Venäjän nykytilanne

  • 3 438 894
  • 18 362

Sääksi

Jäsen
Valitettavasti näyttää siltä (ei ole vielä varmuutta), että Venäjä on mahdollisesti käyttänyt Suomea, Niinistöä ja maamme ulkopoliittista johtoa eräänlaisena kulissina, jonka kanssa on patsasteltu samaan aikaan, kun konflikti on kärjistynyt lähelle täyttä sotaa Itä-Ukrainassa.

Olin varma, että Putinin tapaaminen ja heti perään tullut kutsu Poroshenkolta ovat osa Niinistölle kaikkien osapuolien myöntämää "tunnustelijan" roolia. Vaikelta tuntuu Suomen kansalla olevan uskoa, että Suomen presidentille voitaisiin tuollaista tunnustelijan roolia tarjota. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että Niinistö on ajamassa ainoastaan helpotuksia vastapakotteiisiin Suomea koskien. No ei ole.

Mutta myönnettäköön, että päivän tapahtumien jälkeen en ole ihan varma kiertueen tarkoituksesta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Valitettavasti näyttää siltä (ei ole vielä varmuutta), että Venäjä on mahdollisesti käyttänyt Suomea, Niinistöä ja maamme ulkopoliittista johtoa eräänlaisena kulissina, jonka kanssa on patsasteltu samaan aikaan, kun konflikti on kärjistynyt lähelle täyttä sotaa Itä-Ukrainassa...

Mielestäni kansainvälinen media ja EU:n ulkoministerit ovat kyllä huomanneet Venäjän toimet Ukrainen rajalla, vaikka Niinistö onkin vieraillut Putinin luona. Eiköhän Niinistön vierailu ole EU:n kulisseissa hyväksymä, sillä kaikki haluavat rauhanomaisen ratkaisun tähän kriisiin.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tähän samaan uskon. Suomi on kuitenkin partiopoika EU:n ympyröissä, joten eiköhän tässä ole EU:n johtajien lupa ja luultavasti toive, että Neu.. Venäjän "puolueettoman" rajavaltion johtaja lähtee patsastelukierrokselle. Venäjän kautta Ukrainaan. En tiedä mitä tällä voitetaan, mutta kansainvälinen diplomatia ei ole meikäläisen heiniä, tai diplomatia ylipäätänsä.

No sehän olisikin, jos pitäisi lupaa EUlta valtiovierailulle pyytää. Tuosta Niinistöstä ja asioidenhoidosta voisi muuan svedupelle mikkihiiri ottaa mallia sen sijaan, että kaivautuu johonkin poteroon ja ampuu sieltä ritsalla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mielestäni kansainvälinen media ja EU:n ulkoministerit ovat kyllä huomanneet Venäjän toimet Ukrainen rajalla, vaikka Niinistö onkin vieraillut Putinin luona. Eiköhän Niinistön vierailu ole EU:n kulisseissa hyväksymä, sillä kaikki haluavat rauhanomaisen ratkaisun tähän kriisiin.

Siis totta kai on EU:n kulisseissa hyväksymä, minä olen tästä samaa mieltä. Tuosta en kuitenkaan kirjoittanut, vaan siitä että samaan aikaan kun länsi (Suomi) ojentaa kättä ja tavataan, niin samana päivänä venäläispanssarit ajavat rajan yli toisaalla.

Venäjä on sellainen roistovaltio tätä nykyä, että ellei tilanne olisi niin vakava, niin nauraisin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
v
...Venäjä on sellainen roistovaltio tätä nykyä, että ellei tilanne olisi niin vakava, niin nauraisin.

Tästä on nyt tullut ehdoton totuus tällä palstalla tai olet russofiili.

Minusta Venäjä ei ole muutunut mihinkään viimeisen vuoden aikana tai oikeastaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nyt vaan on sellainen maailmanpoliittinen tilanne, jossa kovat mielipiteet ovat ainoita oikeita.

En hyväksy Venäjän Krimin politiikkaa, mutta vierastan myös roistovaltio yms. termistöä.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Minusta Venäjä ei ole muutunut mihinkään viimeisen vuoden aikana tai oikeastaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Venäjä on ollut aivan samanlainen Stalinin ajoista lähtien, ainoana mahdollisena poikkeuksena Jeltsinin lyhyt kausi, jonka aikana minäkin hairahduin hetkeksi uskomaan, että siitä vielä joskus voisi tulla sivistynyt valtio.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
En hyväksy Venäjän Krimin politiikkaa, mutta vierastan myös roistovaltio yms. termistöä.
Tosiasioilta ei kuitenkaan tarvitse sulkea silmiä. Venäjän toiminta on ollut viime vuodet sen suuntaista, että tämä pienellä korostuksella annettu liikanimi ei ole lainkaan vähäisin perustein tienattu. Toki Venäjää ja varsinkin venäläisiä olisi reilumpaa kohdella hieman vähemmän yksioikoisilla nimityksillä, mutta maan nykyjohto tekee suoraan sanoen parhaansa tullakseen kategorisoiduksi näinkin arveluttavalla tavalla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
v

Minusta Venäjä ei ole muutunut mihinkään viimeisen vuoden aikana tai oikeastaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nyt vaan on sellainen maailmanpoliittinen tilanne, jossa kovat mielipiteet ovat ainoita oikeita...

Olen osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä.

Venäjä on aina Venäjä, vaikea itänaapurimme, jonka kanssa pitää olla tarkkana, samalla ylläpitää hyviä suhteita ja ennen kaikkea kuulostella, että mistä seuraavaksi tuulee.

Rohkenen väittää seuraavani Venäjän talouden, politiikan ja etenkin diplomatian kehitystä erittäin tarkasti, olen tehnyt tätä jo vuosien ajan.

Siinä mielessä kuitenkin vähän hämmästyn, kun kaltaisesi asioita tunteva ja tietävä nimimerkki toteaa, ettei viimeisen kymmenen vuoden aikana mikään olisi muuttunut. Tämähän ei ihan faktisesti pidä paikkaansa.

2000-luvun puolella Venäjä on asteittain vajonnut kohti totalitaristista järjestelmää niin lainsäädännön, median kuin muidenkin yhteiskunnallisten instituutioiden ja mittarien saralla. Jeltsinin aika ei suinkaan ollut mitään loistavaa voittokulkua (silloin paljon eri ongelmia, mutta nämä eivät ole nyt keskustelun aiheena), mutta Venäjän suhteet länteen lähenivät, Suomen asema selvästi vapautui, Venäjä tunnusteli suhteitaan Baltiaan ja entisiin satelliitteihin, aloitti erilaisia kauppaneuvotteluita, kävi symbolisesti pyytämässä anteeksi Neuvostoliiton pahimpia rikoksia ja pyrki integroitumaan Eurooppaan.

Jokaisesta ^yllä olevan listan kohdasta voisi helposti luetella esimerkkejä, mutta jätetään toiseen kertaan.

Jeltsinin ajan Venäjällä FSB (KGB) myös menetti jalansijaansa, aloittaakseen uuden nousun 1990-luvun loppupuolella. Osin tämä selittyy sillä, että entiset KGB-upseerit olivat siirtyneet virkamiehiksi, kuten muuan Putinkin, pian heitä jälleen tarvittiin ja Vladimirinkin asema kohosi tämän päästyä Jeltsinin lähipiiriin.

Jos mietitään lyhyesti, mitä Venäjällä on tapahtunut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana, niin se on ainakin seuraavaa:

- entinen tiedustelueliitti on noussut takaisin valtaan.
-korruptio on jopa pahentunut, Venäjän kieleen on syntynyt uutta business-sanastoa kuvaamaan erilaisia lahjuksia. Miljardiluokan puhalluksia, eri luokassa kuin edes neuvostoajan vastaavat.
- Venäjä on erkaantunut tasaisesti länsimaisista arvoista, joihin siellä vielä 1990-luvulla pyrittiin.
- Venäjän historiankirjoitus ja ideologia on palautettu vastaamaan menneitä ihanteita.
- Vähemmistöjen oikeudet heikkenevät.
- Kuten Sofi Oksanenkin on monissa kirjoituksissaan kattavasti todennut, Venäjä on äärioikeiston mallivaltio.
- Venäjällä voidaan katsoa syntyneen eräänlaisen henkilökultin, maan media muistuttaa hyvin paljon 1930-luvun Saksan vastaavaa.

Venäjä muistuttaa nyt vuonna 2014 varsin paljon kansallissosialistista Saksaa, tilanne ei ollut sama kymmenen vuotta sitten, jolloin Euroopassa oli vielä toiveita Venäjän demokratisoitumisesta. Näin ei ole tapahtunut ja tuskin tulee tapahtumaankaan, kuten Jari Tervo asian taannoin ilmaisi.

Siinä mielessä voimme tosiaan todeta, ettei Venäjällä mikään ole muuttunut.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Venäjä muistuttaa nyt vuonna 2014 varsin paljon kansallissosialistista Saksaa, tilanne ei ollut sama kymmenen vuotta sitten, jolloin Euroopassa oli vielä toiveita Venäjän demokratisoitumisesta. Näin ei ole tapahtunut ja tuskin tulee tapahtumaankaan, kuten Jari Tervo asian taannoin ilmaisi.

Siinä mielessä voimme tosiaan todeta, ettei Venäjällä mikään ole muuttunut.

Venäjä ei demokraattinen valtio, mutta minusta tämän tyyliset vertailut Natsi-Saksaan on pelkkää populismia, puhumattakaan Jarin Tervon ulkopolitiikan asiantuntijan asemasta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Venäjä ei demokraattinen valtio, mutta minusta tämän tyyliset vertailut Natsi-Saksaan on pelkkää populismia...

Oli populismia tai ei (kenen suosiota tässä siis mielestäsi haetaan, en ihan pysy kärryillä) niin Venäjä on sattuneesta syystä äärioikeiston mallimaa ympäri Eurooppaa.

Mutta mitäs näistä, jos ollaan eri mieltä, niin sitten ollaan. Joka tapauksessa Venäjä on täysin erilainen valtio vuonna 2014, kuin mitä se oli 2000-luvun alussa.

Jari Tervo tuskin on maailman johtava ulkopolitiikan asiantuntija, mutta on osannut hyvin laittaa paperille tiettyjä ajatuksia Venäjästä (ja erityisesti suomalaisten suhtautumisesta Venäjään), kuten Sofi Oksanenkin.

Kärjistäen tiesin Oksasen olevan oikeilla jäljillä siinä vaiheessa, kun Johan Bäckman valitsi hänet sylkykupikseen täällä Suomessa. Monissa muissa maissa Oksanen saa muutakin kuin sylkeä, nimittäin uhkauksia.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Venäjä ei demokraattinen valtio, mutta minusta tämän tyyliset vertailut Natsi-Saksaan on pelkkää populismia, puhumattakaan Jarin Tervon ulkopolitiikan asiantuntijan asemasta.

Vaikka Mustat Kortit onkin tunnetusti palstan virallinen Saksa-fani niin täytyy kompata tässä asiassa.Tuo valtava kansallismielisyyden nostattaminen ja median ohjailu sekä sanomisien ja tekojen ristiriita korreloi kyllä erittäin vahvasti 30-luvun lopun Saksaan.

Mitä siellä taustalla sitten onkaan,kenraaliston halut ja pyrkimykset tai Rasputinin omat ajatukset,ei voi tietää.

Siitä olen samaa mieltä kanssasi että kaikenlainen ryssittely ja roistovaltioksi nimittely ei tuo keskusteluun mitään lisä-arvoa.

Joskus pahimmissa tunnekuohuissa tunnustan itsekin syyllistyneeni ryssittelyyn.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minusta ei ole, Ukrainen kriisi tehnyt meistä kaikista vaan tiedostavia. En muista tällaista puhettaa Georgian kriisin ajalta.

Minä muistan kyllä sen, että Georgiankin tilannetta seurattiin huolestuneena, mutta Ukrainan tilanne on siinä määrin erilainen, että nyt ollaan siirrytty lähemmäs Euroopan ydintä. Kuten Niinistö viimeksi tänään totesi, Ukrainan kriisin vaikutukset heijastelevat moniin suuntiin ja aiheuttavat levottomuutta.

Tosin minä en henkilökohtaisesti ole koskaan kuulunut niihin ihmisiin, jotka naiivisti (imo) ovat julistaneet ikuista rauhaa vanhalle mantereelle. Onko tämä case Ukraina nyt sitten uuden palon alkua, toivottavasti ei, mutta jossain vaiheessa tämäkin on edessä. Yhä edelleen siis kyse omasta (usein perustelemastani) mielipiteestä.

Niin, Venäjähän on kehittynyt hiljalleen 2000-luvulla, vuoden 2008 Venäjäkin oli erilainen, kuin mitä Venäjä vuonna 2014. On tosin monia, jotka näkevät Georgian sodan ja Ukrainan kriisin eräänlaisena jatkumona, silloin aloitettu operaatio jatkuu "imperiumin" toisella reunalla.

Venäjän kannalta tilanne on hankala, sillä se on omilla toimillaan entisestään kiihottanut vanhoja satelliittejaan EU:n, Yhdysvaltojen ja NATO:n vaikutuspiiriin, edes tulliliitossa olevat V-Venäjä ja Kazakstan eivät ole kovin innokkaita liittolaisia. Toki ovat sitä olosuhteiden pakosta.

Näin tällä erää, nyt on aika toivotella hyvät yöt.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Venäjä ei demokraattinen valtio, mutta minusta tämän tyyliset vertailut Natsi-Saksaan on pelkkää populismia, puhumattakaan Jarin Tervon ulkopolitiikan asiantuntijan asemasta.

Ikävä kyllä Venäjä vertailussa Natsi-Saksaan ei olla populismin alueella. Umberto Eco kirjoitti 1995 fasismin määritelmän:

Eco -

Venäjä on erittäin vahvasti fasistisia oppeja seuraava valtio. Venäjällä ei ole valtiollisista, avointa rasismia. Tällä rasismin puutteella ajatellaan helposti että Venäjä ei olisi fasistinen valtio, mutta samalla unohdetaan että Saksassa rotuopit koskivat pitkälti vain juutalaisia, myöhempi slaavien ali-ihmiseksi leimaaminen liittyi Saksan tarpeeseen perustella itselleen miksei venäläisiä sotavankeja ja siviilejä tarvitisisi ruokkia sotatalouden ruokapulassa.

Venäjällä ei siis seurata natsi-aatetta valtiollisesti, mutta yhteiskunnan pohjavire on fasistinen. Mielenkiintoista kyllä, kommunismin aikainen Venäjä täytti hyvin pitkälti fasistisen maan kriteerit. Tämän takia venäläisten toisen maailmansodan ajoista saakka käymä "fasismin vastainen taistelu" olisi hyvin naurettava asia käsitteellisesti ellei se tuottaisi miljoonille ihmisille kärsimystä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Venäjä on erittäin vahvasti fasistisia oppeja seuraava valtio. Venäjällä ei ole valtiollisista, avointa rasismia. Tällä rasismin puutteella ajatellaan helposti että Venäjä ei olisi fasistinen valtio, mutta samalla unohdetaan että Saksassa rotuopit koskivat pitkälti vain juutalaisia, myöhempi slaavien ali-ihmiseksi leimaaminen liittyi Saksan tarpeeseen perustella itselleen miksei venäläisiä sotavankeja ja siviilejä tarvitisisi ruokkia sotatalouden ruokapulassa.

Natsi-Saksa ei myöskään koskaan ollut sataprosenttisen fasistinen valtio sen enempää kuin natsipuolue oli mikään työväenpuolue, koska Hitler ja kaverit miksasivat eri aatteita varsin vapaasti.

Italia oli puhtaan fasistinen valtio, ja Mussolinin touhuista Aatukin otti paljon mallia. Italiassa rotuopit eivät olleet fasistisen valtion keskiössä. Valtion vihollisia toki vainottiin, mutta niin tekee Venäjäkin, joka tosiaan on käytännön ideologisilta sovelluksiltaan laskettavissa fasistiseksi valtioksi.

Fasistisuus sinänsä ei tarkoita tarvetta hyökkäillä ympäriinsä ja laajentaa valtion elintilaa, Francon Espanjakin keskittyi pitkälti omiin asioihinsa ja jättäytyi toisen maailmansodankin ulkopuolelle. Italiakaan ei ollut aluksi erityisen halukas sotaretkille tai maailmanvalloitukseen. Mutta kun fasistisen mallin valtioon yhdistetään suuruudenhulluus ja laajentumisen halu sekä ylimääräisiä oppeja jostain elintilasta tai ylemmyydestä (panslaavilaisuus, homovainolait tai arjalaisuus ja rotulait - samaa paskaa kaikki), niin silloin saadaan ongelmallinen yhdistelmä.

Sellainen on Venäjä nykyisin, ongelmallinen yhdistelmä joka rauhoittuu yhtä todennäköisesti diplomaattisella paskanjauhannalla kuin mitä Hitlerin Saksa rauhoittui sen jälkeen kun Chamberlain oli käynyt neuvottelemassa ja luvannut rauhan eliniäksi. Sotia voidaan tietysti monella tavalla kuten kauppasodilla, kybersodilla tai muulla tasolla, mutta laajempaan sotaan tämmöinen yleensä on historiallisesti johtanut. Pienemmän mittakaavan sotiminenhan on jo alkanut, se alkoi jo Georgiasta ja jatkui Krimillä ja Ukrainassa.
 
Ikävä kyllä Venäjä vertailussa Natsi-Saksaan ei olla populismin alueella. Umberto Eco kirjoitti 1995 fasismin määritelmän:

Eco -

Venäjä on erittäin vahvasti fasistisia oppeja seuraava valtio. Venäjällä ei ole valtiollisista, avointa rasismia. Tällä rasismin puutteella ajatellaan helposti että Venäjä ei olisi fasistinen valtio, mutta samalla unohdetaan että Saksassa rotuopit koskivat pitkälti vain juutalaisia, myöhempi slaavien ali-ihmiseksi leimaaminen liittyi Saksan tarpeeseen perustella itselleen miksei venäläisiä sotavankeja ja siviilejä tarvitisisi ruokkia sotatalouden ruokapulassa.

Venäjällä ei siis seurata natsi-aatetta valtiollisesti, mutta yhteiskunnan pohjavire on fasistinen. Mielenkiintoista kyllä, kommunismin aikainen Venäjä täytti hyvin pitkälti fasistisen maan kriteerit. Tämän takia venäläisten toisen maailmansodan ajoista saakka käymä "fasismin vastainen taistelu" olisi hyvin naurettava asia käsitteellisesti ellei se tuottaisi miljoonille ihmisille kärsimystä.

Muutama huomio:

Valtiollisen rasismin puuttumisen takia Venäjää olisikin kenties mielekkäämpi verrata Mussolinin Italiaan. Yhtymäkohtia löytyy tietysti myös moniin muihin autoritaarisiin/totalitaarisiin(kuten myöskin demokraattisiin jne.) valtioihin. Kansallissosialistista Saksaa nyt ei noin muutenkaan voi pitään puhtaan fasistisena valtiona, kuten vaikkapa Mussolinin Italiaa ja Francon Espanjaa, siksipä siitä yleensä käytetäänkin mieluummin nimitystä kansallissosialistinen.

Saksassa rotuopit koskivat kyllä kaikkia, mutta juutalaiset olivat "suurinta saastaa" ja heitä oli paljon verrattuna muihin vähemmistöihin. Jos Hitler nousisi valtaan tämän päivän Saksassa, olisi siellä varmasti moni muukin ryhmä lähes yhtä vahvasti edustettuna leireillä. Juutalaisia pidettiin myös vaarallisina, mutta esimerkiksi mustat olivat natsien mielestä harmittomia ja tyhmiä eläintarhan eläimiin verrattavia olentoja. Ristiriitaista tietysti on, että juutalaisia pidettiin vaarallisempina, mutta he olivat rotuasteikolla mustien ja eläinten alapuolella..

Slaavit oli luokiteltu ali-ihmisiksi jo kauan ennen toisen maailmansodan alkua. Natsi-ideologiaan ja pro-germaanisten seurojen unelmiin kuului slaavien orjuuttaminen idän pelto-orjiksi. Jälkiteollisessa Saksassa ihanteeksi nousi maaseutuelämä ja kaupunkien turmeltuneesta ja epäterveellisestä elämäntavasta pakeneminen. Okkultismi ja vanhoihin pohjoisiin jumaliin usko nosti suosiotaan (yksi SS:n syntyyn vaikuttaneista tekijöistä). Maaseutuelämää ja viljelysmaata oli runsaasti idässä, minkä lisäksi slaaveja pidettiin myös yhtenä germaanien vanhana vihollisena ja laiskana rotuna joka ei pysty itse tuottamaan mitään (kykenee kuitenkin jonkinverran kopioimaan ja säilyttämään muiden aikaansaannoksia). Tällaisia näkemyksiä esitettiin ainakin jo heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, joten en osta tuota pelkkää selitystä sotatalouden ruokapulasta ja myöhemmästä leimaamisesta. Slaavit pikemminkin leimattiin ali-ihmisiksi jo paljon aiemmin oikeuttamaan lebensraum ja elintila idässä. (Pienessä osassa slaaveja oli myös jonkin verran arjalaista/germaanista verta ja tämän vuoksi "arjalaisimmat" lapset oli tarkoitus adoptoida slaaviperheistä saksalaisiin SS-perheisiin) Toki Himmler ja kumppanit (Rosenberg, Wiligut, SS jne.) eivät tällaisia oikeutuksia sinänsä kaivanneet, sillä he uskoivat aidosti slaavien alemmuuteen. Sinänsä ristiriitaista onkin, että iso osa natsien opeista perustui venäläisen/ukrainalaisen Helena Blavatsky:n Helena Blavatsky - Wikipedia, the free encyclopedia teksteihin. Myöhemmin tietysti myös SS jousti alkuperäisistä rotuvaatimuksistaan tarviessaan jatkuvasti lisää sotilaita. Mielenkiintoista olisikin tietää, mikä olisi ollut esim. SS-slaavien asema sodan jälkeen, jos Saksa olisi voittanut.

Ja mitä tuohon kommunismin ja fasismin yhteyteen tulee, niin tämän takiahan on keksitty termit punainen fasismi ja musta fasismi. Venäjän valtion hyvinkin paljon fasismia muistuttava (ei silti kokonaan fasistinen) rakenne tuntuu olevan lähinnä epäselvä itse venäläisille, Venäjän sympatiseeraajille, monelle vasemmistolaiselle ja niille jotka muuten elävät laput silmillä ja jonkinlaisessa toivemaailmassa. Hieman nyt lipsui jo ohi aiheen, mutta menköön.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Muutama huomio:

Valtiollisen rasismin puuttumisen takia Venäjää olisikin kenties mielekkäämpi verrata Mussolinin Italiaan.
Itse asiassa suhtatuminen homoihin voidaan rinnastaa tähän. Yhden ominaisuuden perusteella ihmiset niputtaan. Nyt se on sukupuolinen suuntatuminen.

Tsetsenian sodan aikoihin hallintokoneisto suhtatui rasistisesti kaukasialaisten näköisiin ihmisiin. Esim äärioikeistoryhmiä käytettiin apupoliisina ja tarkistivat tsetseenien näköisten papereita.
 

Tuamas

Jäsen
Minusta ei ole, Ukrainen kriisi tehnyt meistä kaikista vaan tiedostavia. En muista tällaista puhettaa Georgian kriisin ajalta.

Georgian kriisin aikana neukkujen propagandakoneisto ei käynyt yhtä vahvasti ylikierroksilla. Lisäksi Georgia pienenä valtiona yllätettiin housut kintuissa, eikä kriisi ole päässyt venymään kuten nyt on Ukrainan kanssa käynyt.

Toki Georgian sodan jälkeen on lanseerattu Venäjällä "homopropagandan" kieltävä lainsäädäntö, lakkautettu useita kriittisiä medioita, lyöty vielä isompia panostuksia asevoimiin, kavennettu sananvapautta, vahvistettu entisestään Putinin asemaa yksinvaltiaana, entisestään lisätty nationalistisen propagandan määrää...

Tuntuu että Venäjä on sinulle sokea piste.

Toki itse olen sitä mieltä, että Georgian kriisi oli kiistaton todiste Venäjän sisäpoliittisten tavoitteiden ajamisesta ulkorajoilla sekä politiikan olennaisesta koventumisesta sillä saralla, joka olennaisesti vaikutti myös Suomen turvallisuustilanteeseen.

Suomi on ihan konkreettisessa vaarassa ajautua lähivuosina Georgian tai Ukrainan tilanteeseen, jos Venäjän valtarakenteissa tai taloudessa ei tapahdu muutoksia.

Koska Suomi alkaa olemaan viimeisiä rajanaapureita (pl. lakeijavaltiot) jonka asioihin puuttumisesta sekä johon kohdistetusta epälineaarisesta sodankäynnistä ei välttämättä seuraisi juuri mitään.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En hyväksy Venäjän Krimin politiikkaa, mutta vierastan myös roistovaltio yms. termistöä.

Millä tavalla Venäjän toiminta ei oikeuttaisi ko. termistön käyttöä? Maa polkee kansalaistensa oikeuksia, sanan- ja lehdistönvapautta ei ole, maa ryöstää naapurivaltioidensa alueita, vainoaa homoja, maata johtaa diktaattori... Mitä vielä tarvitaan?

Suomen kannalta on paska tsägä, että kyseinen roistovaltio sijaitsee rajanaapurina. Täytyy toivoa, että päättäjät ymmärtävät viedä Suomen Natoon vielä kun kykenevät.
 
Kärjistäen tiesin Oksasen olevan oikeilla jäljillä siinä vaiheessa, kun Johan Bäckman valitsi hänet sylkykupikseen täällä Suomessa.
Tuo nyt ei sinänsä ole minkäänlainen todiste. Buttman ja Oksanen vain tulkitsevat Viron historiaa eri tavalla. Oksanen sillä tavalla, joka on Virossa tällä hetkellä yleisesti hyväksyttyä, vaikkakin pitkälti vastoin totuutta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
..Tuntuu että Venäjä on sinulle sokea piste.

Toki itse olen sitä mieltä, että Georgian kriisi oli kiistaton todiste Venäjän sisäpoliittisten tavoitteiden ajamisesta ulkorajoilla sekä politiikan olennaisesta koventumisesta sillä saralla, joka olennaisesti vaikutti myös Suomen turvallisuustilanteeseen.

Suomi on ihan konkreettisessa vaarassa ajautua lähivuosina Georgian tai Ukrainan tilanteeseen, jos Venäjän valtarakenteissa tai taloudessa ei tapahdu muutoksia...

Ei Venäjä ole minulle sokea piste, tunnistan kyllä sen ongelmat mm. demokratian suhteen ja ne uhkakuvat, joita rajanaapuruus meille luo. Itseäni vaan häiritsee palstalla valitseva tunnelma, mm. Venäjän ja Natsi-Saksan rinnastaminen. Natsi-Saksahan edustaa kaikessa keskustelussa pahuuden ääriesimerkkiä, synkintä mitä voi olla. Putinin hallinto on diktatoorinen, kansalaisten oikeuksia poljetaa, en kiellä sitä. Mutta edelleen pidän Natsi-Saksaan vertaamista ylilyöntinä.

Minä en usko, että Suomi ajautuisi Georgian tai Ukrainan tilanteeseen, koska meidän valtiollinen historia ja yhteiskunnan kehitystaso ovat täysin eriluokkaa. Suomessa Bäckmanin tyyliset kaverit vaietaan hiljaiseksi pienen naureskelun kanssa. En jaksa uskoa, että Suomen mielipideilmastoa pystyttäisiin muuttamaan siten, että venäläinen propaganda uppoaisi kansaan.

Minusta Suomen tulee suhtautua Venäjään pragmaattisesti, varautua pahimpaan, mutta samaan aikaan pyrkiä hyvään yhteistyöhön. Suomen talous ei saisi olla riippuvainen Venäjästä, mutta kauppaa kannattaa tehdä. Toisaalta en esimerkiksi kannata Rosatomin päästämistä Suomen energiamarkkinoille.
 

Tuamas

Jäsen
Ei Venäjä ole minulle sokea piste, tunnistan kyllä sen ongelmat mm. demokratian suhteen ja ne uhkakuvat, joita rajanaapuruus meille luo. Itseäni vaan häiritsee palstalla valitseva tunnelma, mm. Venäjän ja Natsi-Saksan rinnastaminen. Natsi-Saksahan edustaa kaikessa keskustelussa pahuuden ääriesimerkkiä, synkintä mitä voi olla. Putinin hallinto on diktatoorinen, kansalaisten oikeuksia poljetaa, en kiellä sitä. Mutta edelleen pidän Natsi-Saksaan vertaamista ylilyöntinä.

Minä en usko, että Suomi ajautuisi Georgian tai Ukrainan tilanteeseen, koska meidän valtiollinen historia ja yhteiskunnan kehitystaso ovat täysin eriluokkaa. Suomessa Bäckmanin tyyliset kaverit vaietaan hiljaiseksi pienen naureskelun kanssa. En jaksa uskoa, että Suomen mielipideilmastoa pystyttäisiin muuttamaan siten, että venäläinen propaganda uppoaisi kansaan.

No ihan faktiset yhtäläisyydet sekä käytännön toimintatavoissa että politiikassa ovat niin vahvat etten itse näe vertailua mitenkään kaukaa haettuna.
Näkisin että ne jotka eivät kykene näkemään kehityskulkua ja yhtäläisyyksiä edes vähää alusta, ovat vähän samassa veneessä kuin Chamberlain rauhanneuvotteluidensa kanssa.

Ei valtiollisella historialla ja yhteiskunnan kehitystasolla ole välttämättä mitään merkitystä.

Kuten tällä hetkellä Itä-Ukrainassa, jossa separatistitaistelijoista ~80% on rajan toiselta puolelta.

Suomella on pitkä raja jonka yli on helppo ujuttaa tuhansia jopa kymmeniä tuhansia "turisteja" ensin lietsomaan levottomuutta ja sen jälkeen taistelemaan Novo-Karelian puolesta, kun fasistinen Suomen valtionhallinto on ensin polkenut heidän ihmisoikeuksiaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Suomella on pitkä raja jonka yli on helppo ujuttaa tuhansia jopa kymmeniä tuhansia "turisteja" ensin lietsomaan levottomuutta ja sen jälkeen taistelemaan Novo-Karelian puolesta, kun fasistinen Suomen valtionhallinto on ensin polkenut heidän ihmisoikeuksiaan.

Näetkö tämän oikeasti realistisena uhkana?

Olen erittäin pettynyt, jos Suomi menee sekaisin tällaisesta provokaatiosta, eikä pysty hoitamaan asiaa päiväjärjestykseen. Väittäisin, että Suomen valtionhallinto, poliisi ja puolustusvoimat ovat hieman paremmassa järjestyksessä kuin Ukrainassa.

Lisäksi Suomessa vähemmistöjen asiat ovat kunnossa, meillä esimerkiksi jokainen kansalainen saa palveluita omalla kielellään. Ukrainassa venäläiskielisten asemaa heikennettiin, mikä loi hyvän kasvupohjan radikaalien nousulle. Tämä on muuten sellainen asia, minkä Ukraina joutuu hoitamaan kuntoon pitääkseen itäosat rauhallisena tulevaisuudessa.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
No ihan faktiset yhtäläisyydet sekä käytännön toimintatavoissa että politiikassa ovat niin vahvat etten itse näe vertailua mitenkään kaukaa haettuna.
Näkisin että ne jotka eivät kykene näkemään kehityskulkua ja yhtäläisyyksiä edes vähää alusta, ovat vähän samassa veneessä kuin Chamberlain rauhanneuvotteluidensa kanssa.

Niin, yksi suurista saatanoista eli Jussi Halla-aho on facebook-sivustollansa kommentoinut seuraavasti:

Jussi Halla-aho kirjoitti:
Totean taas tähän väliin, että Putin esikuntineen on lukenut tarkkaan vuosien 1935-39 historiaa ja tekee juuri sitä, mitä Aatu teki menestyksekkäästi Reininmaalla, Itävallassa, Tshekkoslovakiassa ja lopulta Puolassa. Eli hivuttaa ja vakuuttaa samalla, että mitään ei ole tapahtumassa. Muut maat ajattelevat kukin omia välittömiä taloudellisia intressejään, minkä lisäksi ne ovat ajaneet alas oman sotilaallisen uskottavuutensa. Siksi ne mielellään uskovat, tai teeskentelevät uskovansa, että musta on valkoista ja Kuu juustoa.

Putinilla on tosiasiassa enemmän pelivaraa ja liikkumatilaa kuin Saksalla aikanaan. Hitlerille oli elintärkeää, että länsimaat tyytyvät protestoimaan ja myötäilemään mutta EIVÄT reagoi. Saksalla ei ollut raaka-aineita, logistiikkareittejä eikä maantieteellistä syvyyttä. Saksa hävisi toisen maailmansodan sillä hetkellä, kun Englanti ja Ranska vastoin odotuksia julistivatkin sille sodan syksyllä 1939. Myös Venäjä toivoo, että länsimaat pitävät lusikan kauniissa kädessä eikä tilanne kärjisty, koska Venäjän keskiluokka haluaa länsimaalaista ruokaa ja kulutustavaraa. Mikään elinehto tämä ei kuitenkaan Venäjälle ole.

Ymmärrän, että Suomessa ollaan hyvin huolissaan pakotteiden vaikutuksesta työllisyyteen ja kansantalouteen. En kuitenkaan ole varma, että meillä on strategisen turvallisuutemme näkökulmasta varaa ymmärtää ja myötäillä Venäjän tekemisiä. Suomi on pieni, liittoutumaton maa Venäjän vieressä. Täällä on paljon venäläistä omistusta ja venäläisiä, jotka saattavat jonain päivänä tarvita kipeästi Äiti-Venäjän suojelua. Ketä me silloin pyydämme apuun, ja millaisia kansainvälisiä pelisääntöjä aiomme silloin lobata?

Ei huonosti lausuttu etten sanoisi. Ainakin omia ajatuksiani yo. peilaa jotakuinkin 1:1.
 

Tuamas

Jäsen
Näetkö tämän oikeasti realistisena uhkana?

....

Lisäksi Suomessa vähemmistöjen asiat ovat kunnossa, meillä esimerkiksi jokainen kansalainen saa palveluita omalla kielellään. Ukrainassa venäläiskielisten asemaa heikennettiin, mikä loi hyvän kasvupohjan radikaalien nousulle. Tämä on muuten sellainen asia, minkä Ukraina joutuu hoitamaan kuntoon pitääkseen itäosat rauhallisena tulevaisuudessa.

Näen skenaarion mahdollisena, koska juuri tuota on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan Ukrainassa.
Kuten sanottua 4/5 separatistitaistelijoista on Venäjältä, ei siis venäläistaustaisia, vaan heidän on kuljetettu Venäjältä taistelemaan "Kiovan fasisteja" vastaan.

Toki näinkin, mutta Itä-Ukrainassa kantaväestö ei käsittääkseni ole niin Kiova-kriittistä että omin voimin olisivat lähteneet kapinaan, vaan koko "kansannousu" on vahvasti masinoitu Venäjän toimesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös