Mainos

Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 185 196
  • 65 747

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Pointti. Saksan pää on syvällä jatkossakin jonkun muun tuottamaan energiaan, ja Saksan intressit tulevat lähtemään aina siitä kenen perseessä se pää on.

Saksan ei ainakaan nykyisillä korteilla luopuessaan ydivoimasta ole olla kovin vahva itsenäinen valtio energian osalta. Saksa on toki vahva teollisuusmaa, mutta Saksalla on isoja ongelmia tulevaisuudessa edessään tämän asian kanssa. Itse en haluaisi lähteä tälläisen maan kelkkaan puolustuksellisissa asioissa, joka on maalannut itsensä nurkkaan ja nyt lähinnä vikisee ja tulee vikisemään jatkossakin.

Ei Saksa ole sen enempää riippuvainen venäläisestä energiasta, kuin suurin osa muistakaan Euroopan maista - Suomi mukaanlukien. Absoluuttisessa määrin Saksa on tietenkin suurin Venäläisen energian tuoja, koska sen energiantarve on suurinta, mutta riippuvuus ei ole sen suurempaa kuin muillakaan. Osalla kaasunkin tuonnin osuus Venäjältä on huomattavasti korkeampi kuin Saksalla, öljystä puhumattakaan. Lisäksi - toisin kuin usein väitetään - ydinvoimasta luopumisella ei ole ollut kovinkaan paljoa tekemistä Saksan kaasun tuonnin kanssa. Tämä siksi, että kaasua Saksa käyttää lämmitykseen ja teollisuuden tarpeisiin, ei erityisen merkittävässä määrin sähkön tuotannossa. Tämä ei poista sitä, että Saksan päätös luopua ydivoimasta oli ympäristörikos, mutta venäläisen kaasun tuonnin kanssa sillä ei ole juurikaan tekemistä.

Tarkennatko vielä, mitä tarkoitat vikisemisellä? Tilannehan on se, että aikaisempaa naiiviutta Venäjän tuonnin osalta Saksa on korjaamassa ihan siinä, kuin ne lukuisat muutkin samaan syyllistyneet eurooppalaiset maat (ml. Suomi).

EU on kokonaisuudessaan tietysti ollut liian kiinni venäläisten raaka-aineiden ja energian tuonnista. Se on aivan selvä asia ja oli tiedossa jo aiemmin. Sen itkeminen nyt on kuitenkin jälkiviisautta ja turhaakin, koska asiaa ollaan nyt pakon edessä ripeästi korjaamassa.

Mikä se ongelma Naton kanssa on, mistä puhuit?

EDIT: Pahoittelut siitä, että alkaa menemään offtopicin puolelle. Vastaukset kuulisin kuitenkin mielelläni ja sen jälkeen lienee syytä jatkaa keskustelua jossakin asianmukaisemmassa ketjussa, jos sille tarvetta on.
 
Viimeksi muokattu:

ipaz

Jäsen
Silloin on yhteiskunnassa jotain vialla, kun kansa pelkää johtajiaan ja johtajat kansaansa.
No eikös se nyt ole aika selvää, että Venäjällä yhteiskunnassa on hyvinkin paljon vialla. Ja on monessa muussakin maassa. Me täällä lintukodossa ei päästä samalle tajunnan levelille mitenkään, vaan väitellään suu vaahdossa keskustelupalstalla voiko venäläisestä käyttää ryssä-nimitystä vai ei.
 

julle-jr

Jäsen
Pointti. Saksan pää on syvällä jatkossakin jonkun muun tuottamaan energiaan, ja Saksan intressit tulevat lähtemään aina siitä kenen perseessä se pää on.

Saksan ei ainakaan nykyisillä korteilla luopuessaan ydivoimasta ole olla kovin vahva itsenäinen valtio energian osalta. Saksa on toki vahva teollisuusmaa, mutta Saksalla on isoja ongelmia tulevaisuudessa edessään tämän asian kanssa. Itse en haluaisi lähteä tälläisen maan kelkkaan puolustuksellisissa asioissa, joka on maalannut itsensä nurkkaan ja nyt lähinnä vikisee ja tulee vikisemään jatkossakin.
Mä väitän silti, että hieman pidemmällä aikavälillä uusiutuvilla ja muilla hajautetuilla energiaratkaisuilla saadaan tuotettua riittävästi energiaa, Saksassakin. Eli väittäisin Saksan energiariippuvuuden olevan kuitenkin väliaikaista. Ydinvoimasta luopuminen on toki hankala juttu ja se vaikeuttanee esimerkiksi teollisuuden sähköistystoimenpiteillä tapahtuvaa kaasun korvaamista juuri nyt jos sähköä ei tarpeeksi ole.

En osaa vielä sanoa mitkä ovat voittavia teknologioita eikä niistä kannata tässä ketjussa muutenkaan ehkä alkaa vääntää. Mutta perinteisten fossiilisten ja ei-fossiilisten polttoaineiden polttaminen vähenee sekä sähköntuotannossa että esimerkiksi teollisuuden lämpöä tarvitsevissa prosesseissa.

Edit. Eli kun siis puhutaan turvallisuusratkaisuista ja jos oletetaan niiden ulottuvan vaikka 50 vuoden päähän, on Saksan energiariippuvuus mielestäni ongelma lähinnä tuon 50-vuotisen taipaleen alkupäässä.
 
Viimeksi muokattu:

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
No vaikka tuossa alla olevassa viestissä jätetäänkin mahdollisuus sille että 1% Venäjän kansasta voisi olla ns. kunnon väkeä niin pidän tuota aika räikeänä yleistyksenä. Sitten tuo seuraava virkkeesi lienee taas jotain typerää huumoria. Ryssä on suomessa vierasperäinen sana, mutta kun katsoo ettet osaa kirjoittaa kansalaisuuksiakaan aina oikein niin ehkä sinulle suomi on lähinnä harmillinen ongelma.
Kansalaisuuksien väärin kirjoittaminen ei ollut virhe, vaan esimerkki halventamisesta joka kohdistuu koko kansaa kohtaan. Ryssittely ei toimi näin.
 

Alba

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Packers, Ukraina
Ike löytyy tuolta Alpo Rusin Stasi listalta, joten ehkä siinä syy miksi Ilkka ei nyt hirveän innoissaan ole keskustelemassa julkisuudessa esim. Suomen suhteesta Natoon tms.

Ehkäkä kyky puolueelta löytyisi joku jolla on kykyä. Tässä voisi olla sopiva pesti Mika Aaltolalle, joka on kaiketi sitoutumaton.
Syy voi olla tämäkin, mutta viimeksi miehen kylillä nähtyäni kävi mielessä, että onko Ike ihan kondiksessa. Varmaan asiatonta spekuloida asialla, mutta niin riutuneen näköinen Ike oli etten olisi täysin shokissa, jos sieltä jotain vakavaa paljastuisi. Toivottavasti olen väärässä ja kyseessä oli vaan jättimäinen kankkunen.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
UA tilanne on eri kuin FIN, koska UA oli kohtuullisen kokoinen kenttäarmeija jo aseissa. Suomella ei ole ja puolustuskyky on maajoukkojen osalta isosti LKP varassa. Koska LKP on pirun kallista, se tehdään yleensä liian myöhään. Ukot on pois siviilihommista. Suomen kynnyksen on oltava matalampi osittaisen LKP:n osalta.
Jos oletetaan ensimmäisen LKP jälkeisen puolustuslinjan olevan noin kuutostien tasolla niin kieltämättä siinä hieman kiirettä pitää miesten saamisessa paikoilleen. PV henkilöstö, valmiusjoukot ja asevelvolliset ottaisi sen ensimmäisen iskun (ilman LKP tekemistä) ja melkoisen vaikea invaasio todennäköisesti olisi pysäyttää noilla voimilla.

Varmaan siinä isoin haaste olisi eduskunnassa todeta poikkeusolojen tarvenja sen jälkeen logistiikkaan liittyvät haasteet. Jos alkutilanne olisi Ukrainen kaltainen, eli +150t miestä rajalla odottamassa lähtöä, pakko täällä olisi ainakin osittainen LKP suorittaa.

Reiluja kertausharjoituksia olisi nyt PV toimesta ainakin simuloitava ja suunnitelmia hiottava, toivon että näin on jo tehty.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Ukrainan armeijan esikunnan päivittäin julkaisemat arviot Venäjälle aiheutetuista tappioista ovat tietenkin vain suuntaa antavia, mutta minusta on ollut mielenkiintoista havaita tiputettujen lentokoneiden ja dronejen määrän rivakka nousu. Alla viikko sitten ja tänään julkaistut luvut ja niiden erotus:
  • Lentokoneet 99 -> 127 (+28)
  • helikopterit 123 -> 129 (+6)
  • UAV:t/dronet 35 -> 71 (+36!)
Tiputettujen UAV/dronejen määrän kasvu voi kertoa paitsi Ukrainan tehostuneesta ilmatorjunnasta, myös Venäjän pyrkimyksestä saada parempi tilannekuva rintamalinjan muuttuessa staattisemmaksi.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olisiko muuten suomalaisten pitänyt laittaa nuo F35 rahat PST ohjus Javelineihin? Niitä olisi saanut melkein 60 tuhatta kappaletta ja 93:n tappoprosentilla sai tuhottua reilut 50 tuhatta panssarivaunua tai panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ei ihme että venäläisillä ei ole hirveästi intoa puskea noilla eteenpäin Ukrainassa kun joutuvat olemaan koko ajan noin tehokkaan aseen maalitauluna.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Itselle on hieman hämärän peitossa, että mitä edellytyksiä on neuvotella rauhasta Venäjän kanssa? Tai ylipäätään mitä mikä tahansa Venäjän kanssa tehty sopimus, turvatakuu tms. hyödyttää? Sehän on moneen kertaan nähty, että Venäjä noudattaa sopimuksia juuri niin kauan kuin sitä itseä huvittaa. Ja senkin ajan sopimuksista noudatetaan vain kohtia jotka sopivat itselle.

Tässä koko Venäjän käynnistämässä sodassa yksi isoimpia ahdistuksen aiheita itselle on se, että en keksi miten tilanne voisi ratketa. Jos tässä nyt vähän vertaa jo taka-alalle jääneeseen koronakuvioon niin sen suhteen pystyi hahmottelemaan itselle että miten asiat ratkeavat ja elämä pikkuhiljaa palautuu normaaliksi. Venäjän terrorin suhteen samankaltaista ulospääsyä on vaikea hahmottaa. Mieleen tulee vain lähinnä toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja.
Aivan samaa mieltä tämän kanssa. Kirjoitin tästä jo aikaisemmin, suurin ongelma on se, että saman aikaisesti kääpiö ei voi tätä sotaa voittaa, mutta ei myöskään hävitä ja se on muuttunut vesikauhuiseksi koiraksi joka narsismissaan hyökkää sitä kovemmin mitä enemmän sitä syytetään tai ajetaan nurkkaan. Venäjä olisi ollut suostuvainen sopimukseen mikä olisi tehnyt Ukrainasta puolustuskyvyttömän, mihin Ukraina ei voi tietenkään suostua ja kun tosiaan näihin Venäjän kanssa tehtyihin sopimuksiin ei voi edes luottaa. Tämä ehkä kuvastaa hyvin kuinka kaukana rauhasta ollaan, lähde IL:

"- Moskovassa Abramovitš tapasi Putinin ja esitti hänelle presidentti Zelenskyin käsin kirjoittaman kirjeen, jossa hahmotellaan ehtoja, joihin suostumista Ukraina harkitsisi lopettaakseen kuukauden kestäneen sodan. Putinin ensimmäinen vastaus oli yksiselitteinen: "Kerro hänelle, että aion piestä heidät", The Times kertoo."
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kyllä sain bänniä viikoksi kuin käytin tuota R-sanaa ja pidin rangaistusta naurettavana. Mitkään sanat ei ole liikaa kun tuo rauhanturvaoperaatio alkoi. Onko se suomessa asuvan venäläisen vika? No ei, mutta en ole naapurin venäläiseltä perheeltä nähnyt mitään kannanottoa sotaa vastaankaan. Hiljeneminen on hyväksymistä.
Oletko itse tehnyt näkyvää kannanottoa omalla nimelläsi sotaa vastaan? Tai kysynyt naapuriesi mielipidettä asiasta? Vai huuteletko netissä asiasta? Itse tuntemani venäläisten kannanotot ovat olleet ukrainan puolella, mutta sitten joidenkin tuttujen suomalaisten kannanotot ovat olleet venäjämielisiä.

Eli oletko itse osoittanut mielipiteesi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan jossain omalla nimelläsi, vai huuteletko anonyyminä netissä että jotain pitäisi tehdä?
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Olisiko muuten suomalaisten pitänyt laittaa nuo F35 rahat PST ohjus Javelineihin? Niitä olisi saanut melkein 60 tuhatta kappaletta ja 93:n tappoprosentilla sai tuhottua reilut 50 tuhatta panssarivaunua tai panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ei ihme että venäläisillä ei ole hirveästi intoa puskea noilla eteenpäin Ukrainassa kun joutuvat olemaan koko ajan noin tehokkaan aseen maalitauluna.
Naah, yhden javelin-kaverin löytää maastosta huomattavasti helpommin lämpökameralla kuin F35 koneen taivaalta millään tutkalla.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Ei Saksa ole sen enempää riippuvainen venäläisestä energiasta, kuin suurin osa muistakaan Euroopan maista - Suomi mukaanlukien.
Hitto olin lukevinani tuossa syksyllä Fortumin jotain pörssitiedotetta ja siellä ihan selvästi seisoi Uniperin pohjaavansa vihreä siirtymän hiilen korvaamisella maakaasulla. Toki siellä oli sitten perään jotain jorinaa vetytalouden korvaavan maakaasun sitten joskus tulevaisuudessa. Itse en katsoisi pelkästään tätä hetkeä, vaan antaisin huomiota mihin maan energiasuunnitelmat perustuu myös tulevaisuudessa. Saksa on kusessa, koska tulevaisuus piti olla maakaasun ja nyt sitten koko homma löytiin kanveisiin.

Mitä Suomeen tulee, niin Suomen riippuvuus tottakai rajan takia suurta. Suomi ei silti ole perustanut tulevaisuuttaan tuon varaan yhtälailla kuten Saksa.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itselle on hieman hämärän peitossa, että mitä edellytyksiä on neuvotella rauhasta Venäjän kanssa? Tai ylipäätään mitä mikä tahansa Venäjän kanssa tehty sopimus, turvatakuu tms. hyödyttää? Sehän on moneen kertaan nähty, että Venäjä noudattaa sopimuksia juuri niin kauan kuin sitä itseä huvittaa. Ja senkin ajan sopimuksista noudatetaan vain kohtia jotka sopivat itselle.

Tässä koko Venäjän käynnistämässä sodassa yksi isoimpia ahdistuksen aiheita itselle on se, että en keksi miten tilanne voisi ratketa. Jos tässä nyt vähän vertaa jo taka-alalle jääneeseen koronakuvioon niin sen suhteen pystyi hahmottelemaan itselle että miten asiat ratkeavat ja elämä pikkuhiljaa palautuu normaaliksi. Venäjän terrorin suhteen samankaltaista ulospääsyä on vaikea hahmottaa. Mieleen tulee vain lähinnä toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja.
Tätä olen itsekin miettinyt, jutella aina voi, mutta miten tuolla mitään sopimusta tehdään? Itse näen ainoana keinona sen, että Venäjän talous saadaan niin maahan, että kykyä sotia ei vaan ole. Toivottavasti ne energiarajoitteet saadaan pian kasaan.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olisiko muuten suomalaisten pitänyt laittaa nuo F35 rahat PST ohjus Javelineihin? Niitä olisi saanut melkein 60 tuhatta kappaletta ja 93:n tappoprosentilla sai tuhottua reilut 50 tuhatta panssarivaunua tai panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ei ihme että venäläisillä ei ole hirveästi intoa puskea noilla eteenpäin Ukrainassa kun joutuvat olemaan koko ajan noin tehokkaan aseen maalitauluna.

Niin, tokihan meidän kannattaa ehdottomasti luopua ilmaherruudesta ja ostaa pst-ohjuksia jotka ovat huonompia (ainakin suomalaisten testien osalta) kuin Spiket joita meillä on varastossa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No eikös se nyt ole aika selvää, että Venäjällä yhteiskunnassa on hyvinkin paljon vialla. Ja on monessa muussakin maassa. Me täällä lintukodossa ei päästä samalle tajunnan levelille mitenkään, vaan väitellään suu vaahdossa keskustelupalstalla voiko venäläisestä käyttää ryssä-nimitystä vai ei.
Joo, siitä se lähtisi luisu kohti totalitarismia jos R-sana sallittaisiin. Tai ei ehkä ihan näin, mutta hyvä se on pitää poliittisen korrektiuden puolestapuhujat vallassa Suomessa vaikka se vähän tylsää onkin, ei jouduta samalle tielle kuin he.
 

ipaz

Jäsen
No ei mielestäni kyse ole pelkästään juuri nyt tästä päivästä. Vaan siitä miten on ummistettu silmät pidemmän ajan kuluessa. Esimerkiksi Krimin valtauksen jälkeen hyvin moni oli sitä mieltä, että joo tämä oli tosi hieno juttu. Siis ihan avoimesti ja kahden keskisissä keskusteluissa. Kyllähän siellä ihmiset laajalti hehkuttivat suurta ja mahtavaa Venäjää ja asevoimiaan ja ovat olleet mukana siinä ajattelussa, että länsi on paha ja he ovat hyvä ja että heillä on jotain ihmeellisiä historiallisia oikeuksia alistaa pienempiä. Pikku hiljaa on luisuttu tähän tilanteeseen ja tietenkin nyt kun käydään avointa sotaa, on jo vähän myöhäistä kritisoida.
Krimin tilanne on hyvä tietää pidemmältä historiasta. Tässä tullaan siihen seikkaan, että kun Ukraina oli osa NL:ää, niin Nikita Hrustsev päätöksellä vuonna 1954 liitti Krimim Ukrainan Neuvostotasavaltaan. NL:n aikana se ei juuri merkinnyt mitään kun kaikki olivat saman keskushallinnon alaisia, mutta päätös on kuitenkin vituttanut venäläisiä siitä saakka.

Krimillä on ollu vuosisatojen saatossa paljon eri hallitsijoita. Gootit, taatarit, turkkilaiset, mongolit, venäläiset... Venäjä ja venäläiset ovat pitäneen Krimiä de facto-heille kuuluvana vuosien 1768-74 Venäjän-Turkin sodan jälkeen. Sotien jälkeen Turkki tunnusti vuonna 1791 Krimin kuuluvan Venäjään. Sen jälkeen se oli yhtäjaksoisesti "venäläinen" tuohon vuoteen 1954 saakka.

Joten siksi kun Ukraina itsenäistyi 1991 ja Krim meni siinä Neuvostovaltojen jaossa mukana Ukrainalle koska sisäisiä rajoja ei muutettu, niin se hiertää Venäjällä ihan tavallistakin kansaa. Heidän silmissään Krim on kuulunut väärään maahan 1990-luvulta lähtien.

Kansainvälisten lakien mukaan ei ole epäselvää, että Krim on laillinen osa Ukrainaa, mutta ei sen pitäisi ketään historiaa tuntevaa ihmetyttää jos tavan venäläinen oli pelkästään tyytyväinen kun Putin 2014 kävi miehittämässä niemimaan ja se myöhemmin liitettiin osaksi Venäjää - jota luonnollisesti mikään oikeusvaltio maailmassa ei ole tunnustanut.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tätä olen itsekin miettinyt, jutella aina voi, mutta miten tuolla mitään sopimusta tehdään? Itse näen ainoana keinona sen, että Venäjän talous saadaan niin maahan, että kykyä sotia ei vaan ole. Toivottavasti ne energiarajoitteet saadaan pian kasaan.
Neuvottelut on täyttä vittuilua ja maskirovkaa Venäjän puolelta tällä hetkellä. Putin haluaa kuollakseen voittaa sodan ensin ja kukistaa Kiovan, neuvotteluihin hän lähettää jotain viitosketjun janareita joilla ei ole valtuuksia sopia mistään.

Amerikkalaisten arvioiden mukaan Venäjältä on pudonnut pois 30 000 - 40 000 alun 200 000 sotilaasta, sitä puutetta on paikattu näillä Wagnereilla ja muualta kaavituilla vahvistuksilla. Kun seuraavat 40 000 putoaa leikistä pois eikä enää ole päteviä korvaajia, voi Putinia alkaa kiinnostaa minkälaisen rauhan voisi saada aikaan.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Oletko itse tehnyt näkyvää kannanottoa omalla nimelläsi sotaa vastaan? Tai kysynyt naapuriesi mielipidettä asiasta? Vai huuteletko netissä asiasta? Itse tuntemani venäläisten kannanotot ovat olleet ukrainan puolella, mutta sitten joidenkin tuttujen suomalaisten kannanotot ovat olleet venäjämielisiä.

Eli oletko itse osoittanut mielipiteesi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan jossain omalla nimelläsi, vai huuteletko anonyyminä netissä että jotain pitäisi tehdä?
Juu olen. Twitterissä, instassa ja facessa. Kysymys oli alunperin vain yhdestä sanasta. Swedu on kuin R-sana. Onko swedu sitten rasistinen vaikka siihen liittäisi pellen perään?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Joo, siitä se lähtisi luisu kohti totalitarismia jos R-sana sallittaisiin. Tai ei ehkä ihan näin, mutta hyvä se on pitää poliittisen korrektiuden puolestapuhujat vallassa Suomessa vaikka se vähän tylsää onkin, ei jouduta samalle tielle kuin he.
Minulle käy ihan hyvin, että todetaan: Venäläinen on venäläinen, vaikka voissa paistaisi.
Vuosisatojen saatossa naapurimaastamme muodostunut luonnehdinta ei siitä miksikään muutu.
Edit: Tai vaikka airfryerilla kuorruttaisi.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Hitto olin lukevinani tuossa syksyllä Fortumin jotain pörssitiedotetta ja siellä ihan selvästi seisoi Uniperin pohjaavansa vihreä siirtymän hiilen korvaamisella maakaasulla. Toki siellä oli sitten perään jotain jorinaa vetytalouden korvaavan maakaasun sitten joskus tulevaisuudessa. Itse en katsoisi pelkästään tätä hetkeä, vaan antaisin huomiota mihin maan energiasuunnitelmat perustuu myös tulevaisuudessa. Saksa on kusessa, koska tulevaisuus piti olla maakaasun ja nyt sitten koko homma löytiin kanveisiin.

Mitä Suomeen tulee, niin Suomen riippuvuus tottakai rajan takia suurta. Suomi ei silti ole perustanut tulevaisuuttaan tuon varaan yhtälailla kuten Saksa.

Kiitos vastauksestasi. Vastasin EU-ketjuun.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Juu olen. Twitterissä, instassa ja facessa. Kysymys oli alunperin vain yhdestä sanasta. Swedu on kuin R-sana. Onko swedu sitten rasistinen vaikka siihen liittäisi pellen perään?
En ole asiaa ajatellut mutta jos sitä käytetään pääasiassa loukkaavassa tarkoituksessa niin toki. Kaikilla ei ole tarvetta mennä rodullisiin tai kansallisiin loukkauksiin keskustellessaan muista, vaikka kuinka vituttaisi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös