tahtookirjoittaa kirjoitti:
Tämä kuuluisi ehkä paremminkin Iran-ketjuun, mutta onhan se Venäjän johtokin lopulta tulossa järkiinsä, kun on taipumassa pakotteiden kannalle.
Voisitko linkittää uutisen? Venäjällä on Iranin kanssa paljon taloudellista ja tuottoisaa yhteistyötä enkä usko, että venäläiset suostuvat sellaisiin pakotteisiin, jotka haittaavat sen yritysten toimintaa maassa.
tahtookirjoittaa kirjoitti:
Nimittäin loppu viimeksi Venäjä on esim USA:n kanssa täysin samassa veneessä, mitä tulee Iranin mahdolliseen ydinaseeseen.
Iran on Venäjälle eräänlainen lose-lose tilanne. Ydinaseistettu Iran lähes Venäjän rajanaapurina ei ole hyvä asia, mutta ei myöskään tilanne, jossa USA miehittää heikennetyn Iranin ja pääsee hallinnoimaan Iranin kaasu- ja öljyvaroja sekä Iranin läpi meneviä kaasuputkia.
USA tulee miehittämään Iranin jossakin vaiheessa joka tapauksessa, mikäli Iran pidetään riittävän heikkona.
Gazpromin kannalta Iranin miehitys olisi paskempi homma. Iranilla on Venäjän jälkeen maailman toiseksi suurimmat kaasuvarannot. Gazprom tekee Iranin kanssa yhteistyötä energiasektorilla, mutta USA:n toimesta miehitetty Iran luonnollisesti sanoisi kaikki sopimukset irti (kuten miehitetty Irak teki) ja Iranin kaasuntuotanto siirtyisi amerikkalaisten haltuun, joka möisi Iranin maakaasua Eurooppaan ohi Gazpromin kontrollin. Tämä tietysti heikentäisi Gazpromin asemaa Euroopan markkinoilla, koska Iranin kaasuvarannot ovat sen verran suuret.
Myös Kiinalla on omat intressinsä estää Iranin miehitys. Tänä vuonna on tarkoitus rakentaa maakaasuputki suoraan Iranista Kiinaan. Hanke on raivostuttanut Yhdysvallat, koska se tehdään kokonaan riippumattomasti amerikkalaisista. Putken tarkoitus on lisätä Kiinan energiansaannin riippumattomuutta Yhdysvalloista. USA:n miehittäessä Iranin tulisi se hallinnoimaan myös tätä Kiinaan menevää kaasuputkea. Tämä ei tietysti sovi Kiinan suunnitelmiin.
Sekä Venäjällä että Kiinalla on painavat syyt vastustaa Iranin miehitystä. Syyt ovat suurimmaksi osaksi taloudellisia, mutta myös sotilaallisia. Iran sijaitsee melko lähellä sekä Venäjän että Kiinan rajaa, eikä sinne haluta USA:n sotilastukikohtia.
Mitä siis tehdä? Minusta paras vaihtoehto olisi jatkaa taloudellista yhteistyötä Iranin kanssa. Gazprom tekee jo tuottoisaa bisnestä Iranin kaasukentillä, eikä amerikkalaisia todellakaan kaivata sotkemaan tilannetta.
Iran on kuitenkin geopoliittisesti USA:lle vähintään yhtä tärkeä kuin Irak. Mielestäni jopa tärkeämpi. USA:n neokonservatiivien papereissa Iran on ollut jo pitkään miehitettävien valtioiden listalla. Toistan itseäni, mutta sanon silti: Iran tullaan miehittämään varmuudella, jos se on riittävän heikko.
Siinä vaiheessa kun USA:n hyökkäys Iraniin näyttää todennäköiseltä, Venäjän ja Kiinan tulisi aseistaa Iran mahdollisimman tehokkailla konventionaalisilla aseilla, ja mahdollisesti lyhyen kantaman ydinaseella, joilla voi iskeä sekä Irakin ja Kuwaitin öljykentille että Israeliin. Tämä tietäisi Venäjän ja Kiinan diplomaattisten suhteiden katkeamista Yhdysvaltoihin, mutta se hinta pitää maksaa. USA:n hegemonia ja lopullinen dominanssi Lähi-Idässä on enää vain Iranista kiinni. Venäjälle ja Kiinalle itsenäinen Iran on hemmetin tärkeä asia.
Tässä tilanteessa USA ei voisi hyökätä, koska Iran pystyisi romahduttamaan koko Lähi-Idän öljyntuotannon (ja samalla USA:n talouden) että tuhoamaan Israelin. Tilanne johtaisi eräänlaiseen kauhun tasapainoon Lähi-Idässä, mutta parempi näin kuin USA-Israel vetoinen hegemonia ja transatlanttisen liittouman yksinoikeus käyttää (varastaa) toisten valtioiden energiavarannot omaan kulutukseensa.