Tami Talk kirjoitti:
Mahtaakohan tuo Jeltsinin mallin vihatuimmuus olla ihan totta?
Kyllä. Miljoonien ihmisten säästöt haihtuivat taivaan tuuliin tämän politiikan seurauksena.
Tami Talk kirjoitti:
Onko vika siinä mallissa itsessään vaiko siinä, että kertarysäyksellä tapahtunut sosialismin romahdus oli vain niin ruma?
Vika oli mallissa itsessään, koska malli suosi valtion omaisuuden jakamista liian pienelle joukolle ihmisiä sekä mahdollisti mittavan veronkierron sekä pääoman siirtämisen ulkomaille.
Tami Talk kirjoitti:
Olisiko Jeltsinin malli vihattu, mikäli systeemi olisi alkanut toimimaan ilman korruptiota, taloudellisen vallan törkeää kaappausta, toimivan aidon demokratian, vapaan tiedonvälityksen jne olosuhteissa.
Kysymys on vähän kuin "olisiko punainen punaista jos se olisi sinistä". Tottakai Jeltsinin kauden politiikka olisi nykyisin suosittua, jos asiat olisi hoidettu tuolla tavalla. Vaan ei hoidettu.
Tami Talk kirjoitti:
Epäilen, että Venäjällä on valittu ruton, koleran ja ripulin välillä.
Mielestäni vertaus on kohtuuton. Putin sai hallittavakseen valtion, jonka talous oli kuralla. Ei tuota muuteta täydelliseksi hyvinvointivaltioksi muutamassa vuodessa. Kannattaa muistaa että vahingon korjaamiseen kuluu yleensä enemmän aikaa kuin vahingon tekemiseen.
Tami Talk kirjoitti:
Näin ollen Putinismin ylistys on hieman makaaberia.
Ei Putinia tarvitse ylistää, vaan tunnustaa hänen ansionsa.
Tami Talk kirjoitti:
Selvää kait on se, että "venäläiset haluavat talouskasvun ja vakauden jatkuvan". Mutta millä keinoin?
Talouden kääntäminen kasvuun edellytti oligarkkien kuriin pistämistä. Vaikka keinoja haukuttiin lännessä epädemokraattisiksi, niin se oli pakko tehdä.
Tami Talk kirjoitti:
Jos vertaat vaikkapa Suomen, Tanskan, Englannin tai Usan tilannetta Venäjään, pidätkö Venäjää näistä parhaimpana?
Kannattaa muistaa kuinka paljon esimerkiksi Suomessa vei aikaa, ennen kuin täällä saavutettiin todellinen demokratia. Kolme vuosikymmentä. Putinilla on ollut aikaa hoidella asioita vasta kuusi vuotta.
Tami Talk kirjoitti:
Näet, että asiat ovat Venäjän kansan kannalta varsin hyvin, tulkitsenko oikein?
Asiat ovat tällä hetkellä niin hyvin, kuin ne Jeltsinin jättämän perinnön jälkeen yleensä voivat olla. Parantamisen varaa löytyy varmaan joka sektorilla, toisaalta parannusta nimenomaan tärkeissä asioissa, kuten taloudessa, keskiluokan nousussa, köyhyyden vähenemisessä jne. oikeasti tapahtuu.
Tami Talk kirjoitti:
Minkä arvon annat useille kriittisille huomioille, joita Venäjän mallille annetaan sekä venäläisissä ihmisoíkeusjärjestöissä että länsimaisissa tiedotusvälineissä?
Näitähän ovat mm.
- poliisin ja tuomioistuimen korruptoituneisuus?
- kriittisen tiedonvälityksen epävarmuus (salaperäiset katoamiset ja surmat)?
- todella pahat köyhyysongelmat, mm. suurkaupunkien hylätyt lapset asumassa viemäriverkostoissa?
- Korruptio on edelleen ongelma, mutta ei niin suuri kuin Jeltsinin aikana. Korruption poistamiseen ei ole olemassa taikatemppua, vaan se poistuu ainoastaan riittävän talouskasvun ja yhtäjaksoisen yhteiskunnallisen vakauden myötä. Kun virkamies saa riittävän hyvää palkkaa, on kiusaus ottaa vastaan lahjuksia pienempi.
- Venäjällä ei todellakaan ollut vapaata tiedonvälitystä edes Jeltsinin aikaan, vaan media oli lähinnä kahden oligarkin (herrat Gusinski ja Berezovski) omistuksessa. Mikä yleensä on vapaa media? Suomessakin ns. mainstream media on kolmen tai neljän tahon omistuksessa. Toki valtiovallalla on Venäjällä mainstream mediaan omistusoikeudet, mutta se ei toisaalta ole kriminalisoinut siitä riippumattoman median toimintaa.
- Köyhyysongelma on korruption tapaan ongelma, jonka poistamiseen ei ole taikatemppuja. Köyhyysrajan alapuolella elävien määrä Venäjällä on pienentynyt kuitenkin selvästi kuuden vuoden aikana, joka on yksi Putinin suosion syistä. Köyhyyttä voidaan vähentää vain talouskasvulla sekä valtion riittävän suurella verokertymällä.