Ja mitähän ne asiat ovat?
Mielelläni luen, mitkä asiat vihreille ovat olleet tärkeämpiä kuin esittämänsä perustulomalli, minkä pitäisi kohdistua suomalaisiin.
No kun nyt kysyit, niin nostetaan se kissanhäntä…
Vihreillä oli kolme kärkitavoitetta viime vaaleissa: torjua ilmastonmuutosta, vähentää köyhyyttä ja tehdä työelämän pelisäännöistä reilumpia.
Ilmastonmuutoksen torjuminen
Tällä hallituskaudella vähennyksiä on tavoiteltu mm. korottamalla energiaveroja, porrastamalla autoverotus päästöjen mukaan, tukemalla suurten kaupunkien joukkoliikennettä, rakentamalla lisää raiteita ja parantamalla rakennusten energiatehokkuutta. Hallitus on myös päättänyt taittaa energiankulutuksen kasvun ja lisätä merkittävästi uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Käytössä ovat olleet sekä kepit että porkkanat: normeja ja veroja on kiristetty, mutta samalla on lisätty tukia.
Ilmasto- ja energiastrategiassa hallitus linjasi, kuinka Suomi saavuttaa Euroopan unionin vuoteen 2020 asettamat tavoitteet päästöjen vähentämiseksi ja uusiutuvien energialähteiden edistämiseksi.
Samalla sovittiin vesilain uudistamisesta niin, ettei Vuotoksen tai Kollajan kaltaisten tekoaltaiden rakentaminen tule mahdolliseksi.
Ensimmäistä kertaa tavoitteeksi asetetaan energiankäytön tehostaminen niin, että energian kokonaiskulutus saadaan käännettyä laskuun.
Energiatehokkuutta on edistetty periaatepäätöksellä sekä tiukentamalla rakentamisen määräyksiä ja osoittamalla osa elvyttävistä korjausavustuksista energiatehokkuuden parantamiseen.
Strategia uusiutuvatavoite 38 % loppukulutuksesta vuonna 2020
Tuuliatlas on myös vihdoin päivitetty.
Liikennepolitiikan paras saavutus on valtion osallistuminen länsimetron ja kehäradan rakentamiseen sekä se, että valtio ensimmäistä kertaa myöntää suurille kaupunkiseuduille tukea joukkoliikenteen kehittämiseen. Ensimmäistä kertaa myös radoille myönnetään enemmän rahoitusta kuin teille.
Työsuhdematkalipun verotusta on uudistettu niin, että edusta on tehty houkuttavampi.
Auto- ja ajoneuvoverojen porrastus päästöjen mukaan oli tärkeä rakenteellinen muutos. Porrastusta on jatkossa mahdollista kiristää.
Energiaveroja on päätetty korottaa noin miljardilla eli kolme kertaa enemmän kuin mitä hallitusohjelmassa sovittiin. Verotuksen painopistettä on näin siirretty toivomaamme suuntaan eli työn verotuksesta ympäristökuormituksen verottamiseen.
Köyhyyden vähentäminen
Opintotukeen ja pienimpiin vanhempien päivärahoihin on saatu selvä tasokorotus.
Eläkeläisten verotusta on kevennetty samalle tasolle palkansaajien kanssa.
Korotettu kaikista pienintä eläkettä takuueläkkeen avulla
Kaikki indeksisuojan ulkopuolella olevat perusturvaetuudet eli vähimmäispäivärahat, lapsilisä, kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki sidotaan kuluttajahintojen muutosta kuvaavaan indeksiin.
Verotettavan tulon alarajaa (kunnallisveron perusvähennystä) on nostettu 2200 euroon, mikä on 200 euroa enemmän kuin hallitusohjelmassa oli sovittu. Esimerkiksi työttömyysturvan peruspäivärahaa saavan tulot nousevat vuodessa keskimäärin lähes 180 euroa.
Lapsiperheiden taloudellista tilannetta on helpotettu nostamalla monia lapsiperheiden tukia. Korotuksista merkittävin on ollut vanhemmille maksettavien pienimpien päivärahojen nosto samalla tasolle työmarkkinatuen kanssa. Tämä tarkoittaa noin 170 euron korotusta tulotasoon joka kuukausi.
Päivähoidon maksut on uudistettu. Mahdollisuus maksuttomaan päivähoitoon säilytettiin ja samalla maksuttoman päivähoidon piiriin luettavien perheiden määrää laajennettiin.
Opintotukea on korotettu 15 prosentilla ja myös opiskelijoiden vapaasti ansaittavan tulon rajoja on nostettu. Työtuloista jää siis enemmän käteen. Lisäksi opintotuen asumislisästä on poistettu tarveharkinta puolison tulojen perusteella.
Reilumpi työelämä
Apurahansaajille on taattu eläketurva, sairasvakuutusturva sekä lakisääteinen tapaturmaturva. Aikaisemmin apurahansaajat olivat sosiaaliturvan suhteen lainsuojattomia.
Pätkätyöläisistä myös tieteen ja taiteen tekijöiden työttömyysturvaa on parannettu. Työttömyysturvan antamisesta on annettu yhtenäinen ohjeistus ja lisäksi tieteen ja taiteen tekijöillä on omat työvoimaneuvojat.
Perusteettomia määräaikaisia työsuhteita on pyritty vähentämään. Työnantaja on nyt rangaistuksen uhalla velvoitettu selvittämään määräaikaisuuden perusteet.
Kunnallisveron perusvähennyksen korotus parantaa pienillä työtuloilla elävien käteen jäävää tuloa.
Käännetyn arvonlisävelvollisuuden käyttöönotto 2011 tulee vähentämään harmaata taloutta rakennusalalla.
Vajaakuntoisten mahdollisuuksia tehdä työtä on parannettu ja kaikki pitkäaikaistyöttömät voivat saada aktivointitukea.
Työvoimakoulutuksesta suurempi osa tehdään yhdessä yritysten kanssa, mikä parantaa mahdollisuutta saada työtä.
Muutosturva on laajennettu koskemaan myös lomautettuja.
Kuntasektorille tehdyllä palkkaratkaisulla, jota hallitus tuki korotetuilla valtionosuuksilla, on parannettu naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukykyä.
Vuorotteluvapaat mahdollistava järjestelmä on vakinaistettu.
Työttömien koulutusta on kehitetty mm. luomalla mahdollisuus omaehtoiseen koulutukseen.
Isäkuukautta on pidennetty neljästä viikosta kuuteen viikkoon.
Oppisopimuskoulutusta on kehitetty ja paikkoja lisätty tuntuvasti, samoin on lisätty resursseja työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön.
EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta luovutaan vuoden 2011 loppupuolella, mikä helpottaa yritysten mahdollisuutta rekrytoida työntekijöitä näistä maista.
Vesilaki uudistetaan niin, että Vuotoksen altaan rakentaminen ei edelleenkään ole mahdollista. EU:n Natura-2000 – verkostoon ja Suomen tärkeimpiin lintualueisiin kuuluvat Kemihaaran suot eivät jää veden alle.
Myös koskiensuojelulaki on voimassa ja Kollaja virtaa vapaana.
Aluehallinnon uudistuksessa ympäristöasiat säilyivät kaikilla nykyisiä alueellisia ympäristökeskuksia vastaavilla 13 toimialueella.
Kaivoslaki uudistetaan vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Kunnille annetaan veto-oikeus uraanikaivosten perustamiseen.
Ehdokkaiden vaalirahoitus on saatu avoimemmaksi ja rahoituksen ehtoja on tiukennettu: yksittäiselle tuelle saatiin katto, ilmoitusrajoja laskettiin ja valvontaa tehostettiin uhkasakkomenettelyllä.
Puolueiden vaalirahoituksen säännöt uudistetaan. Rahoitus avataan, julkistamisvelvollisuutta kiristetään ja samalla yksittäisille lahjoituksille laitetaan euromääräinen katto.
Yhdistyslaki uudistetaan. Uudistuksen toteuduttua laki vastaisi nykyistä paremmin erimuotoisten yhdistysten tarpeita sekä nykyaikaisen kansalais- ja järjestötoiminnan vaatimuksia.
Vaalilaki uudistetaan. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa yhtäläistä äänioikeutta niin, että jokaisessa vaalipiirissä annettu ääni on tasa-arvoinen.
Siviilipalvelus on lyhentynyt kuukaudella 13 kuukaudesta 12 kuukauteen, mikä on sama kuin pidempi asepalvelus. Samalla otettiin käyttöön käytäntö asumiskustannusten korvaamisesta ja uudistettiin koulutuksen sisältöä.
Vammaislakiin on kirjattu vammaisten oikeus henkilökohtaiseen avustajaan, mikä helpottaa monen vammaisen arkea.
Perheen sisäisen adoption salliminen parantaa niiden lasten asemaa, joiden vanhemmat elävät rekisteröidyssä parisuhteessa.
Saamelaiset saavat oman kulttuurikeskuksen.
Maahanmuuttajien kotouttamiseen panostetaan aiempaa voimakkaammin.
Turvapaikka myönnetään entistä useammalle hakijalle ja Suomeen jäävillä on avattu mahdollisuus tehdä töitä turvapaikkapäätöksen odotusaikana.
Yliopistojen perusrahoitusta on vahvistettu.
Myös kulttuurin rahoitus on kehittynyt myönteiseen suuntaan.
Tekijänoikeudet pysyvät jatkossakin opetusministeriössä, eikä niitä siirretä työ- ja elinkeinoministeriöön.
Hallitus päätti olla edistämättä työsuhdeolettamaa, jonka mukaan työ- tai virkasuhteessa luodun teoksen oikeudet siirtyvät automaattisesti työnantajalle, ellei muuta sovita.
Nämä siis ENNEN vaaleja asetettuja tavoitteita joihin on päästy tai niissä on menty eteenpäin...
Persujen tavoitteiden asettelua odotellessa.