Olisiko tuo vihreiden pimeä keskiaika nyt ohi, kun heavykin ilmeisesti kannattaa ydinvoimaa?
Ja varmasti heti kun Vihreät reilun 10 % kannatuksellaan lakkaavat vastustamasta ydinvoimaa, niitä alkaakin nousta kuin sieniä sateella.
Olisiko tuo vihreiden pimeä keskiaika nyt ohi, kun heavykin ilmeisesti kannattaa ydinvoimaa?
Fakta on että kokoomus Vapaavuoren johdolla torppasi viimeisimmän lhankkeen pääsyn eduskunnan käsittelyyn. SDP olisi sen Antti Rinteen johdolla sinne vienyt. Toki vihreät pakottivat kokoomuksen tähän, kokoomushan on tunnetusti vihreiden apupuolue.Miksi yrität jatkuvasti jankuttamalla muuttaa veden viiniksi? Fakta on se, että vihreät ovat vuosikymmeniä vastustaneet ydinvoimaloita. Omalla äänekkäällä toiminnallaan he lienevät harhauttaneet muitakin - tai käyneet poliittista kauppaa.
Höpsis. Keskeinen syy on ollut raha, jota nämä voimalat eivät markkinaehtoisesti tuota. Sen takia niitä rahoittaa Putinin Venäjän kaltaiset "kehittyvät valtiot", joissa energia on politiikanteon väline.Jos TVO olisi halunnut rakentaa, se olisi voinut. Ei rakentanut. Keskeisenä syynä lienee se myrkynvihreä ilmapiiri, jota erityisesti vihreät ovat olleet rakentamassa ydinvoiman ympärille.
Suomi alkaa olla niitä harvoja maita, joissa on ylipäänsä päädytty lisäydinvoiman rakentamiseen lähivuosina. Syy on selvä: uusiutuva energia halpenee jatkuvasti, ja siihen voidaan investoida jo melko lyhyellä aikajänteellä ilman suuria investointitukia. Ydinvoima sen sijaan sitoo rutosti pääomia, ja projektit kestävät yleensä sen 50 vuotta tai pidempään. Niinpä ei ole kovin kannattavaa laittaa paukkuja teknologiaan, jota ei välttämättä ole suuressa mittakaavassa vaikka 20 vuoden päästä.
Ei taida olla yksikään ydinvoimala jäänyt rakentamatta Ohisalon, tai oikeastaan kenenkään muun Vihreän takia. Siinä mielessä outo kuitti.
Mitään käytännön merkitystä tuolla ohjelman merkinnällä ei ole. Jos TVO keksii nyt aloittaa Olkiluoto nelosen rakentamisprisessin, niin Ohisalon mielipiteellä tai Vihreiden ohjelmalla sitä ei estetä.
Eikö se nyt ole vähän hassua samaan hengen vetoon kertoa että markkinat pitävät enemmän aurinkopaneeleista ja sitten linkata juttu jossa sanotaan, että markkinat tarvitsisivat vain sitä varten valtiovallalta tukirahaa? Melkoista markkinataloutta.Vähän hassua tämä palstan viime aikojen ydinvoimalakeskustelu. Eiköhän se tuossa russovoimalan kohdalla käynyt jo selväksi, että vapaat markkinat eivät ole enää kiinnostuneita uusien ydinvoimaloiden valmistamisesta. Tämä ylen sivuilta löytyvä juttu perovskiitista valmistettavista aurinkokennoista tarjoaa yhden mahdollisen vaihtoehdon lähitulevaisuudessa: Tulostetaanko tehokasta aurinkopaneelia kohta seiniin, kattoihin ja ikkunoihin? — Suomi oli aurinkosähkön vallankumouksen edelläkävijä, nyt kehitystä johtaa Puola
Mun silmiin vaikuttaa siltä, että markkinat pitävät tämäntyyppisiä ratkaisuja parempina, kuin ydinvoimalaa.
Onhan se älyllisesti köyhää laittaa Maria Ohisalo vastuuseen siitä mitä Vihreät teki vaikka vuonna 2002.Sinänsä virkistävää ettei ympäristöpuolueen ilmastopolitiikan ristiriitaisuutta ja epärationaalisuutta edes kiistetä vaan siirrytään suoraan johonkin ihmeelliseen "ei sillä ole kuitenkaan mitään väliä" -jankutukseen.
Johtuu siitä, että monissa väkirikkaissa ja kehittyvissä valtioissa on suuri energiantarve mutta heikosti resursseja tuottaa sitä. Silloin vaihtoehdot voivat olla ydinvoima tai kivihiili. Tuolloin ydinvoima on luonnollisesti ilmastokestävämpi ratkaisu.Esimerkiksi IPCC:n ilmastoraportti pari vuotta sitten päättyi erilaiseen tulokseen. Ydinvoimaan paitsi kannattaa, on pakko sitoutua nykyistä enemmän. Syynä on se 1.5 asteen tavoite. Ilman ydinvoiman lisäresurssointia IPCC:n mukaan siihen ei päästä.
Suomessa on vielä tuolloin huomattava määrä ydinvoimaa (ainakin OL3 ja Hanhikivi), vaikkei lisäydinvoimaa rakennettaisikaan. Eli Suomen valinta on joka tapauksessa edellä kuvaamasi.e: EU:n komissio otti myös kantaa IPCC:n ilmastoraporttiin. Komissio arvioi, että vuoteen 2050 mennessä EU-alueen sähköntuotannon pitäisi jopa 2.5-kertaistua nykyisestä. Lähes kaikki sähkö pitää pystyä tuottamaan päästöttömästi. Tarkoittaa suomeksi: uusiutuvat energialähteet ja ydinvoima.
Mihin maihin viittaat tällä? Kyllähän lisäydinvoimaa rakennetaan valtiojohtoisesti esim. Kiinaan. Euroopassa ydinvoima ei ole niin kovassa nosteessa, koska valtion rahoja ei haluta lapioida pääomavaltaiseen energiamuotoon, joka on jo nykyhinnoilla kalliimpaa kuin esim. tuulivoima. Puhumattakaan tulevaisuudesta.Mutta. Monet maat vähät välittävät faktoista ja ilmastotavoitteista. Useampi EU-maa ajaa ydinvoimaa alas.
Tai Halla-Ahon persut vastuuseen Soinin persuista. Tai Marinin hallitus vastuuseen Rinteen hallituksen laatimasta hallitusohjelmasta. Mitä näitä nyt on...Onhan se älyllisesti köyhää laittaa Maria Ohisalo vastuuseen siitä mitä Vihreät teki vaikka vuonna 2002.
Ydinvoima ei ole säätövoimaa. Ydinvoimaa tuotetaan aina ja koko ajan 90%+ teholla. Sen säätäminen on hidasta, riskialtista ja typerää. Siinä ajassa kun patolukkuja on suhattu 1000 kertaa edes ja takaisin ja sähköntuotannon määrää on voitu muuttaa monta tuhatta prosenttia koko verkon alueella, on se ydinvoimala vasta alkamassa laskemaan tuotantoa. Kun saat tämän kohdan ensin itsellesi selvitettyä niin voit alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään, että Suomen koko sähköntuotannosta hieman reilut 20% on tätä vakaata ja säätämätöntä tuotantoa + n. 15% tuodaan ydinvoimaa muualta, sekin on sitä mitä ei voi säätää, Venäjä sitä säätelee sitten hiilivoimalla. Tavoitteena tulisi olla n. 60% omatuotanto tällä tavalla, sitten loput uusiutuvilla ja sitä säädettäisiin sitten vesivoimalla, koska ne patoluukut aukeaa ja sulkeutuu nopeasti, sekä hyvin pieni määrä fossiilisilla kunnes keksitään järkeviä keinoja alkaa varastoimaan uusiutuvia ja käyttämään niitä varavoimana.Höpsis. Keskeinen syy on ollut raha, jota nämä voimalat eivät markkinaehtoisesti tuota. Sen takia niitä rahoittaa Putinin Venäjän kaltaiset "kehittyvät valtiot", joissa energia on politiikanteon väline.
Suomi alkaa olla niitä harvoja maita, joissa on ylipäänsä päädytty lisäydinvoiman rakentamiseen lähivuosina. Syy on selvä: uusiutuva energia halpenee jatkuvasti, ja siihen voidaan investoida jo melko lyhyellä aikajänteellä ilman suuria investointitukia. Ydinvoima sen sijaan sitoo rutosti pääomia, ja projektit kestävät yleensä sen 50 vuotta tai pidempään. Niinpä ei ole kovin kannattavaa laittaa paukkuja teknologiaan, jota ei välttämättä ole suuressa mittakaavassa vaikka 20 vuoden päästä.
Suomessa ydinvoimaa ei rakenneta markkinaehtoisesti, vaan kuntien energiayhtiöt ja valtio ovat rahoineen syvällä bisneksessä. Fennovoimaa varten piti oikein maanitella, että valtion enemmistöomisteinen Fortum tulisi mukaan. Kunnatkin oli houkuteltu aikaa sitten maksajiksi, vaikka tiedossa oli, että Putinin rahoja tarvitaan.
Sinällään ydinvoima on ihan tarpeellista säätövoimaa, eikä sitä kannata mitenkään hylätä energiavaihtoehtona. Ongelma vain on siinä, että kun sähköntuotanto pohjustetaan vahvasti ydinvoiman varaan, muita energiamuotoja ei kehitetä riittävästi tai niihin ei ole kannustimia investoida. Sähkön hinnoittelua sidotaan Mankala-periaatteen mukaisesti tiettyihin hintoihin, jotka voivat tällä hetkellä vaikuttaa hyviltä, mutta tulevaisuudessa olla kalliita. Kuka tietää?
Vihreillä ei ole ollut keskeistä merkitystä Suomen ydinvoimapolitiikassa. Tämä selviää, kun tutustuu aiheesta kirjoitettuihin tutkimuksiin vaikkapa 90-luvulta alkaen. Toki vihreät ovat ydinvoimaa vastustaneet, mutta ei heillä mitään vaa'ankieliasemaa ole ollut tässä kysymyksessä, vaan isot puolueet ovat ratkaisseet päätökset.
Ylipäänsä on hölmöä käsitellä tätä aihetta jostain menneisyyden asetelmista, sillä maailma muuttuu kovaa vauhtia ja politiikka siinä sivussa. Suomessa on neljä toimivaa ydinvoimalaa ja kaksi projektia putkessa, joten on se nyt vähän erikoista väittää, että "myrkynvihreä ilmapiiri" olisi jotenkin estänyt ydinvoiman rakentamista.
On kovin vaikea linkata suomenkieliseen juttuun mistään aiheesta, missä joku kepulainen ei vinkuisi lisää rahaa valtiolta. Mutta fiksuna kaverina sinä toki ymmärsit, että tuo ei ollutkaan linkkauksen pointti. Perovskiittipaneelit ovat jo pidempään keränneet tarpeeksi rahaa yksityisiltä markkinoilta, joten tässä vaiheessa valtion tuet ovat jo tarpeettomia.Eikö se nyt ole vähän hassua samaan hengen vetoon kertoa että markkinat pitävät enemmän aurinkopaneeleista ja sitten linkata juttu jossa sanotaan, että markkinat tarvitsisivat vain sitä varten valtiovallalta tukirahaa? Melkoista markkinataloutta.
"Suomen hallitus tuki perovskiittitutkimusta, mutta jälkikäteen ajateltuna liian pienellä summalla. Tuki oli 600 000 euroa. Tutkimuksen vieminen loppuun ja kokeellisen tuotantolaitoksen perustaminen olisi maksanut vähintään viisi miljoonaa euroa."
En ole kenenkään kokoomuslaisen kuullut vaatineen ydinvoimaa rakennettavan valtion rahoilla tai tukemaan sitä. Nyt tuulivoimaa tuetaan tariffeilla ja ydinvoimaa rankaistaa uraaniverolla. Minusta voidaan puhua taloudellisesta kannattavuudesta vasta kun nuo molemmat poistetaan. Toki epäilen ettei venäjästä tuotu sähkö ole päästökaupan piirissä, mutta en nyt jaksa tarkistaa asiaa.On vihreille häpeäksi, että ideologisista syistä vastustivat (ja iso osa vastustaa edelleen) ydinvoimaa silloin, kun sen rakentaminen oli vielä kannattavaa. Ja siitä sopii kyllä vähän kuittaillakin vihreille. Mutta on vielä suurempi häpeä, että jotkut (varsinkin kokoomuslaiset) kannattavat ydinvoiman lisärakentamista ideologisista syistä nyt, kun se ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.
Aina kun tähän keskusteluun ajaudutaan, niin olisi mielenkiintoista kuulla, mitä esim. Suomen kontekstissa pitäisi vielä tehdä? Kolme uutta ydinvoimalaa...mistä?
Polttoaine on vain pieni osa ydinvoiman kustannuksista, muistaakseni luokkaa 10-15%. Sikäli joku uraanin verotus on aika pieni muuttuja kokonaiskuvassa.En ole kenenkään kokoomuslaisen kuullut vaatineen ydinvoimaa rakennettavan valtion rahoilla tai tukemaan sitä. Nyt tuulivoimaa tuetaa tariffeilla ja ydinvoimaa rankaistaa uraaniverolla. Minusta voidaan puhua taloudellisesta kannattavuudesta vasta kun nuo molemmat poistetaan. Toki epäilen ettei venäjästä tuotu sähkö ole päästökaupan piirissä, mutta en nyt jaksa tarkistaa asiaa.
Mitä osaa tästä kommentoit? Huomautan, että kontekstina oli Suomi.Kommentoin IPCC:n ilmastoraportin ja EU:n komission linjauksilla näkemystäsi, jonka mukaan ydinvoima sen sijaan sitoo rutosti pääomia, ja projektit kestävät yleensä sen 50 vuotta tai pidempään. Niinpä ei ole kovin kannattavaa laittaa paukkuja teknologiaan, jota ei välttämättä ole suuressa mittakaavassa vaikka 20 vuoden päästä.
IPCC pohtii ilmastokysymyksiä ja esittää siihen liittyviä toimenpide-ehdotuksia. Kuten totesin, ydinvoima on osa palettia, ja sitä rakennetaan etenkin kehittyviin maihin.IPCC:n ilmastoraportin mukaan sekä EU:n komission laskelmien mukaan ydinvoimaa tarvitaan myös EU:ssa ja jos tavoitteet päästöjen osalta halutaan saavuttaa, ydinvoimaa on lisättävä EU:n osalta. Uusiutuvien käyttöönotto ei yksin riitä.
On vihreille häpeäksi, että ideologisista syistä vastustivat (ja iso osa vastustaa edelleen) ydinvoimaa silloin, kun sen rakentaminen oli vielä kannattavaa. Ja siitä sopii kyllä vähän kuittaillakin vihreille. Mutta on vielä suurempi häpeä, että jotkut (varsinkin kokoomuslaiset) kannattavat ydinvoiman lisärakentamista ideologisista syistä nyt, kun se ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.
Vähäpäästöisen sähkön tarve kasvaa Suomessa rajusti seuraavien vuosikymmenten aikana, mikäli teollisuuden suunnitelmat mittavista päästövähennyksistä toteutuvat. Teollisuuden sähkönkulutus voi kasvaa nykytasosta jopa 50 prosenttia vuoteen 2035 mennessä, kun fossiilisia polttoaineita korvataan pitkälti sähköllä. Toisin sanoen Suomeen tarvitaan tuhat uutta tuulivoimalaa ja rinnalle ydinvoimaa. Meidän kannattaa hyödyntää kulutusjoustoautomatiikan lisäksi myös päästöttömän säätövoiman mahdollisuudet esimerkiksi vesivoiman ja pumppuvoimalaitosten avulla
Minulla olisi tähän hyvä keino. Jokainen uusituvaan energiaan satsaava taho joutuu joko itse investoimaan tai ostamaan sen säätösähkön vapailta markkinoilta tai toteuttamaan sen itse muuten. Eikä vain saa poimia kirsikoita kakusta. Uskallan väittää, että loppuu tuuleen ja aurinkoon investoiminen seinään.En ole kenenkään kokoomuslaisen kuullut vaatineen ydinvoimaa rakennettavan valtion rahoilla tai tukemaan sitä. Nyt tuulivoimaa tuetaan tariffeilla ja ydinvoimaa rankaistaa uraaniverolla. Minusta voidaan puhua taloudellisesta kannattavuudesta vasta kun nuo molemmat poistetaan. Toki epäilen ettei venäjästä tuotu sähkö ole päästökaupan piirissä, mutta en nyt jaksa tarkistaa asiaa.
Globaalisti aurinkovoima ja tuulivoima ovat kannatettavia ideoita, mutta en ole vakuuttunut että Suomessa ne olisivat kantava ratkaisu. Annan kuitenkin markkinoiden ratkaista kysymyksen. Spot-hinnoittelu pitäisi tosin saada kaikille sähkönkäyttäjille, koska ilman sitä säätö ja muut ratkaisut eivät kehity.
Mitä osaa tästä kommentoit? Huomautan, että kontekstina oli Suomi.
Jos kuitenkin pysytään Suomessa, niin edelleen kiinnostaisi tietää, minkä verran rahaa esim. sinä olisit halukas sitomaan ydinvoiman lisärakentamiseen, ja mistä ylipäätänsä saataisiin halukkaita laitostoimittajia rahoittajineen.
Mistä sinä keksit näitä täysin päälläänseisovia ajatusmalleja? Varsinkin kehittyviin maihin rakennetaan hiilivoimaloita, koska ne ovat investointikustannuksiltaan halpoja, hiili on halpaa ja lopulla ei ole mitään väliä. Ydinvoimalat on isoja, kalliita ja ne vaativat merkittävästi koulutettua ja kallista työvoimaa, sisältävät merkittävän määrä turvallisuusuhkia jne. Mihin kehittyviin maihin muka pykätään ydinvoimaa? Ei mihinkään. Sen sijaa hiilivoimaloita tulee kuin sieniä sateella.IPCC pohtii ilmastokysymyksiä ja esittää siihen liittyviä toimenpide-ehdotuksia. Kuten totesin, ydinvoima on osa palettia, ja sitä rakennetaan etenkin kehittyviin maihin.
Ensinnäkin tuo vihreiden kaavailema uraanivero ei perustunut millään tavalla uraanin hintaan, vaan päästöoikeuksien hintaan ja olisi ollut yhden mallin mukaan 44,5% päästöoikeuksien hinnasta eli siinä olisi jossiteltu että jos energia olisi tuotettu saastuttavasti, niin paljonko vero olisi ollut. Se olisi siis voinut olla vaikka satoja prosentteja uraanin hinnasta. Tuo ei siis voimaan tullut, mutta ajatuksena ihan järkyttävä.Polttoaine on vain pieni osa ydinvoiman kustannuksista, muistaakseni luokkaa 10-15%. Sikäli joku uraanin verotus on aika pieni muuttuja kokonaiskuvassa.
Fortum on pörssiyritys ja kunnalliset energiayhtiöt on yhtiöitetty toimimaan yrityksinä. Jos tuolle linjalle lähdetään, niin voidaan sanoa ettei tässä maassa mikään toimi markkinaehtoisesti. Valtio omistaa Nesteestä ison siivun ja kantaverkko on julkinen.Ydinvoiman kohdalla on turha puhua mistään markkinaehtoisuudesta, kun projekteissa on mukana käytännössä koko yhteiskunta: kunnalliset energiayhtiöt, valtion enemmistöomisteiset yhtiöt (Fortum) ja veronmaksajat (verohuojennukset, yritystuet, alue- ja investointituet).
On ja ei. Onhan se totta, että kokoomus on halunnut laskea sähkön hintaa, mutta samaan aikaan valtio on kerännyt veroilla miljardeja. Minusta järkevämpi tapa olisi laskea veroja eikä antaa huojennuksia omille suosikeilleen, mutta sama lopputulema yksityisen yrityksen kannalta ajateltuna on jos ylikorkeat verot sille subventoidaan.Kokoomus on kautta historian ollut innokas ydinvoiman kannattaja. Siinä ei ole kyse niinkään markkinataloudesta, vaan pro business -ajattelusta, jossa yhteiskunta tukee elinkeinoelämää osallistumalla sähköntuotantoon kiinteällä hinnalla. Vihreillä vastustus on ollut ideologista, mutta tilanne on muuttunut jonkin verran.
Varsinkin kehittyviin maihin rakennetaan hiilivoimaloita, koska ne ovat investointikustannuksiltaan halpoja, hiili on halpaa ja lopulla ei ole mitään väliä. Ydinvoimalat on isoja, kalliita ja ne vaativat merkittävästi koulutettua ja kallista työvoimaa, sisältävät merkittävän määrä turvallisuusuhkia jne. Mihin kehittyviin maihin muka pykätään ydinvoimaa? Ei mihinkään. Sen sijaa hiilivoimaloita tulee kuin sieniä sateella.
Laitoin tuohon juuri linkin sivustolta missä ei mainita yhtään noista. Kumpaahan uskoisi. World nuclear associationia vai väitteitä Venäjän ydinvoimaloista Afrikkaan?Etelä-Afrikassa toimii yksi ydinvoimala. Afrikkaan on suunnitteilla Venäjän ja Kiinan ydinvoimaloita. Rosatom on liikkeellä. Ruanda, Etiopia, Sudan, Kenia, Uganda, Nigeria, Sambia ja Ghana ovat solminneet sopimuksia Venäjän kanssa. Tansania, Niger, Senegal ja Namibia suunnittelevat rakentavansa ydinvoimaloita tulevina vuosina.
Afrikan perusongelma on se, että kohta miljardilta ihmiseltä puuttuu sähköt. Ydinvoima ei ole hyvä ratkaisu, mutta tuohon ovat menossa. Venäjä antaa lainaa ja helpottaa rakennuspäätöstä.
Laitoin tuohon juuri linkin sivustolta missä ei mainita yhtään noista. Kumpaahan uskoisi. World nuclear associationia vai väitteitä Venäjän ydinvoimaloista Afrikkaan?