Pätkin vähän kirjoitustasi. Lähes koko kymmeniä miljoonia ihmisiä käsittävä Ukrainan väestö vihaa Venäjää sydänjuuriaan myöden, ja heidät pitäisi lyödä aivan perinpohjin ja valloittaa tuo koko valtava pinta-alue ensin, jotta Venäjä Ukrainan haltuunsa saisi. Onko tämä Ukrainan päättäväisen vastarinnan ja länsimaiden sitoutumisen näkökulmasta realistista? Ei ole.
Jotta Venäjä kykenisi noin totaalisesti annexoimaan Ukrainan, kuten kirjoituksessasi kuvaat, täytyisi Venäjän mobilisoida omilta mailtaan Ukrainaan miljoonia miehiä lisää, eikä sekään välttämättä riittäisi. Ja pystyykö Venäjä tähän? Ei pysty.
Saumat Ukrainan täyteen haltuun saamiseen Venäjältä meni heti sodan alussa, kun Putin oli laskenut täysin metsään sen, millaisen vastuksen hän Ukrainassa kohtaa. Nyt hänen korttinsa lepäävät sen varassa, että lännen tuki loppuisi, ja Trump sekä eurooppalaisia Venäjälle myötämielisiä päämiehiä valitaan valtioiden johtoon, joka pitkässä juoksussa pelaisi hänen pussiinsa.
Tämä on se pitkän aikavälin uhkakuva, johon täällä pitää nyt ymmärtää varautua. Sen vuoksi olisi vähän hemmetin hyvä, että täällä Euroopan Nato-maissa ymmärrettäisiin heti ottaa ne Trumpin uhkailut vakavasti, ja nostaa niitä puolustusbudjetteja. Tällä konfliktilla on potentiaalia kestää vielä useita vuosia, ja Venäjän pystyy kyllä laittamaan ajan kanssa ihan polvilleen, mutta se vaatii sitä yhteistä rintamaa ja ihan oikeasti sitä, että tämä heidän aloittamassa paskamyrsky katsotaan sitten ihan loppuun asti eikä luovuteta.
Luulen että Venäjällä lyödään nyt tänä vuonna kaasu pohjaan, ja yritetään vallata niin paljon ukrainalaista maata kuin vain mahdollista. Sitten tämän, tai viimeistään joskus ensi vuoden aikana pakottaa Ukraina neuvottelupöytään, kun lännen hiipuvan aseavun vuoksi sodankäynti käy Ukrainalle mahdottomaksi. Se on ihan valtavan kallista myös Venäjälle, eivätkä hekään tämmöistä kulutussotaa loputtomiin halua käydä, vaan haluavat hekin mahdollisuuden vetää henkeä.
Se paras skenaario olisi se, että Ukraina saa niin paljon aseapua ja sotilaita omasta takaa, että heidän ei tarvitsisi antaa Venäjälle tähän mahdollisuutta. Venäjä kyllä ajan mittaan häviäisi siinä pelissä. Mutta huolestuttavia signaaleja näkyy nyt monilta eri suunnilta siitä, että tämä skenaario ei tule toteutumaan.
Alla esimerkiksi kirjoitus siitä, miten eurooppalaisten kansakuntien parissa suhtaudutaan sotaan.
ECFR-tutkimuslaitoksen teettämässä kyselyssä myönteisimmin Ukrainan mahdollisuuksiin suhtautuivat portugalilaiset, puolalaiset ja ruotsalaiset vastaajat.
www.hs.fi