Venäjän nykytilanne

  • 3 439 934
  • 18 365

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Itse olen yllättynyt eniten että uutisen lähteenä on Reuters/TASS. Voiko kilvessä olla nähtävissä säröä?
Lähetin muutama päivä sitten palautetta Ilta-Sanomiin, jossa ihmettelin tapaansa "julkaista runsaasti Reuters/TASS -uutisia ilman mainintaa alkuperäisestä lähteestä"
Luonnollisesti eivät vastanneet, mutta olen tuskin ollut ainoa, sillä uutiset kuten "Mariupolin asukkaat kiittävät venäläisiä vapauttajia" ovat vähentyneet.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Mä itse kyllä helmi-maaliskuussa ennakoin nopeampaa Venäjän romahtamista, mutta näköjään Venäjän venymiskyky on todella hyvä. Ei se silti tätä sotaa voita. Ukrainan sota osoittaa mm. sen, että Venäjältä on turha ostaa aseita, varsinkin jos on länsivihamielinen maa, koska niillä aseilla ei tee juuri mitään länsiaseita vastaan. Venäjä itse nyt demonstroi oman aseteollisuutensa suorituskykyä ja se on todella heikko jopa sen omaa aseistusta vastaan, saatikka sitä, että länkkärien toimittamat länsiaseet todellakin muuttavat sodan kulkua.

Tää on varmaan kalastusta harrastaville ihmisille vähän kuin sellaista, kun kala rimpuilee koukussa. Kyllä se voimia vaatii, voi vaikuttaa jossain vaiheessa hävityltä peliltä, mutta eiköhän se vonkale - Venäjän luokaton häviö - sieltä ole tulossa.
Tässä sodassa alkavat myös läntisen puolen arvovaltatekijät vaikuttaa. CIA:n ex-pomo Petraeus tässä jo ehtikin viestiä siitä, että hänen mukaansa Venäjän voitto on epätodennäköistä. Joko kyseessä on sisäpiiritieto eli perustuu vahvaan tietoon käytettävissä olevasta asemateriaalista tai kyseessä on itseään toteuttava ennuste. USA työntää liittolaisineen niin paljon ja niin vahvaa asemateriaalia Ukrainalle, että jossain vaiheessa tavaritsi-iivanalta loppuvat paukut.

Sota on edennyt siihen vaiheeseen, että Venäjän mahdollisuudet sodan voittamiseen hupenevat koko ajan. Lisäksi USA antaa pientä painetta puheillaan hävittäjistä. Antaisiko tämä mahdollisuuden kunnialliseen perääntymiseen on toinen kysymys. Tai loisiko se entistä villimpiä mahdollisuuksia sodan jatkumiselle. Venäjällä varmasti monet johtoklikin jäsenet ovat oivaltaneet tilanteen ongelmallisuuden. Nopeaa voittoa ei ole tulossa ja samalla oma sotilaallinen heikkous on tullut vastustajien tietoon hyvin konkreettisesti.

Häviäjän puolella maailmanpolitiikassa ei kovin moni halua olla. Kiina ottaa etäisyyttä ja monet muut Putinin heilastelijat pyrkivät vain nylkemään Venäjää taloudellisessa mielessä. Energia kelpaa, mutta alehinnoin. Venäjän asemateriaali taitaa kelvata enää vain aseharrastelijoille. Häviö alkaa minustakin näyttää todennäköisemmältä, vaikka elämmekin puutteellisen informaation varassa. Toinen mahdollisuus, Venäjän voitto ei ole kovin esillä ollut sodan alkuhetkien jälkeen. Katkera tasapeli on edelleen mahdollinen: tässä tapauksessa Venäjä kuluttaa voimavaransa täysin turhaan sotaan. Kansan hyväksi eivät toisaalta energian myynnistä saadut varat olisi kumminkaan ohjautuneet.

Hyvin ongelmallista olisi myös Putinin syrjäyttäminen. Tulevan talven edessä poliittiset madot tarttuisivat tähän koukkuun erittäin herkästi. Länsimaat saisivat talvienergiansa ja Venäjä hengähdysaikansa. Se, mitä kansalaisten pitäisi jatkuvasti pitää esillä, on rinnastaa Venäjän toiminta täysin natsi-Saksaan. Venäjältä pitää vaatia denatsifikaatiota ennen kuin sen kanssa ruvetaan tekemään minkäänlaista yhteistyötä. Putinin syrjäyttäminen on tavallaan kielteinen asia, koska tässä asiassa vaaditaan pohjamutienkin läpikäynti.

Venäläisen poliittisen järjestelmän valaiseminen kansalle on elintärkeää. Suomessa järjestelmä jo tunnetaan, mutta ei välttämättä koko Euroopassa. Ja ihmiset eivät välttämättä edes piittaa asiasta, tärkeintä on vain halpa energia. Putinin syrjäyttäminen mahdollistaisi vanhan vallan jatkumisen kosmeettisin muutoksin. Huvittavaa olisi nähdä vaikkapa Medvedevin takinkääntö, mutta vain huvittavaa. Todellisuudessa voisimme nähdä irvokkaan näytelmän, jossa Putinista tehtäisiin tarinan konna, joka vietteli muut sammakkoprinssit odottamaan ukrainalaisen prinsessan suudelmaa. Venäjän eliitti katsoi olevansa pakotettu sotaan, kaikki olivat pakkoraossa, kaikki oli vain pahaa unta. Yksi pieni vodkanhuuruinen ilta, nitsevoo.

Tämän pahan unen keskellä hiljaisuudessa Venäjän puolustusbudjettiin ohjattaisiin tonnikaupalla lisää pääomia, jotta aseistus saataisiin kuntoon seuraavaa hyökkäystä varten. Tuskin kuitenkaan Venäjä luopuisi Donbassista, vaan voisi korkeintaan palauttaa alkutilanteen voimaan. Energian tarpeemme taitaisi muuten hiljentää keskustelun Ukrainalle maksettavista sotakorvauksista ja tutkinnan erilaisista sota- ja ihmisoikeusrikoksistakin.
 
Viimeksi muokattu:

John J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Aeroflotilla ei tarjota ollenkaan alkoholia väärinkäsitysten takia. Rysyt riehuneet humalapäissään niin monta kertaa, että lentoyhtiö päätyi tähän päätökseen. Kertoo kyllä kaiken paskamaasta
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Mitä kuuluu niille venäläisten läntisiin pankkeihin jäädytetyille sadoille miljardeille? Sodan alussa niiden kohtalosta spekuloitiin paljon. Viime kuukausina on ollut hiljaista. Venäläiset itsekään eivät ole miljardiensa perään itkeneet.
Eivät kai ole löytäneet mitään takaporttia vai ovatko miljarditkin olleet bluffia? Kuten sotimiskyky.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Mitä kuuluu niille venäläisten läntisiin pankkeihin jäädytetyille sadoille miljardeille? Sodan alussa niiden kohtalosta spekuloitiin paljon. Viime kuukausina on ollut hiljaista. Venäläiset itsekään eivät ole miljardiensa perään itkeneet.
Eivät kai ole löytäneet mitään takaporttia vai ovatko miljarditkin olleet bluffia? Kuten sotimiskyky.
Ehkä ne puhuivatkin ruplissa. Miljardi ruplaa on n. 15,7 miljoonaa euroa. Paljon rahaa toki sekin tavan kansalaiselle, mutta ehkä tuollainen summa on pistetty talteen johonkin tyynyn alle.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Lisää ongelmia tulossa ulkomaalaisille yrityksille Venäjällä. Suomalaiset firmat ovat olleet varsin esimerkillisiä vetäytymisissä kokonaan Venäjältä sekä liiketoiminnan keskeyttämisissä. Itävalta sen sijaan näyttää olevan varsinainen luopioyritysten kasvualusta ja se sylettää ainakin itseäni enkä arvosta heidän toimintaansa pätkääkään.

 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ukrainan sodan ketjusta lainattu
Pahoittelut näin vanhaan viestiin vastaaminen, mutta jonkinlainen jatkumo tässä mahdollisesti:


Tsubaisin kerrotaan joutuneen teho-osastolle eurooppalaisessa kaupungissa. Uutisen on julkaissut Riikassa toimiva riippumaton venäläinen Insider -lehti, mutta mutta lähteenä taitaa olla vain tuo lainattu Telegram-viesti.
Piti nopeasti wikipedioida jutussa mainittu Gauillaun-Barrén oireyhtymä ja ainakin oireiden perusteella täsmäisi melko täydellisesti hermomyrkkyaltistukseen. Eli voi olla että on ihan vaan sairastunut (ilmeisen harvinaiseen) autoimmuunireaktioon, tai sitten voi olla että sairastunut (paljon vähemmän harvinaiseen) terroristivaltion kostoon kokemilleen rikollisorganisaation pettureille.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Hyvin on ikiaikainen venäläinen hallintakeino kansaan purrut. Suuri osa ei uskalla sanoa mitään oikeista ajatuksistaan.

Eläköön vapaus!
Jämäneukkula ja puhetorvensa tykkäävät julistaa miten epävaltio on sananvapauden onnela ja siellä vaan voi ihminen olla vapaa känselöinnistä ja wokesta ja homotus-mädätyksestäkin. Ja ihan kaikkea saa ylipäätään sanoa kunhan sanoma tukee pienen tsaarin regimeä ja Hyviä Perus Arvoja. Mädättäjät, wokettajat ja (väärällä lailla) känselöijät menee sitten pamputuksen kautta uuniin ja se ei ole lainkaan känselöintiä, kuten ei esimerkiksi Ukrainan kansan ja kulttuurin poistamisen yrittäminen, vaikka joku vääräleuka saattaisi kuvitella ettei juuri konkreettisempaa culture cancelingia ole ihan toviin nähty kuin mitä mafiavaltion terroristiosasto yrittää parasta aikaa Ukrainassa tehdä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oopi

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Eurooppaan tarkoitettua kaasua on soihdutettu Pietarin kompressioasemalla jo about kuukausi:


Tuossa jutussa ei oteta kantaa siihen, miksi Venäjällä soihdutetaan kaasua, mutta muuten ihan mielenkiintoinen artikkeli Venäjästä, maakaasusta, ilmastotoimista ja niiden muodostamasta uhasta Venäjälle.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eurooppaan tarkoitettua kaasua on soihdutettu Pietarin kompressioasemalla jo about kuukausi:


Tuossa jutussa ei oteta kantaa siihen, miksi Venäjällä soihdutetaan kaasua, mutta muuten ihan mielenkiintoinen artikkeli Venäjästä, maakaasusta, ilmastotoimista ja niiden muodostamasta uhasta Venäjälle.
Luin samaa juttua hetki sitten. Jutussa todetaan kyllä mielestäni aika selvästi, että yleensä syynä saattaa olla se, että kaasua ei voi toimittaa asiakkaalle tai asiakas ei voi ottaa sitä vastaan, ja sanotaan myös, että Suomi ei ole kevään jälkeen ostanut kaasua, koska sitä ei haluttu maksaa ruplissa.

Yksi lukuisista sodan haittavaikutuksista onkin, että Venäjällä tai ainakaan maan päättäjillä - toisin kuin mahdollisesti tiedeyhteisössä - ei ole tällä hetkellä todennäköisesti kovin paljon mielenkiintoa ympäristöongelmien ratkomiseen, kun sitä tärkeämpää on sotia Ukrainassa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
On syytä pitää mielessä, että vaikka Venäjän raaka-ainesektori onkin haasteellisen tilanteen äärellä, ei maan talous ole rakentunut pelkästään sen varaan, vaan päin vastoin Venäjä on ottanut jättimäisiä askelia kohti tulevaisuutta kohti innovaatioyhteiskuntaa.

Venäjän tuotantoteollisuus on jo saavuttanut lännen ja "Made in Russia" on arvostettu merkki korkeasta ja tasaisesta laadusta, oli sitten kyse käyttötavaroista, elektroniikasta tai kulkuneuvoista. Venäläiset elintarvikkeet ovat yhtä lailla haluttuja ympäri maailman. Aineettoman pääoman osalta Venäjä on myös johtavia maita ja esimerkiksi startup-skenessä maa ollut edelläkävijä, mihin investoidaan myös ulkomailta.

Mitä tulee ympäristökysymyksiin, Venäjällä on isona maana luonnollisesti omat haasteensa, mutta hiilineutraaliutta kohti ovat myös siellä matkalla ja yleisesti puhdas luonto, hyvä ilmanlaatu ja nopea reagointi ympäristöongelmiin kuvaavat venäläistä suhtautumista asiaan. Maan koulutusjärjestelmästä ja terveydenhoidosta voisi kirjoittaa pidemmästikin, mutta paljon voimme lännessä ottaa opiksi heiltä myös niissä.

Toki lukiessa juttuja ja raportteja Venäjältä, sarkasmitutka on myös tarpeen.
 

Obasan

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

No mutta tämähän lupaa hyvää. "Älkää pojat turhia jarrutelko, kyllä siellä on sitten peltoa tai vuoren seinämää hidastamassa, jos menee muuten pitkäksi."

Edit. Tässähän olisi aivan mahtava kohde vedonlyöntifirmoille KHL-kautta ajatellen. Pysyykö vierasjoukkueen kone kiitoradalla? Saadaanko se takaisin ilmaan pelin jälkeen?
Muutenhan moni noista peleistä on päivänselvää kauraa, mutta tämä lentopuoli toisi ihan uuden jännitysnäytelmän, jos vielä jarrujenkin käyttöä pitäisi varoa.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No mutta tämähän lupaa hyvää. "Älkää pojat turhia jarrutelko, kyllä siellä on sitten peltoa tai vuoren seinämää hidastamassa, jos menee muuten pitkäksi."

Tulee mieleen tarina, jonka mukaan joku nuori mies oli vienyt autonsa katsastettavaksi. Katsastusmies oli sitten vihaisena todennut, että "Eihän tässä sun autossa toimi edes jarrut!". Tähän nuorukainen oli vain todennut, että 'Mitäs niillä tekee, kun ne vain hidastavat vauhtia!".

Tuo on todennäköisesti tapahtunut kaikkien tuttavien tuttavapiirissä. Ja näköjään niin tapahtuu Venäjälläkin.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Itse vaan ihmettelen, että samaa kaavaa toistetaan, vaikka aina se on päätynyt itsetuhoon.
Se johtuu siitä, että Neuvosto-Venäjä elää edelleen about ensimmäisen ja toisen maailmansodan välistä aikaa. Siinä missä länsieuroopan hirmuhallitsijoille kävi huonosti, Stalin pysyi "voittajien" puolella eikä samanlaista itsereflektiota ole Neuvosto-Venäjällä koskaan tehty, mitä tehtiin muualla Euroopassa.

Nyt olisi sen aika.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jälleen asetellaan kohti Suurta ja Mahtavaa. Valuuttakaupat ovat mitä ilmeisimmin tulossa takaisin. Kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat vain tasa-arvoisempia kuin toiset.

 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Onneksi näiden kylttien sensurointiin löytyi aikaa ja sopivat lakipykälät. Ettei vaan ryssän mieli pahoitu.
”Ne käsitellään luvattomina mainoksina. Destia on kääntänyt kyltit sivuun, mutta ne tullaan myöhemmin poistamaan.”

Onko vaalien aikana teiden varsilla oleville vaalimainoksille muka haettu lupia? Siinä on taas helvetin tyhmiä virkamiehiä. Saan sanoa näin, koska olen itsekin virkamies.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
”Ne käsitellään luvattomina mainoksina. Destia on kääntänyt kyltit sivuun, mutta ne tullaan myöhemmin poistamaan.”

Onko vaalien aikana teiden varsilla oleville vaalimainoksille muka haettu lupia? Siinä on taas helvetin tyhmiä virkamiehiä. Saan sanoa näin, koska olen itsekin virkamies.

Ymmärtääkseni tieliikennelaki kieltää kaiken ylimääräisen kiinnittämisen teiden varsiin. Jostain syystä tätä ei noudateta, vaan vaalimainonnan lisäksi teiden varsilla on ties mitä mansikanmyynti-ilmoituksia ja hääpaikkaviitoituksia.

Säännöt pitäisi olla kaikille samat kyltin sisällöstä riippumatta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös