Sen verran vaan korjaan, että helmikuussa 2021 Tampereen työttömyysprosentti on 13,8. Viime vuonna vastaavaan aikaan oli 11,4. Vantaalla puolestaan helmikuussa 2021, 14,7.
OK, katsoin vain jonkun luvun tämän vuoden puolelta.
Aikaisemmin Tampereen työttömyysprosentti lähenteli kahta kymmentä, joten en oikein ymmärrä, miksi asia esitetään kuin kaupungeissa olisi työtä rajattomasti tarjolla. Kaupungin työstä merkittävä osa on julkisesti rahoitettua ja lisäksi suuri osa kulutukseen perustuvaa. Kun kulutus kyykkää, nousevat myös kaupunkien työttömyysluvut.
Omassa lapsuuden kotikäpykylässäni käydään töissä muualta, koska sinne on sattunut syntymään puunjalostukseen liittyviä yrityksiä. Ne eivät ole jättimäisiä, mutta kuitenkin työllistäviä.
Kun katselee vakaasti tyhjenevän ja näivettyvän alueen työpaikkatarjontaa, sinne etsitään jatkuvasti tekijöitä yksinkertaisiin mutta oikeasti työllistäviin töihin, siis sellaisiin, joissa ollaan vähintään kahdeksan tuntia yhtenäisesti töissä ja joista maksetaan ihan oikea palkka, joka alueen asumiskustannukset huomioiden on vähintään hyvä. Palkalla pystyy maksamaan erittäin nopeasti pois omistusasunnon, joka maksaa kasvuseutujen mittareilla mitattuna mitättömän vähän. Hyväkuntoisen rivitalokaksion tai -kolmion voi saada kymppitonneilla.
Syrjäseudulla ei ole harjoittelijoita tai paperinpyörittäjiä tai veroeuroilla työllistettyjä, vaan ihan oikeita perinteisiä työläisiä. Ei siellä kyllä ole sitten veroin rahoitettuja palveluitakaan, vaan kaikessa mennään aivan minimillä. Helsinkiläiseen julkisten palvelujen tasoon tottunut varmasti kauhistuu syrjäseutujen todellisuutta.
Kyllästyttää tuo kaupungistamismantra, koska siinä yksinkertaistetaan asiat niin rajusti. Henkisiä töitä, joita voi tehdä etänä, pystyisi tekemään melkein missä tahansa. Suorittavia ja oikeasti elättäviä töitä (ei palvelualan pätkätyöläisyyttä) taas kaupungeissa on rajoitetusti.
Jos lapin 10 000 työtöntä herättää kovasti tunteita samaan aikaan kun Uudellamaalla on reilusti yli 100 tuhatta työtöntä ja nuorten työllisyystilanne huono, niin kysymys on enemmän ideologiasta kuin tosiasioista. Mieluummin kannattaisi palkata töihin etelän nuoria kuin syrjäseutujen huonosti palveluammatteihin sopivia ikääntyneitä työttömiä. Nuorethan syrjäseuduilta ovat jo pääosin muuttaneet pois. Heistä ei ole enää tulijoita.
Kaupungistamismantralla oli perusteensa kauan sitten, mutta nykyään syrjäseutujen ihmiset ovat joko oikeissa töissä tai sitten hyvin usein sopimattomia etelän töihin. Yksinkertaisissa palveluammateissakin kun nykyään vaaditaan usein esimerkiksi edes auttavaa englannin taitoa.