Ajatuksia herättävä teksti, jota jäin kokonaisuutena miettimään. Siksi kommentti vain hyvin rajattuun osaan. Toimittajien päästäminen rintamalle ja sen mukanaan tuomat riskit ovat hyvin erilaisia kuin ennen. Nyt voidaan laittaa eetteriin jopa suoraa kuvaa ja kertoa tietoa, jolla on vihollisosapuolelle merkitystä.
On tämä ollut rajatummin mahdollista aiemminkin, mutta "suora" lähetys on tullut usein tunteja tai vuorokausia jälkeenpäin ja ainakin oman kokemukseni perusteella ystävällisen sotivan osapuolen mediavastaava tms on käynyt mm. negatiivit/nauhat läpi ennen niiden lähettämistä, jos tämä on koettu tarpeeksi. Nyt tähän ei ole mahdollisuutta aina, koska toimittajia ja kuvaajia on paljon ja he tekevät osin itse päätöksiä siitä mihin menevät.
Toimittajat kilpailevat skuupeista ja karmeaa kuvaa etulinjasta on plussa koko uraa ajatellen. Tämä ei muutu varmaan koskaan. Osa toimittajista on valmiita vaarantamaan henkensä saadakseen kovia ja kauheita kuvia. Samalla tavalla he valitettavasti suhtautuvat paikallisiin ja ystävällismielisiinkin joukkoihin.
Ehkäpä jonkinlainen soveltuvuustesti olisi toimittajilla paikallaan.
Nykyään kuvauskaluston pieni koko mahdollistaa sen kuljettamisen paljon vapaammin kuin ennen, ja kun tähän kuvioon lisätään Ukrainassakin suhteellisen vapaa liikkuvuus (maan sisällä), niin toimittajan vastuu nousee huomattavan suureksi. Tammikuun viimeisenä päivänä mtv-3 tiimi kuvasi Kostjantynivkassa (n. 25 km lounaaseen Bakhmutista) todennäköisesti suoraa tai lähes suoraa raporttia, siten, että videolle taltioitui Ukrainan asevoimien mekanisoidun osan liikkeet (suomalaisetkin OSINT-porukat paikansivat alueen kuin myös UA:n joukko-osaston alle puolessa tunnissa). Kyseinen uutispätkä herätti jonkin verran keskustelua, ja kritiikkiä maikkarin tiimiä kohtaan.
Yli-innokkaat toimittajat vaarantavat sotilaiden ohella myös siviileiden henkiä. Tästäkin löytyy useita esimerkkejä. Vuosi sitten keväällä ranskalaistaustainen toimittaja jakoi suorana verkkoon videota Odesasta välittömästi Venäjän ohjushyökkäyksen jälkeen, sillä seurauksella, että venäläiset saivat reaaliaikaista dataa hyökkäyksen tuhoista, jonka jälkeen alueelle kohdistettiin uusi ohjushyökkäys. Kyseinen toimittaja passitettiin SBU:n toimesta pois Ukrainasta, hänelle langetettiin myös useamman vuoden maahantulokielto.
Toimittajat eivät voi sanoa, etteivätkö he tiedä, koska heille informoidaan asiasta useita kertoja. Tämän lisäksi toimittajina maassa olevia muistutetaan asiasta. Edellisten lisäksi ainakin rajoilla on varoituskylttejä ja muistutuksia siitä, mitä ei saa kuvata. Ja mitä seurauksia kuvaamisesta ja verkkoon jakamisesta voi olla.
Uskoisin, että ne toimittajat, jotka liikkuvat esim. Ukrainan asevoimien mediaryhmien matkassa, joutuvat hyväksyttämään materiaalinsa ennen julkaisua (näin oli ainakin ennen 24.2.2022, ja kun itse kävin sotatoimialueella 2019). Mutta maassa on myös paljon toimittajia, jotka liikkuvat hyvin vapaasti tehden reportaaseja jne. heidän materiaalinsa päätyy verkkoon sellaisenaan, tai heidän oman harkintansa mukaan. Ymmärrykseni mukaan Ylen tiimit Ukrainassa ovat vastuullisia.