän

"– Eikä yllätä yhtään! Istuvan hallituksen toimesta Suomi on siirtynyt sijalta 15 sijalle 26 valtioiden ilmastotoimia arvioivassa indeksissä. Samaan aikaan Suomi puhuu pääministeriä myöten maailmalla kauniista toimistaan. Tässä näytöt, Ohisalo kirjoitti."

Ohisalon omat näytöt on annettu ja tuskin on enää lähiaikoina (jos koskaan) asiaa ministerisalkulle.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kaiketihan omille kannattajille kuitenkin upposi ja moni vihreä entistäkin agitoituneempi nykyhallitukselle.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suosittelen kaikissa tapauksissa tarkistamaan faktat ennen kuin lähtee levittämään jotain Twitterin öyhöttäjien juttuja.

Palataan vielä asiaan nyt kun Ohisalo itsekin ansiokkaasti pahoitteli väärän tiedon levittämistä. Tämä lainattuhan oli myös Matias Mäkysen "puolustus" Ohisalon twiitille: Nostetaan esiin, että 20% kokonaisarvosanasta muodostavassa kategoriassa eli ilmastopolitiikkaa käsittelevässä osuudessa on nykyhallituksenkin kädenjälki huomioitu. Öyhöttäjiin viitaten sitten implikoidaan, mihinkään faktaan perustumatta, että tämä olisi Suomen laskun takana.

Kun katsotaan itse raporttia, joka siis on ladattavissa ao. linkistä, voidaan havaita että kategoriassa "climate policy" Suomi oli toiseksi paras Hollannin jälkeen. Sen sijaan viime vuoden indeksissä Suomen edellä oli seitsemän maata. Eli tässä 20% kokonaisarvosanasta muodostavassa ainoassa kategoriassa johon nykyhallituskin on voinut vaikuttaa Suomen sijoitus parantui, ei heikentynyt.

Tämä tarkoittaa, että Suomen "ranking-romahdus" oli vain ja ainoastaan edellisen hallituksen aikaisen suoriutumisen ansiota. Tämä puolestaan alleviivaa, että kyseessä oli toden totta aivan katastrofaalinen ja jopa paljon suurempi huti Ohisalolta kuin itse ensin kuvittelin tai mitä mediakaan raportoi. Käsittämätön öyhötys edelliseltä ympäristöministeriltä ja tutkijakoulutuksen saaneelta. Luulisi edes hieman katsovan mitä lukuja kommentoi. Voin vaan kuvitella kuinka on hävettänyt, mutta noin räikeää munausta nyt ei voi oikein muuta kuin pahoitella.

Faktat tosiaan on suositeltavaa tarkistaa. Tuosta ranking-laskusta ei saa nykyhallituksen vikaa kertakaikkiaan millään tulokulmalla.



 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Marinin hallitushan oli ympäristöasioissa ihan totaalinen floppi ja ainakin itse petyin siihen, koska odotukset olivat aika korkealla. Kepun piikkiin voi toki laittaa paljon asioita, mutta vihreiden olisi pitänyt pystyä parempaan. Nykyinen hallitus toki jatkaa seinää päin ajoa, mutta kun se nyt oli muutenkin lähtökohtana kaikelle, niin se ei sillä lailla harmita tai yllätä.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Iltalehden mukaan Fatima Diarra on halunnut antaa panoksensa Haaviston tukena.
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Vihreiden puh.joht. Virta kyseli Orpolta tänään, miksei hallitus ole jo lopettanut Suomen velkaantumista.
Onhan tämä eduskunnan kyselytunti täyttä teatteria, mutta jotain rajaa kuitenkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös