v
Minusta Venäjä ei ole muutunut mihinkään viimeisen vuoden aikana tai oikeastaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nyt vaan on sellainen maailmanpoliittinen tilanne, jossa kovat mielipiteet ovat ainoita oikeita...
Olen osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä.
Venäjä on aina Venäjä, vaikea itänaapurimme, jonka kanssa pitää olla tarkkana, samalla ylläpitää hyviä suhteita ja ennen kaikkea kuulostella, että mistä seuraavaksi tuulee.
Rohkenen väittää seuraavani Venäjän talouden, politiikan ja etenkin diplomatian kehitystä erittäin tarkasti, olen tehnyt tätä jo vuosien ajan.
Siinä mielessä kuitenkin vähän hämmästyn, kun kaltaisesi asioita tunteva ja tietävä nimimerkki toteaa, ettei viimeisen kymmenen vuoden aikana mikään olisi muuttunut. Tämähän ei ihan faktisesti pidä paikkaansa.
2000-luvun puolella Venäjä on asteittain vajonnut kohti totalitaristista järjestelmää niin lainsäädännön, median kuin muidenkin yhteiskunnallisten instituutioiden ja mittarien saralla. Jeltsinin aika ei suinkaan ollut mitään loistavaa voittokulkua (silloin paljon eri ongelmia, mutta nämä eivät ole nyt keskustelun aiheena), mutta Venäjän suhteet länteen lähenivät, Suomen asema selvästi vapautui, Venäjä tunnusteli suhteitaan Baltiaan ja entisiin satelliitteihin, aloitti erilaisia kauppaneuvotteluita, kävi symbolisesti pyytämässä anteeksi Neuvostoliiton pahimpia rikoksia ja pyrki integroitumaan Eurooppaan.
Jokaisesta ^yllä olevan listan kohdasta voisi helposti luetella esimerkkejä, mutta jätetään toiseen kertaan.
Jeltsinin ajan Venäjällä FSB (KGB) myös menetti jalansijaansa, aloittaakseen uuden nousun 1990-luvun loppupuolella. Osin tämä selittyy sillä, että entiset KGB-upseerit olivat siirtyneet virkamiehiksi, kuten muuan Putinkin, pian heitä jälleen tarvittiin ja Vladimirinkin asema kohosi tämän päästyä Jeltsinin lähipiiriin.
Jos mietitään lyhyesti, mitä Venäjällä on tapahtunut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana, niin se on ainakin seuraavaa:
- entinen tiedustelueliitti on noussut takaisin valtaan.
-korruptio on jopa pahentunut, Venäjän kieleen on syntynyt uutta business-sanastoa kuvaamaan erilaisia lahjuksia. Miljardiluokan puhalluksia, eri luokassa kuin edes neuvostoajan vastaavat.
- Venäjä on erkaantunut tasaisesti länsimaisista arvoista, joihin siellä vielä 1990-luvulla pyrittiin.
- Venäjän historiankirjoitus ja ideologia on palautettu vastaamaan menneitä ihanteita.
- Vähemmistöjen oikeudet heikkenevät.
- Kuten Sofi Oksanenkin on monissa kirjoituksissaan kattavasti todennut, Venäjä on äärioikeiston mallivaltio.
- Venäjällä voidaan katsoa syntyneen eräänlaisen henkilökultin, maan media muistuttaa hyvin paljon 1930-luvun Saksan vastaavaa.
Venäjä muistuttaa nyt vuonna 2014 varsin paljon kansallissosialistista Saksaa, tilanne ei ollut sama kymmenen vuotta sitten, jolloin Euroopassa oli vielä toiveita Venäjän demokratisoitumisesta. Näin ei ole tapahtunut ja tuskin tulee tapahtumaankaan, kuten Jari Tervo asian taannoin ilmaisi.
Siinä mielessä voimme tosiaan todeta, ettei Venäjällä mikään ole muuttunut.