Venäjän nykytilanne

  • 3 541 215
  • 18 715

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juu huomasin kyllä, mutta ymmärsin että sun oletus ja lähtökohta olisi ollut, että Navalnyi olisi jotenkin täyttänyt tämä oppositioon tulleen tyhjiön ja sitä kautta olisi saanut jotenkin koko opposition taakseen.

Seison korjattuna tässä

Boris Nemtsov oli kokoava oppositiojohtaja. Hän toimi myös Venäjän varapääministerinä, tuki alussa Putinia, mutta kääntyi vastaan Putinin epädemokraattisten toimien vuoksi.

Henkilöiden jälkeen päädytään aina siihen, että valta Venäjällä on FSB/KGB-taustaisen Putinin ja samaan taustaan istuvan roistojoukon käsissä, joita oligarkit palvelevat. Putin joukkoineen tapattavat, vangitsevat tai tekevät mitä tahansa jokaiselle, joka uhkaa heidän valtaansa. Haaveena on Neuvostoliiton rajat ja Varsovan liiton vaikutuskoneisto. Siksi EU ja USA ovat vihollisia.

Mutta myös sen takia, että Putin tarvitsee viholliskuvan valtansa pitämiseen. Heikentynyt suosio on uhka siinä mielessä, että joku sisältä voi yrittää vallankumousta ja kaataa Putinin. Poliittisessa mielessä tulee tarkastella Venäjän politiikkaa kokonaisuutena, ei jonkun oppositiopoliitikon mahdollisuuksien ja suosion kautta.

Silloin huomataan, millainen Venäjä uhkaa länttä ja myös syitä, miksi Venäjä näin toimii.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Laitoin tossa ylemmäksi linkin, jossa sitä hieman avataan. Putinin valtaa tuskin kukaan kiistää, mutta kuten laitoin taustalla on suurempi yhteenliittymä joka Neukkulan hajoamisen jälkeen otti hallintaansa rahavirrat joiden kontrollointi on huomattavasti tärkeämpää kuin yksittäisen heebon pitäminen vallassa.

Joo, huomasin heti kirjotettuani tuon linkkisi. Toki omakin heittoni oli vähän turha. Olen aiemminkin kyllä tullut siihen käsitykseen, että Putlerin itsensä lisäksi siellä on porukka vanhoja KGB-kavereita vehelemässä naruista.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Boris Nemtsov oli kokoava oppositiojohtaja. Hän toimi myös Venäjän varapääministerinä, tuki alussa Putinia, mutta kääntyi vastaan Putinin epädemokraattisten toimien vuoksi.

Nemtsovin tapaus on kyllä osaltaan mielenkiintoinen. Sinällään hyvä poliittinen ura joka juutalaisten avulla oli rakennettu, päätyi lopulta irtiottoon hallinnosta. Vähän tulee mieleen oliko siellä taustalla jonkin ryhmän yritys ottaa Putinista irtiotto joka sitten epäonnistui dramaattisesti. Pitää oikeasti muistaa että aikajana tästä irtiotosta oli melko pitkä kuolemaan eikä poliittisesti kuitenkaan Nemtsovin vaikutus loppuaikana ollut Navalnyia kummempaa.

Nemtsovin toimet Ukrainan suhteen ovat toki voinut olla laukaiseva tekijä, mutta itselle on ainakin piirtynyt tästä melko perinteinen suututin väärät ihmiset (ei siis hallintoa) kuva joka päättyi palkkamurhaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nemtsovin toimet Ukrainan suhteen ovat toki voinut olla laukaiseva tekijä, mutta itselle on ainakin piirtynyt tästä melko perinteinen suututin väärät ihmiset (ei siis hallintoa) kuva joka päättyi palkkamurhaan.

Tämä on kuva, jota Venäjän propagandassa luodaan. Yksikään parvekkeelta pudonnut, muun onnettomuuden kohteeksi joutunut, myrkytetty tai muuten tapettu opposition henkilö, toimittaja tai joku muu ei ole kohdannut kohtaloaan hallinnon vuoksi. Ovat suututtaneet väärät ihmiset, siitä on kyse.

Venäjä on roistivaltio, joka toimii roistovaltion tavoin. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä kenneläkään, joka on edes jossain määrin länsimielinen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Niin no tavallaanhan toi on ihan totta ja ihan aikuisten oikeasti kuolemien todellisia taustoja kukaan länsimaissa ei tiedä.

Hyvin muutit lainauksessasi tekstini merkityksen.

Oppositioon ja toimittajiin ym kuuluvien kuolemien tausta tunnetaan erittäin hyvin länsimaissa. Navalnyin myrkytys toi vielä lisätietoa.
 
K

Kiekkokatsoja

Tv 1 tarjolla dokumenttia Venäjään, Navaljyniin ja tapahtuneisiin. Lienee yle areenassa nähtävillä jälkilähetyksenä.
Parempi lienee olla taistelematta tuulimyllyjä vastaan.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Venäjän - kuten Neuvostoliitonkin - suuri harhaluulo on ollut se, että siellä olisi jotain sellaista, jonka vuoksi sinne kannattaisi hyökätä. Kuka haluaisi vaivoikseen ränsistyneitä palatseja, tehtaita ja museoita. Kaupan päälle 150 miljoonaa koppavaa turilasta.

Taitaa siellä olla hieman öljyä, maakaasua ja mahdollisesti muita raaka-aineita. Ettei asia taida ihan noin yksinkertainen olla. Toki eipä sinne kukaan nyt näytä olevan hyökkäämäasä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjällä on erittäin huomattavat luonnonvarat. Maailman isoimpien joukossa ellei isoimmat. Niiden myynti on talouden perusta, aivan kuin kehitysmailla. 2/3 viennistä.

Ei kukaan ole ydinasevaltioon hyökkäämässä, Kiinalla voi tosin olla kikkoja hihassa..
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Taitaa siellä olla hieman öljyä, maakaasua ja mahdollisesti muita raaka-aineita. Ettei asia taida ihan noin yksinkertainen olla. Toki eipä sinne kukaan nyt näytä olevan hyökkäämäasä.
Ei todellakaan, mutta kovasti siellä sellaista pelätään - tai vallanpitäjät haluavat sitä kansalleen uskotella.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Tuskinpa tässä kukaan on hyökkäämässä yhtään mihinkään. Tuollainen massiivinen rintamasota aluevaltauksineen on aika old schoolia. Saksan Aatu on siitä hyvä varoittava esimerkki, miten voi käydä kun lähtee ahnehtimaan alueita. Venäjällä on jo maata ihan riittävästi yli oman tarpeensakin. Onko esim. Ukrainalla kuitenkaan mitään sellaista, minkä Venäjä kokisi tarpeekseen heiltä varastaa? On hedelmällinen viljelysmaa sopivassa ilmastossa riittävä syy riskeerata laajamittainen sota länttä vastaan? Sissisotaa Venäjä on käynyt Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien, jonka tarkoituksena lienee ensisijaisesti Ukrainan vakauden ja länsimielisen hallinnon horjuttaminen. Ei tarvitse olla Venäjän ystävä tai hyväksyä sen toimia voidakseen ymmärtää, että Neuvostoliiton alueiden ja satelliittivaltioiden päätyminen lännen "etupiiriin" maistuu venäläisittäin lievästi sanottuna hapokkaalta. Sikäli ei ole ihmeellistä, että tilanne on se mikä se on, kun kerran Venäjä itse ei halua läntisen arvomaailman piiriin kuulua.

Puolustuksen vahvistaminen ja kehittäminen riittää. Ehkä 50 vuoden päästä diplomatia palaa 1990-luvun tasolle tai sitten ei. Venäjän tulevaisuus on venäläisten itsensä käsissä. Heidän pitää itse ratkaista onko "vahvan johtajan" malli parempi kuin vahva kansanvalta vaiko ei.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Ilman Ukrainaa ei voi olla Venäjän imperiumia. Jotewn itsenäisyys on se haluttu "tavara".

Mitä tuokin on enemmänkin Venäjän hallinnon sisäpoliittista propagandaa. Näiden "suurten miesten" tarve pönkittää kansallistunteen kääntämistä omaksi edukseen etnonationalismilla flirttailemalla, ikäänkuin etniset seikat olisivat jotenkin immuuneja muutokselle ajan kuluessa. Kansat ja heimot myös eriytyvät ja joskus myös sulautuvat. Usein historian on parasta antaa pysyä historiana. Toivottavasti Venäjä antaa ukrainalaisten itse päättää onko kansakunta ylipäätään riittävän yhtenäinen elämään nykyisenlaisessa Ukrainassa, vai onko maa syytä 'jakaa kahtia'. Toivottavasti maa säilyy yhtenäisenä, mutta onhan se mahdollista ettei se sitä jatkossa ole. Niin tai näin. Toivottavasti lailliset ukrainalaiset asiasta päättävät eikä muut.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Venäjällä ei omien luonnonvarojensa puolesta olisi tarvetta minkäänlaiseen imperialistiseen mahtailuun, vaikka useimmat ymmärtävät mihin se perustuu. Putinin kopla tarvitsee savuverhonsa rikkauksien kahmimiselle ja vallan anastamiselle, ja siksi tarjotaan teatteria kansalle, joka on opetettu palvomaan Venäjän kuviteltua suuruutta ja mahtavuutta muuhun maailmaan verrattuna.

On se jumaliste sääli Venäjän kansan kannalta, että neuvostohelvetin jälkeen maata on johdettu kleptokraattisista arvolähtökohdista käsin. Se on heijastunut muuallekin yhteiskuntaan, ja ennen kaikkea liike-elämään ja liiketoiminnallisen infrastruktuurin (heikkoon) kehittymiseen. Plus neuvostoaikana rakentunut kaikille yhteiskunnan tasoille muodostuneet korruptiorakenteet. Jopa Putin yritti vielä 2000-luvun alussa hennosti kolistella korruptiorakenteita, mutta niiden olemassaolon sietäminen ja hyväksyminen on mahdollistanut myös Putiniin ja monien lähipiiriläistensä rikastumisen kansan ja kansallisomaisuuden kustannuksella. Hyvinvointi on neukkuajan jälkeisen Venäjän aikana jakautunut siten, kuin diktatuureissa on yleensäkin tapana.

Venäjällä on jatkettu 1990-luvulta alkaen Neuvostoliiton teolliselle tuotannolle ominaista priorisointia. Aseteollisuus, muu raskas teollisuus, kaivosteollisuus ja metallurgia ovat olleet isossa roolissa, mutta korkeamman jalostusasteen teollinen tuotanto, yhteiskunnassa tapahtuva palveluistuminen sekä innovaatiot ovat olleet resursseihin ja mittakaavaan nähden niukemmin esillä. Toisin sanoen, Venäjän on ollut helpompi tehdä rahaa pumppaamalla öljyä ja kaivamalla mineraaleja kuin rakentaa kansainväliseen kilpailuun (tai edes kotimaan markkinoille) kompetentteja tuotantolaitoksia, näitä tukevaa palveluliiketoimintaa, ja kaikkinaista yhteiskunnan infrastruktuuria. Ulkoistamisaste on edelleen venäläisissä minkä hyvänsä toimialan yrityksissä verraten alhainen, ja erityisesti teollisuudessa. Rakenteissa on edelleen neuvostoaikaista perua, isot in-house resurssit vaikkapa IT:n puolella, samoin monissa muissa tukifunktioissa. Organisatorinen rakenne on ollut venäläisissä isoissa yhtiöissä perinteisesti raskas. Ovat nuo tietysti vuosien saatossa kehittyneet paljon, ja varsinkin uudemmissa teknologiayrityksissä on toisenlaista meininkiä. Tosin niissäkin rikastumisen kiire näkyi korkean öljyn hinnan vuosina esim. 2000-luvulla siten, että IT-firmat tekivät isosti rahaa myymällä laitteita, koska laitteiden myyminen ei vaatinut kummempaa liiketoiminnan konseptointia.

Oli ihan selvää, että jossakin vaiheessa ainakin tiettyjen toimialojen isojen yritysten ulkoistamisasteen on pakko nousta, ja sitä myötä myös IT:n kulutus siirtyy enemmän laitteista palveluihin. Harvalla oli silti kiinnostusta resursoida palveluliiketoiminnan rakentamiseen, koska tarve rikastua saman tien oli tämän kanssa ristiriidassa. Toisaalta kun öljyn hinta oli korkealla, niin eipä tuolloin ollut kaikilla niin kiire miettiä yritysten rakenteellista tehokkuuttakaan.

VIelä 2000-luvulla ulkomaisia yrityksiä saattoi saada jopa investoimaan Venäjälle (muutamat autovalmistajat, rakennustarvikevalmistajat, Neste ja muutamat muut suomalaiset investorit ym.), mutta tässäkin oli ongelmana se, että Putinilla ja Putinin korruptoituneilla juoksupojilla oli kiire käyttää ulkomaisia investoijia poliittisen painostuksen välikappaleina. Kun samaan aikaan Venäjän ulkopoliittinen ja muu roistoilu lisääntyi, ja kansainvälisistä ja sopimuksista ja käytännöistä vetäydyttiin yhä edemmäs, ulkomaisia investointeja oli yhä hankalampi saada Venäjälle. Ei tuonkaan olisi tarvinnut olla Venäjälle ongelma, paitsi sitten oli, kun öljyn ja kaasun hinta ei enää ollutkaan huipputasolla. Ongelmia tulee lisää, kun fossiilisten polttoaineiden kysyntä ajan saatossa vähenee.

Eurooppalaisilla valtioilla tuntuu oleva kohtuuttoman pitkä ja katkeamaton vieteri sietää Putinin Venäjän touhuja. Pidän todennäköisempänä, että ensin katkeaa jokin iso vieteri Venäjän sisällä. Jossakin vaiheessa nykyinen ilveily loppuu, mutta saadaanko sen tilalle muuta kuin jokin vähän toisenlainen mutta yhtä absurdi ilveily, se on sitten toinen juttu.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lähes 2% väestöstä on aika paljon vartijoita ja haukkaavat budjetista 30%. Neuvostoliiton tauti vaivaa Venäjää thä pahemmin.

Meillä vastaava määrä olisi n 100 000. Saa vähän mittakaavaa, kun muistetaan, että poliiseja meillä on alle 8000.
edit
Meillä rauhanajan vahvuus armeijassa on 12000 ja 22000 varusmiestä koulutuksessa vuosittain.

edit
Ilmassa on vahvasti näytösoikeudenkäynnin tuoksua, ihan alleviivattuna. Ensin 3 1/2 vuotta, siihen kymppi päälle ja nyt haetaan lisää. Tätä vikaa on vaikea käsittää muuten kuin viestin korostamisena.
 
Viimeksi muokattu:
Ilmassa on vahvasti näytösoikeudenkäynnin tuoksua, ihan alleviivattuna. Ensin 3 1/2 vuotta, siihen kymppi päälle ja nyt haetaan lisää. Tätä vikaa on vaikea käsittää muuten kuin viestin korostamisena.

Vanha neuvostovitsin mukaan Sergei tuomittiin vastavallankumouksellisesta toiminnasta 10 vuodeksi gulagille.

Kun vihdoin vapautuksen päivä koitti, leirin komissaari kutsui Sergein luokseen: "Kuule, juttu on niin, että sinut on tuomittu 15 vuodeksi pakkotyöhön".

"Miksi?", kysyi Sergei..

Komissaari, nolona, totesi: "Ei me voitu tietää, että joku selviäisi 10 vuotta täällä.."
 
Viimeksi muokattu:

Vahva tunne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vastemielinen hallinto, ylimpänä tuo Vlad. Tuomio on jo annettu, nyt mietitään syytteet. Ainoa lohtu tuleville on, että teurastajikin joskus kuolee. On tuota Venäjän kansaa kiusattu monta sataa vuotta. Aina joku mulkku tulee ja riistää.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hälytyskellot soi urakalla.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Hälytyskellot soi urakalla.
Verkkouutisilla ainakin menee kovaa. Ei tilanne nyt ihan noin dramaattinen ole. Meillä siis. Ukrainassa tilanne on toisin. Ukrainalle Nato olisi ainoa turvatakuu, Suomessa uskotaan yhä yhden suomalaisen vastaavan kymmentä ******. Harmi vain ettei se riitä, ei vaikka jätettäisiin ”isot aseet” laskuista.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Verkkouutisilla ainakin menee kovaa. Ei tilanne nyt ihan noin dramaattinen ole. Meillä siis. Ukrainassa tilanne on toisin. Ukrainalle Nato olisi ainoa turvatakuu, Suomessa uskotaan yhä yhden suomalaisen vastaavan kymmentä ******. Harmi vain ettei se riitä, ei vaikka jätettäisiin ”isot aseet” laskuista.

Totta Ukrainan osalta. Noin muuten, Verkkouutiset käyttää liberaaleja länsilähteitä ja täällä sellaiseen ei ole totuttu. Jos on vastaavien länsiasiantuntijoiden kommentteja, mukaan raavitaan kangaspuroilta yhtä paljon tekstiä. Verkkouutiset ei toimi näin, ja jonkin aikaa kestää oppia lukemaan vapaampaa tiedonvälitystä. Ei kyse ole siitä, että Suomen osalta piirrettäisiin ylidramaattinen kuva, vaan käsitellään Venäjän politiikan tavoitteita ja päämääriä vapaasti Venäjän tasoittavia kommentteja huomioimatta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei tilanne nyt ihan noin dramaattinen ole.
Juu eipä. V-Venäjä masinoi puten käskystä pakolaiskriisin EU:n rajalle, Venäjä käyttää energiaa aseena Eurooppaa vastaan, käy länttä vastaan hybridisotaa ties monetta vuotta putkeen jne. Faktojen valossa sana dramaattinen on liian lievä.

"Ylen haastattelema riippumaton sotilasanalyytikko Pavel Felgenhauer sanoo, että Venäjällä eletään nyt sotaa edeltävää aikaa. Hän viittaa lähes yhdeksän vuoden takaiseen tapahtumaan (siirryt toiseen palveluun). Silloin Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ja puolustusministeri Šoigu esittelivät presidentti Putinille Venäjän puolustussuunnitelman.
Felgenhauerin mukaan Venäjä alkoi tuolloin valmistautua suursotaan, jonka uskotaan alkavan 2020-luvulla. Asevoimat ovatkin siirtyneet pitämään yllä jatkuvaa taisteluvalmiutta.
– Arvion mukaan joihinkin näihin aikoihin, lähimmän vuoden tai kahden kuluessa sodan pitäisi alkaa. Me olemme valmiit siihen, venäläinen sota-analyytikko sanoo."

Kun tuohon lisätään, että sisäpoliittisesti sota sopisi Venäjän regimelle nyt hyvin, niin saa diplomaatit tehdä ylitöitä täydellä teholla, että Venäjän kelkka kääntyisi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös