Strategisella tasolla voidaan pitää kaameana epäonnena sitä, että ulkoisen uhan kriisiytyessä Suomessa on vallassa punavihreä hallitus. Tämä näkyy mm. turpeen alasajossa (mm. sähköntuotannosta ajettiin näiden latvakuukkeleiden toimesta 8 % perusvoimasta alas, jonka aika moni suomalainen näkee sähkölaskussaan tulevina kuukausina). Venäläisten annetaan edelleen ostaa kiinteistöjä. Rajanvalvonta epäonnistui täysin ja venäläsiä virtaa maahan edelleen tuhansia päivässä kiitos Pekka Haaviston. Kaiken huippuna venäläisille avattiin turvapaikkabordelli. Lisätietoa asiasta voi saada välittömästi vaikkapa Virosta ja Latviasta siitä minkä turvallisuusuhkan venäläisväestö muodostaa.
Suomen valtiosäännön onneksi ulkopolitiikkaa johtaa presidentti, joka ei onneksi ole Halonen. Myöskään Marin tai Pekka Haavisto ei päässyt väliin. Niinistö hoiti Suomen Natoon muutamassa kuukaudessa, joka on todellinen valtiomiesteko. Se jää historiaan. Kannattaa muistaa, että punavihreä Sanna Marin on vastustanut kaikella vimmallaan Natoa koko elämänsä ajan (esmes
Finland's PM says NATO membership is "very unlikely" in her current term. Linkki vie Reutersin haastatteluun, jossa Marin kertoo ettei Suomi koskaan hae Naton jäseneksi. Haastattelu julkaistiin kolme päivää ennen venäläisten viimeistä suurhyökkäystä Ukrainaan.)
Nyt on tainnut
@Katajanokan spanieli jäädä muutama kakkalenkki välistä, kun näin pahasti puristaa ja näppäimistö suoltaa melkoista scheissea.
Ensinnäkin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidenttti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Nato-jäsenyydelle tarvitaan myös eduskunnan sinetti.
Sauli Niinistö ei hoitanut yksin Suomea Natoon vaan merkittävässä roolissa oli myös nykyinen hallitus ja eduskunta. Marinin, Haaviston, Kaikkosen jne. johdolla tehtiin yhdessä Niinistön kanssa valtava työ, jotta Nato-jäsenyyden hakeminen oli mahdollista noinkin nopeasti, sitä todellakaan tehnyt yksin Niinistö. Kiitos siis heille kaikille ja myös koko virkakoneistolle kovasta duunista.
Eikä Suomea lopulta vienyt Natoon edes yksin meidän päättäjät vaan ratkaisevassa roolissa oli Suomen kansa, joka kertaheitolla heräsi näkemään Suomen tilanteen realistisessa valossa ja kannattamaan, suorastaan vaatimaan Nato-jäsenyyden hakemista. Tämä paine käänsi hyvin monen päättäjän näkemykset Nato-jäsenyydestä tai ainakin kallisti vaakakupin Naton suuntaan.
Ja kumma, että muistuttelet kyllä Marinin Nato-kannasta, mutta et Niinistön kannasta, joka ei sekään ennen Venäjän hyökkäystä mitenkään jäsenyyttä erityisesti kannattava eikä hän ajanut mitenkään Suomea omalla arvovallallaan Natoon vaikka olisi omannut siihen Suomessa parhaan auktoriteerin. Sale teki lähes samanlaisen u-käännöksen kuin Marin ja moni muukin päättäjä.
Olennaista on, että maamme päättäjät tekivät rajusti muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa oikeat johtopäätökset, moni muutti kantaansa ja Nato-juna laitettiin raiteille ennätys nopeasti. Hyvää työtä presidentiltä, hallitukselta, puolueilta ja eduskunnalta.
Muutenkin muistisi näyttää olevan kovin valikoiva. Kritisoit punavihreää hallitusta, mutta olet näköjään unohtanut aiempien hallitusten toimet, kuten Nordstream kaasuputki-tapauksen ja Fennovoiman ydinvoimala -hankkeen, joita oikeistokin oli Suomessa siunaamassa. Olivat kuulemma vain taloudellisia ja energiapoliittisia hankkeita...Tuolloin kyllä esim. vihreiden leiristä nimenomaan korostettiin niiden Venäjä-kytköstä sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkökulmia (mm. Ville Niinistö). Jopa Persuista Halla-aho on myöhemmin tunnustanut nämä näkemykset oikeiksi.
Summa summarum, jokainen puolue oikealta vasemmalle on ollut viime vuosikymmeninä ollut tekemässä päätöksiä, jotka viimeistään nyt näyttäytyvät huonoilta. Miksi? Koska hyvin harva näki mitä on tulossa ja hyvin moni oli edelleen kiinni vanhassa, suomettuneessa ulko- ja turvallisuuspolitiiikassa, jota mm. Halosen kaudella harjoitettiin. Harva osasi muuttaa ajatteluaan ajoissa, onneksi selkeä enemmistö viime hetkillä.