Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 9 901 529
  • 60 938

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suomella pitäisi olla jossain 34 kpl BM-21 Grad raketinheittimiä (122 RakH 76) nämä varmaan joutaisi oikein hyvin jos vaan ammuksia on. Sen sijaan en lähtisi M-270:tä lähettämään. Niitäkin toki on lähteesät riippuen joko mainittu 22 tai sitten 41. Jos jälkimmäinen pitää paikkansa niin sitten siitä ehkä joku joutaisi.

Gradit luultavasti tosiaan joutaisi ja niistäkin olisi hyötyä.

Mutta nuo M-270:t olisivat se mahdollinen käänteen tekevä ase, koska Venäjä on saavuttanut dominanssin tykistötaistelussa pääasiallisesti juuri Gradeja käyttämällä, ja M-270 -tyyppisillä raskailla raketinheittimillä Venäjän Gradien pätkiminen onnistuisi niiden oman kantaman ulkopuolelta.

Mielestäni Suomen ehdottomasti pitäisi harkita vaikka kahden M-270:n toimittamista Ukrainaan - siinäkin tapauksessa että niitä olisi tuo 22 kappaletta yhteensä: semmoista akuuttia uhkaa Venäjän suunnalta ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä, että puolustusvoimilla raskaille rakentinheittimille tulisi akuuttia tarvetta ja vaikka joku äärimmäisen epätodennäköinen skenaario totetutuisi, niitä olisi jäljellä kuitenkin 20 (22:n sijaan). Ukrainalla näitä juuri tällä hetkellä sodan kannalta elintärkeitä ja kenties ratkaiseviea aseita ei ole yhtäkään (on saamassa niitä yhteensä 10 USA:lta, UK:lta ja Saksalta). Tähän Suomen 2 kappaletta olisi erittäin hyvä lisäys.

Ukraina taistelee Euroopan ja siinä samassa Suomen puolesta, joten näille kahdelle kappaleelle löytyisi tällä hetkellä käyttöä nimenomaan meidän oman maamme puolustamisessa.

Kaiken rehellisyyden nimissä, Suomen panos Ukrainan aseellisessa avustamisessa on ollut kovin kehno. Nyt siihen pitäisi tulla muutos.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Itseäni olisi melkein naurattanut, jos tämä ei olisi totta, vaan huonoa poliittista satiiria. Tämän kruunasi se, että samaan aikaan tuli vastaan kaksi aihetta sivuavaa uutista, joista ensimmäisessä Lavrov väittää kirkkain silmin, ettei Venäjä käy sotaa Ukrainassa, ja jälkimmäisessä taas Medvedev uhoaa, kuinka Venäjä tulee tuhoamaan tässä sodassa koko Ukrainan.

Eilisessä EU-johtajien Kiovan visiitissä otettu lehtikuva kertoo paljon. Ihan kuin Macronin halaama Zelenskyi ajattelisi, että "Anna nyt niitä aseita, perkele, ja lopeta se tyhjän puhuminen". Scholz tuohon Macronin paikalle, niin kuva olisi vielä osuvampi...

Kyllä. Onko neuvostojäärillä nyt unohtunut keskenään jutella, miten se asioiden laita nyt olikaan. Kiirettä taitaa pitää.

Tässä tosiaan uutinen tuosta Medvedevin heitosta, ettei Ukrainaa ehkä löytyisikään enää maailmankartalta parin vuoden kuluttua. Tämä varmaan hoituu venäläishallinnon silmin ilman sotaa erikoisoperaation turvin.


Toimittajien olisi hyvä vähän haastaa enemmän näitä erikoisoperaatiosta jauhajia ja kertoa, millä tavoin erikoisoperaaatio eroaa sodasta. Ehkä venäläinen erikoisoperaatio onkin vielä julmempi esimerkiksi siviileille kuin normaali sota ja ero tulee siinä?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ukraina on kulttuuriselta perustaltaan aivan samanlainen paskamaa kuin Venäjä. Se ei ole osoittanut merkkejä halustaan puhdistaa järjestelmäänsä, eikä kaikkea voi selittää Venäjällä. Venäjä on halpa selitys.

Oma käsitykseni Ukrainan ja Venäjän historiaan hieman perehtyneenä on se, että Neuvostoliiton aikaista korruptiota ei voi riittävästi purkaa, jos maassa on Neuvostoliiton asettama nukkehallitsija puhdistamassa rikkauksia lähipiirilleen ja Kreml aktiivinen toimija. Eikä silloin, jos maa on 2014 alkaen ollut osittaisessa sotatilanteessa Venäjän kanssa ja osa maasta on Venäjän hallussa.

Viittasin Neuvostoliiton ja Venäjän ikeestä vapautuneisiin Euroopan maihin. Ne ovat selvästi Venäjän yläpuolella ilman yhtään poikkeusta. Kyse ei tietenkään ole sattumasta, vaan normaalista kehityksestä. Ukrainalta tulee vaatia tekoja, mutta sitä ennen heidän on saatava samanlaiset oikeudet kuin saivata Albania, Bulgaria, DDR (nyt osa Saksaa), Puola, Romania, Tšekkoslovakia, Unkari, Latvia, Liettua ja Viro.

Ukrainaa tunnen jonkun verran. Olen siellä käynyt useamman kerran ja omannut ukrainalaisia tuttavia. Oma käsitys on sellainen, että saadessaan vapaasti päättää, tuo kansa loisi markkinatalouteen perustuvan yhteiskunnan, joka olisi yksi nopeiten kasvaneita itäisen Euroopan valtioita ja yksi vähiten korruptoituneita vertaistensa (yllä oleva maa lista) joukossa.

Ukraina yhdistyi vuonna 2022 hienosti Venäjää vastaan ja se kyllä kertoo, että maassa on potentiaalia.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Paskavaltion ja mielikuvistuspaskavaltioiden örkit jatkavat sotarikoksia. Seuraavaksi on luvassa kahden vangiksi saadun amerikkalaisen vapaaehtoisen "oikeudenkäynti" ja teloitus. Jos näin tekevät, niin minun puolesta voi unohtaa Geneven konventiot kaikkien vangiksi saatujen örkkien kohdalla.
USA:n reaktio voi olla hyvinkin mielenkiintoinen, jos teloittavat sotavangit.

Linkki uutiseen: Venäjän TV:ssä puhuttiin amerikkalaisten teloittamisesta - USA:n evp-amiraalilta synkkä varoitus | Verkkouutiset
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Jos näin tekevät, niin minun puolesta voi unohtaa Geneven konventiot kaikkien vangiksi saatujen örkkien kohdalla.

Itse taas sanoisin, että entistä tiukemmin pitää niistä kiinni. Toisen tasolle laskeutuminen ei ole hyvästä, varsinkaan jos on niin syvällä kuin tuo hyökkäyssotaa käyvä maa.
 

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
Ukraina on kulttuuriselta perustaltaan aivan samanlainen paskamaa kuin Venäjä. Se ei ole osoittanut merkkejä halustaan puhdistaa järjestelmäänsä, eikä kaikkea voi selittää Venäjällä. Venäjä on halpa selitys.

Millä tavalla ei ole merkkejä? Ukraina hakee EU-jäseneksi ja siis vaatimuksena on, että lainsäädäntö on yhtenevä EU-asetusten ja säädösten kanssa. Noita merkkejä oli myös hyvinkin löydettävissä Maidanilta vuonna 2014.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Kun aseavusta on keskusteltu ja Ukraina julkaisi oman vaatimattoman kirjeen joulupukille, niin onko jossain listaa hankinnoista mitä he ovat itse tehneet vuosien 2014-2022 välillä, kun maa kuitenkin oli jonkinlaisessa kriisitilanteessa koko ajan?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun aseavusta on keskusteltu ja Ukraina julkaisi oman vaatimattoman kirjeen joulupukille, niin onko jossain listaa hankinnoista mitä he ovat itse tehneet vuosien 2014-2022 välillä, kun maa kuitenkin oli jonkinlaisessa kriisitilanteessa koko ajan?

Esimerkki hankinnoista tuona aikana laulun muodossa:


 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ukraina on kulttuuriselta perustaltaan aivan samanlainen paskamaa kuin Venäjä. Se ei ole osoittanut merkkejä halustaan puhdistaa järjestelmäänsä, eikä kaikkea voi selittää Venäjällä. Venäjä on halpa selitys.

Maan tilanteesta kertoo hyvin tämä juttu:





Kuten mm. @Cobol tuossa ylempänä kirjoitti, niin kyllä Ukraina on osoittanut paljonkin merkkejä halusta päästä paskavaltiostatuksesta eroon. Toki tämä on aiheuttanut närää itänaapurissamme, kun Ukrainassa lähes kaikki paska on neukkuperustaista ja jokainen yritys päästä paskasta eroon on tarkoittanut irtautumista kauemmas neukkulasta ja sitten jämäneukkula on tehnyt jotain paskanaamailua ja repinyt Ukrainaa hieman lähemmäs taas omaa tasoaan.

Joka tapauksessa itäpaskan touhut ovat yhdistäneet Ukrainan, mistä hienona osoituksena puolustautuminen todella motivoituneesti ja ennakko-odotusten valossa suorastaan maagisella tasolla. Lisäksi maassa on kitketty korruptiota määrätietoisesti, millä on sekin hyvä puoli että samalla saa kitkettyä merkittäviä jämäneukkulan edustajia. Itäpaskan aiheuttaman uhkan takia Ukraina tulee myös muistamaan, että parempi pitää yhteiskuntaa yhtenäisenä ettei seuraavan raiskaussodan koittaessa olisi sisäisiä ristiriitoja haittaamassa puolustusta. Varmin ja kestävin keino yhteiskunnan yhtenäistämiseksi on tehdä maasta "reilu" kaikille, mikä vaatii mm. korruption kitkemistä. Myös elintason parantaminen laajemmin vaatii vähäistä korruptoitumista, jos valtio ei satu olemaan tolkuttomia luonnonvaroja hyödyntämään pääsevä itäpaska, missä kansantapainen yhteisen omaisuuden varastelu salli silti melko pitkään jonkunlaisen tipottaisen hyödyn valumista myös rikollisorganisaation täysjäsenyydestä ulkopuolisille, eli alamaisille.
 
Viittasin Neuvostoliiton ja Venäjän ikeestä vapautuneisiin Euroopan maihin. Ne ovat selvästi Venäjän yläpuolella ilman yhtään poikkeusta. Kyse ei tietenkään ole sattumasta, vaan normaalista kehityksestä.

Ukraina yhdistyi vuonna 2022 hienosti Venäjää vastaan ja se kyllä kertoo, että maassa on potentiaalia.
Ukrainaa (eikä Venäjää) voi mielestäni oikein verrata näihin muihin entisiin neuvostovaltioihin, koska niissä asuvat ihmiset ovat juuriltaan, mentaliteetiltaan niin kovin erilaisia näihin kahteen verrattuna. Mutta uskon kyllä, että jotain edes Bulgarian tasoista sieltä voisi hyvinkin muodostua, vaan onko se tarpeeksi? Ukraina voisi kyllä olla rikaskin valtio, jos ne rahat ei valu muualle, mutta voiko siihen luottaa? Vaikeita kysymyksiä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
vakavalta näyttää ilmeet näilläkin

Voi tietysti olla vain hyvin ajoitettu kuva ja sattumaa, mutta mahdollista on myös, että tuo vihdoin avaisi silmiä, ja Euroopassa lopetettaisiin puheet siitä, että Venäjää ei saa nöyryyttää ja konfliktia ei saada eskaloida liian voimakkaiden aseiden toimituksella.

Olen joskus pohtinut puoliksi tosissani, että voiko Saksan nihkeä suhtautuminen Ukrainan auttamiseen juontaa juurensa siitä, että maassa halutaan välttää tilannetta, jossa Moskovassa päästäisiin kutsumaan heitä natseiksi...
 
F

Flonaldo

Nyt on kovan luokan tarjous, ja enemmän käänteentekevältä tällainen tuntuisi kuin lähetetäänkö 2, 8 vai 16 MLRS-järjestelmää.

Kun siis Ukrainan armeijalla on tietysti rajalliset mahdollisuudet itse ja maan sisällä kouluttaa merkittävän kokoisia uusia joukkoyksiköitä - kun armeijan parhaimmisto samaan aikaan on kädet savessa Donbasissa.

Samalla uusi väki tulisi suoraan koulutetuksi Nato-kalustolle. Oletan että tämä "kansainvälisille partnereille tarjotaan isännöintiä" tarkoittaa sitä, että Puolan odotettaisiin raivaavan pellot ja pikapystyttävän kasarmit.

Boris Johnson has told the Ukrainian president Volodymyr Zelenskiy that the UK is prepared to launch a major operation to train Ukrainian armed forces, Downing Street has said.

The prime minister told Zelenskiy that Britain could train up to 120,000 troops every 120 days, PA Media reported.

No 10 said international partners would be invited to host the programme, if the offer is accepted by Ukraine.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ukrainaa (eikä Venäjää) voi mielestäni oikein verrata näihin muihin entisiin neuvostovaltioihin, koska niissä asuvat ihmiset ovat juuriltaan, mentaliteetiltaan niin kovin erilaisia näihin kahteen verrattuna. Mutta uskon kyllä, että jotain edes Bulgarian tasoista sieltä voisi hyvinkin muodostua, vaan onko se tarpeeksi? Ukraina voisi kyllä olla rikaskin valtio, jos ne rahat ei valu muualle, mutta voiko siihen luottaa? Vaikeita kysymyksiä.
Minusta silti kannattaa auttaa Ukrainaa länsimaalaistumaan ja vähentämään korruptiota, sekä oligarkkien valtaa. Jos vaihtoehtona on jättää maa oman onnensa nojaan vihamielisen naapurin syleilyyn. Tuskin Bulgariakaan jää ikuisiksi ajoiksi sille tasolle millä se nyt on?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minusta silti kannattaa auttaa Ukrainaa länsimaalaistumaan ja vähentämään korruptiota, sekä oligarkkien valtaa. Jos vaihtoehtona on jättää maa oman onnensa nojaan vihamielisen naapurin syleilyyn. Tuskin Bulgariakaan jää ikuisiksi ajoiksi sille tasolle millä se nyt on?
Kyllä. Ukrainan kansa haluaa länsimaalaistua, niin tottakai sitä pitää tukea - ja nyt sodan jälkeen entistä merkittävimmin. En ole Ukrainan historian asiantuntija, mutta maa on kuitenkin ollut itsenäinen vain vähän aikaa ja vahvasti Venäjän vallan alla. Ei varmasti ihme, että ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin vaikka Viro.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Kyllä. Ukrainan kansa haluaa länsimaalaistua, niin tottakai sitä pitää tukea - ja nyt sodan jälkeen entistä merkittävimmin. En ole Ukrainan historian asiantuntija, mutta maa on kuitenkin ollut itsenäinen vain vähän aikaa ja vahvasti Venäjän vallan alla. Ei varmasti ihme, että ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin vaikka Viro.
Ja muutenkaan mennyt ei oo tae tulevasta, jos ennen on ollut jotain niin ei se tarkoita et tulevaisuudessa on samaa aina ja ikuisesti. Muutenkin tuota ”mutta Ukrainan korruptio” käytetään samaan tapaan kuin ”mutta kun Venäjän ydinaseet”

Matka länsimaaksi pitää aloittaa jostain ja Suomi aloitti sen viimeistään sotien jälkeen, kesti kyl hetken.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Byvajet

Jäsen
Kyllä. Ukrainan kansa haluaa länsimaalaistua

On mahdotonta, että umpikorruptoituneessa järjestelmässä, jossa presidenttikin ajaa häikäilemättä omia etujaan asemansa suomin mahdollisuuksin, poliitikot ja kansa yhtäkkiä ryhdistyisivät ja lopettaisivat oman edun tavoittelun kansakunnan eduksi. Ihmisen mieli ei toimi sillä tavalla, että opitusta järjestelmästä tietoisella päätöksellä siirrytään toiseen, vaan kulttuurinen muutos on hidas. Se ei tapahdu yhden sukupolven aikana.

Jokainen ukrainalainen tietää, että jos minä en hyödynnä mahdollisuuttani kähmintään, niin se ei tarkoita, että muut eivät niin tekisi. Korruptoituneissa kulttuureissa vallitsee laaja ja syvä luottamuspula virallisiin normeihin, koska kaikki tietävät, ettei itse luopumalla saavuta yhteistä hyvää vaan ainoastaan menettää oman hyvän.

Aikaisemmin linkkaamani jutun kommentteja lukemalla selviää, mitä taustalla on. Ukraina ei ole maa, jolla olisi edellytykset omaksua nopeasti läntinen arvomaailma ja toimintatavat. Siihen kuluu vähintään kymmeniä vuosia.

Venäläisten käytöksen taustalle oletetaan äärimmillään biologisia syitä, mutta ukrainalaisten käytöksen taustalle ei. Venäläisten käytöksen muutokseen ei uskota, mutta ukrainalaisten uskotaan. Tosiasiassa kumpikin kansa edustaa samaa ihmislajia, joka toimii ihmislajin lainalaisuuksin. Ukrainalainen kulttuuri ei mahdollista yhtään puhtaampaa järjestelmää kuin venäläinenkään.

Kysymys ei ole siitä, että jotkut kansat olisivat ytimeltään pahoja ja toiset hyviä, vaan siitä, että kussakin kulttuurissa ihminen kasvaa omaan todellisuuteensa, jossa pärjää tietynlaisilla keinoilla. Korruptoituneita maita vaivaa syvä epäluulo järjestelmän perustaa kohtaan. Ne pyörivät pikemminkin omaa etuaan ajavien pienyhteisöjen ja suhdeverkostojen kuin lain varassa. Näin on mm. Venäjällä ja Ukrainassa.

Länsi tulee kokemaan syvän pettymyksen, jos se työntää Ukrainaan rahaa ja kuvittelee, että raha käytetään pyyteettömästi ukrainalaisten hyväksi. En usko alkuunkaan edes siihen, että tarjotusta sota-avusta ei keinolla tai toisella sujahtaisi taskuun jos toiseenkin.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Todella outo kysymyksen asettelu. Meinaatko että käyttäjät täällä laskevat montako viestiä tulee mihinkin aiheeseen kommentoitua?
Kysymys koski lähinnä sitä, miksi joku kirjoittelija katsoo asiakseen lähettää kommenttitulvan jostain aamiaisasiasta. Kai siihen on syynsä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ukrainaa (eikä Venäjää) voi mielestäni oikein verrata näihin muihin entisiin neuvostovaltioihin, koska niissä asuvat ihmiset ovat juuriltaan, mentaliteetiltaan niin kovin erilaisia näihin kahteen verrattuna. Mutta uskon kyllä, että jotain edes Bulgarian tasoista sieltä voisi hyvinkin muodostua, vaan onko se tarpeeksi? Ukraina voisi kyllä olla rikaskin valtio, jos ne rahat ei valu muualle, mutta voiko siihen luottaa? Vaikeita kysymyksiä.
Toki voi verrata ja tulee verrata. Verrataanpa.

Kaikkien ex-neuvostotasavaltojen kuten Ukrainan ongelma on Neuvostoliitto. Kun Neuvostoliitto hajosi 1991, valtion yritykset menivät konkurssiin ja yksityistettiin entisille KGB-virkailijoille ja virka- sekä liikemiehille. Syntyi oligarkia, joka on edelleen esteenä Ukrainan kehitykselle.

Jo 1990-luvulla oligarkit ottivat haltuunsa mm. energiasektorin ja loivat/ostivat median suojelemaan voittojaan. Sikäläiset eduskunnat toimivat paineessa ja päättivät oligarkeille suotuisia lakeja, jotka mahdollistivat Ukrainastakin rahanpesun Venäjän tapaan lännessä. Sen jälkeen murennettiin näiden valtioiden oikeuslaitokset ja lainvalvonta. Lopuksi valtioiden huipulle nostettiin oligarkkeja, jotka olivat verkostoituneet Venäjän oligarkkien ja poliittisen vallan kanssa vuosikausia. Jopa vuosikymmeniä.

Sen sijaan ne tasavallat, jotka pääsivät irti Venäjän paskavaltiosta - Viro, Latvia, Liettua - menestyivät ja saivat korruptiota merkittävästi pienemmäksi neuvostoajoista. Ukraina ei todellakaan ole mallimaa. Mutta on hyvä ymmärtää, miksi Ukraina ei ole pystynyt irtaantumaan korruptiosta ja miksi Neuvostoliiton varjo yltää erityisen ikävällä tavalla Valko-Venäjälle ja Ukrainaan.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
On mahdotonta, että umpikorruptoituneessa järjestelmässä, jossa presidenttikin ajaa häikäilemättä omia etujaan asemansa suomin mahdollisuuksin, poliitikot ja kansa yhtäkkiä ryhdistyisivät ja lopettaisivat oman edun tavoittelun kansakunnan eduksi. Ihmisen mieli ei toimi sillä tavalla, että opitusta järjestelmästä tietoisella päätöksellä siirrytään toiseen, vaan kulttuurinen muutos on hidas. Se ei tapahdu yhden sukupolven aikana.

Jokainen ukrainalainen tietää, että jos minä en hyödynnä mahdollisuuttani kähmintään, niin se ei tarkoita, että muut eivät niin tekisi. Korruptoituneissa kulttuureissa vallitsee laaja ja syvä luottamuspula virallisiin normeihin, koska kaikki tietävät, ettei itse luopumalla saavuta yhteistä hyvää vaan ainoastaan menettää oman hyvän.
Pitäisikö siis sinusta olla edes yrittämättä länsimaalaistua? Tai no sinä taidat vihata länsimaisia ihanteita muutenkin niin keskustelu lienee turhaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös