Käsittääkseni Ukrainan Nato-jäsenyyden estäminen on Venäjälle sellainen tavoite, josta he eivät tule ikinä perääntymään. Venäjällä tuo asia nähdään niin, että Ukrainan jäsenyys toisi Naton perinteiset ohjuksetkin iskuetäisyydelle Moskovasta. Tätä he eivät tule hyväksymään, sillä pitävät Natoa uhkana, vaikka todellisuudessa Nato ei ole hyökkäämässä mihinkään. Tässä minulla löytyy kuitenkin jopa pieni ymmärrys Venäjän logiikalle: Yhdysvallatkaan ei koskaan hyväksyisi, jos Kanada yrittäisi liittyä Venäjän johtamaan sotilasliittoon, joka mahdollistaisi Venäjän ohjuslavetit johonkin Montrealin seuduille. Minua voi syyttää Kremlin propagandistiksi ihan vapaasti, mutta en näe Ukrainan Nato-jäsenyyttä realistisena.
Ymmärrän pointtisi, mutta eipä se rivikansalainen voi paljoa somepostauksia kummempaa tehdä kuitenkaan. Poliitikkojen osalta toivoisin toki muutakin kuin sanahelinää.
Hallituslähde AFP:lle: Italian pääministeri suhtautuu epäilevästi eurooppalaisten rauhanturvajoukkojen lähettämiseen Ukrainaan
Keulitaanko Euroopassa, kun keskustelu rauhanturvaajien lähettämisestä Ukrainaan ja jopa niiden määrästä on jo käynnissä vai onko nyt juuri oikea aika puhua siitä, miten ja ketkä rauhaa Ukrainassa turvaavat, kun sen aika on?
– Kaikkia yksityiskohtia ei kannata tuoda julkisuuteen, mutta sinänsä näistä asioista on nyt oikea aika keskustella. Euroopalla on ollut tähän asti ongelma, että rauhasta keskustelu on liian aikaista, kunnes se on liian myöhäistä.
– Kun Ukraina on taistellut, niin on koettu sopimattomaksi pohtia millään tavalla, millaiseksi rauha muodostuu. Mutta kun Yhdysvallat on nyt avannut tämän keskustelun, niin kyllä nyt tietysti on aika keskustella, mikä on Euroopan panos, jos jonkinlaiseen rauhanratkaisuun päädytään.
– Sitä yhteistä viestiä on ollut vähän hankala löytää. Jokainen kokoukseen osallistunut valtionpäämies piti oman tiedotustilaisuutensa ja toi esiin kansallisia pointtejaan, Haavisto sanoo Ilta-Sanomille.
Ollaan siitä Suomessa lähdetty, että jokainen valtio ja kansa päättää itse omasta tulevaisuudestaan ja liittolaisistaan. Näin nähdään myös Euroopan muissa maissa. Samoin nähtiin USA:ssa. Sen tuloksena Suomi pääsi NATO:n jäseneksi vaikka meidän ja liittolaistemme ohjukset yltävät Pietariin muutamassa minuutissa.
Nyt kun EU-valtioiden valtaosan arvot poikkeavat Trumpin USA:n arvoista, ollaankin mielenkiintoisessa tilanteessa. Trumpin USA edustaa osin jopa Putinin Venäjän arvoja ja aiemmasta USA:n hallinnosta poiketen yhä vähemmän arvoja, joita Suomessa ja monissa Euroopan maissa pidetään selvinä.
Trumpin ja Putinin arvot eivät kunnioita kansojen ja valtioiden oikeutta päättää omasta tulevaisuudestaan. Konkreettinen esimerkki on myös Suomi. Emme pääsisi todennäköisesti enää NATO:n jäseneksi, koska Trump ei sitä aiemmasta poiketen enää tukisi. Olisimme faktisesti osa Venäjän etupiiriä.
Jos Euroopassa hyväksytään etupiiriajattelu Ukrainan osalta, hyväksytään samalla etupiiriajattelu Suomen ja Baltian maiden osalta. On melkoista itsepetosta kuvitella, että olisimme USA:n suojassa sellaisessa Euroopassa, jonka päätukija USA myötäilee koko ajan Venäjän tavoitteita Ukrainan osalta.
Suomi ei olisi päässyt Natoon helposti, jos Kiova olisi kaatunut helmikuussa 2022. Suomi on turvassa Natossa Ukrainan ansiosta. Satumainen tuuri kävi meillä ja päättäjillämme.Suomi pääsi Natoon helposti, sillä Venäjän kaikki resurssit olivat kiinni Ukrainassa. Olen hyvin epäileväinen sen suhteen, että ilman Ukrainassa käytävää sotaa Venäjä olisi "päästänyt" Suomen Natoon noin helposti. Täydellinen ajoitus siis ja tilaisuutta kannatti odottaa.
Emme varmaan pääsisi enää Natoon, mutta mikä on sinun käsitys nyt siitä, että miten Trump suhtautuu Suomeen puolustuspoliittisessa näkökulmassa, Naton nykyisenä jäsenenä? Luulen (siis oma mutu), että hän hiljaisesti hyväksyy tilanteen ja on jopa tyytyväinen tähän "Biden päätökseen". Suomi on varmaankin nyt Trumpin silmissä samalla viivalla muiden vastaavien Nato liittolaisten joukossa.Trumpin ja Putinin arvot eivät kunnioita kansojen ja valtioiden oikeutta päättää omasta tulevaisuudestaan. Konkreettinen esimerkki on myös Suomi. Emme pääsisi todennäköisesti enää NATO:n jäseneksi, koska Trump ei sitä aiemmasta poiketen enää tukisi. Olisimme faktisesti osa Venäjän etupiiriä.
Monissa suhteissa siis Ukraina ei ole verrannollinen Suomeen, vaikka kuten sanoin, en usko että Venäjä olisi päästänyt Suomea Natoon noin helposti ilman nykyistä sotaa.
Ja vaikka puhutaankin valtioiden oikeudesta päättää omista asioistaan, niin seison aiemman esimerkkini takana: Ei Bidenin, Trumpin tai muukaan USA:n hallinto hyväksyisi Kanadan liittymistä "Varsovan Liittoon", jos sellainen olisi tilanne. USA:kin on suurvalta, jolla on oma suurvaltapolitiikkansa, oli vallassa kuka tahansa.
Emme varmaan pääsisi enää Natoon, mutta mikä on sinun käsitys nyt siitä, että miten Trump suhtautuu Suomeen puolustuspoliittisessa näkökulmassa, Naton nykyisenä jäsenenä? Luulen (siis oma mutu), että hän hiljaisesti hyväksyy tilanteen ja on jopa tyytyväinen tähän "Biden päätökseen". Suomi on varmaankin nyt Trumpin silmissä samalla viivalla muiden vastaavien Nato liittolaisten joukossa.
Mikäli Ukrainan tilanne olisi edennyt toisin, olisi luultavasti myös Suomen tie Naton jäseneksi ollut ainakin erilainen, mahdollisesti myös mahdoton. Moni näkee kuitenkin Suomen hakuprosessin liian yksipuolisesti vain jonkinlaisen myönnytyksenä, jossa Suomi päätettiin päästä osaksi Natoa.Suomi ei olisi päässyt Natoon helposti, jos Kiova olisi kaatunut helmikuussa 2022. Suomi on turvassa Natossa Ukrainan ansiosta. Satumainen tuuri kävi meillä ja päättäjillämme.
Kysehän on nyt tästä, mistä kirjoitin:
Jos Euroopassa hyväksytään etupiiriajattelu Ukrainan osalta, hyväksytään samalla etupiiriajattelu Suomen ja Baltian maiden osalta. On melkoista itsepetosta kuvitella, että olisimme USA:n suojassa sellaisessa Euroopassa, jonka päätukija USA myötäilee koko ajan Venäjän tavoitteita Ukrainan osalta.
Suomessa ei ollut NATO-jäsenyyteen halukkuutta ennen 2021 loppuvuotta kuin lähinnä Kokoomuksessa ja osin RKP:ssä. Aivopesu NATO:a vastaan toimi niin hyvin.
Nyt tilanne on muuttunut ja muuttuneita olosuhteita tulee arvioida tässä hetkessä kohti tulevaisuutta. Jos etupiiriajattelu Ukrainan osalta hyväksytään Euroopassa, hyväksytään se samalla muidenkin Venäjän naapurimaiden osalta.
Länsimailla oli historiassa aika vekkuleita käsityksiä rauhasta kun Hitlerin vaatimuksiin vähän suostuttiin. Eihhän se niihin tyytynyt. USA + Eurooppa olisi 100 % riittävä vastavoima saamaan Putin ruotuun, mutta sellaista meillä ei ole.
Toisaalta, loput Venäjän Euroopan naapurimaat ovat jo Natossa, joita suojaa Naton 5. artikla. Ei ne mihinkään Venäjän etupiiriin siirry, jos oletetaan että Nato toimii kuten kuuluukin, ja jäsenmaat täyttävät velvollisuutensa.
Eli jos Venäjältä tulee vaatimus, että Suomen on erottava NATO:sta ja DCA:sta, niin tähän tulee suostua, koska jos Meksiko olisi pro-Venäjä järjestössä, niin se ei Yhdysvalloille kävisi? Syyttäkää vain suomettuneeksi.Käsittääkseni Ukrainan Nato-jäsenyyden estäminen on Venäjälle sellainen tavoite, josta he eivät tule ikinä perääntymään. Venäjällä tuo asia nähdään niin, että Ukrainan jäsenyys toisi Naton perinteiset ohjuksetkin iskuetäisyydelle Moskovasta. Tätä he eivät tule hyväksymään, sillä pitävät Natoa uhkana, vaikka todellisuudessa Nato ei ole hyökkäämässä mihinkään. Tässä minulla löytyy kuitenkin jopa pieni ymmärrys Venäjän logiikalle: Yhdysvallatkaan ei koskaan hyväksyisi, jos Kanada yrittäisi liittyä Venäjän johtamaan sotilasliittoon, joka mahdollistaisi Venäjän ohjuslavetit johonkin Toronto-Montrealin seuduille. Minua voi syyttää Kremlin propagandistiksi ihan vapaasti, mutta en näe Ukrainan Nato-jäsenyyttä realistisena.
Milloin ja mitä Trump on tarkalleen sanonut? Ja mistä tieto Venäjän vaatimuksesta?Joku voi sanoa, että eihän nyt sentään, lopeta liioittelu. Todellisuudessa Trump on jo näin sanonut mm. Baltian maiden osalta. Ja Venäjän vaatimus onkin nyt käytäviin USA-Venäjä neuvotteluihin, että USA vetää joukot ja niiden aseet pois Baltiasta.
Olet kyllä missanut paljon.
Todellisuudessa Trump tulee vaatimaan jokaiselta NATO-maalta taustaryhmänsä ja/tai itse listaamansa luettelon mukaiset päätökset. Jos se ei miellytä, Trump/joku ministeri tai muu ilmoittaa, että USA ei tue tätä maata tai näitä maita. Siinä sinulle Putin.
Joku voi sanoa, että eihän nyt sentään, lopeta liioittelu. Todellisuudessa Trump on jo näin sanonut mm. Baltian maiden osalta. Ja Venäjän vaatimus onkin nyt käytäviin USA-Venäjä neuvotteluihin, että USA vetää joukot ja niiden aseet pois Baltiasta.
Euroopassa tätä pidetään ei vain uhkana vaan täysin mahdollisena Trumpin politiikkana. Kun Euroopan maiden armeijat ovat tilassa missä ovat, Venäjä voi kiristää eri tavoin mm. Baltian maita. Venäjällä on myös pitkä lista vaatimuksia, joiden avulla se voi rakentaa omaa etupiiriään ennen varsinaisia aseellisia hyökkäyksiä Euroopan muihin maihin.
Kiina jatkaa hyvisroolin kehittämistä.
Kiina haluaa myös myötäillä Ukrainaa, koska haluavat todennäköisesti päästä osingoille Ukrainan jälleenrakentamisesta sekä mineraaleista.Kiina huomaa tässä USA:n ja Venäjän lähentymisessä paljon riskejä. Tästä osin Trumpin kaveeraamisessa Putinin kanssa on kysymyskin, Kiina kun ei tiedä mistä kaikesta siellä puhutaankaan.
Tekee Trump mitä tekee, niin muut Euroopan Nato-maat voivat puolustaa Baltiaa, jos Venäjä näitä maita uhkaa. Toki, kun ollaan Euroopassa niin ymmärrän, että aina itketään USA:n perään, ja mitään ei voi muka tehdä ilman USA:a. Euroopan puolustaminen ei vaadi USA:n lupaa, ja toisaalta myöskään Naton 5. artiklan täytäntöönpanoon ei ole yhdenkään maan pakko osallistua.
IS:
Putinia ei tosiaan EU näytä hetkauttavan ollenkaan.
Ja toivottavasti se ohjeiden antaja ei ole maailman paras neuvottelija.Toivottavasti Rubiolle on annettu selvät ohjeet.
Tässä on kyllä aidot riskin paikat nykyisen Euroopan jahkailun myötä ylipäänsä myös sille, että tulevien Ukrainan janukovitsien, ja jo olemassa olevien orbanien lisäksi saadaan eräisiin muihinkin Euroopan maihin näitä kampittajia, ja käytännössä oikein työnnetään reunavaltioita takaisin äitivenäjän hellään huomaan. Se ei tarvitse kuin äänestäjiltä pikkuisen huonoja valintoja vaaleissa ja siitähän on jo näyttöjä ennestäänkin.Miksipä hetkauttaisi, parhaassa tapauksessa saisivat vielä jonkun vuoden kuluttua järkyttävän propaganda- ja uhkailumyllytyksen jälkeen EU:ta kampittamaan vielä seuraavan janukovitsin orbanien yms paskiaisten avuksi. Paskanaamoille pahimmassakin tapauksessa Ukraina lähinnä rikastuisi eurotuella mukavasti seuraavaa kansanmurhayritelmäänsä varten, pysyen kuitenkin sotilaallisesti käytännössä yksin.